5 Mayıs 2015 Salı

2 KIZIN VARSA SİGORTALISIN

 
Görsel:www.pottytraining.com
 Sosyal medyada kız çocuk annelerinin yaptığı bazı paylaşımlar dikkatimi çekiyor. 

Kız çocuk sahibi olmanın ne kadar ayrıcalıklı bir durum olduğu konusundaki bu paylaşımlar, erkek çocuğu olan veya anne olamamış kadınlara karşı hafif bir üstten bakma hissiyatı taşıyor bana kalırsa. Herkes kesin rastlamıştır bu yazılara. Özellikle de Facebook aleminde... Mesela 2 kızın varsa SGK'lı sayılırmışsın çünkü asla ortada kalmazmışsın. 1 kızın 1 oğlun varsa Bağkur'lu imişsin çünkü döner dolaşır yine kızın bakarmış sana. 2 oğlun varsa Yeşil Kart sahibi sayılırmışsın, sana ancak devlet bakarsa bakarmış. Yine bir başka yazıda sıkça gördüğüme göre kız çocuğu olan anneler direkt cennete giderlermiş. Kızları onları sırtlarında taşırmış. Bir başka söyleme göre de kız çocuğun varsa evinden melekler eksik olmazmış. Vs.vs.vs. Örnekleri çoğaltmak mümkün. Tüm bunlardan anladığım kadarıyla biz kızı olmayanlar yaşlanınca devletin eline bakacağız. Bizim evimize melekler uğruyor mu? Allah bilir. Cennete gitmek içinse kendimiz çabalamak zorundayız çünkü sırtına bineceğimiz kızımız yok. Bu tip paylaşımlar sıkça görüldüğü gibi bir de mesela şöyle uyarılar oluyor Facebook ortamında biz erkek annelerine: "Oğlunu koçum, paşam diye sevme, seversen ilerde şöyle olur, böyle olur". Ne yapayım? "Prensesim" diye mi seveyim ben de? Biz erkek annelerinin çocuklarını seviş şekline, çocuğunu yetiştiriş şekline bile karışılıyor. Oğlunu kimin nasıl yetiştirdiğini nereden biliyorsunuz? Neden genelleme yapıyorsunuz? Garibim erkek annelerinin sesi soluğu çıkmıyor. Bir tanecik yazı gördüm onlarca "Kızın olursa şöyle şanlısın: Madde 1..." konulu yazılara karşılık, 
onda da işte "Oğlunla kovboy olursun, polis olursun, futbolcu olursun futbola ilgi duyarsın vs." demiş konuya dahil olayım diye zorlayan bir kadıncağız:) 
   Sözüm meclisten dışarı -herkesi bu konuya dahil edemem tabii ki- erkek annelerini şanssız sayan hemcinslerime öncelikle şunu söylemek isterim ki ben çocuğumu ileride bana baksın diye doğurmadım. Bu son derece bencilce bir hareket olurdu. 
Kız çocuklarının ileride annelerine arkadaş olduğunu kabul ediyorum ama bana kalırsa anne annedir, evlat evlattır, arkadaş arkadaştır. Yani çok şükür arkadaşlarım var. Onlarla olan ilişkilerim başka, çocuğumla olan ilişkim bambaşka. Sağlıklı bir insanın kendi sosyal hayatı da olmalıdır, çocuklarına bağımlı yaşamak çocukların için manevi bir yüktür. Erkek çocukları annelerine karşı son derece saygılıdırlar. Ben henüz 10-12 yaşında olduğu halde saç modelini beğenmediği için kuaförde annesine surat asan, mağazalarda istediği kıyafeti almak için annesiyle saygısızca kavga eden erkek çocuk görmedim. Ne verirsen onu giyerler, bu konuda sinir harbi yaşatmazlar. Seninle rekabete girmezler. Sağlıklı bir aile yaşantıları varsa erkek çocukları da büyüdüklerinde annelerini, babalarını ihmal etmezler. Yaşlandığında seni yönlendirmeye çalışmazlar, kız çocuklarında olduğu gibi bir zaman sonra onlar sana annelik taslamaya başlamazlar (Ben de kız çocuğuyum o yüzden eminim, ne yazık ki ben de anneme bilmişlik yapıyorum ara sıra). Evet bir zaman sonra erkek çocuk evden uzaklaşır, dışarıdaki hayata daha erken atılır ama bu doğal bir kuraldır. Çocuklarımız hayata atılmazlarsa, bizim dibimizden ayrılmazlarsa sorun var demektir. Kız için de erkek için de geçerlidir bu. Erkek çocukları kız çocuklarından daha az sevilmez. Sevgisi, yaşattığı duygusu, gururu aynıdır. Onlar da evlattır, candır, her şeydir. Pozitif ayrımcılık yapacağım derken, aslında kızlarla erkekler arasına sınırlar çizdiğinizin farkında değil misiniz?
   Sakın sözlerim yanlış anlaşılmasın. Benim lafım ukalalık taslayanlara. Benim de üzerine titrediğim bir kız yeğenim var. Okulda hep kız öğrencileri korurum, kollarım. Onlara muhakkak okumaları konusunda, kendilerini ezdirmemeleri konusunda öğütler veririm devamlı. Kesinlikle böyle olmalıdır çünkü. Haksızlığa gelememe durumu benimki. Bazı kız annelerinin (Sayıları hiç de az değil) neden kendilerini ayrıcalıklı bir konuma koyduklarına cidden anlam veremiyorum. Tamam özel hissediyorsun ama neden bunu erkek annelerinin ne hissedeceğini hesaba katmadan her fırsatta gözümüze sokuyorsun? Hadi erkek annelerini geçtim. Çocuğu olmayan bir çok arkadaşımız var etrafımızda, onların üzülebileceğini hiç mi düşünemiyorsun? Sana göre onların Yeşil Kart'ı bile yok. 
   Bu yazıyı okuyup "Ama oğlun evlenecek ve gelinin ne derse o olacak" diye düşünenler olacaktır. Oluyor çünkü böyle söyleyenler. Üzerimizde böyle bir baskı da var. Oğlumuz evlenince yanacağımız hatırlatılıyor devamlı. O zaman ben de derim ki "Böyle söyleyerek çelişkiye düşmüyor musun?"



