22 Ekim 2019 Salı

ERDİL YAŞAROĞLU'DAN OYUN...

    Seyahat yazılarının arasına bir başka yazı girmesin derken aklımda olan birçok şeyi paylaşamadım. Örneğin havalar güzel giderken keyifli bir sergi önerisinde bulunacaktım. Geç kaldım fakat neyse ki ucundan kıyısından yakalayacak kadar vakit var.  
    Karikatürlerine herkesin aşina olduğu Erdil Yaşaroğlu, bu kez heykelleriyle Yapı Kredi bomontiada'da ilk kişisel sergisini açtı. Güneşli bir sonbahar gününde, Bomontiada'nın çok sevdiğim açık hava mekânında ve devamında kapalı sergi merkezinde bu keyifli heykelleri izlemek de bize düştü. "OYUN" isimli sergi 
3 Kasım 2019 tarihine kadar ziyaret edilebilir. 


    Penguen dergisinin kurucularından olan Erdil Yaşaroğlu aslında heykel mezunu. Hem de bu işin en iyi okulundan, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi'nden mezun olmuş. Karikatürist kimliğiyle heykel sanatçılığı birleşmiş ve OYUN sergisinde adına yaraşır işler ortaya çıkmış.


   Yapı Kredi bomontiada sergi mekânında Yaşaroğlu'nun kendine has heykellerinin yanı sıra eskiz defterleri, çizimler de yer alıyor. Sergiyi gezmek gerçekten bir oyun gibi. Yanına yaklaşınca arkasını dönen Küçük Mevlevi'ye bayıldım:)


   

    Bomontiada özel bir mekân. İsviçreli Bomonti kardeşlerin 1885 yılında açtıkları bira fabrikasının etrafında şekillenen bölgenin günümüzde tekrar canlandırılması söz konusu. Yaklaşık 130 yıl önce buluşulan, yenen, içilen Bomonti'de bugün tüm bunlara ek olarak müzikten sinemaya, resimden heykele, fotoğrafa kadar uzanan sanatsal etkinlikler düzenlenmekte. İstanbul gibi bir metropole böyle mekânlar çok yakışıyor. Ara Güler Müzesi'nin de burada olduğunu belirtmek gerekir. Erdil Yaşaroğlu'nun heykelleri Bomontiada'nın açık ortak alanına da yerleştirilmiş durumda ve ortama neşeli bir hava katmış. 

    

    Güneşli günler halihazırda devam etmekteyken, eğer görmediyseniz, OYUN sergisini tavsiye ederim. 
Bu arada bizim gibi Ara Güler Müzesi'nin geçici sergisi "Göbeklitepe'ye Bir Bakış"ı da ziyaret etme fırsatı bulup, Popülist'in leziz yemekleri eşliğinde tarihi Bomonti birasını yudumlayabilirsiniz. 
 



 

18 yorum:

  1. ay o böle şeler de mi yapıyomuş iyimiş giderims, bomonti sevilmez miii :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Git tabii ya. Ben şehir içinde olsam neler yaparım. Sergiydi, konserdi, ta Beylikdüzü'nden kalkıp gidiyorum :)

      Sil
  2. bahçedekiler ne tatlı öyle pofi pofi, erdil çok başarılı.

    YanıtlaSil
  3. Karikatüristlerin özel insanlardır yahu. Hele bir de heykeltraş iseler. Sıra dışı bir sergi, sıra dışı bir mekân. Göbeklitepe'li sergiyi de merak etmedim değil.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de aynı şekilde düşünüyorum ama Misvak çizerlerini ayrı tutuyorum:)
      Göbeklitepe deyip geçtim ama onu da ayrıca yazmak gerekirdi aslında. Yerli halk oradaki taşlardan misketler yapıp oynuyorlarmış. Sinem Dişli bunları fotoğraflamış. Bölgenin jeolojik oluşumuna dair bilgilerle birlikte derlenmiş. Çok ilginçti.

      Sil
  4. İstanbul' a yolum düşerse mutlaka gitmek isterim. Ara Güler sergisinin de burada olduğunu duymuştum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ara Güler Müzesi de burada. Fakat fotoğrafları her zaman sergilenmiyor. Dönüşümlü sergiler oluyor. Bir turist grubu "Ara Güler fotoğrafları nerede?" diye sordu hattâ. Tekrar onun fotoğrafları sergilenecektir ama daimi olarak da yer alması lâzım. Umarım İstanbul'a geldiğinizde güzel bir Ara Güler sergisi zamanına denk gelirsiniz :)

      Sil
  5. Keşke fırsat bulsam da gitsem, çok güzel görünüyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İyiydi gerçekten. Göbeklitepe sergisi de epeyi farklıydı. Umarım fırsat olur.

      Sil
  6. Şahane bir sergilermiş Sezre'cim. Özellikle "Oyun" Sergisi ne hoş düzenlenmiş. Bomonti'nin sanatsal etkinliklerle donatılmış yeni çehresi çok güzel olmuş değil mi!. Yaşadığımız her an değerli, fırsat bulur bulmaz, böyle güneşli günleri değerlendirmek gerek Sezer'cim. Keyifli gezileriniz olsun canım. Çok öpüyorum. Sevgilerimle...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ah! Bir de şehir içinde oturuyor olsaydım. O fırsatların hiçbirini atlamazdım. Sen biliyorsun Esincim :) Kocaman öpücükler, sevgiler benden sana...

      Sil
  7. istanbulun güzel tarafları, bunları duydukça ah orada
    olmak vardı diyorum ama kalabalık, kesmekeşlikten soğuyorum
    hemen..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :) İstanbul'un gitmekle kalmak arası düşündüren bir halî var ne yazık ki.

      Sil
  8. Sosyalleşme açısından çok güzel bir yer. Daha önce bende burada bulunmuştum. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet kesinlikle. En son yabancı turistin de çok olduğunu gördüm. İstanbul gibi bir şehir için gerekli yerler.

      Sil
  9. Bence isminde hiçbir absürtlük yok. Bilakis ismin bana göre feminen bir isim. Sezgi kadınlarda olur. Erkekler kalbiyle düşünemez ve tartamaz. Ama kadınlar sezer. hisseder. Tlbiyle tartar. Eser ismi de öyle. Allah kadınları latif yaratmış. Letafetli, eseletli, zerafetli. Daha ne diyeyim. Selamlar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim. Sezgi açısından bakarsak haklısınız, kadınlara daha yakışan bir isim oluyor o zaman:)
      Selamlar...

      Sil

Yorumu olan?