24 Ekim 2021 Pazar

MÜZE GAZHANE...

     Bugün İstanbul yağmurlu ve serin. Dün tişörtle yürüyüş yapmıştık, bugün evden çıkmadık. Herkes kendi köşesine çekildi, yağmurlu ve soğuk bir günde evde olmanın tadını çıkarıyor. Madem öyle, gecikmiş bir güneşli gün yazısı yazayım, birkaç fotoğraf ekleyeyim diyorum. Bundan bir-iki hafta önce güneşli bir cumartesi öğleden sonrasını Kadıköy Müze Gazhane'de geçirmiştik. 

    Tarihi endüstriyel mekânların yaşam alanlarına çevrilmesi fikrine bayılıyorum. Tarih ve bugün kol kola girerek fantastik bir hava yaratıyorlar. Tallinn'de böyle iki yer vardı. Galerileri, müzeleri, kafe ve restoranları, antikacıları barındırırdı. Şehre her gittiğimizde bu mekânlarda vakit geçirmeden, bir şeyler içmeden dönmezdik. Bir de yıllar öncesinden Viyana'daki Gazometre'yi hatırlıyorum. Bizim Kadıköy'dekiyle aynı tarihlerde yapılmış ama bizimkinden çok daha büyük. Eşimin kuzeninin evine çok yakındı. Bugün öğrenci yurdu ve konut olmasının yanında bir de alışveriş ve eğlence merkezi olarak kullanıldığı için, Türk filmleri oradaki sinemada gösterildiği için kuzenler "Gazometre'de şöyle böyle" diye konuşurlarken dönüştürülmüş eski bir bina olduğu işine uyanmıştım ve beni götürmelerini rica etmiştim. Yanılmamışım, 1896'da yapılmış,  bugün konut ve eğlence merkezi olarak kullanılsa da Viyana'nın tarihi ve turistik mekânlarından sayılmaktaymış. İşte bizim Gazhanemiz onun küçüğü. 1891 yılında hizmet vermeye başlamış ve 101 yıl boyunca İstanbul'un aydınlatma ve yakıt ihtiyacını karşılamış. Atıl yıllardan sonra geçtiğimiz temmuz ayında kültür-sanat merkezli bir yaşam alanı olarak yeniden düzenlenmiş. İyi de olmuş.

    Müze Gazhane'nin şehrin modern yüzünü sergileyip umut verdiğini söylemeliyim. Çimenlere oturmuş sohbet eden gençler, belediyeye ait kafede yer bulabilmiş olanların çay-kahve eşliğinde sohbetleri, meydanda paten kayan çocuklar, sağda solda sokak heykelleri, oyun saatini bekleyen şehir tiyatrosu sahneleri, sergi alanları, 24 saat açık kütüphane, bir köşede her hafta değişen konularda yapılan açık hava konuşmaları, İstanbul Kitapçısı'nda kitaplar arasında dolaşanlar, konser alanında büyük bir araçtan malzemeleri indirerek akşam konserine hazırlık yapanlar... Herkes keyifli. Kulağıma çalınan konuşmalardan anladığıma göre herkes orada olmaktan memnun. 


    Gazhane'deki sokak heykelleri 7 heykeltraş tarafından Haliç Tersanesi'nde atık materyallerden üretilmiş. Ki üretim aşamasını İBB'nin Twitter hesabındaki bir paylaşımdan izlemiştim. 

    Ana bina, gazometre binası şehir tiyatrosunun sahnesi yapılmış. Önce fark etmedik, gezilecek bir alan zannedip içeri girdik ancak "Veba" oyununun provasının yapıldığını ve tiyatro sahnesi olduğu öğrenip çıktık. O zaman eğer tükenmeden ayarlayabilirsek bilet alıp geliriz. 

    Hal böyleyken yan tarafa Karikatür ve Mizah Müzesi'ndeki "Çizerini Yaşatan Çizgiler" sergisine geçiverdik. Özellikle bizim gibi mizah dergileriyle büyüyenler için şahane bir sergiydi. İlk günden bugüne karikatür hayatımızın önemli isimlerinin çizgileriyle Türkiye tarihi gözler önüne serilmişti. 


