15 Kasım 2022 Salı

DÜŞÜNME MEVSİMİ İNLETEN RENGİ... *

     Emektar laptopum nihayet tamir edildi. 15 yıla yakın bir süredir benimle ve son zamanlarda iyice teklemeye başlamıştı. Her işlemi yapamıyordum. Kesinlikle yeni bir laptop almak da istemiyordum çünkü kendisinden çok memnundum. Hâlden anlayan bir tamirci buldum. Elimdekinin Lenovo'nun en başarılı modellerinden biri olduğunu, ayırabildiğim bütçeyle alacağım yeni bir makinenin bunun yerini tutmayacağını söyledi. Derledi, toparladı. Ve şimdi umarım birkaç sene daha canım dostumla beraberiz. Evet, çok sevdiğim eşyaları canlı zannediyorum:) Bu hiç de hoş olmayan bir durum aslında. Yok yere duygusal bir yük. İşin duygusallığı bir yana, bu devirde gereksiz yere para harcamak da akıl kârı değil. Bu ara bir de telefonumu değiştirmek zorunda kalmıştım. Yani laptopumun tamir edilebilirliği beni her açıdan mutlu etti. O zaman artık daha sık yazı yazabilirim. Bir dakika! Yazabilir miyim? Bilmiyorum! Pek kısa olmayan bir süredir enerjim epeyi düşüktü. Bazen insanın çok fazla düşündüğü, gerekli/gereksiz hüzünlendiği zamanlar olur. Böyle bir dönemdeydim. Gerekli hüzünlerim vardı, gereksiz hüzünlerim vardı. Kimini yolcu ettim, kimi hâlâ mevcut. Yine de... Sanırım ufak ufak toparlıyorum. 
    Toparlamak için harekete geçmek şart. O zaman evi baştan aşağı boyatalım dedim. Hiç de sevmem ama boyanın zamanı çoktan gelmişti. Salgın zamanı tembelliğinden uzaklaşmak gerekiyordu. Hazır Orhun birkaç aylığına Tallinn'e gitmişken, hane halkı sayısı ikiye düşmüşken işe koyulduk. Taşınır gibi her şey yerinden oynayıp tekrar elden geçirildiği için benim açımdan ayak altında gezen insan sayısı ne kadar az olursa o kadar iyiydi, zira bu tip işlerde biraz sinirli oluyorum:) Renkleri tamamen değiştirdik. Mutlu sarılar, karizmatik griler, salda mavileri havada uçuştu.  Bir haftaya yayılan bir boya-tadilat işlerine girişip yorulduk ama renk değişimi bana iyi geldi.
Fotoğraf gerçek tonları yansıtmıyor olsa da şöyle ufak bir örnek ekleyeyim. 

    Buralardan uzak kaldığım süre içinde küçük bir de Selanik gezimiz oldu. Schengen vizesini Yunanistan'dan almıştık ve henüz bir yere çıkamamıştık. Açılışı yapalım dedik. Bu sonbaharın en güzel günleriydi sanırım. 

    Selanik bize hep iyi gelmiştir. Kendimizi en rahat hissettiğimiz, özlediğimiz kentlerden biri... Ekim ayına göre hava da çok güzeldi. Kafeler, restoranlar yine hayattan keyif almayı bilen Yunanlarla doluydu. Önceki yıllara göre Türk turistin azlığı dikkat çekiyordu. Avrupalı turistler ise bir o kadar artmış. Profitis Ilias Kilisesi'nin bahçesinde "The End Of The F...ing World" dizisinin başrolündeki Alex Lawther'e rastladım. Ana kapının karşısındaki bankta bağdaş kurup oturmuş kitap okuyordu. Böylesi bir turistlik hoşuma gittiği için internete girip Lawther'ü inceledim. Tarih okumayı planlamış ancak oyunculuğa yönelmiş. Bir Bizans kilisesinin bahçesinde vakit geçirdiğine göre, Yunanistan öncesinde veya sonrasında İstanbul'a uğrama ihtimalinin yüksek olduğunu düşündüm. Anlaşılan tarihe meraklı bir İngiliz olduğundan Atatürk'ü de tanıyor olmalı. Atatürk'ün evine gidip gitmediğini merak ettim. Bizler için önemli bir mekân orası. Ancak yabancı turistler açısından düşününce Atatürk ve döneminin Selanik'i hakkında ne denli yeterli olduğunu sorguladım. Biraz bilgi sahibi olmadan gitmek ve anlamak zor gibi. Niye Alex Lawther'le konuşup ondan öğrenmediğimi sorabilirsiniz ancak ünlüleri rahatsız etmek, fotoğraf çektirmek gibi hareketlere girmeyenlerdenim. Dikkatlice bakmam bile. Çünkü ben ünlü olsam böyle isterdim:) Üstelik çocuk dalmış kitap okuyordu. Belki bir Selanik rehberi, belki Bizans mimarisi hakkında bir kitap... Entelektüel oyuncuları severiz. 
    En son gördüğümüzden beri Selanik pek değişmemiş. Liman tarafı düzenlenmiş. Haberlerden görmüşsünüzdür, bu noktadan İzmir-Selanik feribotları ulaşıma başladı. 

