28 Ekim 2021 Perşembe

OH BE! MAMUT ART PROJECT 2021...

     Önceki gün Yapı Kredi bomontiada'daydım. Acaba kültür sanat ortamlarına geri dönmüş olabilir miyim dostlar? Ne yazık ki buna kocaman bir "Evet!" cevabı veremiyorum. Soğuk deniz suyuna alışır gibi, henüz tam anlamıyla bitmemiş salgının gölgesinde ufak adımlarla ilerliyorum. Ama çok bunaldım. Halihazırda arkadaşım Pınar Bora'nın projesinin de yer alacağını bildiğim Mamut Art Project sergisi zamanıyken, dayanamadım, bomontiada'ya uzandım.  

    Mamut Art Project yıllardır genç sanatçıların çalışmalarını koleksiyonerler, galeriler, sanatseverlerle buluşturan bir kuruluş. Bu anlamda her yıl ilham ve fikir veren önemli sergiler düzenliyorlar. Güncel sanatın genç yeteneklerinin işleri bu sene Yapı Kredi bomontiada'da. Görmek isteyenler Ekim ayı bitmeden harekete geçmeli. Zira 19 Ekim'de başlayan sergi 31 Ekim'de sona erecek. Etkinlik ücretsiz. Önümüzde Cumhuriyet Bayramı tatiliyle birleşen uzun bir hafta sonu varken değerlendirmeye sunmak istedim. Henüz ziyaret etmemiş olanlar için şunu söyleyebilirim ki bomontiada'nın tarihle harmanlanmış modern ortamı, ilgilenenler için İstanbul'un keyifli köşelerinden biridir. Ve iki yazıdır bu tip mekânlara dikkat çektiğimin farkındayım.

    Efendim, gençlik iyidir, gençliğin yaratıcılığı gereklidir. Mamut Art Project 2021 sergisini bu duyguyla gezdim. Resimler, fotoğraf ve videolar, farklı yerleştirmeler... Her biri sınırsız okumaya açık, gelecek vadeden çalışmalar.

    

    Bakınız Ayris Alptekin "92'den beri hayatımı kurguluyorum" çalışmasında nasıl bir yol izlemiş. Ailesinin onun doğumundan ergenliğine kadar çektiği videoların kasetlerine yerleştirdiği QR kodları sayesinde, izleyicinin o yıllara erişmesini sağlamış. Şöyle diyor sanatçı: "Kamera karşısında görülme arzusu ile görülmeme isteği arasında, sosyal medyadan öncesi ama onun arketipi gibi duran 92'den beri Hayatımı Kurguluyorum". 
    
    Ve Sevgili Pınar'ın, Pınar Bora'nın çalışması "Bir Hayalim Var". İnce ince işlenmiş müthiş bir emeğin ürünü. 
   
     Sanatçı plastik ve metal alaşım yüzeyler üzerine mürekkep ve kuru boya ile çizdiği, boyadığı, fırınladığı çalışmalarla 20.yy.'ın dönüm noktalarında yaşanmış ikonik sahneleri, fotoğrafları üzerinden yeniden yorumlamış. Onun belleğinde yer etmiş bu sahneler aslında hepimizin belleğinde olanlar. Belgesel özelliğinin yanı sıra izleyiciyi kendi özelinde de bambaşka hayallere sürükleyen, izleyicinin kendine ait geçmişinin tozlu çekmecelerini karıştırmasını sağlayan bir çalışma bu. Önünden ayrılması zor. Her birini teker teker inceledim, hatırladım, sorguladım, hüzünlendim, keyiflendim, zamanda yolculuk yaptım.


    Her bir çalışmayı anlatmam mümkün değil. En beğendiklerim üzerinden küçük bir okuma bu. 31 Ekim'e kadar oradalar. Ve daha sonra kim bilir hangi çalışmalarıyla karşılaşacağız onlarla. Dilerim artık tam anlamıyla korkmadan, özgürce üretilen, izlenen zamanlar yakındır. Politika, sağlık, ekonomi, toplumsal yaşam vs.  Maddi ve manevi her anlamda zorlanmadan...
    Günümü güzelleştiren, gündemin ağırlığından uzaklaşmak için bana bir yol açan, ışık tutan sanatçılara ve onları ulaşılır kılanlara sevgilerimle...



