6 Ekim 2015 Salı

FİLMEKİMİ'NDEN LİFE... SAHAF FESTİVALİNDEN BAMBİ...

    Bu sene ücretli öğretmenlik için MEB'e başvurmadım. Orhun'un lisede son senesi olduğu ve malum sınava gireceği için bu kış ona tam destek olma düşüncesindeyim. Ha daha önce yarım destek miydik? Tabii ki hayır! :)) Ama işte tam sınav zamanı, okuldan gelince evde biri olsun, yemeğini rahat yesin, dersini rahat çalışsın diye kendimce dertlenmelerdeyim. Bir de işin aslı hani seneye üniversiteli olacak ya, kendi yolunu çizmeye başlayacak, belki başka yerde okuyacak diye bu sene iyice yapıştım çocuğa. Tuhaf duygular içerisindeyim. Çocuklarımız büyürken hem gururlanır hem hüzünleniriz ya öyle bir şey... Yine dağıldım, aslında demek istediğim başkaydı. Yani çalışmadığım için sosyal açıdan yine rahata kavuştum diyecektim ve dün mis gibi havada Beyoğlu'na uzandığımdan bahsedecektim:)
    İstanbul'da Filmekimi zamanı. Enfes ödüllü filmler gösterimde. Öncelikli amacım Mustang'i izlemekti. Hani Fransa'nın Yabancı Filmler dalında Oscar'a yolladığı Mustang... Yönetmen Deniz Gamze Ergüven. Genç bir Türk kadınının uluslararası alanda başarılı olması inanılmaz gurur verici. Dillerine düşkünlükleriyle bilinen Fransa'nın baştan sona Türkçe olan bir filmi Oscar'a aday olarak yollamaları da bize ilk önce tuhaf gelen bir durum. Ancak adamlar profesyonelce düşünüyorlar. 
Türkiye-Almanya-Fransa-Katar ortak yapımı olan bu film Türkiye'den de aday olabilirmiş. Bu konuda başvuru yapılmış ama Türkiye'den "Hayır" cevabı alınmış. Fransa zaten o arada filmi Oscar'a aday olarak seçivermiş. Pek tabii merak ediyorum bu filmi. Mustang, Filmekimi programına alınmış ancak bilet bulmak ne mümkün? Biletler çıkar çıkmaz bitmiş. Programı şöyle bir inceledim. Geç kalmışım, iyi filmlere ve saatlere bilet yok. Ailecek, üçümüzün de beğenisine hitap edecek, üçümüzün de boş vaktine uyacak bir film ayarlayamadım. Dün onlar işe ve okula gidince -hafta içi avantajını kullanarak- ben de tek başıma Beyoğlu Sineması'nda aldım soluğu. 
Life filmini seyrettim. James Dean ilgimi çeken, erken yaşta ölümüyle beni hüzünlendiren bir yıldız. Bu film, onun Life dergisi için fotoğraflarını çekmek isteyen Dennis Stock'la birlikte Indiana'ya yaptıkları yolculuğu anlatıyor. 
Bu yolculuk James Dean'in büyüdüğü, çok sevdiği Indiana'ya yaptığı son yolculuk oluyor. Bu gezinin ve söz konusu fotoğrafların çekiminden 7 ay sonra bir trafik kazasında hayatını kaybediyor genç oyuncu. 
    Life'a gelecek olursak. James Dean'in biyografisini okuduğum için kişisel ayrıntıları yakalamam keyifli oldu. Hayatını hiç bilmeseydim film biraz yüzeysel kalabilirdi benim için. Görüntüler iyiydi, dönemi yansıtması açısından başarılıydı. Filmde sadece James Dean değil magazin fotoğrafçısı Dennis Stock'un yaşamı, geçim kaygısı, ailesine uzaklığının verdiği üzüntü de önemli yer tutuyordu. Yönetmen Anton Corbijn, ölümünden sonra daha da önem kazanan Dean fotoğraflarının arkasındaki insanı anlatmak istediğini belirtmiş. Bunu başarmış da. Yani filmi sevdim ancak James Dean rolünü Dane DeHaan'a yakıştırdığımı söyleyemeyeceğim. En basiti, James Dean keskin yüz hatlarına sahipken, bu çocuk biraz fazla toparlak kalmış. Bu zaten fotoğrafçının filmi diye düşünürsek Dennis Stock rolündeki Robert Pattinson'u başarılı bulduğumu eklemek isterim. (James Dean biyografisinden alıntılar için şu yazımı okuyabilirsiniz: James Dean...Daima Genç... )