7 yorum:

  1. Etrafımda anlattığın gibi kız anneleri neyse ki çok değil:)) En azından çok sık gördüğüm paylaşımlar değil.
    Kız erkek inan farketmiyor derim ben de. Hayırsız kız da var, erkek de.
    Bence kimse çocuğunu paşam, prensesim, prensim, kraliçem diye yetiştirmesin.
    Benim annemin 4 kızı var, yalnız yaşar. Bana da yılda bir kere gelir, 1 hafta kalır anca. Herkesin evi kendine der gider. Ben de onun gibi düşünüyorum. Kimse kimseye bakmak zorunda değil, bu bir zorunluluk değil başta.
    Benim özellikle bizim ülkemizdeki annelere diyeceğim tek şey var: belli bir yaşa gelmiş çocuklarının üzerlerinden ellerini çeksinler. Bizde ne yazık ki gerçekten "yetişkin" olabilen az sayıda insan var. Çocuk evlenir, aileler eşya tamamlar, torunu olur, her şeyine karışır, evlenmiş çocuğunun parasal sorunlarından tut her türlü derdini dert edinir, kazık kadar evlat hala ailesinden para ister vs. Sen anladın muhtemelen benim ne kastettiğimi.
    Üniversite okurken öyle insanlarla karşılaştım ki, annesi gelir haftalık yemeğini yapar, çocuk ev taşır anne koşar gelir vs. Her gık dediğinde çocuğun peşinden koşarsan bu çocuklar kendi sorunlarını çözmeyi nasıl öğrenecek?
    Sonuç: Kız-erkek meselesi değil, prens prenses hiç değil. İnsan yetiştirmeye çalışıyoruz yahu! Ben kimseyi bana baksın diye doğurmadım. Arada bir ziyaretime gelseler, telefon etseler kafi:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Biz de anneler bağımlı hissetmeyi seviyorlar. Ah ah, gelinler alacak oğullarımızı Semi! :))))
      Şaka yapıyorum aman:)

      Sil
  2. çok haklısın kimse çocuğunu kendini sigortalamak için doğurmamalı. hayatımda duyduğum en bencilce cümlelerden birisi, kız çocuğum olsun ileride bana bakar. açıkçası kız erkek çocuk olayı da çok saçma annenin hangi çocuğuyla nasıl bir ilişki kuracağı cinsiyetle alakalı bir durumdeğil. benim bir de ablam var ama annemle aramızda her zaman daha özel bir bağımız olmuştur. öyle bir bağa da aynı şekilde ablam ve babamda sahip. bu sevgi meselesi de değil ama daha fazla uyuşma anlaşma meselesi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Erkek çocuğuyla annenin bağı farklı oluyor gerçekten. Kız çocukla da babanın öyle sanırım.

      Sil
  3. Hay ağzına sağlık arkadaşım :))
    Herşeyden önce Allah hayırlı evlat versin diyorum ben... Vicdanlı, kendine yetebilen, sorumluluk sahibi bir birey yetiştirebilirmiyiz ona bakmak lazım önce...
    Bir kızım olsun evet bende çok istemiştim ama bu demek değil ki oğlumu daha az seviyorum....
    İyi ki oğlum gelmiş bana... İyi ki diyorum hep ;)
    Paşalarımız sağlıklı, mutlu olsunlar yeter... Al işte paşam dedim ne olmuş ;)))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de hiç kız çocuk hevesi yoktu biliyor musun? Kadınlar genelde kız ister. Öyle süsleyip püslerim ne güzel düşüncem olmadı hiç. Dediğin gibi Allah hayırlı evlatlar versin. Bahtları açık olsun hepsinin.

      Sil
    2. Vallahi ben de paşam diyorum arada:)

      Sil

Yorumu olan?