4 Şubat 2021 Perşembe

VAROLUŞ PİZZADAN ÖNCE GELİR... *

     

    Herhalde moralimin yerlerde süründüğü günlerde olacağım ki Twitter'da "Salgın günleri size ne öğretti?" gibi bir soruyla karşılaşınca tepem attı. "Ne öğretecek? Anca pizza yapmayı öğrendim" diye kendi kendime söylendim. Şu süreçten gerçekten kârlı çıkan vardır elbet. Fakat bu konuda kendini kandıranın daha çok olduğunu düşünüyorum. Hayatımın hiçbir döneminde kendimi bu kadar verimsiz hissetmemiştim. Pizza konusunda netim ama. Geçen sene dışarıdan sipariş vermeyi kestiğimiz zaman kendim pizza yapmayı denedim. Sonuç keyifli bir hâl aldı. Pizza hamurunun üzerine istediğin malzemeyi istediğin gibi yerleştiriyor olmak, oyun oynar gibi neşelendirmeye başladı. Favorim ton balığı, kırmızı soğan ve yeşil biberle yaptığım pizza. Evdeki erkekler ton balıklıya benim kadar sıcak değiller. Olsun. Evdeyiz. Kendimiz yapıyoruz. Yarısını onların istediği gibi, yarısını kendi kafama göre yapabilirim. 
    "Pizzanın rengarenk malzemelerini doğramak nasıl da huzur veriyor insana. Adeta bir terapi gibi" diyemeyeceğim. O kadar romantik değilim. Kesme-doğrama işlerini sevmiyorum ama onları domates soslu hamurun üzerine yerleştirmeye bayılıyorum. Renklere göre ayarlama yapıyorum, büyüklüğe küçüklüğe dikkat ediyorum. Galiba deliriyorum. 
    Herkesin devamlı evde olduğu şu dönemde, o gün ne pişireceğini düşünmekten bunalmışken pizza hayat kurtarıcı olabiliyor. Evde hangi malzeme varsa onunla yapılabiliyor çünkü. Fakat kaşar peyniri gibi önemli bir detayı atlamamak lâzım. Zira kaşar peyniri çoook pahalı. Beyaz peynir de pahalı. Süt ürünlerinin fiyatı aşırı arttı. Her şeyin fiyatı arttı. Farkında mısınız? Gerçi niye soruyorum ki? 
Fark etmemek mümkün değil. Biz dışarı çıkmazken hayat pahalandı. Geçen gün markette görevli bir genç arkadaş, bir peynirin fiyatını görünce "O ha! Bu kaç lira olmuş böyle" diye istemsizce sesini yükseltti. Yanındaki arkadaşına o peynirin nasıl olup da o fiyata çıktığına dair hayretini -abartmıyorum- birkaç dakika boyunca dile getirdi. Market çalışanı bile fiyatların artış hızına şaşıyorsa, biz ne yapalım? Pizza için kaşar önemli arkadaşlar!
    Hazır konu açılmışken pizza ile ilgili anılarım var mı diye yokladım. Evliliğimizin ilk günlerinde gittiğimiz pizzacı geldi aklıma. İş yerinden bir arkadaşım Yeşilköy'de sadece mumlarla aydınlanan bir pizzacının olduğunu söylemişti. İlginç deyip gittik. Ortam öyle karanlıktı ki. Çok saçmaydı. Umarım gereksiz bir şey yememişizdir. Anıları yoklayınca bugüne kadar yediğim en iyi pizzayı da düşündüm. En beğendiğim desem daha doğru olacak aslında. Amerika'daydı. Tampa'da tükettiğimiz ağır, yağlı, kızarmış yiyeceklerin ardından ilaç gibi gelmişti. Antonyo'nun pizzası mıydı, Antuan'ın pizzası mıydı hayal meyal hatırladığım isim için az önce internete baktım da pizzacıyı buldum. Anthony'nin odun ateşinde pizzasıymış. https://acfp.com/location/south-tampa/  Haliyle güzel tatil günlerini, okyanus aşırı o seyahati hatırladım. Gözyaşım pıt! 
    Pizza İtalyanlar'ın işi olsa da Amerika'da da çok tüketiliyor malûm. İtalyan göçmenler eliyle Amerika'ya ulaşan pizza, Napoli'de fakirlerin yiyeceği olarak ortaya çıkmış. Bu bildiğimiz haliyle pizzanın ortaya çıkışı olsa gerek. Çünkü tahıl varsa, ateş de varsa pizzaya benzeyen yiyecekler muhakkak çok daha erken tarihlerde yenmiştir diye düşünüyorum. Pizzayı fakir yemeği olmaktan çıkaran isim, onun adıyla anılan meşhur pizza çeşidinden de belli olduğu üzere, Kraliçe Margherita'ymış. 
    İşte böyle! Salgın dönemi beni pizza ustası yaptı. Artık İtalyan bir şef gibi elimle döndüre döndüre pizza hamuru açabiliyorum. Tıpkı onlarınki gibi şekilsiz ama sevimli pizzalar yapabiliyorum. Kişisel gelişime katkı sayılır mı bu? Pollyanna ruhum sayılır diyor. Yazıyı nasıl bitireceğimi de bilemedim bu arada. Buradan bütün Napoli'ye selam olsun!


