21 Mayıs 2021 Cuma

BUGÜNLERDE...

     Kardeşimin 19 Mayıs'taki doğum gününde beraber olup olamayacağımızı merak ediyordum ya hani? Toplandık, kutladık, hasret giderdik. Kapanma dense de bayram öncesinde çalışıldı tabii ama bayram tatili nedeniyle bizim çalışanlar neredeyse bir hafta evde olunca hastalık endişemiz olmadı, rahat rahat  görüşebildik. Normal şartlarda daha kalabalık olurduk. Doğum günlerini severiz. Ne var ki geçen sene olduğu gibi bu sene de olduğu kadarıyla yetindik. Saat 21.00 olmadan dağıldık. Öncesinde güzel bir masa hazırladım. Kardeşim pastayı alma konusunda diretti. Yine beyaz bir pasta almış. Daha önce onun pastayla ilişkisi konusunda bir yazı yazmıştım. Doğum günü mumları üflemeye bayılıyor, resmen çocukluğuna dönüp mutlu olmanın vücut bulmuş hâline bürünüyor:) Bunun sebebi çocukluğunda hiç doğum günü kutlamamak değil, tam tersi 3 yaşındaki doğum gününün büyük bir partiyle kutlanmış olması. O günü unutamıyor. Hayatının en mutlu günü. Annem o sene normalden büyük bir parti organize etmişti. Evde kutlanmıştı ama çok kalabalıktık. 3 katlı pasta yaptırılmış, fotoğrafçı çağrılmış, babaannem bana elbise dikmiş vs. O güne ait fotoğraflardan biri bu. Bakar mısınız nasıl mutlu kardeşim!

    Birkaç sene önce bu siyah-beyaz fotoğrafı sürpriz olarak pasta üzerine bastırtmıştım, hem kardeşim hem annem dayanamayıp ağlamışlardı:) Velhasılıkelam, seneler öncesinin mutlu anısıyla doğum günü pastalarını çok sever kardeşim. Arkadaşları da jest yapar, çoğu zaman birkaç kere mum üflediği olur. Tabii her seferinde yüzünde güller açar. Dilerim beraberce kutlayacağımız nice doğum günleri olsun!

    Yazıyı yazarken kitap siparişim geldi. O yüzden bir süre ara verdim ve paketi açıp yeni kitaplarımı tek tek inceledim. Okunmayı bekleyen kitaplarımın içinde hiç kurgu roman olmadığını fark ettiğim için sipariş vermiştim. Seyahat ve anı kitapları, biyografiler, denemeler tamam. Örneğin şu sıra Amin Maalouf'tan "29 Numaralı Koltuğun Hikâyesi'ni" okuyorum. Amin Maalouf, Fransız Akademisi üyesi ve 29 numaralı koltuğun şu anki sahibi. Kendisinden önce bu koltukta kimler oturduysa hepsini tek tek araştırıp anlatmış. Seleflerinden bahsederken Fransa tarihine de ışık tutan bir kitap ortaya çıkarmış. Pek hoş. İlgiyle okuyorum. Ama roman olmadan da olmaz değil mi? 

   Taze taze paylaşmak istedim. "Üvey Kardeş", kuzeyden bir roman. La Paragas blogunun yazarı sevgili dostumuzun enfes anlatımına kayıtsız kalamadım, tam benlik gibi görünüyor dedim ve siparişi verdim. "Bir Kayıkta Üç Kafadar" epeydir aklımda olan bir kitaptı. Filmlere, oyunlara, sohbetlere konu olmuş bu romanı okumakta geç kaldım ancak zararın neresinden dönsen kârdır diyorum. "Koşucular" yine blog dünyasında adını çok duyduklarımdan biri. Beni asıl kim ikna etmişti tam hatırlayamadığım için affola. Fakat sevgili Leylak Dalı olabilir diye düşünüyorum:)"Benim Gibi Makineler" Ian McEwan'ın tamamlamak istediğim kitaplarından biri. "Ay ve Altı Peni'yi" ressam Paul Gauguin'den esinlenip yazıldığı için seçtim. "Vişnenin Cinsiyeti" ise daha önce bahsettiğim "Normal Olmak Varken Neden Mutlu Olasın" kitabının yazarı Jeanette Winterson'a ait ve bu yazarın kitaplarını da tamamlamak arzusundayım. 

    Vişnenin Cinsiyeti'nin kapağına ayrıca bayıldım. Desen çok hoş, eski el yazmalarının havası var. Fotoğrafta belli olmuyor ama o sarılar altın sarısı, pırıl pırıl parlıyorlar:) 
    Bugün hava fena. Yasak biter bitmez her gün dışarı çıkıp bol bol yürüyüş yapmıştım ancak bugün evdeyim. Yakınlarda okuyamadığım tüm blog yazılarını okudum. Üzerine de bu yazıyı ekledim. Böyle böyle geçiyor günler. Biz hâlâ salgının bitmesi hayalindeyiz... 