    Biz sergiyi gezerken, daha öncesinden atölye çalışmasına katılacağını belirtmiş kişiler bir köşede çalışıyorlardı. Müze Gazhane'de her yaşa hitap eden atölye çalışması çok. Sanatsal faaliyetlerin yanında spor çalışmaları da mevcut. 
    Hani sevdiğim örnek fazla ama karikatür sergisinden Suat Yalaz'ın şu çalışmasını eklemeden geçemeyeceğim. 

    Kompleksin farklı binaları, yani zamanında kullanılan teknik kısımlar ve mutfak, ofis binası gibi bölümler ayrı ayrı değerlendirilmiş. Her birinin işlevini ve tarihçesini okuduktan sonra merakla içine adım atıyorsun. Bu şekilde İklim Müzesi'ni ve Kente Doğru fotoğraf sergisini de gezdik. Çocuk Bilim Merkezi'ni çocuklara bıraktık:)

    İstanbul'un meşhur kedileri, köpekleri de bizler gibi Gazhane'nin keyfini çıkarıyorlardı:)

    Daha rahat bir zamanda buradaki Afife Batur Kütüphanesi'ni ziyaret edeceğim. O gün İstanbul Kitapçısı'na girmekle yetindim ve Selim İleri'nin "İstanbul'un Tramvayları Dan! Dan!" isimli kitabını satın aldım. O sırada herkese açık sohbetlerin olduğu köşede, günümüzün en dikkate alınması gereken konularından tarım hakkında konuşmalar devam ediyordu. Ara ara inceliyorum işinin uzmanı kişilerle farklı konularda söyleşiler tam gaz sürmekte.

     Müze Gazhane'de etkinlik çok. Değişen sergiler, atölye çalışmaları, konserler, film gösterimleri vs. derken sürekli bir hareket var. İlgilenenler "Tüh kaçırmışım!" dememek için sosyal medya hesaplarını takip etmeli. 

    Evime uzak bir noktada olsa da ben ara ara gideceğim. Çünkü Müze Gazhane bana çağdaş bir kentte yaşamanın keyfini tattıran yerlerden biri olmuş. Kolay ulaşılır, renkli, sanat ve bilimle harmanlanmış, nostaljiyle geleceği birleştirmiş enfes bir mekân. Yukarıdaki fotoğraflar benden. 2021'in Ekim günlerinden. Öyleyse son fotoğrafı geçmişten almalı ve böylece bitirmeli yazıyı.




22 yorum:

  1. Yol düşürebilirsem gitmek isterim.Teşekkürler paylaşım için...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Muhakkak düşürmeye çalışın. Şehir tiyatroları sahnesi doğal olarak biletli fakat diğer etkinlikler ücretsiz. İstanbullular'ın maksimum fayda sağlaması için yapılmış. Geceleri dahi konser var. Çok keyifli.
      Ben teşekkür ederim. Sevgiler...

      Sil
  2. Ben de oyun izledim Gazhane Sahnesi'nde, modern bir ortamda olmanın mutluluğunu yaşadım. Neredeyse orayı Avm yapıyorlardı, son anda kurtuldu çok şükür. Benim bildiğim kadarıyla Gazhane Gönüllüleri adlı sivil yapılanma 26 yıldır orasının kamuya açık kalması için mücadele ediyordu.
    Yazın açık hava etkinliklerini kaçırmamayı düşünüyorum :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eklemeler için çok teşekkür ederim. -Gerçi bir süredir konusu geçmedi ama- yine Ekrem İmamoğlu övüyor denmesin diye atladım o bilgileri. Ancak gerçekler ortada, aslında iyi olanı söylemekten imtina etmemek lâzım:) Epeyi kararsız kalmıştım, o yüzden yorum sevindirdi. Tekrar teşekkürler.

      Sil
  3. Fotoğraflar olmasa hayal edemezdim böyle güzel bir yer olduğunu. Çok beğendim, İstanbul' a geldiğimde ilk iş buraya gitmek olacak. Teşekkür ederim paylaşımına. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben teşekkür ederim. Bekleriz İstanbul'a:)
      Sevgiler...