    Selanik'te yine geç saatlere kadar sokaklar canlı. Şehrin eski Müslüman bölgesi Ana Poli'de çok şirin bir evde konakladık. Eski evimiz güzeldi güzel olmasına ama biz daha çok dışarıda, kalabalıklar içindeydik. 
    İşte böyle... Bu sonbaharın keyiflerinden bahsetmek istedim. Aslında Kasım ayı da ben ve yakın çevrem için neşeli bir aydır. Bu ay -benimki de olmak üzere- çok fazla doğum günümüz vardır ve kutlamalar yaparız ancak bu yıl teyzem rahatsız olduğundan, tedavisi sürdüğü için ister istemez tatsızız. Kafamın karışıklığı biraz da bundan. Her şey yaşama dair diyerek tevekkül gösteriyoruz ve devam ediyoruz. Ancak herkes çok iyi bilir ki böylesi ailevi durumlarda eskiler, yeniler, her olan biten, olacak olan kafanı kurcalar. Bizim coğrafyada, kişisel huzursuzluğun yanına bir de asla yok olmayan toplumsal huzursuzluklar eklenir. Dimdik ayakta kalabilene ne mutlu. 
Ben de ayaktayım. Buradayım. Ve bazen uzaklaşsam da bu mecrayı ihmâl etmemeye niyetliyim.



*Sonbahar / Ahmet Hamdi Tanpınar


27 yorum:

  1. Merhaba! Ne güzel bu sayfayı okumak. :)
    Severiz baharları, ilk de olsa son da olsa severiz. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çoook teşekkür ediyorum:) Kesinlikle severiz baharları:)
      Kocaman sevgiler...

      Sil
  2. Merhaba, hoşgeldiniz keyifli gezmeler size. Benim de ilk laptopum ASUS marka ama ne yazık ki yükleme kabul etmedi kenara ayırdık. Şu am bende lenovo kullanıyorum..
    İyi haftalar,

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Benimki kabul etti Allah'tan:) Yanlız yeni alsam yine Lenovo alırım. İyi günlerde kullan Sevgili Özlem.
      Sevgiler, iyi haftalar...

      Sil
  3. renklere bayıldım :) cesaret edip yeni evi şöyle renkli bir hâle getirsem ne güzel olacak :)
    Selanik gezisi de şahane olmuş, içinize sinsin :)
    hayat, hele de bizimki gibi ülkelerde, hep bir ayakta kalmak için çaba harcama hali! ne diyelim, her şey güzel olsun...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim:) Daha önce turuncu, mor, koyu yeşil kullanmışlığım da var, şu sıra biraz duruldum ama seviyorum renkliliği. Siz de deneyin bence:)
      Moralini sağlam tutmaya çalışmaktan yoruldu bu ülke insanı, acısını birbirinden çıkarıp duruyor. Biraz rahatlasak ne olur sanki? Umarım olsun. Ne diyelim?
      Sevgiler Şule...

      Sil
  4. Selam ne güzel evi boyamak bilgisayarlarını epey iş götürür. Biz tamir işlerini seven nesiliz. Selanik gördüm. İzmir'e benziyor. Iyi yapmışsınız. Sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Selamlar! Hakikaten o nesildeniz:) Kullan-at kültürüne alışamadım.
      Çok teşekkür ediyorum, sevgiler...

      Sil
  5. Güle güle oturun yenilenmiş evinizde :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çook teşekkürler Ceren:) Yeni renkler iyi geldi:)

      Sil
  6. lenovo ve boya hayırlı olsuun :) selanik eveet seviyom ben de amaa kavalada balık yemek bir başka :) yunan adaları ise tadına doyum olmuyoo :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkürler Deep:) Bana mı öyle geliyor bilmiyorum ama Kavala halkı biraz sevimsiz gibi:) Selanik daha rahat.

      Sil
  7. Renkler çok güzel olmuş bence. Selanik gezinizde güzel geçmiş gözüküyor. Sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ediyorum, benim de içime sindi:)
      Kocaman sevgiler benden...

      Sil
  8. Ben de Lenova kullanıyorum, henüz tamirci yüzü görmedi kendisi:) Renkler çok hoş olmuş, çoğu insan hayal eder ama onların peşinden koşmaz. O nedenle hayallerinin peşinden koşanlara bir selam çakmak gerekir:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Lenova fanıyım:) Markanın laptopta çok başarılı olduğunu söylüyorlar zaten değil mi?
      Renkler benim de içime sindi. Diğer odalar da salda mavisi ve beyaz:) Biraz içimiz açılsın:)
      Sevgiler Buraneros...