*Sevgili Sartre, sözünü biraz değiştirdim. Affet, bir tuhaf günlerdeyiz! (Varoluş özden önce gelir)




34 yorum:

  1. Pizzaya bende bayılırım. Önceleri hep dışardan yerdik. Sonra bende kendim yapmaya başladım. Mutfak işleri bir nevi terapi:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dışarıda pahalılıktan dolayı malzemeyi az tutuyorlar, evde özgürüz:) Ama ben mutfağı terapi olarak görmüyorum Mehtap:))) Hele şu salgın günlerinde iyice sıtkım sıyrıldı:)

      Sil
  2. Karantina döneminde kendimi tanıdım yeniden buldum diyenlere ben de pek inanmıyorum işin açıkçası ama evde otura otura biz de değişik yemekler keşfettik:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Diğer sokak lezzetlerini de deniyorum ama en iyi becerdiğim pizza oldu:)

      Sil
  3. Neydi ? Herkesi mutlu edemezsin çünkü pizza değilsin :)
    Emeğine sağlık :)

    YanıtlaSil
  4. Hellim peyniriyle deneyebilirsiniz hocam, erir mi bilmiyorum ama güzel bir etki yaratacağından eminim.. Bende pek ton balıklı pizza sevmem, erkekler için tek önemli şey sucuklu pizzadır sanıyorum hahahah :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hellim sanki sert kalır gibi. Onu kızartıp yemek güzel:) Erkekler, genelde tam da dediğiniz çeşit pizza seviyorlar. Dönerli bile yaptım, öyle söyleyeyim:)

      Sil
  5. FluTv'deki bir pizza bölümünde Şeyma Subaşı'na hak vermişlerdi, pizzanın herkesi mutlu edebilme kapasitesiyle :) Gerçekten pizza herkesin sevdiği bir yemek. İlginç bir şekilde ben oldum olası sade pizzaları daha çok seviyorum. Malzemeler çoğaldıkça lezzetlerin de birbiri içinde yok olduğunu hissediyorum. Margaritacıyım :) Ama artık vegan peynirli versiyonunu bulmak güç olduğundan evde bana kalıyor. Ve ben de üşeniyorum :))) Karnımı acıktırdı bu entry.