      Sil
  4. Geekyapar'ın bir videosunda görmüştüm burayı yakın zamanda gezmişlerdi. İlgimi cezbetti. Şehre böylesi dokunuşlar elzem. Bizde adettir. "Eski" yıkılır. Oysa tarihe sahip çıkılır.. Köpek bey de pek keyifli çıkmış :D Hayatın tadını hayvanlar çıkarıyor sanki, biz kenarından köşesinden dolanıyor, kendimize zehir ediyoruz. "günümüzün en dikkate alınması gereken konularından tarım" ne kadar doğru. Kovid bunu öğretmeliydi. Ama insanlar değişmedi. İlk günlerde yığınak yaparcasına marketleri yağmayalanlar hiç düşündüler mi acaba, bir gün eğer tarım tedariği aksarsa, ne yapacağız? Nasıl doyacağız? Nasıl doymalıyız? Konserve ve paket gıdalarla da yaşarsınız ama buna yaşamak denebilirse. Organik ve sıhhatli ürünler yetiştirmek bence en büyük güvenlik politiklarından biri.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bir iki dönüştürülmüş yer var tabii ama böylesi bir kompleks halinde ve halka açık ücretsiz faydalı etkinliklerin olduğu mekânlar değiller. Çok iyi olmuş.
      Bugün genç olsam Hollanda'da tarım okumanın yolunu araştırırdım. Hollanda ve İsrail bu konuda öncü. İyi bir eğitim alıp burada uygulamaya çalışırdım. Dediklerine sonuna kadar katılıyorum.

      Sil
  5. Selam, ne kadar da yakınıma gelmişsiniz Sezer. Bayılıyoruz ailece buraya. Hafta sonları arkadaşlarla çocukları alıp hop Gazhane'deyiz. :) Hatta en son masal dinletisi seyrettik müthişti. O kadar özlemişiz böyle ortamları. Kütüphanesine tek kelime ile bayılıyorum. O kadar yeni kitaplsr var ki... Hatta kızımla her gittiğimizde kitap alıyoruz :)
    Umarım bir dahaki gelişinde denk geliriz :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ah ne güzel! Yakın olmanın keyfini çıkarın Gülşah:) Umay ve arkadaşları gönüllerince eğlensinler, öğrensinler.
      Umarım karşılaşırız, zor değil!:) Sevgiler benden...

      Sil
  6. Keske Istanbul da yasayanlar sizin gibi degerini bilip.gezebilse boyle yerleri
    Su ortam hafiflese de gelip braZ gezebilsem istanbulda

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ediyorum. O zaman baharda bekliyoruz:)
      Sevgiler...

      Sil
  7. Tam da gidilecek böyle bir yer arıyordum. Harika denk geldi. Bayıldım, bayıldım ve daha önce duymamış olduğuma şaşırdım.En kısa zamanda gidiyorum bende. Teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sosyal medya hesaplarını takip edin mutlaka, etkinlikler bol. Yetişemiyor insan:)
      Ben teşekkür ediyorum. Sevgiler...

      Sil
  8. Yanıtlar
    1. Ne kadar çıkmaya başladın bilmiyorum ama -sen de dikkatlilerdensin çünkü- bence güzel bir havada gitmelisin. Beğeneceksin:)

      Sil
  9. Seni okurken eski gezmeli tozmalı yazılarımızı hatırladım. Ne keyifle gezerdik, birbirimizden bir sürü şey öğrenir oralara gitmeyi hayal ederdik. Ah cağnım güzel günler♥

    Şimdilerde işe gidip gelme esnasında maske çıkmazından boğulduğum için mümkünse ben evden hiç çıkmayayım modundayım. Ama tabi bu mümkün olmuyor. Bunaldım biraz. Ama seni böyle ışıl ışıl görünce içim açıldı ♥

    Öpüyorum seni kocaman

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kısıtlı da olsa çıkıyorum Şebnemcim, bunaldık artık. Yeni şartlarda olabildiğince dikkat ederek ufak tefek geziyorum. Zaten kış geliyor, kapalı alanlar kalabalık olur, o zaman tekrar ev hayatı. Bari biraz biraz değerlendireyim diyorum:)
      Tekrar yaparız paylaşımları, tekrar birbirimizden fikir alırız. Herhalde çoğu bitip azı kalmıştır artık:)
      Ben de seni öpüyorum kocaman♥

      Sil
  10. Okurken içimden oraya koşmak geldi...
    Mukemmel anlatım icin teşekkürler

    YanıtlaSil
  11. Acilen gidilmeli görülmeli moduna girdim :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gidin, gidin:) 1 Aralık akşamı Bülent Ortaçgil konseri var mesela:)

      Sil

Yorumu olan?