23 Haziran 2014 Pazartesi

YAĞMURLU BÜYÜKADA

    2-3 gün önce Büyükada'daydık. Bu kez annem ve Orhun vardı yanımda. Büyükada'yı çok seviyorum. Kimisi konaklamalı olmak üzere birkaç kere ziyaret ettim. (Daha önceki iki Ada yazım:  Burada ve burada ) Ancak Orhun ilk kez tanıştı Ada'yla. Şansına tam da İstanbul'a dolu yağdığı zamana denk gelse de sevdi Ada'yı. 
    Her şey çok güzel başlamıştı. Pırıl pırıl bir havada koyulduk yola. Gitmeden önce hava durumunu kontrol etmiş ve o gün yağmur yağacağını okumuştum ama Haziran ayının sonlarına doğru kafamıza dolu yağacağını nereden bilebilirdim?:)
    Oldukça kalabalık olan 13.10 Kabataş-Büyükada vapuruyla yolculuk edip, 15.00'e doğru Ada'ya ayak bastık. O gece konaklayacağımız Sahil Otel'i bulup eşyalarımızı bıraktık. O sırada hava şahaneydi. Aya Yorgi Tepesi'ne çıkıp Yücetepe'de bir şeyler yemek istedik. Lunapark alanına kadar faytonla gidip, devamında yürüyerek -daha doğrusu tırmanarak- hedefe ulaştık. Ancak o sırada hava tuhaf şekilde kapamaya başladı.
    Her zaman bu noktalardan çektiğim fotoğraflar pırıl pırıl, yemyeşil, masmavi parlarken bu kez işte böyle karanlık bir görüntü çıktı ortaya.
    Manzaraya şöyle bir göz atıp ve tarihi Aya Yorgi Kilisesi'ni hızlıca ziyaret edip apar topar aşağıya inmeye başladık herkes gibi. Çünkü havanın patlayacağı iyice belli olmuştu. Normalde yürüyerek, güzelim evlere hayran hayran bakarak meydana inerdik ama yağmura yakalanmamak için tekrar faytona binmek zorunda kaldık. Yola çıkalı 5 dakika oldu olmadı inanılmaz bir rüzgarın ardından yağmur ve dolu yağmaya başladı. İstanbul'da yaşayanlar gayet iyi hatırlayacaklar, ceviz büyüklüğüne ulaşan taneler vardı. Korkunçtu. Faytoncu arabanın dört bir tarafındaki naylonları indirmemizi söyledi. İndirdik ama dolu tanelerinin içeriye girmesini engellemedi bu durum. 
    Yağış öyle hızlandı ki faytoncu arabayı durdurmak zorunda kaldı ve gelip yanımıza oturdu. Beklemeye başladık. Resmen faytonda mahsur kaldık yani:) Biz yağmuru ve doluyu korkulu gözlerle izleyip beklerken, üstüne başına iri iri taneler düşen zavallı atçıklar yerlerinden milim kımıldamadılar. Bir ara onların da korkup harekete geçeceklerini düşündüm ve endişelendim ama hiç kımıldamadan beklediler. Yağmur ve dolu şiddetini biraz azaltınca arabacı yerine geçti ve yavaş yavaş yola koyulduk. İndiğimizde yağış dinmişti. Otele dönüp üstümüze bir şeyler aldık, akşam yemeği için tekrar dışarı çıktık. Deniz kenarındaki balıkçılardan birine girdik keyifle yemek yeriz umuduyla. Fakat olmadı. Rüzgar ve yağıştan dolayı içeriye kaçmak zorunda kaldık. Alelacele yemeğimizi yedik ve yağmurun durduğu bir anda koşa koşa otele döndük. "Yağmur yağmur!" diyorum, abartılı bulanlar,  "Ne var yahu?" diyenler olabilir tabii. Ama normal şartlarda bir yağmur söz konusu değil burada. Kovadan dökülür gibi diyelim biz ona. Sokakları bir anda seller götürüyordu ve adım atacak yer bulamıyorduk. Haziran ortasında durum buydu yani. 

    Neyse, o akşam otele döndük. Otelimizin terasında oturup bu güzel manzaranın tadını çıkaramadık. 2-3 dakika durup fotoğraf çekebildim sadece çünkü hava serindi.


