26 Şubat 2020 Çarşamba

20 SANİYE...

Image : Marc Sendra Martorell
    İnsanlığın başına musallat çiçeği burnunda virüsümüz elleri doğru yıkama konusunu yeniden gündeme getirdi. "Ellerinizi en az 20 saniye boyunca sabunlayın" uyarısını her duyduğumda aklıma yıllar önce yaşadıklarımız geliyor. Efendim aklın yolu bir, bu denli kalabalıklaşan dünya nüfusu açısından el hijyeni her şartta önemli bir konu. Dolayısıyla ben de birçok insan gibi bu konuya takıntılıyım. Artık Orhun'u da ben mi etkiledim yoksa içinde mi vardı bilemem, o da küçüklüğünden beri mikrop korkusuyla ellerini sık sık yıkar, yıkamayanları mimler, hanelerine eksiyi yazıverir:) 15-16 yıl önce, bir sohbet sırasında ben buna "Elleri en az 20 saniye yıkamadan mikroplar ölmüyor" deme gafletinde bulundum. Hayır zaten yaşına göre gayet iyiydi, sık sık ve yeterli süre boyunca yıkıyordu. Ama küçük tabii, farkında değil, "20 saniye" sözü onu etkiledi. Her elini yıkadığında yavaş tempoda ve sesli şekilde 20'ye kadar saymaya başladı. Bir gün, üç gün, on gün... Asabım bozuldu:) Annelik vicdan azabının vücut bulmuş halidir malûm, çocukta takıntı oluşturdum diye içim içimi yedi. 20'ye kadar saymayla başlar, farklı takıntılara doğru gider diye düşündüm. Aldım çocuğu psikologa götürdüm. Dinledi, Orhun'la özel olarak sohbet etti, gayet normal bir çocuk olduğunu söyleyerek gönderdi bizi. Elini yıkarken sayma işlemi bir süre sonra geçti. Ben de tabii o ara yıkama esnasında onu konuşturarak dikkatini başka yöne çekmek gibi yöntemler denedim. Bak şimdi yine ne aklıma geldi? Gördüğünüz gibi çocuklar üzerindeki etkimiz büyük. Ve bu çok sinir bozucu. Neyse... O apayrı ve derin bir konu. İşte şimdi her "20 saniye" uyarısını duyduğumda bunlar aklıma geliyor. Ve itiraf edeyim ellerimi yıkarken arada bir ben de saymaya başlıyorum ve bunun farkına varınca uzaklaşmak için bir şarkı mırıldanıyorum:) Şarkı söylemek saymaktan daha iyi. Hem bu zor günlerde moral açısından da besleyici. 



20 yorum:

  1. Biliyor musunuz okurken aklıma ilk gelen takıntı oldu :) ama neyse ki atlatmış. Baskı yaratmak istemem, ben henüz anne değilim, sadece ailenin psikolojiyi olumlu veya olumsuz ne kadar etkileyebileceğini deneyimlemiş bir insanım. Ve kendimdeki etkiler yüzünden çocuk sahibi olmaktan bile korkuyorum. Cidden zor bir iş.

    Ben zaten ellerimi çok yıkıyorum bir de 20 sn sayarsam muhtemelen çok kötü bir hale getireceğim :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Anne olmaya gerek yok aslında bazı şeyleri tahmin etmek için. Ben de çok gençtim ama önce istemeden hata yapsam da düşünebildim ve önlem almaya çalıştım. Hepimizde aile geçmişimizin etkisi var inanın. Özellikle anneler çok etkili. Annem beni çok sever ama istemeden, bilmeden beni olumsuz etkilediği durumlar olduğunu biliyorum mesela ve çocuğumu yetiştirirken bunlar bana örmek oldu, dikkat etmeye çalıştım. Yine de sohbet sırasında öylesine söylediğim bir cümlenin bile nasıl etkili olduğunu gördüm. Demek ki çok da kasmamak lâzım. İnsanız. Çok büyük hasarlar olmasın, öyle ya da böyle yolumuza devam edeceğiz.
      Çok teşekkürler, sevgiler...

      Sil
  2. farkındalığınız sevindirici:)

    YanıtlaSil
  3. Hepimiz ailemizden ne izler taşıyoruz Sezer, bazen çocuklarla öyle bir konuşuyorum ki resmen annemin bize söylediği cümleler çıkıyor ağzımdan:) Ve ben de bazı şeyleri istemeden de olsa aktardım. Evden çıkmadan ocağı mutlaka kontrol etmek gibi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle taşıyoruz Semi. Yalnız bazı şeyler biraz da huyla ilgili oluyor gibi. Almayan almaz bence. Peer Ole ve Kai Felix titiz çocuklar demek ki:) Yakışıklı şeyler ya. Ocağı kontrol ediyorlarmış bir de, yerim onları:)

      Sil
  4. Şarkı söylemek iyiymiş gerçekten. Bir kuple yeter el yıkarken :)

    YanıtlaSil
  5. Bende bazen farkında olmadan bıraktığım etkiler neler ,diye düşünürüm çocuklarımda.Sadece söylemlerimizden değil genelde yaptıklarımızdan etkileniyorlar sanırım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Söylem, eylem... Dikkat etmekten canımız çıkıyor:) Yine de etkiliyoruz ama değil mi?:)

      Sil
  6. üzüm üzüme baka baka kararır sözüne boşuna dememişler. yetişkinler bile bazen beraber zaman geçirdikleri insanlardan etkinleniyorlar hatta duyarız benim gibi konuşuyor diye. çocuklar için çok normal. söylediğimiz ufacık bi söz küçük dünyalarında çığlaşıyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Doğru. Ufacık bir sözün bile çocuk aklında nerelere gideceğini kestirmek güç. Dikkat etmek mecburi:)

      Sil
  7. Yıkarken aklıma gelir 20 sn:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yazarken, okuyanlarda da tik oluşturmam umarım diye düşünmedim değil:)

      Sil
  8. Bazen bizler için gayet olağan olan bir durumda sarf ettiğimiz bir tavır gerçekten çocukları çok olumsuz yönde etkileyebiliyor. Önemli olan fark edip önlem almak ve ki sen bu konuda şahanesin ♥

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Neyim ben de bilmiyorum:) Zor bu işler Şebnemcan, sen de biliyorsun, tüm anne-babalar biliyoruz:)

      Sil
  9. duymamıştım bunu ama sayamam herhalde ben mesela diş fırçalamak konusunda da vardı bu en az 2 dakika, hiç tutamamışımdır :(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 2 dakikayı da biliyorum ama uzun geliyor, midem bulanıyor, tamamlayamıyorum bazen:)

      Sil
  10. Bizim oğlanlara sabunla el yıkamayı hâlâ öğretemediğimde, öyle söyleyerek kimsenin bir şeyi takıntı yapacağını hayal edememekteyim. Bizimkiler için el yıkama eli suyla hafif ıslatıp havluyla pisliği silme şeklinde :/

    YanıtlaSil
  11. Orhun da dağınıktır falan ama Allah'tan bu tip temizliğe önem veriyor:)

    YanıtlaSil

Yorumu olan?