28 Nisan 2016 Perşembe

ANNEMLE VENEDİK...

   
    Geçtiğimiz hafta sonu bambaşka bir rüya alemindeydim dostlar. (Evet bu ara biraz üst üste geldi:)) Annemin hayalini gerçekleştirmek için Venedik seyahatine çıktık. Kendisi daha önce Kıbrıs hariç hiç yurt dışına çıkmamıştı ve çok istiyordu. Üstelik benimle gezmek istiyordu. Nasıl bir seyahat olduğunu ne siz sorun ne ben söyleyeyim:) Şaka bir yana, Venedik çok çok etkileyici bir şehir. Her şeye rağmen güzel bir yolculuktu. "Her şeye rağmen" derken ne anlatmak istediğimi açayım öncelikle. 
    Ben annemin hiç de yurt dışı seyahatini sevecek biri olduğu kanaatinde değildim. 
Bir kere kendisi aşırı titizdir. "Oralarda bir çok şeyi yadırgarsın" dedim. Nitekim yadırgadı. Ayrıca kendine ne yazık ki sağlık açısından hiç özen göstermeyen ve geçmişten gelen kronik hastalıklara sahip bir insan olduğu için haddinden fazla yorulacağına emindim. Venedik demek bol bol yürüyüş demek çünkü. Nitekim yoruldu. Çok üşür. Nitekim üşüdü. Biz gidene kadar günlük güneşlik olan Venedik'te, biz gittiğimizde hava bozdu. Bu da anneme özgüdür, devamlı "ya yağarsa?" diye düşündüğü için, nereye gitse rüzgarı yağmuru çağırır. Bir sene Temmuz ayında beraberce gittiğimiz Büyükada'da dolu yağmıştı:) Daha havaalanından çıkar çıkmaz ilk sözü "Hani Avrupa temizdi?" oldu:) "Anne ben sana Venedik pek temiz değilmiş demedim mi? Ayrıca her kültürün temizlik anlayışı farklı. Gezmek görmek istiyorsan bazı şeyleri umursamayacaksın" dedim. Allah'tan benim istediğim bir yere gitmedik, Venedik onun tercihiydi:) Gece geç yatıp ertesi gün geç kalktığı için vücut ritmi de ona alışık. Gitmeden uyku düzenini de ayarlamamış, sıfır uykuyla gitti ve ilk gün uykuda gezdi resmen:) İkinci gün de öğlende uyandı. Orhun da bizimleydi, biz anne-oğul erkenden kalkıp gezdik. Hava çok güzeldi. Tabii ki annem uyanıp dışarıya tekrar çıktığımızda hava bozdu:) Kaldığımız otel 16.yy. binasıydı. Orhun ve ben buraya bayılıp hayran hayran etrafımızı incelerken, annem "burası eski ya hani, fare var mıdır?" dedi:) Venedik'te konaklama çok pahalı. Merkeze yakın ve uygun ücretli şahane bir yer bulmuştum. Biz bayıldık. Annem biraz, nasıl desem, 5 yıldızlı otel insanıdır. Kardeşim de her yeri beğenmez mesela. Ben kime çekmişim bilmiyorum:) Herhalde rahmetli babama. İşin ucunda gezip görmek varsa, her yerde lüks ortamlarda kalamayacağımıza göre en uygun yeri arar bulur ve pis olmadıktan sonra rahat etmeye