1 Kasım 2019 Cuma

SEZER ESER PERKER / KLİO'NUN ŞARKISI

   
    Bu sıralar blog sayfama dair teknik sorunlarla boğuştum. Link adresini ve blog adını değiştireyim derken bir şeyleri karman çorman ettim. Bundan 10 yıl önce blog açarken çok fazla düşünmeden "Klio'nun Şarkısı" ismini seçmiştim. Sebebi hemen yan tarafta yazıyor. Fakat genelde gözden kaçtığı için bir de burada paylaşayım ki neden Klio'nun Şarkısı dediğim anlaşılsın:
    "Mitolojide yer alan dokuz ilham perisi vardır. Bunlar Zeus'un kızlarıdır. Şarkı söyler, dans eder, müzik aletleri çalar, şiirler okurlar. Böylece ilham verirler insanlara. Bu kızlardan biri Klio'dur. tarih alanı ona ayrılmıştır. İnsanların unutmaması gereken ünlü, şanlı eylemleri dile getirir. Tarih yazıcılarına ilham verir. Blogumun ismini seçerken bu güzel periden ilham aldım ben de. Zaman içerisinde gördüğümü, yaşadığımı, hissettiğimi, unutmak istemediklerimi, paylaşmak istediklerimi yazmak için ilham versin diye bana... Klio şarkısını söylesin... Biz yazalım. Hoş geldiniz... "
    İşte böyle romantik hislerle seçtiğim isim, mitolojik anlamıyla değil de daha çok bir araba markasının modeliyle tanındığı için, sayfamı ziyaret eden kişilerde bazı bazı "Niye bu ismi seçmiş?" düşüncesi uyandırdı. Doğrusu buna takılmadım. Beni yıkan İstanbul B.Ş. Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun, bir önceki yönetimin gereksiz harcamasını gözler önüne sermek için sıra sıra dizdiği Cliolar oldu :)) Şimdi hepimiz doğal olarak Klio'yu duyunca ilk önce o arabaları hatırlıyoruz. O günlerde herkes müsrifliği konuşup siyasi tartışmalara girerken benim aklımdan geçenleri duysaydınız kahkahalar atardınız. Hadi yediniz, harcadınız, savurdunuz, bari bunu başka model arabalarla yapmış olsaydınız da benim sayfamın ismine yazık olmasaydı. Neyse efendim, madem öyle ismi değiştireyim dedim. Hem zaten blog arkadaşlarıma yorum yazdığımda ismim Klio'nun Şarkısı olarak göründüğü için, bilmeyenler -dönüp sayfayı incelemedilerse- kendi adımla hitap edemiyorlardı. Klio'yu tamamen silip atmak istemediğim için Link adresini klionunsarkısı.blogspot.com olarak düzenledim. Sayfa adı da Sezer Eser Perker oldu. Yorumlarda da böyle çıkacaktı. Fakat ben bu değişiklikleri yapınca eski yazılarım açılmamaya başladı. Sayfanın takipçisi olmayıp dışarıdan okuyan birkaç arkadaşımın haberiyle anladım bunu. Ben de girip baktığımda "Bu sayfa kaldırıldı" gibi bir şey yazıyordu. Malûm, her zaman buradaki takipçilerimiz okumuyor yazıları. Google araması yapıldığında bulunup okunan yazılarımız çok fazla. İşte benim durumumda, Google'da yazım çıksa bile tıklayınca açılmıyordu. Müthiş panikledim tabii. Bir ara düzeltmeye çalıştıkça daha da karıştı. En sonunda eski haline döndürmeyi başardığımda "Bu sayfayı görenler bana haber versin lütfen!" diye bir yazı bile yazdım:) Eski link adresine dönünce görünür olmuştum. Fakat şimdi şöyle bir şey var. Sanırım şimdi de değişiklik sırasında girdiğim birkaç yazı açılmıyor. 
Ki bunlar Bali seyahati yazıları. Canggu hakkında yazdığım ikincisinin okunma sayısı o zamandan beri ilerlemedi. Bu normal bir durum değil. Konu hakkında anlattıklarımdan başka bir fikrim de yok. Fakat daha fazla karıştıramayacağım. Eskiye döndürdüm ve bu şekilde kalacak.