14 yorum:

  1. Selam Sezercim, öneclikle Koşucular'ı ben okumadım onu belirteyim, diğer kitabını okumuştum ama pek de tavsiye etmedim. Üvey Kardeş'le karıştı :)) Buraneros arkadaşımıza ben tavsiye ettim, daha doğrusu genel tavsiyemi değerlendirmiş, sen de onda görünce çağrışım yaptı demek. Her kim tavsiye ederse etsin kitap nefis, onunla başla derim. Vişnenin Cinsiyetini yıllar önce okudum ve hiç hatırlamıyorum desem. Kitabın bana geliş öyküsü ilginçtir. Yıllar önce TRT2 de Akşama Doğru diye bir program vardı, çarşamba günleri bir soru sorardı katılan ünlülerden biri, telefonla cevap vermeye çalışırdık, aman ne stresti düşmez o telefon bir türlü, başında nöbet tutarsın. Ama ben inatla çevirir sonunda düşürürdüm. İnanır mısın 7 kez ödül kazandım, artık adresimi de sormuyor direkt yolluyorlardı. Vişnenin Cinsiyeti de böyle bir ödül olarak "Zazie Metroda" ile birlikte gelmişti, başka bir baskı idi. Görünce Seynan Levent'i hatırladım :)
    Kardeşinin doğum günü kutlu olsun, kendime benzettim, ben de pek severim pasta mumu üflemeyi ve kutlamaları. Sağlıkla çok daha kalabalık ve neşeli kutlamalarınız olsun. Sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yazarken birden aklıma gelmişti ve o an çok emin hissetmiştim kendimi Nurşen Hocam:) Karıştırmışım demek. Bir Ressam, Bir Resim serisi için de tekrar okumalar yapıyorum, bilgilerimi tazeliyorum, dolayısıyla diğer kitaplarda hızlı gidemiyorum. Ama mesaj alındı, ilk fırsatta Üvey Kardeş'e başlayacağım:) Akşama Doğru kütüphanesi kurmuşsunuz, güzel bir anı olmuş. Ve kitaplar resmen hakkını verene gitmiş:)
      Çok teşekkür ediyorum, kardeşim adına da... Sizin de sevdiğiniz kutlamalarınız bol olsun. Kocaman sevgiler...

      Sil
  2. Kardeşe çok mutlu yıllar diliyorum. :)
    Doğum günlerini ailece kutlamayı severiz biz de, bir senedir hasret kaldık, umuyoruz ki yaza annemin doğum gününde senenin acısını çıkarabiliriz, zira en son onunkini kutlamıştık geçen sene. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ediyoruz:) Dilerim siz de yazın şahane bir doğum günü kutlarsınız. Sağlıkla... Sevgiler...

      Sil
  3. İnşallah bir sonraki yaşını doya doya kutlayabilirsiniz :) Kendisine nice yaşlar ve nice güzel doğumgünü pastaları! Bir diğer Winterson kitabı daha :) Neyse ki bu kitabı da stoklarımda mevcut. Zamanında alıp atmışım. Yazın bir araya sıkıştırabilisem umarım okurum. Salgının tek iyi tarafı elimdeki kitap yığınını eritebilme fırsatı oldu.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ediyoruz Zihin. Öyle böyle derken salgında da ufak tefek yaptık bir şeyler:)
      Ben bu sıra resim serisi için eski kitaplarımı, notlarımı tekrar karıştırdığımdan vaktimi diğerlerine dilediğimce ayıramıyorum. Ama yine de Vişnenin Cinsiyeti'ne çabuk sıra gelir diye düşünüyorum:)

      Sil
  4. Kaerdeşinize sevdikleri ile sağlıkla mutlulukla nice yıllar. Kitapların gelmiş üvey kardeşi bende leylak dalının tavsiyesi ile okumuştum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ediyoruz Özlem.
      Söylendiğim sırada geliverdir kitaplar:) Üvey Kardeş'e en kısa zamanda başlayacağım.
      Sevgiler...

      Sil
  5. Nice güzel, kocaman pastalı, kalabalık doğumgünleri olsun kardeşinin :)

    Benim kardeşim de dört beş yaşlaeındayken hem doğumgünü hem yaş günü kutlamak istediğini söylüyordu. İki kutlama olacakmış. Şansona doğumgününün ertesi gün kuzenim pastayla bize geldi. Bizimksi isteğine kavuşmuş oldu :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ediyoruz Handan. Kardeşinin dileği çok tatlıymış ama. Ve bence mantıklı da:)
      Sevgiler kocaman...

      Sil
  6. Sevgili Sezer,
    Koşucular'ı ben okumuş ve hakkında yazmıştım. Burada: https://ekmekcikiz.blogspot.com/2020/04/iki-kitap-uzerine-dusunceler.html
    Bilmem oradan mı aklında kaldı. Bir de Sür Pulluğu Ölülerin Kemikleri Üzerinde'yi de beğenerek okumuştum. (Leylakcığımın aksine. :) )
    Keyifli okumalar olsun. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesin o yazıdan not almışımdır:) Çok teşekkür ediyorum, okuyunca haber ederim:)
      Sevgiler...

      Sil
  7. ay geçen sene de hatırladım evet senin böyle yazını, evet o resim duygulandırır tabiii :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 2015'te yazmıştım Deep, o baskıyı da o zaman yaptırmıştım, zaman çabuk geçiyor:) Geçen sene de "kutlayamadık" falan diye bahsetmiş olabilirim tabii.

      Sil

Yorumu olan?