1 Aralık 2022 Perşembe

İLK FOTOĞRAF...

    Birkaç gün önce basılı ilk fotoğrafın görüntüsüne rastladım. Bunu ilk kez görüyordum ve daha önce nasıl olup da merak etmediğime çok şaşırdım. Çünkü fotoğraf makinesi artık cebimizde ve biz gerekli gereksiz devamlı görüntü kaydediyoruz. Hattâ o fotoğrafları internet ortamında başkalarıyla paylaşıyoruz. Ve ben -bir süredir ihmâl ettim ancak- elimde maddi olarak kalmasını istediğim fotoğrafları muhakkak bastırıyorum. Görüntü kaydetmeye önem veriyoruz yani. Hâl böyleyken tarihteki ilk fotoğrafı daha önce görmemiş olmama, merak etmemiş olmama şaşırdım. Neyse ki bir şekilde karşıma çıktı. İlk basılı fotoğraf bu efendim:

    Tarih 1826. Neredeyse 200 sene öncesi... Görüntüyü kaydetmeyi başaran kişi Joseph Nicephore Niepce. Varlıklı bir ailede doğmuş, bu yüzden kendini rahatça bilime, araştırmaya adamış bir Fransız. Bir süre Nice yöneticiliği de yapmış ancak bu görevi bile araştırmalarına vakit ayırmak için bırakmış. 
    Camera Obscura'yı bilir misiniz? Bu "Karanlık Oda" denebilecek bir düzenektir. Ben lisans eğitimim sırasında öğrenmiştim. Çünkü kullanan ya da ilgilenen ressamlar vardı. Herhangi bir kutuya delik açıp ışığın bu delikten geçmesini sağladığınızda, arkadaki görüntü ters şekilde kutunun içinde belirir. Bu durumu ta Antik Çağ zamanlarında keşfeden insan, önce camera obscurayı gerçeğe yakın çizimler yapmak için kullanmış ve yıllar içerisinde "Mercek eklesem ne olur? Görüntüyü nasıl sabitleyebilirim?" gibi sorularla adım adım bugünün fotoğraf makinesini oluşturmuştur. Basit bir camera obscura düzeneğini herkes hazırlayabilir. Şu anda, Orhun küçükken neden denemediğimi sorguluyorum. Her neyse... Konumuza dönecek olursak... Bugünün fotoğraf makinesinin atası camera obscuradır. Günümüze ulaşan yolda Niepce, camera obscura kullanarak görüntüyü sabitleyen ilk kişi konumundadır. Daha önceki deneylerde görüntü silinmiş. Niepce ötekini denemiş, berikini denemiş, en sonunda bitümüyle kaplı, cilalı kalaylı bir levha üzerine silinmeyen görüntüyü basmayı başarmış. Les Gras'daki aile evlerinin bir penceresine yerleştirdiği kamera, bunun için 8 saat pozlama yapmış. Evin bulunduğu yeri, manzaranın bugününü merak ettim ve küçük bir internet araması yaptım. Ev bu imiş:

