28 Eylül 2015 Pazartesi

AY BULUTA GİRİNCE...

   

    Bu sabaha karşı muhteşem bir doğa olayı gerçekleşti bildiğiniz gibi. Ay tutulması, Ay'ın Dünya'ya en yakın olduğu zamanda gerçekleşti. İki olay üst üste yaşandığı için adına Süper Ay Tutulması denmiş. Bir önceki aynı doğa olayı 33 sene önce görülmüş, bir sonraki de 2033 yılında gerçekleşecekmiş. Böyle fantastik şeyleri duyunca bir heyecanlanıyorum ben. Bizim saatimize göre 03.00'te başlayacağı söylenen tutulmayı izlemek istedim. Eşim, oğlum uyuyorlardı o saatte. Ertesi sabah okul var. Ama ben uyuyamıyorum bir türlü. Merak ediyorum. Pencereden bakıyorum ay görünmüyor ama çevremiz yüksek binalarla çevrili olduğu için durum normal. 3.00'ten itibaren başladım sosyal medyayı takip etmeye. Tutuldu, tutulmadı derken epeyi bir makarası yapıldı. Çoğu insanın izlemek istemesinin sebebi, bu tutulmada Ay'ın kızıl bir renk alacak olmasıydı. Biz faniler için ilginç bir durum tabii. Ay yüzeyinin tamamen gölgede kalmasının 05.57'de olacağı, 6.30'da olayın tamamen sona ereceği biliniyordu. 04.00'e kadar dayandım, baktım millet de pek göremiyor, yattım ben de. Fakat uyuyamadım. Dön sağa, dön sola, debelenip durdum. Saat oldu 05.00. En sonunda dayanamadım, eşimi uyandırdım.  Şöyle bir konuşma oldu aramızda:
    "Orhaaan! Bugün ay tutulması var ya?"
    "Hııı!"
    "Çatıya çıkıp Ay'a bakalım mı?"
    "Yaa, hiç çıkamam şimdi" (Konuşuyor ama uyukluyor tabii yine de)
    "..."
    "Ama 18 yıl sonra olacakmış bir daha"
    "..."
    "Ben bakmak istiyorum ama korkarım, tek başıma çıkamam"
    "..."
    "Offf! Tamam ya tamam, çıkalım!"
    :))
    Adamcağızı uyandırdım zorla ama zaten işe geç gideceği için içim rahattı:) Yoksa o kadar da psikopat değilim:) Bir de o da merak etti aslında:) Neyse, 14 katlı apartmanın terasına çıktık biz sabahın beşinde. Çıktık, şehir manzarası gayet güzel ama gökyüzünde Ay yok. Yani var ama görünmüyor. Her taraf bulut. Yarım saate yakın diktik havaya kafamızı, sağa gittik, sola gittik, yok! Bir tarafımızda 28 katlı apartman var, onun arkasında kalmıştır belki diye düşünüp bir de sokağa indik, uygun bir yerden baktık ama yok! Bulutlar Ay'ı saklamış. Hiçbir şey göremedik, döndük eve:( İstanbul bulutlu olduğu için kimse görememiş zaten. Açık olan illerde izleyenler yakalamışlar, fotoğraflamışlar. Bize de onlara bakmak kaldı. Kendisini görüp Güneş'e ve Ay'a birer selam çaksaydık iyiydi. Ay tutulmalarına olumsuz anlamlar yüklüyorlar ya hani? 
Ben öyle düşünmüyorum. Bir kere bu nadir gerçekleşen özel bir doğa olayı. Görseydim sevinecektim. Tamamen olumlu yaklaşıyorum. Tutulmaların olduğu dönemlerde yaşanan olumsuz olayları listeleyip söylüyorlar hep ve ister istemez insanlarda bir korku oluşuyor. Halbuki, tutulmaların olduğu zamanlarda yaşanan iyi olayları listeleseler daha olumlu bir hava oluşacak. Öyle değil mi ama? Hepimiz evrenin bir parçasıyız; böylesi özel olayların, doğanın muhteşemliğinin farkında olup içimize sindirmeliyiz. Ama yine de astrologlara kulak verip, bugünlerde sinirlerimize hakim olmaya çalışsak mı acaba? :) Ha bir de siz gördünüz mü Kızıl Ay'ı?