    Yorumlarım yine Klio'nun Şarkısı olarak yayınlanıyor. İsmim sayfaların, yani yazılarımın başında yazıyor. Oraya bari ismimi nasıl kondurdum bir fikrim yok. Teknik konular benden bu kadar:) Çevremdeki gençlere sorup karıştırtmak da istemiyorum açıkçası. İsmim soyadım da kafa karıştırıcı ama olsun. Sayfaya ilk kez ulaşan, fotoğrafıma bakmayan biri rahatlıkla "Sezer Bey" diye yorum yapabilir:) Günlük hayatta da karşılaşmadığım bir durum değil. İsmim, ikinci ismim ve soyadım buram buram maskülenlik kokarken insanlara nasıl kızabilirim? :) 
Er = Erkek. Soyadı benim değil bu arada. Eşimin soyadı. Eser de evlenmeden önceki soyadım değil, ikinci ismim. Kendi soyadımı da kullanıyor olsaydım Sezer Eser Gür Perker olacaktım. Evlendiğim tarihte istersen kendi soyadını yazdırma gibi bir durum yoktu. Olsaydı yazdırırdım. Emin değilim ama şimdi sanırım evli olsan da sadece kendi soyadını yazdırabiliyorsun. Fakat bence benim için çok geç. Sezer Eser Perker diye tanındım bir kere :) Hakikaten öyle ama. Eski iş arkadaşlarım, (evlendikten sonra üniversiteye gittiğim için) üniversiteden arkadaşlarım, hocalarım şimdiki resmi adımla tanıyorlar. Kafiyeli ve değişik olduğu için de asla unutulmuyor:) Sosyal medya hesaplarım da bu şekilde düzenlendi. Resmi işlerle uğraşmak da zor. 
    Her şey bir yana, bir aile kız çocuğuna neden Sezer ismini koyar ki? Sonra o yetmiyormuş gibi niye Eser'i ekler? Perker'in tesadüfiliğine hiç girmiyorum. Annem bana hamileyken "Sezer de olabilir aslında, hem kıza hem erkeğe uyar" demiş. İnsan 19 yaşında doğurunca böyle oluyor:) Doğumdan sonra hastanede belgeler için teyzeme "Bebeğin ismini ne yazalım?" demişler. O da "Sezer diyordu sanırım" demiş. Öyle kalmış. Gerçi Sezer olmasa Burcu ya da Pınar da seçenekler arasındaymış ve şu an düşündüm de galiba Sezer daha değişik:) Hadi Sezer koydunuz, Eser nereden çıktı? Onu da babam nüfus kağıdı çıkarırken aniden gelen ilhamla ekletmiş. Okumayı severdi rahmetli ama şiire ilgi duyduğunu hiç hatırlamıyorum. Nereden gelmiş bu kafiye merakı bilmem. Eskiden arkadaşlarımızın hatıra defterlerine "Şair değilim şiir yazayım, ressam değilim resim yapayım, bari şuraya bir imza atayım" yazardık. Babamınki de o hesap:) Benzer iki isimli olmaktan resmi anlamda çok çektim. Ortaokuldaki takdir belgelerimden birinde ismim "Sezer Esergül" yazıyor mesela. Bunu uygun görmüşler. Böyle bir iki örnek daha var. 
    Annem babam ikinci çocukta daha organize tabii. Ona sadece Aslı demişler. Aslı Gür. Kısa ve net. Budur! Erkek olsa Kerem olacakmış:) Anneme bunları söyledikçe nasıl bozuluyor anlatamam. Her şeye bahanesi ve cevabı olan bir insan olmasından mütevellit "E sen de Eser'i kullansaydın" diyor bir de bana. Çocuk aklımla, herkes bana "Sezer" derken "Eser deyin" diyecekmişim demek ki. Üstelik ha Sezer, ha Eser. Çok farklıymış gibi:) Adımı sevmiyor değilim bu arada. Öyle düşünülmüş, kaderim öyle şekillenmiş. Değişiklik istemem. Perker'le saçma bir uyum yakaladım hem :) Ama yine de kız ismi koyaydınız ya! Yaşı ileri insanlarda Sezer isimli kadınlara rastlıyorum ama benim doğduğum dönemden sonra yok. Genç erkeklerde Sezer'e rastlıyorum. Toplumumuz bilinçlenmiş:)
    İşte böyle, blog adresini değiştireyim, ismimi ön plana çıkarayım derken bir şeyleri karıştırdım ve devamında bunlar aklıma geldi. Bakalım bu yazı kaç kişiye ulaşacak? Umarım karmaşa sürmüyordur. 
Ha bu arada! Ben Sezer Eser Perker! Kadınım! :)









