9 Haziran 2020 Salı

OKUMAYA DEVAM... FAKAT SİNEMA SALONLARINI ÇOK ÖZLEDİM

    Carlos Fuentes'in Diana'sı... Yalnız avlanan tanrıça... Yani Jean Seberg. Şu sıralar yazarın kaleminden ikilinin kısa süren aşk hikâyesini okuyorum. Seberg'in bir film çekimi için Meksika'da bulunduğu sırada başlayan ve biten bir hikâye bu. Bir yazar ve bir aktris beraberliği. Fuentes'in satırlarında su gibi akan aşk dolu günler... 



    Birkaç ay önce Romain Gary ve Jean Seberg çiftine takılmıştım. İlginç hayatlar. Bir kitaptan diğerine ulaşan referanslarla epeyi bir okuma yapmıştım haklarında. Ancak yıllardır kütüphanemde bekleyen Diana'ya sıra gelmemişti. Tam o sırada Seberg filmi vizyona girmişti. İzlemeyi çok istedim. Seberg'in aktivist yanının, Kara Panterler'in lideriyle olan ilişkisinin, şaibeli ölümünün nasıl yansıtıldığını merak etmiştim. Fuentes'in deyimiyle "Tanrı'nın elinin tersiyle dokunduğu bir kadındı o". Gel gör ki tarihler 2020 yılının mart ayını gösteriyordu. Türkiye'de ilk Covid19 vakası ortaya çıktı çıkacaktı. Çin ve İran en zorda ülkelerdi. Orhun ameliyat sonrası yeni yeni normale dönüyordu. Seberg'i izlemeye gitmek için çok düşündük. Gösterimde olduğu bize en yakın yer Florya'da bir alışveriş merkeziydi. İstanbul'da yaşayan İranlılar'ın ya da turist olarak burada bulunanların kesinlikle tercih ettikleri alışveriş merkezlerinden biri olduğu için gitmekten vazgeçtik. Sınırlar henüz kapatılmamıştı, ne olur ne olmazdı. O gün bu gündür de sinemaya adım atmış değiliz. Yeni normal denen düzene geçildi fakat sinemalar açıldı mı bilmiyorum. Endişelerimi atamadığım için ilgilenmedim. Henüz açılmadığını tahmin ediyorum. Oysa ki filmleri sinemada izlemeyi sevenlerdenim. Orhun'un set ekibinde çalıştığı ilk film olan ve dolayısıyla bizim için önem taşıyan "Tenet", 17 Temmuz'da vizyonda olacak. Bir aksilik olmazsa tabii... Yönetmen Christopher Nolan "film sinemada izlenir" diyenlerden. Herhangi bir digital platformla anlaşma yapmamış ve planlanan vizyon tarihini değiştirmemiş. Eğer bir aksilik olmazsa ilk kez sinemalarda seyredilmesini istiyormuş. Zaten bu adamı ve filmlerini seviyorduk, şimdi aile tarihimizde farklı bir yere konumlandı. Tenet'in fragmanının yayınlanması, sıkıcı geçen 2020 yılı içerisinde bir renk oldu bizim için. Sinemada izleyebilecek miyiz acaba? Umarım her şey yolunda gider ve izleriz. 
    Seberg'i izlemeyi belki sinemalar açılınca tekrar vizyona girer diye bekletiyordum. Ancak Diana'yı okuyorum ve kitap bitince sanırım internetten arayıp bulacağım.  Bu arada... Yeni normal tamam da... 
Ben eski normalimi çok özledim.



14 yorum:

  1. hiç birini duymamıştım. sinema ve tiyatrolar da açılıyormuş 1 temmuzda. eskisi gibi olur mu bilmem :(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tam sözünü ederken açılış tarihini verdiler:) Sanırım eğlence sektörü epeyi bir süre eski düzenine kavuşamayacak. Üzücü.

      Sil
  2. Merhabalar.
    Okumak, sinema salonlarında film izlemek ve tiyatroya gitmek... Bir insanın vazgeçilmezleri olarak gördüğümüz, ancak bu Korona yüzünden evlere tıkıldığımız için sadece kitaplar okuyabildiğimiz, bu can sıkıcı süreçten inşAllah en kısa zamanda kurtulur ve eski sağlıklı günlerimize yeniden döneriz. Ben o eski tahta sandalyeler üzerinde oturarak, beyaz duvar perdesi olan "Vizontele" filminde örneğindeki gibi açık hava sinemalarında film izlemeyi özledim.

    Kitap, sinema ve film konulu bu güzel ve bilgilendirici paylaşımlarınızdan dolayı kaleminize, emeğinize ve yüreğinize sağlık ve mutluluklar dilerim.
    Selam ve muhabbetle.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Açık hava sineması fikri çok güzel fakat İstanbul'da ya az sayıda, ya çok pahalı, ya çok uzak vs. Yeni düzen -ki bunun geçici olacağı umudundayım her şeye rağmen- nasıl olacak bakalım.
      Sevgiler, selamlar...

      Sil
  3. Sinemalar açılacak ,bence seyirci de olur.Herşey serbest olduğuna AVM ler açıldığına göre sinemaya neden gidilmesin?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kafeler, restoranlar ilk günden doldu. Sinemaya, tiyatroya, konsere de gidilecektir. Ama dikkatli olmak lâzım. Biz şu an sadece Tenet'e gideriz ve o da nispeten boş gün ve saati kollayarak:) Hadi aralıklı oturdun diyelim, fakat salonlardaki klima olayı düşündürücü.

      Sil
  4. aaa bunu bilmiyodum çok ilginç benim için bu saol. fuentes seberg duymadım yani. sebergi çok severim yaa buldum izledim eski filmlerini, yüzünü duruşunu saçını oyununu çok severim. seberg filmi de evet vizyondaydı aklımda izlicem :) sinema salonu özellikle yazın çok iyi oluyo oh serin serin :) bi dee feriha hanım döndüüü :) fuentes seberg hımmm. aydınlandııım :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. O serinlik düşündürüyor işte:) Malûm klimalar tehlikeli. Nasıl olacak bilmiyorum.
      Aman efendim bilmediğiniz bir konuyu sunmak ne güzelmiş, memnun oldum:)
      Feriha Hanım hoş gelmiş. Gidişi üzmüştü. Hemen bakacağım.
      Teşekkürler deep...

      Sil
  5. Sinema salonnuna gitmek bana çok korkutucu geliyor şu an :( Sanırım sinemaya gitmem epey zaman alacak.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bana da korkutucu geliyor Gamze. Fakat boş saatlerde, sadece Tenet için gideceğiz sanırım:) Hevesle bekliyorduk. Böyle olayların olacağını nasıl tahmin edebilirdik. Çok ilginç.

      Sil
  6. Sinemalar açılsa bile ben ne zaman gitmeye başlarım bilemiyorum :)

    Tenet vizyona girer umarım, ne güzel bir bekleyiş :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sadece Tenet için, boş saatlerde... Yoksa ben de endişe ediyorum:)

      Sil
  7. Merak ettim kitabı. Oldukça. :)
    Acaba ne zaman sinemalara gidebileceğiz? :(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Benim şu dönemde gideceğim ilk film olan Tenet'in gösterimi 17 Temmuz'dan 31'ine ertelendi:) Umarım o zamana kadar olumlu gelişmeler olsun.
      Kitap çok iyi Mert.

      Sil

Yorumu olan?