      Sil
  9. Selammmm :))
    Sayfanı çok seviyorum önce bunu söylemek istedim. Anlatımını, yorumlarını çok seviyorum. :))
    Kesinlikle evde büyük işlere kalkışıldı mı ayak altında kimse olmamalı.... :=
    Renklere bayıldım Sezer, çok hoş duruyor ki dediğin gibi fotoda böyle ise gerçekte daha da güzeldir. Arada iyi oluyor değişiklik. Teyzenize çok geçmiş olsun.
    Geziler her zaman iyi gelir ruha.
    İyi haftalar, selamlar, sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yorumların ve dileklerin için çok teşekkür ediyorum güzel kalpli Gülşahcım.
      Sevgiler benden de...

      Sil
  10. Bahsettiğiniz markayı biliyorum ve çoğu kişiden de duydum. Yaklaşık 9 yıldır Casper kullanıyorum, şu ana kadar bir sıkıntı yok ama fanı çalışırken çok ses çıkartıyor ve sanki yavaşladı biraz. Bakalım nereye kadar gider izlemedeyim. :)
    Evin renkleri tüm aurayı değiştiriyor. Evin bölümlerini çok önceden farklı renkler yapardık ama nedense uzun zamandır tüm ev aynı renge boyanıyor. Küçük dokunuşlar gerekli her yuvaya, elinize sağlık. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Boyacı -ısrar etmemekle birlikte- onun açısından daha kolay ve fiyat açısından daha uygun olacağı için tek renk muhabbeti yaptı ama "olmaz, farklı istiyorum" dedim:) Dediğiniz gibi küçük dokunuşlar iyi geliyor:)
      Teşekkürler, Sevgiler Momentos...

      Sil
  11. Ben de laptopumu değiştirmemek için direndim ama sonunda değiştirdim. Şimdi yenisiyle mutluyum:) Teyzenize de acil şifalar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İyi günlerde kullanın:) Çok teşekkür ediyorum Turgay Bey.

      Sil
  12. Bizlere resim sanatı hakkında pek değerli bilgiler vererek katkı yapan, seviye atlatan Çok Kıymetli Öğretmenimiz,

    Öğretmenler Gününüz Kutlu olsun! :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Düşünceli, nazik dostumuz Buraneros... Bu platformun bizlere kattığı en tatlı insanlardan Buraneros... Çok ama çok teşekkür ediyorum.

      Sil
  13. Benim laptop da sizinki kadar eski. Toshiba marka, az yükümü çekmedi. Şarj etmiyor artık, devamı prizde:) Beni bırak diyor ama ben onu bırakamıyorum. Selanik geziniz çok hoş. Bizim yapamadığımızı yapmışsınız. Biz öyle mi böyle mi yapalım derken mevsim geçti. Arabayla gidip Atina'ya kadar inmeyi düşünüyorduk. Sonra dediğiniz gibi İzmir-Selanik feribot seferleri başladı. O kadar yakıt parası vereceğimize feribota yükler gideriz dedik. Yeşil pasaportumuz var fakat süresini uzatmamız gerekti. Kimlik, sürücü belgesi yenilendi derken, gezi havası gitti, işimiz seneye kaldı:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Benimki de devamlı prizde duruyor:) Bataryası değişebilir de "kalsrın böyle, sorun değil" dedim:)
      Aslında Atina'ya da gitmek istiyoruz, onu da düşündük ama oğlum da bizimleydi ve Yunan arkadaşları var, onlarla görüşmek istedi. Lisede 2 sene uluslararası bir etkinlik için Selanik'e gitmişlerdi. Arkadaşlar edindi tabii. Bizim için de Atina bir sonraki sefere kaldı:) Resmi işlerinizi halledip en kısa zamanda o gezi havasını yakalarsınız umarım:)
      Çok teşekkürler, sevgiler...

      Sil
  14. Achima Abelard23 Nisan 2023 20:14

    Na tomto blogu máte skvělý článek a já chci poděkovat panu Pedrovi, úvěrovému úředníkovi, který mi poskytl půjčku ve výši 600 000. Pounds poté, co jsem mu vysvětlil celý můj projekt prostřednictvím jeho soukromého e-mailu na pedroloanss@gmail.com, pak jsme mluvili o sazbě a podmínkách prostřednictvím e-mailu, protože já žiji v Aucklandu a on žije ve Spojeném království, takže po celém procesu mi bylo vyhověno půjčka s flexibilním splácením půjčky.
    Právě teď jsem tak vděčný a doporučím každému, kdo má obchodní projekt nebo potřebuje finanční službu, aby kontaktoval pana Pedra na jeho soukromý e-mail.

    Ještě jednou děkuji.

    YanıtlaSil

Yorumu olan?