    

14 yorum:

  1. Alemsin yaa.


    Bak bak...hem adami zorla uyandiriyor bir de o istedi diyor.:)

    Hiiic umurumda degildi valla bizim. Fosur fosur uyuduk..

    YanıtlaSil
  2. Bu kadar istemişsiniz keşke görebilseydiniz.Ama sağlık olsun, 18 sene sonrasına kısmet diyelim...

    YanıtlaSil
  3. Biz de göremedik. Daha doğrusu ev zaten yeteri kadar kalabalık olduğundan doğrusu ilgilenemedim. Senin gibi başkalarının çektiği fotoğraflara kaldı işimiz:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Semiii, ev ne zaman rutinine dönecek? Özledik seni:)))

      Sil
  4. Bi niyetlendim bekliyim diye ama gözlerim öyle kapanıyorduki saat 11:00 gibi tırt olmuşum.
    Ama allahtan bizim burada bulutluymuşki kimse görememiş :))) Tesellime bak ahahaaaa :)))

    YanıtlaSil
  5. Mavi Ay'da yaşadığım hüsrandan sonra hiç peşine düşesim gelmedi. Zaten ortalıkta Ay falan yoktu.
    Erkenden uyuduk biz de. İsabet olmuş :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İyi yapmışsınız:) Uzun yıllar sonra görülen bir doğa olayı olduğu için, tanık olsak hoş olacaktı yine de.

      Sil
  6. Eşinizin uykusuna ara vermesi ne hoş bir davranış. Mutluluğunuz daim olsun.

    YanıtlaSil
  7. Ay iyi ki yazdın. Ben de anlatacak birini arıyordum. Bu tür olayları ben de çok ilgiyle beklerim senin gibi. Olumsuz haberlerden korkar gece lütfen bir şey olmasın diye dua ederim çocuk gibi ama yine de güzel taraflarını da düşünürüm. O akşam ben de heyecanlıydım. Kanlı ay falan diye:) Ama 33 yılda bir olduğuna inanmıyorum çünkü yakın zamanda yine aynı muhabbetin yapıldığını çok net hatırlıyorum. Neyse. Ben hala tatil kafasındayım demek ki sabahları işe zor uyanıyorum akşam da tavuk gibi uykum geliyor erkenden. O gece eşimde dedim saatimizi kuralım kalkalım. O pek yanaşmadı. Ben aslında meraktan çatlıyordum ama uykuya yenik düştüm. Ertesi gün ne salaksın tuğba bi 5 dk en azından var mı yok mu diye bakabilirdin dedim ama iş işten geçti. Yatmadan evvel gökyüzü açıktı ay ın iki kat kocaman bir haresi vardı hatta çok şaşırdım o kadar büyük olmasına. Bence 33 yıl beklemeye gerek kalmayacak, çok seneler geçmeden yeniden görülür diye düşünüyorum. Eşim de bunu bahane ederek yan çizdi bence:)
    İyi ki bakmışsın, göremesen de sonradan acaba mı demekten iyidir. Tripodlu falan bekleyeceğim bir dahakine. izmir'deki evde büyük bir teras var, şehre de uzak bir yer olduğundan ışıklar engellemiyor. Olmadı gelin bize birlikte bakalım bir dahakine:):):) Beyler yatarlar biz laflar ve izleriz:)
    Öptüm çok

    YanıtlaSil
  8. Ah inşallah, hayali bile güzel! :) Çok teşekkür ediyorum Tuğbacım.
    Yalnız yakında sözü edilen, Blue Moon olayı idi. Belli etkenlerle Ay'ın bize mavi renkte görünecek olması yani. En son yaşanan Kırmızı Ay olayı ise, Ay'ın Dünya'ya en yakın olduğu zamanda Ay Tutulması gerçekleşirse ortaya çıkıyormuş. Burada üst üste denk gelmesi gereken iki doğa olayı vardı yani. O yüzden dikkatimi daha çok çekti. Bu sefer görürüm dedim:) Dediğin gibi bir dahaki sefere artık.
    Kocaman öpücükler benden sana...

    YanıtlaSil

Yorumu olan?