    
    Orhun'u otele sokamadık ama. Bisiklete binmeyi kafaya koymuştu. O sıralar yağış açısından asayiş berkemal olduğu için bisiklet kiraladı,gezdi. 

    Ertesi sabah serin olsa da güneşli bir güne uyandık. Terasa kurulan masalarda güzel bir kahvaltı yaptık.
    
    Evet, bu gezinin kitabı Yekta Kopan'ın Aile Çay Bahçesi'ydi. Sevdim.
    
    Kahvaltıdan sonra Orhun tekrar bisikletle turlamaya çıktı. Biz annemle çarşıyı gezdik, sokaklarda dolaştık, bu güzel manzaraya doğru birer kahve içtik.
    
    O gün yağmur yağmadı. En azından biz dönene kadar yağmadı. Bu sefer Ada sokaklarında gezerken pek fotoğraf çekemedim ama elim tamamen boş dönmedim tabii. Mesela şu kareler kaldı hatıra olarak.







    
    Bu kez Ada'nın Herbarium'unu keşfettim. İlgilenenler için sahilin sonlarında olduğunu söyleyebilirim. Büyükada'da yetişen tüm bitkiler yer alıyor burada. 
Şöyle ki:

    Kısacası... Hava şartlarından dolayı bu kez bambaşka bir Büyükada deneyimi yaşadık. Annem üşümese, Orhun ve ben memnunduk aslında. Biz değişikliği severiz. Saçma sapan bir şey olmaması şartıyla tabii:) Fırtına öncesinde denizin ve havanın renginin nasıl değiştiğini görmek ilginçti. İlk kez dolu gördüm sanırım:) Yani dışarıdayken kocaman tanelerin üzerime üzerime yağması ilk kez karşılaştığım bir olay. Korkunç olan mevsimlerin dengesinin değişmesi ve Haziran ayının sonlarına doğru dolu yağması. Tüm bunlara alışmak gerekecek sanırım çünkü doğanın dengesini bozduk. Artan insan nüfusunun doğal getirisi gereği bozmaya da devam edeceğiz ne yazık ki.

    Orhun Büyükada'yı çok sevdi. Araba olmamasını, rahat rahat bisiklete binmeyi, eski evleri, yeşilliği çok sevdi. Herkese selam vere vere dolaştı:) Tekrar gitmek istiyor ama bir daha ki sefere daha az kalabalık bir zamana denk getirmek en iyisi olacak. Sonbahara doğru mesela. İnsan kalabalığı ve dolayısıyla fayton kalabalığı biraz daha azalmışken gitmek en iyisi. Ha bu arada... Şu fayton işine yeni bir düzenleme getirilmesinin şart olduğunu düşünüyorum. Çok fazla fayton var. Turistik gezi amaçlı değil taksi niyetine kullanılıyor. Her tarafta faytonlar, her tarafta at pislikleri.. Hiç hoş değil. Zaten Ada ne kadarcık yer. Üstelik o hayvancağızlara hiç iyi bakılmadığı belli. Çok üzülüyorum atların durumuna. Kesinlikle fayton sayısı azaltılmalı ve sadece turistik amaçlı kullanılıp fiyatı arttırılmalı. Binen binsin, binemeyen de yürüyüversin bir zahmet. Öylesi daha güzel değil mi? Tam da eve döndüğümüz gün CNN Türk'te bu konuyla ilgili bir haber vardı. Özellikle de atların durumuna değinildi. Yılda 500 atın öldüğü söylendi. İnanılmaz bir rakam. Umarım en kısa zamanda bir düzenleme getirilir.
    İşte böyle. Bu da farklı bir Büyükada yazısı oldu. "Belki denize girerim" hayaliyle gidip havanın azizliğine uğramak varmış kısmetimizde:) Olsun. Yine de İstanbul güzel. Her halinin keyfini çıkarmak lazım.






20 yorum:

  1. İstanbula gitme görme fırsatım oldu ama büyükada bi nasip olmadı. Böyle okdukça daha çok görmek istiyor insan. :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İnşallah en kısa zamanda gidersin. Gençler seviyorlar Ada'yı.