    Aman fotoğrafı aldığım sayfanın linkini eklemeyi unutmayayım. Zira insanlar gidip araştırmışlar, ortaya güzel bir yazı ve video kaydı çıkarmışlar. Meğer bu ev bugün ziyarete açıkmış. Şu adresten konuyla ilgili sayfaya ve diğer fotoğraflara ulaşabilirsiniz: https://petapixel.com/the-first-photo/
    Ömrünü bilime adamış Nicephore Niepce -ki kardeşiyle birlikte ilk içten yanmalı motorlardan birini keşfeden de kendisi- tüm varlığını araştırmalarında harcayarak yokluk içinde hayata veda etmiş. Bir süre, kullanılabilir ilk fotoğraf makinesi sayılan aletin yaratıcısı Mande Daguerre ile çalışsa da her zaman olduğu gibi kıymet bilmezliğe kurban gitmiş. Neyse ki oğlu, Daguerre ile ortaklığı sürdürerek Fransız hükümetinin maddi desteğine hak kazanmış.
   Fotoğrafın akıbetini de merak ettim. Bir süre kayıpmış. Fotoğraf tarihçisi Helmut Gernsheim, bir dedektif gibi iz sürerek 1952 yılında "Les Gras'daki Pencereden Görünüm"e ulaşmış. Fotoğraf bugün Texas Üniversitesi koleksiyonunda özel şartlarla korunmaktaymış. 
    Fotoğraf çekmek bugün bizim için oldukça sıradan bir eylem. Bu uğraştan aldığımız keyfi yıllar içinde gelişim anlamında kafa yoranlara borçluyuz. Bu yazıyı telefonumla en son hangi fotoğrafı çektiysem onu paylaşarak bitirmek istedim. Annemin göz doktorundan aldığım reçetesini çekmişim:) Dolayısıyla paylaşamıyorum. Annemin gözlük numarasını ne yapacaksınız? Saçma olur:) O zaman WhatsApp'tan bana en son ne gönderilmiş, ona bakayım dedim. Orhun bir Twitter görüntüsü yollamış. Twitter'da yer almış olsa da siyasi içerikli olduğu için hadi onu da paylaşmayayım. Bu sefer son ekran görüntüsüne yöneldim. Bazen bir şeylerin ekran görüntüsünü alıyoruz ya hani? Teknolojinin geldiği noktaya bakar mısınız? Eh onu paylaşayım madem. Spotify 2022 dökümümden bir görüntü almışım en son. Niye diyeceksiniz? Belki burada kişisel Spotify yıl sonu değerlendirmemi paylaşıp bir yazı yazarım diye düşünmüştüm:) Buyurunuz: 

    Son fotoğraflar gönlüme göre çıkmasa da bu ekran görüntüsüyle fena bir yazı sonu olmayacak gibi:) 
Yapay zeka beni "Detaycı" olarak değerlendirmiş. Bir sanatçıyı sevdiğimde kataloğunu tüm yönüyle öğreniyormuşum. Keşfettiğim her sesi ve bilgiyi adeta içime çekiyormuşum. Hakikaten öyle, orada dinlediğim şarkıcının her albümünü teker teker inceliyorum. Yıllarına bakıyorum, hangi şarkıların olduğuna bakıyorum, unuttuklarımı hatırlıyorum, yenilerini öğreniyorum. Kitap okurken, film izlerken de böyle. Bir ayrıntıya takılıp anında araştırıyorum. Yazarın, yönetmenin, şarkıcının, ressamın, bilim insanının hayat hikâyesine göz atıyorum. Spotify da hakkımı teslim etmiş:) Tabii bu bir yandan korkutucu bir şey aslında. Internet üzerindeki her işlemimiz profilimizin oluşturulmasına yarıyor. Teknolojinin ulaştığı nokta inanılmaz, ulaşacağı yeri hayal etmek ise 
bir yandan ürkütücü bir yandan heyecan verici. İlk fotoğrafın dumansı görüntüsünden, digital ortamda dinlediğim şarkılarla belirlenmiş analizin net görüntüsünü almaya... Şaşırmamak elde değil!
    


31 yorum:

  1. Camera Obscura'yı bilmez miyiz. Makinelerin atası. zamanında ben de fotoğrafçılık kursuna gittiğimde karanlık odamız vardı. çok özlüyorum o günleri..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Fotoğrafçılık eğitimi alanlar sayılmaz:) Şaka bir yana, bildiğimiz anlamda o klasik fotoğrafçılık eğitimi çok keyifli olsa gerek.

      Sil
  2. Çok mutlu oldum ilk fotoğrafı gördüğüm için :) Ben de radyoda fotoğrafın ilk zamanlarını ve uzun pozlamalar sonucu insanları yüzündeki gülümsemelerin bekleme süresi arttıkça düşmesi ve somurtkan bir ifadeye evrilmesini yayına almıştım.
    Geçirilen evre takdire şayan gerçekten. Teşekkürler,

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben teşekkür ediyorum Sezer Hanım. Bu arada, Spotify podcast listemde 3.sıradasınız:) Onun da foroğrafı var, yazarsam diye çekmiştim:)
      Sevgiler...