26 yorum:

  1. Bence iki adınız da güzel.ünlü adı gibi..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ediyorum. Bakış açıları ne kadar farklı. Tuhaf olduğunu düşünenler de var. Güzel gören insanlarla karşılaşalım her daim:)

      Sil
  2. Geçmiş olsun. Bloglarda yaşadığımız sorunlar zaman zaman motivasyonumuzu düşürebiliyor. Clio belki şu an arabaları çağrıştırıyor ama o da unutulacak. Mitolojik isimleri çok severim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim. Umarım geçmiştir:)
      Zeus'un diğer ilham perisi kızları da var tabii ama Klio'nun anlamı tam bloglara yakışır cinsten değil mi? :)

      Sil
    2. Bence de yakışıyor. Biz de kızımın adını Karya'lı prenseslerden esinlenerek Karya koyduk ☺️

      Sil
    3. Çoook güzel. Adıyla bin yaşasın. Bodrum'un prensesi:)

      Sil
  3. .com uzantısına geçtiğinden beri ben de benzer şeyler yaşıyorum. Yazıların yayınıyla ilgili problemi düzeltemedim. Bazen de takip ettiğim blogların yayınlarını göremiyorum blogger panelinde, kaçırmış oluyorum.

    Umarım sen de ben de en kısa zamanda çözeriz sorunlarımızi :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Öyle mi? .com uzantısından sonra sorunlar olduğunu anlamadım ama haklısın. Geçenlerde yazdığım bir yazının her paragrafı ayrı yazı karakterindeydi:) Düzeltmek için uğraştım. Demek sebebi varmış. Teknik konularda çok iyi değilim, umarım daha fazla karışmaz.
      Çok teşekkür ediyorum Sibel.

      Sil
  4. ikisi de erkek ismine daha yatkın ama kulağa ahenkli geliyor. izel çelik ercan gibi sezer eser peker :) ama sanatçı olsaymışsınız sahneye davet edilişi amma havalı olurmuş :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İzel Çelik Ercan iyiydi:)))
      Günlük hayatta kullanımı zor ama sanat dünyasında olsam havalı olurdu hakikaten:)

      Sil
  5. Klio dan başladım ,isim hikayene kadar gülerek okudum:)) Valla Klio'nun araba markası ile benzediği hiç aklıma gelmemişti,ben senin blogunla gayet özdeşleştirmişim Klio yu.isminde gayet uyumlu yani ,sevgiler:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Arabayla aklına gelmemesine o kadar sevindim ki Mehtap:) Bir de "blogunla özdeşleştirmiştim" diyorsun. Aynen devam o zaman. Mutlu oldum. Bu yazıyı yazmam gerekiyormuş:)
      Çok teşekkür ediyorum, sevgiler...

      Sil
  6. Valla bence de son derece akılda kalıcı ve oturaklı bir adlar+soyad kombinasyonu :)
    İkinci çocukta pratikleşiyor bence ana babalar, isim mi koyulacak şrank diye koyup geçiyorlar :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bir kere öğrendikten sonra kesinlikle akılda kalıyor:) Resmi yerlerde üçünü ayrı ayrı yazdırana kadar yoruyorlar beni:) Hele Perker hiç anlaşılmıyor. Kendi hallerine bırakırsak Peker ya da Berker yazıyorlar:) Sanırım haklısın, çözersen keyifli bir kombinasyon aslında:)
      İlk çocuk, ikinci çocuk olayına gelirsek... Kız çocuklarına Aslı ve Sezer Eser'i aynı kişilerin düşündüğüne inanamıyorum hâlâ :)

      Sil
  7. Bence Klio' nun Şarkısı güzel ve orjinal bir blog ismi. Belediyenin Clio' su unutulur gider kısa sürede:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ediyorum:) Blog arkadaşlarımın fikirlerini almak benim için iyi oldu.

      Sil
  8. Merhabalar.
    Sayfanıza sorunsuz bir şekilde ulaştım. Blog sayfamı ziyaret ederek yazdığınız yorumdaki profil isim linkine tıkladım ve sorunsuz bir şekilde sayfanıza geldim. Demek ki, sayfanızdaki link adresi değişikliğinden kaynaklanan sorun düzelmiş. Hem link adresini, hem de blog ismini değiştirince nasıl bir sorunla karşılaşılıyor bilmiyorum. Hiç denemedim. Şu anda Blogger platformunda "yazblogcu" hesabım üzerinden açtığım 10 adet blog sayfam var. Zaman zaman değirmenin haricindeki diğer blog sayfalarımın link adreslerini ve blog isimlerini değiştiririm. Tabi takip edilmeyen sayfalar olduğu için, sayfaya erişiminde herhangi bir sorun yaşanıp yaşanmadığını bilmiyorum. Ancak, ben sayfalarıma link adresi üzerinden çok rahat ulaşabiliyor ve kayıtlarımın tamamını görüp erişebiliyorum. Ben size şöyle bir öneride bulunayım: "Değiştirmek istediğiniz link ve sayfa adında yeni bir blog sayfası açın. Şu anda kullandığınız blog sayfasındaki tüm kayıtlarınızın bir yedeğini bilgisayarınıza indirin. Daha sonra indirdiğiniz yedekleri yeni oluşturduğunuz blog sayfasına yükleyin. İzleyicilerinizi yeni blog sayfanızdan haberdar edin ve yeni sayfanızın takibe alınmasını isteyin." Bu sadece bir çözüm önerisidir. Öneri size mantıklı gelirse uygulayın. Asıl sayfanız yayın hayatına hiç bir değişikliğe uğramadan devam edecek, siz de artık yavaş yavaş yeni sayfanızda bloglamaya devam edersiniz.
    Selam ve saygılarımla.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ediyorum Recep Bey. Link adını eskisi gibi düzenleyince sorun düzeldi. İzleyici arkadaşlarım zaten açabiliyorlardı. Bunu test ettim. Sorun, Google'a ismimi ya da örneğin hakkında yazdığım bir konuyu yazınca çıkan linkin açılmamasıydı. Google üzerinden ulaşan sayısı çok fazla, görünmez olmak istemedim. Şu an normale dönmüş gibi duruyor. Blogspot'un kendi değişiklikleri de var bu sıralar. Benim sorunlar belki bundan kaynaklandı, denk geldi.
      Tekrar teşekkürler, selamlar ..

