7 Aralık 2012 Cuma

İNCİ PASTANESİ:(


    Bugün Beyoğlu'ndaki İnci Pastanesi'nin boşaltıldığını öğrendim. İnanılmaz üzüldüm:( Çocukluğumdan beri bildiğim, meşhur profiterolüne bayıldığım, romanlarda okuduğum, filmlerde rastladığım, küçüklüğünden beri her Beyoğlu'na gidişimizde oğlumun muhakkak uğramak istediği bu mekan artık olmayacak. Benim kadar Orhun'un da çok üzüldüğünü belirtmek isterim. 
    
    
    Olan oldu. 1944 yılında açılıp, İstanbul'un simgelerinden biri olmuş bu mekan da Kentsel Dönüşüm'e kurban edildi. Ne diyeyim? İçim acıdı mı diyeyim? Böyle bir mekan başka bir ülkede olsaydı gözleri gibi bakarlardı mı diyeyim? Ne faydası var? Kentsel Dönüşüm diye diye anılarımızı, geçmişimizi, keyiflerimizi elimizden alıyorlar, almak istiyorlar. Ben bunu bilir, bunu söylerim. Nokta.




19 yorum:

  1. gitmediğim halde Twitterde okuyunca çok üzüldümi tarihi mekanları yıkıp göktelenleri nasıl dikecekler, kim kime rant sağlayacak :((

    çok yazık

    YanıtlaSil
  2. Ben de çok üzüldüm:(
    Tweet olarak okudum: Polislerden biri de "ne var bu kadar büyütecek, pastane değil mi burası" demiş.
    Üstelik mahkeme kararına itiraz etmişler ama gene de zorla boşalttılar. Yazık!!!!!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Haberlerde gördün mü? Aktivistleri tartakladılar bir de. Çok yazık çok!

      Sil
    2. Ya bir de turist kaynayan bir mekandı. Turistler bile biliyorlardı. Fakat biz bilmeyiz elimizdekinin kıymetini.

      Sil
  3. böyle dönüşüm mü olur? ben hiç gitmedim. ama artık Taksim'le özdeşleşmiş kaç kuşaktır işletilen bi yer hangi akla hizmet kapatılır ki?

    YanıtlaSil
  4. Istanbul'u yeniden yorumlayacaklarmis(!)

    YanıtlaSil
  5. bende çok üzüldüm benim için önemi çok ayrı idi dayım orda çalışıyordu çünkü ve çok üzüldü kapandığı için onun üzüntüsü beni iki kere üzdü tabi :(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yaa:( "Çalışanlar ne kadar üzülmüşlerdir" diye düşünmüştüm biliyor musun? Kötü olmuş:(

      Sil
    2. maalesef canım öle oldu :(((

      Sil
  6. heeeey profiteröl ve komikaze.
    işte mutluluk.
    :)

    ama çok kötü haber bu.

    şampiyonda kokoreç inci de prof çiçekte biraz diye bi atasözü var beee.
    :)

    YanıtlaSil
  7. ben bilmiyorum inci Pastanesini ama siz böyle anlatınca şimdi ben de üzüldüm.İstanbula gelince uğrar bir profiterolünü tatmak isterdim:))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kimseye tuhaf gelmesin, biz üzüldük. Belki başka yerde açacaklar ama aynı yer olmayacak. Eskisinin yerine soğuk bir AVM yapılacak:( Çok ihtiyacımız varmış gibi. (Emek Sineması'da aynı yerdeydi, onu da unutmamak lazım aslında)

      Sil
  8. Üzgünlerdenim, evet anlaması zor belki birilerine göre
    küçük yürek ben haberi dinlerken yanıma geldi, ne olduğunu sordu söyledim
    "büyüdüğümde giderdik..." gibi bir şey söyledi
    iyice üzüldüm
    kalktım profiterol yaptım
    çok yazık, insanı daha bir insan kılan ve elinden alınan tüm şeyler için çok yazık

    YanıtlaSil
  9. Kentsel dönüşüm İstanbulluların kalbinde yer etmiş böyle tarihi bir mekanı yok etmemeliydi. İnternette yazan bir habere göre, Cercle d'Orient binası dış cephesi aynen korunmak suretiyle restore edilip lüks bir otel haline getirilecekmiş. İnci Pastanesi, bu otelin zemin katında hem otel müşterilerine hem halka hizmet verecek şekilde, orijinal dekoru ile korunmalıydı. Bina AVM bile yapılacak olsa, İnci Pastanesi mekanında muhafaza edilmeliydi.

    YanıtlaSil
  10. Çok doğru. Aklın yolu bir. Korumak istersen yaparsın tabii. Ama bir takım şahıslar rant peşindeyken, o biraz zor oluyor.
    İstanbul çok özel bir şehir. Özel yöntemleri, akıllaca yapılmış planlamayı hak etmiyor mu? Elalem kendi şehrine, ülkesine kıyıdan köşeden özel değerler yükleyip kalkındırmaya, dünyanın dikkatini çekmeye çalışırken biz elimizdekinin kıymetini ne kadar biliyoruz sorgulamak lazım.
    Teşekkürler yorumunuz için.

    YanıtlaSil

Yorumu olan?