3 Nisan 2016 Pazar

BUGÜNLERDE...

   
    Koskoca bir YGS atlattık biz:) Yani Yükseköğretime Geçiş Sınavı. Asla hırslı bir anne, hırslı bir baba olmadık ve güya sınavları fazla kafaya takmıyoruz ama üniversite sınavının stresi bir başka oluyormuş. Heyecanlanmadım desem yalan olur. Orhun'un sınav sonucu ne kötü ne de çok iyi. Sıralaması daha iyi olabilirdi ama planlarını uygulamak yolunda yeterli şu an için. Hiç olmazsa LYS'ye daha dikkat etmesi gerektiğini anladı. Meslek ve okul seçimi konusunda baskımız yok. Yıllardır istediği bir alan var ve bence bu konuda kararlı olması çok iyi bir şey. Ne yazık ki sınav sonucuna ve o andaki ruh haline göre okul ve meslek tercih edecek çok genç var çevremizde. Kararlı olmak, hevesli olmak ve sevdiğin işi yapmak o kadar önemli ki. 
    Geçen gün Orhun'la şöyle bir konuşma geçti aramızda:

   - Oğlum, ben sana üniversitede şu bölümü tercih et desem, baskı yapsam ne derdin?
   - Olmaz derdim. 
   - İşte benim oğlum! Senin böyle kararlı olman çok hoşuma gidiyor. Aferin annem!
   - ??? Ne demek istiyorsun anlamadım ki? Ters psikoloji mi yapıyorsun?

   :))) Ters psikoloji yaptığım falan yok tabii ki:) Hakikaten mesleği konusunda sadece bizim lafımızla hareket etseydi hayalkırıklığı yaşardım. Bir de şöyle bir durum var ki Orhun bana çok düşkündür, ona göre ben ne diyorsam doğrudur. Açıkçası anne kuzusu olacak, kendi yolunu çizmek konusunda zorlanacak diye korkuyordum. Fakat şimdi kendi kanatlarıyla uçmaya çok hevesli olduğunu görüyorum ve gururlanıyorum. Ben bu aşamada biraz zorlanacağım ama herkesin bireysel olarak kendini gerçekleştirmesi gerektiğinin bilincindeyim ve her zaman ona destek olacağımızı bilerek yolunu çizmesi için elimden geleni yapacağım. 
    Velhasılıkelam, üniversite sınavına giden yol ve arkasından neler geleceğinin düşüncesi pek stresli. Çocuğu küçük yaşta olanlar, bu senelerin kıymetini bilin, tadını çıkarın. Hakikaten bizden önce bu durumları yaşayanların da belirttiği gibi çocuğun büyüdükçe endişe de büyüyor. Allah hepsine huzurlu, sağlıklı ömürler göstersin.
    Stres stres dedik, sınav biter bitmez kafa dağıtmak için Bodrum'da yaşayan kuzenimde aldık soluğu. Küçümencik kızı Parem'le mutlu mesut birkaç gün geçirdik ki kendisi anne tarafından ailemizin en küçüğüdür ve uzakta olduğu için çok özlenir. 
Hava da güzeldi şansımıza, Ege güneşinin tadını çıkardık. Kuş gibi uçuverdi 3-4 gün. Şimdi gelsin LYS stresi:) 

    Bunlar dışında nasılım? Herkes gibi sokağa çıkarken tedirginim. Aylardır terör korkusu yüzünden İstanbul içinde doğru dürüst gezdiğimiz yok. İsteyip de katılamadığım etkinlikler de cabası. Çoğu kimse aynen benim gibi düşünüyor ama havaların iyice ısındığı şu günlerde eve tıkılmak imkansız olduğu için sokaklar hareketlenmeye başladı yine. Artık biraz huzur bulalım ama ya! Gerçi dün akşam yine -dile kolay- 8 şehidimizin olduğu haberini duymuşken huzurun yakın olduğunu düşünmek fazla iyimser bir hareket oluyor. Bilemiyorum. Ne diyeceğimi ne yapacağımı şaşırmış haldeyim. Bugünlerde böyleyim işte!











    

26 yorum:

  1. Merhaba,

    Üniversiteye hazırlık süreci gerçekten zor... Aylarca hazırlanmak, birkaç saatte bunun karşılığını bulmak veya bulmamak... Üstelik "sınav", bilineni değil de o anki performansı ölçebilen bir şeyken... Bir şekilde, sağ salim, ilk adımı geçmişsiniz (her ne kadar sınav optik formunu oğlunuz doldursa da geri kalan stres dahil birçok duyguyu beraber yaşadınız :) ve önünüzde birkaç adım daha var. Dilerim onlar da sağlıkla, başarıyla ve mutlulukla geçer de hayalleri gerçek olur :)

    Renkli günler!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok çok teşekkür ediyorum Engin. Hepsi atlatılacak inşallah. Yeter ki sağlık olsun.
      Ben de renkli günler, iyi haftalar diliyorum:)

      Sil
  2. Orhun u tebrik ederim tabi bu zorlu dönemde eminim siz de çok uğraştınız destek olmak için. O nedenle sizi de tebrk ederim :) Umarım herşey gönlünce olur. Ve son olarak evet sizin gibi biz de huzursuzuz, geziyoruz ediyoruz ama hiç rahat değil içimiz...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim Ebru. Öykü daha çok küçük ama zaman o kadar çabuk geçiyor ki, inşallah sizler de sağlıkla, huzurla görürsünüz bu günleri. Sevgiler...