    YanıtlaSil
  6. Hiçbir mayalı ve unlu ürün üzerinde ihtisas yapamadım pandemi döneminde. Oldum olası mayalı şeylere uzak dururum (yeme konusunda değil tabii, yapma konusunda), bir-iki denedim güzel de oldu ama hala çekincem var. Ha bir de ateş yakamam, çocukluğumda evlerimiz sobalı ve termosifonluydu. Ne banyoyu, ne sobayı yakamadığım gibi yananları da büyük bir beceriyle söndürürdüm :) O yüzden kutluyorum seni Sezercim. Ben pideyi pizaya tercih edenlerdenim ama iyi bir pizaya da hayır demem. Sen yazınca düşündüm de en iyi pizayı nerede yedim diye, Antalya'da piza ile ilgili hiçbir mekan yokken bir yabancı kadın küçük bir dükkanda pizacı açmıştı. Adı da Pizza Margaretha idi, sanırım kadın işi biliyordu, bir daha o kadar iyisini yemedim. Sonra da kapandı zaten. Sanırım ben pandemide en çok stres ve diz ağrısında uzmanlaştım :))))) Çok sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Salgından önce hiç maya kullanmazdım ve nedense tepkiliydim Nurşen Hocam. Karantinanın yoğun olduğu ilk zamanlarda dışarı çıkmamak için ekmek yaptım ve mayaya alıştım:) Bu benim için hakikaten bir devrim ve "salgının bana kazandırdığı" dememin sebebi bu:)
      Aslında ben de pideyi tercih ediyorum ama evde pizzaya alıştım:)
      Ya, diz ağrınız çok üzücü oldu. Umarım en kısa zamanda düzelsin. Sevgiler Nurşen Hocam...

      Sil
  7. Hepimiz bu süreçte pizzacı olduk gerçekten :) En kolay yapılan yemek oluyor karantina günlerinde evde malzeme varsa dediğiniz gibi:) Kendimizi geliştirme hatta geliştirememe konusunda size katılıyorum. İtalya'ya gitmiş biri olarak söylüyorum ben de en iyi pizzayı orada yiyemedim maalesef..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İtalya'da ben de aman aman bulmadım pizzayı ama asıl yerinde yemedim herhalde diye düşünüyorum. Napoli'ye de gitmedim. Umarım bir gün Napoli'de denerim:)
      Evde un,maya ve kaşar varsa pizza hayat kurtarıcı oluyor:)
      Teşekkürler...

      Sil
  8. İşin gerçek tarafını söylemek gerekirse Sezercim ben de bu pandemide en kös günlerimi yaşadım diyebişirim. Mesela evde olmama rağmen istediğim kadar kitap okuyamadım. İzlediğim filmlerde genelde çıtır çerez seçimlerim oldu. Ohhh evde dinlendim gibi bir polyannacılık içine girsem de insansızlıktan öleceğim zannettim bir ara :)))
    Bitsin artık bu çile şarkısını son avaz söylüyorum :)))
    Pizza işi şahaneymiş bu arada :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sorma, sorma Şebnemcim! Hayata katılamamak, ileriyi görememek fena. Neyse sağlık olsun da... Geçecek inşallah:)
      öptüm seni kocaman.

      Sil
  9. Pizza pişirme uzmanlığı, kesinlikle tam bir kişisel gelişim hikayesi. Hamurla uğraşmanın ruha iyi gelen bir tarafı var. İspanyollar dermiş ki, "ekmek bütün acılara iyi gelir". Bence bu söz bütün mayalı hamurları kapsıyor. Ellerine sağlık. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ruhuma iyi geldi mi bilmiyorum ama kesinlikle becerimi geliştirdi:) Çok teşekkür ediyorum.
      Kocaman sevgiler...

      Sil
  10. Keşke pizzanın resmi olsaydı. Ben mantarlı pizzaya bayılıyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yemek resmi kullanmıyorum pek:) Bir de gecenin bir yarısı yazdım, elimde fotoğraf yok:)
      Mantar hiç kullanmadım bu arada. Ama aklımda, bir ara denemeliyim:)

      Sil
  11. Ellerine sağlık. Benim de canımı çektirdin :) Hepimiz bir şeyler kattık kendimize bende yapmayacağım dediğim çok şey yaptım :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Pizza bir katkısıysa, şu bir senede aldığım 5 kilo da katkı sayılır mı acaba? Umarım senin yaptıkların daha faydalı olmuştur:) Sevgiler kocaman...