çalışırım. Seyahat ederken olumsuzluklara değil, güzelliklere odaklanırım; ne öğrenirsem kar sayarım. Paylaştığım fotoğraflar elbetteki güzel, elbetteki her şey güllük gülistanlıkmış gibi görünür. Herkes özenle seçilmiş fotoğrafları paylaşır çünkü. Oysaki biz de herkes gibi ailecek gezerken bazen eşimle birbirimizi yeriz:) "Sağdan girdin soldaki sokak demiştim ben sana" diye tartışabiliriz. "Keşke benim dediğim restorana gitseydik" diye çemkirebilirim:) Çünkü o şehri yeni tanıyoruzdur, keşfetme aşamasındayızdır. Deneye yanıla gezilir. Bence en keyiflisidir bu. Her şeyi kafaya takarsan olmaz. Yani ben bizim kızlara göre daha rahat ve meraklı bir insanımdır seyahat konusunda ve bu durumdan çok memnunum. 
     Bir de bir bomba daha: annem Venedik için "Eskişehir daha güzel" dedi:))) Tamam Eskişehir güzel, bende çok seviyorum ama bunu söylemek ancak onun aklına gelirdi:) Burada Yılmaz Büyükerşen'i de tebrik etmek lazım sanırım. Eskişehir biraz Amsterdam, çokça Venedik örnek alınarak düzenlenmiş bir şehir. Demek başarılı olunmuş. Annem öyle gördü vallahi:) 
    Her şeye rağmen -stresten, anneme kızmamak için direnmekten dudağım uçuklasa da- güzel bir seyahatti. Venedik zamansız bir şehir, masal gibi bir şehir. Orhun ve ben elimizden geldiği kadar çok şey görmeye çalıştık. Fakat annem "yağmurda sıra bekleyemem" için San Marco Bazilikası'na bile giremedik düşünün. Bir gün eşimle gidip bu sefer göremediğim her yere tek tek girmem, görmem lazım. Sonrasında da söylenir herhalde diyordum ama annem beni şaşırttı, bu akşam "ne çabuk geçti, rüya gibiydi, yine Venedik'i istiyorum" dedi:) Ben de "E yarısında uyuduğun için tekrar istemen normal" dedim:) Zaten 2 gece 3 gün kaldığımız için yorgun ve uykusuz olması hiç iyi olmadı. 
    Artık nasıl dolmuşsam yazdım da yazdım:) Yine de hakkını yemeyeyim anneciğimin, zor insandır ama başımın tacıdır. Bir sonraki yazı Venedik'in turistik yönüyle alakalı bir seyahat yazısı olacak. Orada bu konulara girmem yani:) 
    Ben buralarda değilken bunlar oldu. Bugün birkaç gündür okuyamadığım blogları okudum. Saatler sürdü. Herkes bol bol yazmış ne güzel. Kimilerine yorum bıraktım, kimilerine bırakamadım ama okudum. Mecburiyetten ara versem de tekrar bu aleme girdiğimde herkesi teker teker okuyorum. Okumazsam içim rahat etmiyor. Yorum bırakmamış olsam da okuduğumu bilin yani:) 
    Bir sonraki yazıda muhteşem Venedik fotoğraflarıyla görüşmek üzere...