      Sil
  3. Geçen sene bizim evde de aynı telaşlı günler yaşandı,sizi ve Orhun'u çok iyi anlıyorum. İkizlerim mi girdi ben mi girdim sınava bilmiyorum.Benim kızım kendi tercihi doğrultusunda yerleşti okula ama oğluma hem biz hem rehber öğretmeni okul seçiminde yardım ettik.Çünkü eğer bir ideal yoksa LYS tercihlerinde sıkıntı oluyor.
    Şu an şehir dışında okuyor ama memnun okulundan. Umarım Orhun'da güzel bir okula yerleşip istediği öğrenimi alır, başarılar şimdiden..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Memnun olması harika olmuş, çok sevindim. Allah hepsine yardım etsin. Çok çok teşekkür ediyorum Mehtap, sevgiler...

      Sil
  4. Ne güzel :) Allah herkese gönlünde yatan mesleği yapma şansı versin. Çünkü sevmeden hiçbir şey yapamıyor insanoğlu. Maalesef dediğiniz gibi çocukların birçoğu puana göre veya baskıların gölgesinde bölüm seçimi yapıyor. Ben ölüp bitmiyordum aslında mesleğime fakat yüksek lisans sıralarında ne olduysa değiştim ve bölümümü daha fazla sever hale gelmiştim. Tabii doktorya yürüyecek kadar da sevmiyormuşum :p

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tercihten sonra da sevilebilir tabii, hatta şahane olur:) Doktora apayrı bir iş. Bakalım biz neler göreceğiz:) Çok teşekkürler.

      Sil
  5. Tebrik ederim, umarım her şey oğlunuz için dilediği gibi olur. Sırada LYS var tabii :) Ayrıca kendi ayakları üzerinde durabilen bir insan yetiştirme çabanız çok güzel.

    Umarım ülke olarak huzura kavuşabiliriz...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İnsan bin bir türlü şey düşünüyor çocuğu olunca. Kendi ayakları üzerinde durabilmeleri, huzurlu olmaları için destek olmak şart o yüzden. Bu arada içim içimi yemiyor değil tabii:) Allah çocuklarımıza, gençlerimize yardım etsin. Çok teşekkür ediyorum Özlem, sevgiler...

      Sil
  6. O aranizdaki diyalogu gözümde canlandirdim da... Orhun'un o cevabi verirken ki "cool" hali gözümün önüne geldi (hani artik taniyorum ya biraz):) Cok güldüm:)

    Umarim hersey gönlnüzce olur Sezer'cim. Öpüyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Anladın sen:) Çeşit oğlum benim:) Çok sağol Ayşecim, öpüyorum...

      Sil
  7. Hayırlısı olsun canım. Ne istediğini bilmek çok önemli, her yaşta ;) Aferin ona!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ediyorum Tülin Hanım, haklısınız her yaşta önemli.

      Sil
  8. Yaşam boyu sınavlar karşımıza çıkıyor. Emekli olduktan sonra 1o yıl sınavlarda çok iyi sonuçlar alan bir dershanede çalıştım. Türkiye derecesi yapan öğrenciler vardı. Tüm sınavlarda kendine güvenen, stresini en aza indirebilen, zamanı iyi kullanbilen, hazırlanırken tekrarlar yapan öğrenciler kazançlı çıkıyor.İkinci sınav daha etkileyici, daha çok bilgi ağırlıkta.
    Bence Orhun'un mesleki yönelişine anne- baba olarak sizler de katkıda bulunun, hayat deneyimlerinizden onu da yararlandırın. Önüne seçenekleri sıralayın, ama empoze etmeyin, son karar onun olsun.
    İyi organize edilmiş dürüst sınavlar yapılması en büyük dileğim.Başarılar diliyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok çok teşekkür ediyorum değerli tavsiyeleriniz için Makbule Hocam. İnanın çok gözlemledik; tavsiyemizi, katkımızı sunduk. Bir de çocuğu tanımak çok önemli takdir edersiniz ki. Bundan sonrası olabildiğince destek artık. İnşallah güzel gelişmeler olur, birkaç ay sonra güzel gelişmelerimizi paylaşırız:) Tekrar teşekkür ediyorum, sevgiler...