    Beyoğlu'na gitmişken Sahaf Festivali'ne uğramayı da ihmal etmedim elbette. 
Her seferinde dayanamayıp çokça kitap alırdım ama bu sefer tuttum kendimi. Zira kitap alışverişini abarttım bu aralar. Tabii bu festivalden aldıklarım yenilere benzemez, eski basım kitaplar oluyorlar ama yine de fren yapmam gerekiyordu. Sadece bir kitapla yetindim bu kez. Çocukken çok severek okuduğum, çok beğendiğin bir kitabı bitirdiğinde hissettiğin o mutlu duyguyu bugün bile bana hatırlatan Bambi'yi görünce almamazlık edemedim.
    Bir zamanlar severek okuduğun kitapları saklamazsan gün gelir böyle sahaftan tekrar almak zorunda kalırsın işte. Eskiyeni asla elinde tutmayan annem sağ olsun:)
    Dün benim günüm böyle geçti. Güzel bir film, güzel bir kitap... Daha ne olsun?







10 yorum:

  1. Tabi yahu daha ne olsun, harika bir gün geçirmişsin:) James Dean merak ettiğim bir karakter, ben de olsam severek izlerdim hakkında fazla şey bilmiyor da olsam. Sahaf festivallerinde sen benim buradaki hüznümü bir görsen:( Ayy hem de delicesine merak ediyorum. Acaba diyorum sonra kendi kendime İzmir'de olunca, eğer izmir'de böyle festivaller olmuyorsa, burada bu kadar gitmek istiyorken, oradan kalkıp İstanbul'a gelebilecek miyim* İzmir'de de illaki oluyordur ama ne bileyim. Şu sıra bana sanki her güzel şeyin başkenti İstanbulmuş gibi geliyor:)
    Selamlar

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İstanbul güzel şeylerin başkenti tabii ama bir de kalabalığı ve trafiği olmasa. Bezdiriyor bizi inan.
      İzmir'de de oluyordur bence bu tip etkinlikler. Olmazsa buraya gelirsin bir hafta sonu Tuğbacım:)

      Sil
  2. Ben de geçen hafta gittim sahaf festivaline ve 1 senedir aradığım kitabı buldum :) Aranılan bişeyin ya da geçmişe ait bir şeyin bulunması ne güzel :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ooo! Sizinki daha iyiymiş:) Ne sevinmişsinizdir uzun zamandır aradığınız kitabı bulunca.

      Sil
  3. Film listeme ekledim :)
    Kitaplar eskise de aynı lezzette kalıyor. Benim annem tam bir kitap canavarı :) kitap atmak şöyle dursun okuyacak kitap bulamayınca okuduklarını tekrar okur :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Annen ben gibi:) Benim annem hiçbir eski eşyayı tutmak istemez:)

      Sil
  4. Ah be güzelim. Yine beni benden aldın. Şu film ekimine gidemediğim için hastayım zaten...
    Balıkesir'de ucundan accık gösterseler ya şu filmlerden ama nerdeeeee ? Gişe derdinde bizim yegane sinemamız.
    Çok güzel bir gün olmuş hakikaten senin için.
    Darısı benim başıma :)))))

    YanıtlaSil
  5. Sezer'cigim, calismanin da her nekadar güzel yani olsa da, evde olmana, Orhun'a ve kendine daha cok zaman ayirabilmene cok sevindim valla:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim Ayşecim. Çalışsan bir türlü, çalışmasan bir türlü. Kadınların işi daha zor biliyorsun. Öpücükler benden sana.

      Sil

Yorumu olan?