38 yorum:

  1. "Bir kere kendisi aşırı titizdir" aynı ben :D Seyahatleri sevmeme rağmen bazen çok zor anlar yaşadığım gerçek.

    "Tabii ki annem uyanıp dışarıya tekrar çıktığımızda hava bozdu:)" :)

    "Eskişehir daha güzel" Ahahaha annem geldi aklıma bir anda. Kendisi de Venedik'i merak ediyor, ben döndüğümde merakla soruyordu. İleride belki kendisini götürebilirim ben de. Ve büyük ihtimalle bu tepkiyi verecek :D :D Eskişehir'e hiç toz kondurmaz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kendimi pis hissettirmeyin bana titiz insanlar:)))) Ben de zorlanıyorum farklı bir yerde tabii ki ama umursamamaya çalışıyorum. "Birkaç günde ölmezsin" diye diye kendimi telkin ediyorum:) Yoksa eziyet olur gezmek. Ama anneminki farklı tabii, tipik titiz tabir edilen biri kendisi. Siz de öylesiniz demek:)
      Eskişehir candır bu arada:)

      Sil
  2. Biricik annenle geçirmiş olduğun Venedik maceranızı okurken hep güldüm Sezer'cim;) Neden dersen, anneciğin tıpkı benim annem!. Benim annem de biraz zor bir insandır, rutin alışkanlıklarının, prensiplerinin dışına kolay kolay çıkamaz, düzeni sever, bir de titiz mi titizdir!. Kısaca bizimkilerden gezgin olmaz. Ama bak sen ne güzel bir hoşluk yapmışsın anneciğinin hayalini gerçekleştirerek.. Hayırlı evlat :) 8 Mayıs'a az kaldı ben şimdiden annenin 'anneler günü'nü kutlarım canım. Biricik varlıklarımız onlar, bir güne sığdırılamayacak kadar bizim için çok değerliler. Bak, anne-kız, anne-oğul birlikte hayata geçirdiğiniz bu geziye dair geriye ne hoş anılar kalmış.. Sevdiklerinizle, sağlıkla, huzurla dolu daha nice güzel anlarınız ve anılarınız olsun..Esenlikler dilerim..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hayırlı evlat mıyım bilmiyorum ama kıyamıyorum kendimi ortaya atıyorum böyle durumlarda:) Sponsor annemdi bu arada, onu da açıklayayım haksızlık olmasın:) Kadıncağız "benim için gidiyorsun" deyip kabul etmesem de masrafın çoğunu üstlendi.
      Çok teşekkür ediyorum Esincim. Senin anneciğinin de günü kutlu olsun. Selamlar...

      Sil
  3. Benim de temizlikle ilgili takıntılarım var ama kendimi gazlamamaya çalışıyorum. Görmemek, düşünmemek için elimden geleni yapıyorum. Eminim bu yönümü biraz cilalasam gezmekten vazgeçerim. İyisi mi diyorum kendime, sen bu konu yokmuş gibi davran.
    Benim annem de ne yazık ki her şeyden hoşlanmaz. Hayatın tadını çıkarmak yerine negatif bir şeyler bulup, onlardan bahseder. Bir yere giderken bazen düşündüğüm oluyor, ne yalan söyleyeyim. Sonra da böyle düşünüyorum diye kendimden utanıyorum.
    Ay ben de yaşlanıyorum Sezer ya :) Benim oğlan da benim için böyle düşünmez inşallah. Sanırım Kuzey, ''Bıktım annemin bu gezme derdinden!'' diye söylenip duracak çünkü etrafında ''Hadi yeni bir macera yaşalım!'' diye gezinen bir kadın var.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu sözleri sanki ben yazmışım, o kadar benzer düşünceler:) Yazmayayım dedim ama ne yazık ki annem de her şeyin negatif yönünü alıyor:) Ben de tam tersiyim.
      Orhun'a manevi yük olma düşüncesi de en korktuğum konulardan biri. Olmamak için elimden geleni yapacağım:) Bizimkiler erkek zaten, şimdi çok yakınız ama ileride bir kız kadar düşünceli olmayacaklar sanırım. Hazırlıklı olmak lazım bu duruma:)

      Sil
  4. Seyahat etmek bir kültür işidir. Ne yazık ki bizim böyle tecrübelerimiz olmadı. Belki de üzerimize aldığımız büyük yüklerden. Fakat seyahat okumayı seviyorum. Daha çok metinler beni terapi ediyor. Sinema ve videolar daha sanal geliyor. Kitap blog hatat resim ve afişler yüreğime işliyor. Bu sayfada mutlu oldum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mutlu olmanıza sevindim, çok teşekkür ediyorum.
      Ben de çok fazla seyahat yazısı ve kitabı okurum, görmediğim ya da göremeyeceğim yerleri böylece tanımak güzel oluyor.
      Hayatta kolaylıklar diliyorum size...

      Sil
  5. Ah o annler :) memnun etmek zor oluyor ama dediğiniz gibi başımızın üstlerinde yerleri var.
    Titizlik zor bir durum tanıdığım birkaç kişi var ve en kötüsü de kendi yaşam kalitelerinden çalıyorlar. Oysa ki temiz olmak yetrli.
    Bende gittiğim yerlerde bazı şeyleri görmemek gerektiğinden yanayım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yaşam kalitesinden çalınıyor, çok doğru söylediniz. Yıpratıcı bir durum fazla titiz olmak. Çok teşekkürler Gülşah...

      Sil
  6. Seher teyze forever:) O Eskişehir güzel diyorsa öyledir:) Ay canım ya Aklıma İznik'te sürekli eşyalarımızı yerden kaldırıp silkelediği geldi:) Özledim Seher Teyze'yi:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Biz yerlere oturdukça içinde ne fırtınalar kopuyordur o an:) Venedik'teki temizlik harekatını görmeliydin:) Sağol cicim benim, özlediğini anneme söyleyeyim de sevinsin.