      Sil
    2. İnanılmaz gururlandım :) Tekrar teşekkürler @>----

      Sil
  3. Ben de ilk defa gördüm fotoğrafı. Çektiğimiz fotoğrafları bilgisayara atıyorum. Genelde de bastırmıyorum. Eskiden fotoğrafı tab ettirme heyecanı vardı.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bilgisayara atıyorum, oradan dosya dosya USB'lere gönderiyorum:) Ama hep kaybolurlarsa korkum olduğu için, bir kısmını bastırıyorum:)

      Sil
  4. Ben de fotoğraf tab ettirenlerdenim ve kendimi tek sanıyordum, tanıştığımıza memnun oldum Sezercim :) İyi ki detaycısın sayende bilmediklerimizi öğrenip görmediklerimizi gördük, var olasın...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :) İllâ elimizdede olacak Nurşen Hocam? Digital ortamda kaybolur maybolur:)
      Detaycılık, kontrol manyaklığı hepsi var:) Yorucu aslında. Yararlarından faydalanmaya çalışıp dengelemek lâzım:)
      Teşekkürler, kocaman sevgiler...

      Sil
  5. Harika bir yazıydı. Sahiden bazı eylemler bizim için öyle sıradanlaşmış ki neymişi, nasıl olmuşu hiç aklımıza gelmiyor. Biz de öğrenmiş olduk bu vesileyle, çok teşekkürler :)

    YanıtlaSil
  6. öncelikle ilk fotoğrafa dair verdiğiniz bilgiler için teşekkür ediyorum, benim için oldukça ufuk açıcı oldu. Bu detaycılık çok yoruyor bazen beni ya, mesela az önce R. E. Koçu'dan bir kitap okumaya başladım -kabul ediyorum anlatımını bildiğim ve kısa bir kitap- 60 sayfa bi şey normalde fakat ilk hikayede bir şiire denk geldim. Oku geç işte değil mi , ne mümkün kim yazmış kaç yılında yazılmış tahlili var mıymış derken yazar üzerine yazılmış bir tezi okumamla(100 sayfa) anladım ki kısa kitap diye bir şey yok, ayrıntılarda boğulabilme yeteneğine sahip bir Eylem var, yazınızı okuduktan sonra yalnız olmadığıma sevindim :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Faydalı ama yorucu olduğuna katılıyorum:) Kontrolcülük, detaycılık... Hadi bilgi edinme anlamında iyi ama hayatın geneline yayılınca sadece kendimi değil çevremdekileri de yoruyorum bazen. Biraz frenlemek lâzım. Kitap okurken ben de aynıyım. Hattâ bir yazıda bahsetmiştim, okurken takıldıklarımı inceleme işi olmasa daha fazla kitap okumuş olurdum diye:) Fakat memnunum. Bu şekilde verimli okuma denen şeyi gerçekleştiriyoruz. Artık televizyonlar akıllı ya, filmleri de durdura durdura izleyebiliyorum. O pek iyi olmuyor ama:)
      Katkı için ben çok teşekkür ediyorum, sevgiler...

      Sil
  7. ilk foto görüntüsü bilgisi için tenk yuuu, duymadıydım bunu :)

    YanıtlaSil
  8. Eski fotoğrafları görüyoruz, saatlerce poz verdiklerini okuyoruz ama ilk fotoğrafı ben de bilmiyordum. İyi oldu karşıma çıktı:)
    Ben teşekkür ederim. Sevgiler Deep...

    YanıtlaSil
  9. Tarihe "ilk fotoğraf" olarak geçen görüntünün ne olduğunu anlamak için ciddi çaba gösterdim. Biraz anlar gibi oldum sonunda. :))
    Merakımın götürdüğü yere gitmeyi ben de severim. Mesela, yazını okuduktan sonra fotoğraf hakkında başka ilkler var mı merak ettim ve bir link buldum, meraklısı için buraya bırakayım:
    https://mymodernmet.com/first-photograph-photography-history/
    Sevgiler. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Şahane! :) Katkı için çok teşekkürler!
      Fotoğrafta iki yandakiler evin kısımlarıymış. Fırın bacası görünüyormuş vb:) Zaman içinde ortamda değişiklikler olmuş tabii.
      Sevgiler Ekmekçi Kız...