      Sil
  12. Tebrik ediyorum sevgili Sezer, zor bir şey diye bildiğimden hiç denemeye bile kalkışmadım:) ama çok severim Akdeniz ve vejeteryan olanları tabii ki:)sorma süt, peynir, kıytırık ıspanak bile pahalı! Üstelik mevsim sebzesi! Hani tropikal meyve değil, muz değil, ananas (hayatımda yemedim, almadım) değil! Ispanak yaaa..ıspanak! Ne diyeyim akepe'ye çok ahım vardı, ahımızı virüs alacak gibi ama arada kurunun yanında biz akepe li olmayanlar da yanıyoruz:( bu arada en iyisini yapıyorsun kendi yapmakla pizzanı, burada Dominos var iki adım ötede, bir gün evde yemek yoktu (zaten pek yapmam yemek) aldım bir veggie sonra da çok affedersin ishal oldum! İlaçlarla geçti! Artık anlamıyorum yani yüksek ateşte pişen bir şey! Kutusu mu mikropluydu....anlayamadım bir daha tövbe!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Zor değil aslında. Hamur işiyle aram yoktur, pek beceremem ama bunun kolayını aldım:)
      Her şey çok pahalı çok, olacak iş değil!
      Alışkın olmadığın için dışarıdan aldığın etkilemiştir. Ben de dışarıdan yemeyi kestiğimiz için, açılınca yersek mideyi bozar mıyız diye düşünüyorum:)
      Sevgiler Müjde, teşekkürler...

      Sil
  13. Pizza yapmayı Yalova'da güzel pizza bulamayınca öğrenmiştim, bu dönemde de bol bol yaptım. Yarısı çocukların keyfine göre yarısı benim :)

    YanıtlaSil
  14. Ben de verimli geçiremeyen çoğunluğa dahilim, ben pizza da yapamadım ki aslında yemek yapmayı da en az yemek kadar severdim, öyle bir raddeye ulaştım ki bir ara şu 2020'de sanırım yemek yapmak, yemek, kitaplar, eşyalar ve hatta insanlar dahil fazla gelir oldu. 2021'e bir hışım giriyordum ki beklediğim bir haber(büyük bir şeydi) olumsuz geldi ve o saatten beri daha ne istiyon lan ben hayat modunda istikrarlı bir şekilde ilerliyorum, ama koyvermemek lazım, sizin için de pizza iyi bir başlangıç bence, yemek te inanılmaz güzel, İtalya'da yediğim de iyiydi ama ben Türkiye'de çok küçük bir kasabadaki küçücük birinde yediğimin tadını hala unutamam, bir de şu var hala o kasabaya gidiyorum hala pizzacı duruyor ama ben giremiyorum aynı lezzeti bulamayacağım diye, böyle de nalet bir tarafım var. Sevgiyle, pizzayla kalalım ve tabii umutla, yaşam coşkusuyla, amacıyla (lütfen)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aaa, o kasabadaki pizzacıya girememen çok şaşırttı beni. Değişmiş midir gerçekten?:)
      Şükreden ve umudu bol biriyim ama verimsiz bir dönem yaşadığım kocaman bir gerçek olarak duruyor karşımda:) İşin doğrusu bu. Yapacak bir şey yok. Düzelir inşallah:)
      Çok teşekkür ediyorum Eylem. Sağlıkla ve coşkuyla kalman dileğiyle...

      Sil
  15. Ben de çok seviyorum pizza yapmayı :) Bir de açıkgözlülük yapıyorum domates sosuna artık allah ne verdiyse tüm sebzeleri püre ekliyorum fark etmeden besleniyorlar. İşim gücüm dalavere sanki? :)))
    Bu arada tabelayı çok sevdim ben!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sos içine püre şahane fikirmiş:)
      Tabela stok resimlerden, ben de beğendim:)

      Sil
  16. Biz de pizzamızı artık evde yapıyoruz. Hatta karadeniz pidesi de yapmaya başladık. O da çok güzel oluyor. Yalnız lahmacunda dışarıdaki tadı yakalayamadık bir türlü.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Pide bende de başarılı oldu:) Tek yapamadığım, dediğin gibi lahmacun Gamze:) O tutmuyor.

      Sil

Yorumu olan?