      Sil
  7. Olsun gezi sırasındaki tüm şikayetlerine rağmen, -sanırım size söylemekten çekindi- ama bu ilk Avrupa seyahatinin onu çok etkilediğini sanıyorum. Zor insan da olsa belki sevdiğini çokça belli etmek istemedi. Zaman içinde -yani hemen demek istiyorum- yeni seyahat planlarına başlayacağına eminim.
    Sevgiyle kalın.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Uçakta yurt içi bir plan yapıyordu Bilgehan Bey ama haklı olabilirsiniz dönüşte "güzeldi" dedi, belli olmaz yani:) Sağlık olsun da yapalım inşallah yine. Sevgiler...

      Sil
  8. bende uzun zamandır blog okuyamıyordum ama sizin yazılarınızı severek okuyorum ve görünce hemen okudum ^.^ Yurtdışı tatili benim için bir hayalden ibaret şimdilik (umuyorum ilerde birgün..) o yüzden gezi yazılarını(zı) severek ve merakla okuyorum. Titizlik ve temizlik konusuna gelirsek ben sizden yanayım :) temiz olsun yeter ki gezi olsun sevgiler <3

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ay çok sevindim şimdi, çok mutlu ettiniz:) Yürekten teşekkür ediyorum. Sizde bebek var değil mi? Biz de Orhun küçükken uzun boylu gezilere kalkışamamıştık, şimdi acısını çıkarmaya çalışıyoruz:) Sevgiler...

      Sil
  9. Yazınız o kadar içten ki çok keyifle okudum:)) Elinize sağlık..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ediyorum, çok mutlu oldum:) Bazen fazla mı duygu katıyorum acaba diye düşünüyorum, sonra böyle güzel sözler gelince mutlu oluyorum tabii:) Sevgiler Selma...

      Sil
  10. Bak gezi konusunda ben de senin kafadanım...
    Sonuçta gezmeye, görmeye, deneyimlemeye geldik :) İyiye, güzele odaklanmak en şahanesi...
    Anneciğine çok güldüm :))) Eskişehir olayı koparttı beni :)))

    Benim en güzel gezme arkadaşım annem. Hatta o benden daha hızlı... Bazen temposunu yavaşlatmak konusunda zorlanıyorum onun... Daha çok, daha fazla yer derken anın tadını çıkartamayıp kendini çok hırpalıyor...

    Venedik ayrıntılarını bekliyorum :)))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Annen=Ben:) Artık yanımdakileri düşünerek yavaşlamaya çalışıyorum ama:)

      Sil
  11. Ne kadar şikayet etse de demek memnun kalmış ve ne güzel isteği yerine gelmiş. Venedik fotoğraflarını bekliyoruz :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kalmış sanırım. Şu an gidişat o yönde:) Teşekkürler Gamze, en kısa zamanda toparlayıp yazarım umarım:)

      Sil
  12. Çok keyifli bir yazıydı, hiç bitmesin istedim:)))
    Empati kurdum bu arada. İnan benim annem çok daha memnuniyetsiz olurdu. Olsun ama, aslında bu halleriyle sevimli onlar;)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Herkes benim annem gibi diyor, bizde mi böyle olacağız acaba yakın gelecekte?:)

      Sil
  13. Yazınızı okurken çok güldüm :)

    Benim annem de aynı şekilde titiz, bu özelliğini ben de almışım. Bir kere biz de birlikte yurt dışındayken eleştirip durmuştuk :D İkimiz de gezmeyi çok sevmemize rağmen zorlanmıyor değiliz.

    Venedik hakkında ikinci yazınızı bekliyor olacağım, gitmeyi çok istediğim yerlerden biri.