      Sil
    2. Blogla ilgili teknik sorun konusunda kimse beni geçebilemez:)
      Son 5 yıldır sanırım, yazdığım her yazı saatler sonra okuma listesine düşüyor. Üstelik görsel olmadan. Ne yaptıysam düzelmedi. O nedenle linkimin adını değiştirsem kim bilir neler olur. Hiç dokunmuyorum. Sen de eski adına dönmekle iyi yapmışsın. Google ve gönderdiği ziyaretçiler açısından önemli bir durum. KLio'nun şarkısındaki Klio bana hiçbir zaman araba markası olarak gelmedi. Gayet de mitolojik bir ad ve çok güzel. Nick olarak kullanmaya devam et bence. Sezer Eser deki ''Eser''i hep kızlık soyadı olarak düşünmüştüm. 2. isim olması şaşırttı. Hem telaffuz hem anlam olarak çok güzel ki. Yıllar önce edebiyatçı bir arkadaşımız kızına bu ismi koymuştu. Eser: Bir sanatçının uğraş vererek ortaya çıkardığı kaliteli yapıt ;)
      Yazıların gayet zamanında ve değiştirdiğin halleriyle düşüyor benim panelime. Herhangi bir sorun yok. Sevgiler Sezer Eser:)

      Sil
    3. Ayy çok fenaymış! İyi ki öyle sorunlarla karşılaşmadım çünkü düzelteceğimden emin değilim. Niye öyle oluyor ki acaba?
      Eser'in soyadım zannedileceğini tahmin ediyordum:) İki isimli olmak hiç pratik değil. Ailem bari Eser'i kullansaymış. Anlamlı olduğunu kabul ediyorum:) Üstelik sanat tarihi mezunuyum:) Şu yaşıma kadar bir tek üniversitede bir hocam Eser dedi bana. Bu da ilginç.
      Klio'nun araba markasını hatırlatmamasına cidden sevindim. Devam o zaman:)
      Çok teşekürler, sevgiler Zeugma...

      Sil
  9. Sezer Eser Perker ve bir kadınım :)) çok tatlısın yaa...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim:) Turkcell gibi yerlerden aradıklarında "Sezer Bey" diyorlar. Bazen ses etmiyorum, bazen dayanamayıp "Sesim erkeğe mi benziyor gerçekten merak ettiğim için soruyorum" diyorum:) Starbucks'ta mesela, doğrusunu söyleyeceğim ya illâ, ismimi Sezer yazdırıyorum tabii. Kahve olunca "Sezer Beeey!" diye bağırıyorlar:)
      Tekrar teşekkürler, kocaman öpücükler Sevda...

      Sil
  10. Allah seni emi :))))
    Ben de Eseri kızlık soyadın diye mıhlamışım aklıma :))) Uyumlu olsun diye Sezer demişler galiba diye de tanıyı koymuştum hahahaaa :)))
    Seni Pınar olarak düşünemedim bak bir de :)) Yok yok bence ismin şahane yakışıyor sana :))

    Anneme ben acemilik ürünüyüm, kardeşim de profesyonelce takılmışsın deyince çok kızıyor bana da... Ama öyle :)))) Kabul etmiyorlar hiç :)))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eser'in soyadım sanılacağını adım gibi biliyordum ben zaten :))
      O tınının evlilik soyadında da devam etmesi ilginç değil mi? :) Kısmet işte :)
      Teşekkür ediyorum Şebnemcim, adımızla bin yaşayalım o zaman:)

      Sil
  11. Sezer ismi bana pek maskülen gelmiyor nedense. Mesela Sezer denince ilk aklıma gelen ünlü ismi Sezer Güvenirgil ve kadın :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Annem de öyle diyor. Her konu açıldığında "Sezer Güvenirgil var" diyor:)

      Sil

Yorumu olan?