      Sil
  10. Merhabalar.
    "İlk Fotoğraf" konulu paylaşımınızı büyük bir keyif alarak zevkle okudum. Hatta linkini verdiğiniz sayfayı ziyaret ettim ve oradan konuyla ilgili diğer görselleri de inceledim. Gerçekten çok ilgi çekici bir konuydu. Profesyonel bir fotoğrafçı değilim ancak, fotoğraf ve sinema makinaları benim ilgimi çeken konulardır.
    Bu güzel ve yararlı paylaşım için kaleminize ve emeğinize sağlıklar diler, teşekkür ederim.
    Selam ve saygılarımla.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben teşekkür ederim Recep Bey. Yazının ilginizi çeken bir konuda katkı olduğuna sevindim.
      İyi günler diliyorum.

      Sil
  11. İlk fotoğrafı görmek beni şaşırttı. Gerçi pek bir şey anlaşılamıyor ama arkasında kimbilir ne kadar emek var. Bu arada annenize geçmiş olsun.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çatıların görüntüsü:) Eski fotoğraflara bakıyoruz ama "İlki hangisidir?" dememişim ben de.
      Çok teşekkürler Gamze... Sevgiler...

      Sil
  12. Fotoğrafçılık özel ilgi alanım değil fakat genel kültür bakımından yazınızdan faydalandım. Teşekkürler. Herhangi bir yazıyı okuduğumda içeriğinde yer alan bilmediğim yer, kişi ve olaylar benim de merakımı cezbediyor. Bu yüzden herhangi bir blog yazısını okuduğumda genel olarak çok fazla zaman ayırıyorum. İnternet muazzam bir bilgi kaynağı bu bakımdan. Bu arada takip ettiğim bloglarda pek çok değerli yazıyı zamansızlıktan kaçırmış oluyorum, bu kötü. Keyifli günler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de dikkatli okurum. Belli bir aradan sonra Blogger'a girdiysem, takip ettiğim arkadaşlarımı -hele hele kalemini çok beğendiklerimi- arka arkaya okurken saatler geçer:) Olsun! Yazalım, okuyalım! İyi ki buradayız:)
      Çok teşekkür ediyorum. Sevgiler...

      Sil
  13. Besleyici bir çalışma,ilk fotoğraf gibi emek harcanmış; teşekkürler Sezer...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Nazik yorumunuz için ben teşekkür ederim Güven Bey.

      Sil
  14. Başta geçmiş olsun dileklerimi sunuyorum. Yazınızı okurken şunu düşündüm gerçekten maddi anlamda desteğiniz varsa hiç bir şey imkansız değil. Bir adam bir anıyı bir kare parçasına sığdırdı ve onu ölümsüzleştirdi. Fotoğraf çekilmenin anlamı bile günümüzde değişti albümlerimizi süsleyen o güzel anılar simdi sosyal medyada sadece gösteriş amaçlı bulunuyorlar tarihini bilmek çok şey kattı bana çok teşekkür ederim. İmkan varsa hiç bir şey imkansız değilmiş gerçekten :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Haklısın Monarosa. İmkânlar yeterliyse, insan ilgi alanına çok daha kolay yoğunlaşabiliyor tabii. Ancak bu düşünce diğerlerini ilgi duyduğu alanlardan uzaklaştırmamalı. Kimin imkânsızı başaracağı hiç belli olmaz:)
      Çok çok teşekkür ediyorum. Sevgiler...

      Sil
  15. Kızımla birlikte fotoğrafın tarihi ile ilgili bir belgesel izlemiştik ben de orada ilk fotografı görmüştüm ☺️

    YanıtlaSil
  16. Ne güzel! Kızın bizden önce öğrenmiş:) Ben bu yaşta fark ettim:)
    Sevgiler Derya...

    YanıtlaSil

Yorumu olan?