22 yorum:

  1. Harika oldu, yine yapalım. Yeni sergilere birlikte akalım. :)

    YanıtlaSil
  2. Ne iyi etmişsin Sezercim, devamı gelsin. Ben de görmek isterdim hem sergiyi, hem Bomonti Ada'yı. Henüz hiçbir sanatsal etkinliğe katılmışlığım yok, zaten niyet etsem de dizler bana eşlik etmez. Olsun varsın diyelim, bu günler de geçer elbet. Çok sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hâlâ Covid pozitiflerin en yoğun olduğu ülkelerden biri olmasak rahat edeceğim ama yapabildiğim kadar bir dönüş artık:) Dizleriniz iyileşsin İstanbul'a bekleriz Nurşen Hocam. Epeyi sıkıntı çektiniz, meyvesini alacaksınız. Kocaman sevgiler...

      Sil
  3. Tatilde müzeye gidince nefes aldığımı hissettim, artık ben de biraz daha sanata ve tarihe yaklaşmak istiyorum. Zaten en az kalabalık yer oralar :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Salgındaki ufak tefek seyahatlerde arkeoloji müzelerine gittik. Dediğin gibi bomboşlardı zaten. Ama bu güncel sergiler için İstanbul kalabalığına girmek ürkütüyor. Belli saatleri, günleri tercih ederek bakacağım artık:) Beni ayrıca zorlayan merkeze uzaklık. Sen daha iyi çıkarsın. Keyifli, sağlıklı gezmeler diliyorum Handancım. Haberleşelim, bir gün de beraber yaparız. Sevgiler...

      Sil
  4. Ne güzel yaa. Resmen özendim size :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :) Salgın tamamen bitsin, hep beraber daha çok gezelim:)

      Sil
  5. Kutluyorum...Hareket,evrenin ve gezegenin en sevdiği şey; yenilenme,değişim ve dönüşüm; değerli bir ziyaret...

    YanıtlaSil
  6. Bayıldım bu sergiye. Ne çok özlemişim ben de :( İzmir' e gelseler koşa koşa giderim. Bence sen daha sıkça bu tür yerlere gitmeli ve o güzel bakışından bize aktarmalısın bu tür yerleri :))
    Teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Salgın öncesinde bol bol gezip paylaşım yapıyordum ama işte şartlar malûm. Bundan sonrası hepimiz için daha iyi olsun:) Çok teşekkürler, kocaman sevgiler benden...

      Sil
  7. Müze Gazhane ve Bomontiada henüz göremediğim yerler. Bir fırsat olsa da gitsem diye bakıyorum, henüz cesaret katsayım oldukça düşük olsa da... :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Her ikisinin de açık hava bölümü fazla. Gidilebilir kısacası:) Yoksa ben de sınırlı çıkıyorum. Bu hafta hava iyi olacakmış, Gazhane'yi kış bastırmadan görün bence:)
      Teşekkürler, sevgiler...

      Sil
  8. gideyim buna :) contemporary istanbula da gidemedim yaaa :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yetişip de gittin mi bilmiyorum, yetişemediysen geçti artık:) Contemporary İstanbul sırasında hastaydım, çıkamadım. Aklım kaldı ama seneye artık. Sağlıkla...
      Teşekkürler Deep.

      Sil
    2. yok pandemiden dolayı kapalı ortamlara henüz hiç girmedim, contemporary de üstelik kalabalık olur yani :)

      Sil
    3. Tabii sen bilirsin ama... Bomontiada'ya yürüme mesafesindesin yanlış hatırlamıyorsam. Orada bir kahve ya da bira içmelik açık mekân çok. Sergi alanı desen, hafta içi ancak öğleden sonra biraz kalabalıklaşıyor. Ben gittiğimde tenhaydı. Hafta içi makûl bir saatte gidebilirsin yani. Sıkılmadın mı artık:) Kronik bir rahatsızlığın varsa ya da aşı olmadıysan anlıyorum ama aksi halde kalabalık olmayan yerlere gidilir diye düşünüyorum. Çok sık değil, arada...:)

      Sil
    4. iki biontech oldum, hiçbir rahatsızlığım yok, bir korkum da yok, baştan beri virüse tutulabileceğimi hiç düşünmedim, evde yalnız yaşayarak nerde tutulcam yaa, gıda alışverişi ve bazen parkta açıkhava dışında hep evdeyim 1.5 yıldır, yani pandemi bitmeden çıkmıcam diye kendime söz verdim mart 2020 de, annemlere de söz verdim, annem, kapalı yere gitme, hiçbir yerde yeme içme dedi, söz verdim, ondan hiçbişi yapmıyom şimdilik :)

      Sil
    5. Ah! Severim seni! Gülümsettin:) Orhun da "Anneme söz verdim" diye yapmaz bazı şeyleri:) Sen de haklısın!
      Öyle çok söz verdirdiğim yok bu arada, aman yanlış anlaşılmasın:)

      Sil
  9. Harika çalışmalar. Paylaşım için teşekkürler.

    YanıtlaSil

Yorumu olan?