      Sil
  9. Öncelikle Orhun`u tebrik ederim. İkincisi için de başarılar!
    Bizim de Teog var malum bu yıl. "Teog annesi" olmak diye bir şey var:)) Kiminle konuşsam herkes aynı şeyi soruyor. E bizde yok hiç o stresten:) Ondan sonra klasik bir tepki olarak "e sizin zaten bir ayağınız yurt dışı. Rahatsınız tabii" yorumuyla karşılaşıyorum. Oldu peki:)
    Rahatlığım bakış açımın farklı olmasından kaynaklı. Şu global dünyada bilgi dediğin şey herkesin önünde. Üniversiteye gitmek ya da mutlaka isim yapmış bir üniversitede okumak başarının tek yolu değil. Bunda en önemli faktör başarının nasıl algınlandığı, ki bu da kişiden kişiye değişir tabii. Neyse konu uzun, kendi çocuklarım da dahil tüm gençler için sevdikleri işi yapmalarını diliyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynı kafadayız Semi, biliyorsun:) Hele TEOG'a hiç çalışmadık biz. SBS'ydi o zaman tabii. Şu an yurt dışı da hedeflesen "sıkıysa çalışma" gibi bir durum var:) Allah hepsinin yolunu açık etsin. Çok teşekkür ediyoruz. Öptüm.

      Sil
  10. Orhun'a gelecek sınavında başarılar diliyorum. Aile baskısı olmaması onun için çok rahatlatıcı oluyordur mutlaka. Ama yine de annesi babası bişi önerirse dinlesin. Gamze Ablası gibi sonradan pişman olmasın. Anne ve babalar kesinlikle 17/18 yaşındaki çocuktan daha iyi değerlendirmeler yapabiliyorlar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bizim zamanımız biraz daha farklıydı sanki. Bizlerde pişmanlık biraz daha fazla. Şimdiki gençler isteklerinde daha kararlı olup uygulayabiliyorlar. Çocukluktan beri hayal ettikleri var. Biz de ara ara fikirlerimizi beyan ettik tabii. Ama hayalleri engellemek de olmaz:) Bundan sonra hayırlısı olsun, sağlık olsun inşallah. Çok çok teşekkür ediyorum Gamze güzel yorumun için.

      Sil
  11. O sınavlardan yeni kurtulmuş birisi olarak sabır diliyorum :) daha yolun çok başında, iyi bir okul kazanmak asla yetmiyor :) bunu geç de olsa öğrendim..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok doğru. Üniversite hayatında başarılı ve mutlu olmak için çok etken var. Umarım iyi bir okul kazanmanın faydasını göreceksinizdir ileride. Başarılar, teşekkürler Merve.

      Sil
  12. Ters psikolojicisi seni :)) Kimbilir nasıl bir tonlamayla sordun ki Orhun kıyamam endişelenmiş bir an :)))
    Eskiden babaannem ben sınavlara girerken derdi ki al kuzum benim aklım da senin olsun :))
    Bizim akıllarımız da çocuklarımızın olsun :))
    Herşey gönlünüzce olsun canım benim ♥

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sorma:) Çok komik sohbetlerimiz vardır bizim:) Çok teşekkür ediyorum Şebnemcim. Hepimizin gönlüne göre olsun inşallah.

      Sil
  13. Tebrik ediyorum oğlunuzu, inşallah istediği, gönlünün çektiği bir bölümü, mesleği yapar, çünkü sonradan pişmanlık çok kötü oluyor (ben gençken bunu yaşadım, bilinçsizce tercih yapmamın sonucuydu o yıllar (75 yılıydı tam olarak) bilgisayar yok, televizyonlar tek kanallı, bu konularda şimdiki gibi yol göstenler, bol bol programlar vs. yok, körkör seçim yapıyorduk hepimiz...:( şimdi herkes daha bilinçli...aileler de, çocuklar da...yine de hata yapıyorlar mesela kız yeğenim bölüm değiştirdi...(ona da şükür en azından yol yakınken farketti ben onu da yapamamıştım:(((

    Sokağa çıkarken ben de eskisi gibi huzurlu değilim:( Kızılay'a gitmeye korkuyorum her Ankaralı öyle:( onu bıraktım ülke tımarhaneye dönmüş:( valla bezdim artık...:( dediğiniz gibi her gün şehit haberleri....:((

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bizler körlemesine ilerledik zamanında:) Şimdi daha rahat bir şekilde isteklerinin peşinden gidebiliyorlar gençler ama onların şanssızlığı da çok kalabalık olması, iş imkanlarının azalması ve dünyada genel bir kargaşının yaşanması. Allah hepsine yardım etsin. O yüzden önce huzuru ön planda tutuyorum açıkçası. Güzel dileklerin için çok teşekkür ediyorum sevgili Müjde.

      Sil

Yorumu olan?