26 Eylül 2018 Çarşamba

ANNALİSE KEATİNG'TEN NORMA BATES'E... İKİ KADIN... İKİ DİZİ...

    Bir süredir iki diziye takmış durumdayım. "Biri How To Get Away With Murder", diğeri ise "Bates Motel". İkisini de izlemek için geç kalmışım. İlkinin birkaç gün içinde 5.sezonu başlayacak. İkincisi 5 sezonla final yapmış. Aslında böylesi daha iyi oldu, 4-5 sezon arka arkaya izlemek keyifli. Her iki dizinin de birkaç yıllık bir mazisi olduğuna göre seyredenleri çoktur, ben benim gibi yeni başlayacaklara ipucu vereyim.

    How To Get Away With Murder, meşhur hukuk profesörü ve avukat Annalise Keating ile çalışma grubuna aldığı 5 öğrencisinin hikâyesini anlatıyor. Gençler profesörün gözüne girmek için kıyasıya rekabet ediyorlar. Annalise Keating acımasız, sert. Ancak bölümler ilerledikçe kim iyi, kim kötü, kim suçlu, kim suçsuz birbirine karışmaya başlıyor. Profesörün eşinin cinayetiyle başlayan olaylar serisi, dizide temponun düşmemesini sağlıyor. İzleyici bir yandan ana karakterlerin karıştığı olayların nasıl çözüme kavuşacağını merak ederken, hemen her bölümde ayrıca işlenen hukuk davalarını da takip ediyor. Zengin bir dizi yani. Oldukça sürükleyici. 
Annalise Keating rolüyle Emmy ve Oscar ödülleri sahibi Viola Davis muhteşem. Her sezonda 15'er bölüm var. Arka arkaya soluksuz izledim. 2 gün sonra 5.sezon başlayacak. Ancak yeni sezon Netflix'te yok. İzlemenin bir yolunu bulacağız artık.

    Bugünlerde yine ara vermeden izlediğim diğer dizi Bates Motel, adından da tanıdık gelebileceği gibi Alfred Hitchcock'un "Sapık" filminden uyarlanmış. Dizi de filmin çekildiği motelde çekilmiş. Film ve dizi birebir aynı değil tabii ki. Dizi, filmdeki meşhur katil Norman Bates'in seri katilliğe giden yoluna ve annesiyle yaşadıkları ilişkiye odaklanmış. Oidipus kompleksi etrafında dönen bir senaryo yani. Arka planda bolca aile dramı var. Norman Bates'in annesi Norma Bates rolündeki Vera Fermiga şahane bir oyunculuk çıkarmış. Ailesinden ve kocasından çok çekmiş, dolayısıyla oğluna sarılmış, onu takıntı haline getirmiş bir kadın Norma. Oğlunun zihinsel sıkıntılarının, onun neler yapabileceğinin farkında ama zarar görmesin diye bunu kimseye söylemiyor. İzleyiciler olarak kimi zaman kızıyoruz Norma'ya, çoğu zaman da acıyoruz. Norman Bates rolünde 
Freddie Highmore da oldukça iyi. Norma'nın ilk oğlu ise bir başka konu. Bol dram, bol ailevi sorun. Yazarken bile içim şişti. Ben niye böyle psikolojileri alt üst eden sarsıcı aile hikâyelerinin konu edildiği filmleri, dizileri, romanları seviyorum hiç bilmiyorum:) Konudan yüzeysel bahsedip geçtim ama şöyle söyleyeyim, How To Get Away With Murder'ın alt yapısını da geçmişimizdeki olaylar, ailevi durumlar oluşturuyor aslında. 
    Uzun soluklu, sürükleyici, oyuncularıyla parlayan, hafif psikopatlık içeren ama böylece hayatın ta kendisi olabilecek olaylara sahip, her an her şeyin yaşanabileceği duygusunu hissettiren bu iki diziyi meraklısına öneririm efendim. 














12 yorum:

  1. Avukatlı, mahkemeli diziler güzel oluyor, ta çocukluk, ilk gençlik yıllarımda Petroçelli vardı, tüm ülke çok severek izlerdi diye hatırlıyorum sadece bizim aile değil. Bu yazdığın da güzelmiş Netflix'te varsa bakayım ben de. Sapık filmini korkudan izlemedim:)))valla öyle o ünlü duş sahnesi ürküttü beni ama o da iyiymiş. Ne güzel bir tanıtım olmuş, eline sağlık:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İkisi de Netflix'te var:)
      Çok teşekkürler Müjde.

      Sil
  2. İlki benlik bir dizi gibi, ikinciyi daha okurken daraldım, zaten o filmi de sevmem ben :D

    YanıtlaSil
  3. Benim de ilki ilgimi çekti. Önceliği ona verip bu diziye şans vereceğim. Tanıtım için teşekkürler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bates Motel'i bir tek ben izliyorum sanırım:)
      Ben teşekkür ederim, sevgiler...

      Sil
  4. how to get away iki yıl önce izledim. iyi polisiye idi. bates motel izlemedim ama aklımda :) ne diziler var yaaa. dizi istediğin zaman sor banaaa :) peaky blinders, blacklist, power, oa, following, bron broen, forbrydelsen, bunlar suç ve polisiye :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Listelerine bakıyorum merak etme:)
      Bron/Broen favorilerimden. Following'i izledim, severim. Peaky Blinders ve Blacklist aklımda. Diğer ikisine sıra gelir mi bilmem:) Teşekkürler deep...

      Sil
  5. İlk dizi ne zamandır aklımda, ama bir türlü kısmet olmadı :/ Son zamanlarda Viola'nın hastasıyım zaten.

    YanıtlaSil

Yorumu olan?