    YanıtlaSil
  14. Allahim... bayiliyorum senin su icten yazilarina. Öyle keyifli ve akici bir dille yaziyorsun ki herseferinde, gercekten hic bitmesin istiyor insan:)

    Kikir kikir gülerek okudum yazini büyük bir keyifle.
    Eskisehir'i de daha cok merak ettim bak simdi. Gidip görmem lazim:))

    Öptüm canim benim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çoook teşekkür ederim Canım arkadaşım, mutlu ettin yine beni.
      Eskişehir çok güzel, kesinlikle görmen lazım.
      Öpücükler benden de...

      Sil
  15. ay bu anneler! :))

    <3 <3 <3

    YanıtlaSil
  16. Ne iyi etmişsiniz keyifle okudum, gondolda resim de vardır eminim yoksa da canın sağolsun:)))sevgilerimle. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gondoldan manzara fptpoğraflarım var da gondoldan pek yok, çok iyi çıkmamışız:) Çok yakında gelecek hepsi:) Teşekkür ediyorum.

      Sil
  17. Sezer ben sana benziyorum seyahat konusunda:) Titiz bir insan değilim iyi ki derim hep. Bana göre temiz yatak olsun gerisini takmam, zaten gezmeye gelmişim. 3-5 gün gezip gideceğim, satın alacak halim yok oteli:) 5 yıldızlı oteller kasar beni tam tersi. Zorunlu olmadıkça kalmayız hatta. Son yıllarda airbnb favorim:)
    Her gittiğim yerden maksimum keyif almaya bakarım.
    Tatillerde uyuyan insana tahammülüm pek yok:) Mottom: ayakların patlayana kadar gez:))

    Annen için iyi bir tecrübe olmuş, anneler başımızın tacı. Ne yaparlarsa yapsınlar:)

    Eskişehir hakkında hep olumlu şeyler okuyorum. Doğrudur, Büyükerşen çok büyük işler başardı. Benim takıldığım başka konu var. Özgün olmak zor mu? Yani illa Disneyland yapmak gerekir mi ya da Venedik gondolları? Her ülke kendi değerleriyle, kültürüyle var. Kopyala yapıştır mantığı bana çok doğru gelmiyor. Eleştirdiğim konu bu. Yoksa müzeler, parklar başımın tacı.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. O özgün olmama durumu beni de düşündürdü Eskişehir'deyken. Her şeye rağmen hoş, modern, keyifli bir şehir.
      Aiebnb'yi ben hala kullanmadım, senden öğrendikten sonra denk gelmedi, bir gün mutlaka kullanılacak:)
      Semi, biz de bir miktar titizizdir tabii ama abartıp hayatı yaşanmaz hale getirmemek lazım değil mi?:)
      Öpücüklerimi yolluyorum sana...

      Sil
  18. Olumsuz düşününce olumsuz oluyor, ben de bunu yaşıyorum, annenizi anladım. :)) Venedik'i merak ediyordum ama Eskişehir aşmış demek ki :D Eskişehir'i gezdiğimde ben de çok beğenmiştim :)) Fotoğrafları merakla bekliyorum :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ah, hala yeni yazı gireceğim güya:( Çok teşekkürler...

      Sil
  19. Nasıl gülerek okudum anlatamam :) Annemle anneannemin diyaloglarına benzettim. Özellikle Eskişehir daha güzeldi dediği satırlarda koptum:) Bende birkaç ay evvel anneannemi boğazda yemeğe götürdüm. Herşey çok güzeldi (bana göre tabi) anneannem önce denizdeki 1 adet cola şişesine bakıp, 'ayyy ne pisss'deyiverdi. Anneanne onu mu gördün şimdi bu manzarada..Karşıya baksana dedim.. 'aaaaaa yok etmişler yeşilliği keşke göstermeseydin' dedi.. Ay köprüye bak o zaman dedim. Bir çığlık attı :) efendim yük gemisi geçiyordu. Köprüyü başımıza yıkacakmış :) Komik oluyorlar sonradan düşününce :)) Sevgiler,

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :))) Sonradan hatırlayınca komik oluyor evet:) Her kadın belli bir yaşa ulaşınca zor beğenir mi oluyor acaba? Bilemedim:) Çok teşekkür ederim yorumunuz için, hoş geldiniz...

      Sil

Yorumu olan?