      Sil
  2. Mayısta gitmiştim sanırım... Hoş sadece 4-5 saat kalabildim büyükadada ama aşık olmama yetti Orhun gibi...
    Konaklamalı gitmek şimdiki planlarım arasında ;)
    Herbarium'u görmemişim mesela... Kaçırdığıma üzüldüm...
    Gittiğim yerleri sevdiğim arkadaşlarımın gözünden görmek bana ayrı bir keyif veriyor.
    Faytonlar konusunda çok haklısın... Bakımsızlar ve ciddi bir şekilde ada sokakalarını kirletiyorlar. İnşallah bir düzene girer yakında...
    Öpüyorum seni :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ada'yı bir de gece görmek lazım değil mi?
      Öptüm Şebnemcim, teşekkürler...

      Sil
  3. Atların durumuna üzüldüm gerçekten:(
    Sayesinde ekmek yediğin bir hayvana bu eziyet neden? İnsanoğlu hep böyle aslında. Bazen burda da köy yollarından gidiyorum bir yerlere. Şeftali ağaçlarının arasında çöpler, kasa parçaları vs. O kadar çok şey borçlu olduğumuz doğa ile ilişkilerimize bak diyorum hep içimden...
    Neyse yağmur, dolu da olsa gezmek gezmektir. Her türlü güzel:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Doğayı acımasızca katlediyoruz. Eninde sonunda intikamını alacak ve her şey için çok geç olacak ne yazık ki:(

      Sil
  4. Büyükada'ya bir kez gittim ama sık sık ziyaret etmek lazım tabii. Evlerde çok gözüm kalmıştı. :D Otel değil de orada ev kiralansa nasıl olur acaba, farklı bir deneyim olacağı muhakkak. Şansınıza hava kötüymüş ama sizi pek etkilememiş anladığım kadarıyla. :) Herbarium'u da ilk kez duyuyorum, gidince uğrayayım, tam benlikmiş. :) Fayton olayı da bence çok gereksiz, kaldırılması taraftarıyım...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ev kiralamak benim de aklımda ne zamandır. Araştırmak lazım. Orhun da gönüllü artık:)
      Kardeşime beraber ev tutmayı teklif ettim hatta, Nisan, anneanne falan hep beraber gideriz. Kardeşimin iş yeri Kabataş'ta hemen iskelenin karşısında. Akşamüstleri vapura atlar gelirsin dedim:) Erkekler de hafta sonu gelsin artık:) Nasıl plan?:)))) İki dakikada döküldüm:)
      Havanın durumu gerçekten bizim pek canımızı sıkmadı. Çok komik fotoğraflarımız da var Orhun'la, rüzgara karşı kollarımızı açmışız yürüyoruz vs. Ama o fotoğrafların bir adım sonrası sırılsıklam olmaktı tabii:) Keyif almayı bilmek lazım, Orhun da ben de Yay burcuyuz, gezmeyi ve durumun keyfini çıkarmayı biliriz:) Tek sorun denize girememek oldu. O hayalle gitmiştim. Bir başka sefere artık.
      Faytonlar kalkmasa da çok kısıtlanmalı bence. Yurt dışındaki gibi olmalı.
      Teşekkürler Güvencim...

      Sil
  5. geçen kınalıya gitmiştim. ayy hemen gideyim adaya yüzmeyeee :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tekrar baktım, gördüm ve çok çok çok teşekkür ettim:) Sevgiler Deep...

      Sil
    2. Baktım, gördüm, teşekkür ettim:) Kocaman kocaman sevgiler Deep...

      Sil
  6. Ada insana huzur veriyor ama son yıllarda biraz kalabalıklaştı mı nedir?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok kalabalık hem de. Bir de çok fazla Arap turist var.

      Sil
  7. blogıma baksan yaaaa sana bişi vaaaar :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yorumu buraya yazacağıma yukarıya yazmışım. İki üste bkz.:)))

      Sil
  8. Ne iyi yapmışsınız Büyükadaya gitmekle. Ada her mevsimde başka güzel..
    Güneş de, yağmur da yakışır adaya:)
    Sevgiler, ailecek size keyifli yazlar Sezercim.:))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkürler Esincim. Hepimiz için güzel geçsin bu mevsim.

      Sil
  9. Hadi, yeni yazın nerde???
    (dürteyim seni biraz, İspanya okuyalım:))

    YanıtlaSil
  10. Dün gece yazmaya başladım, inanmazsın elektrikler gitti ve saatlerce gelmedi:(

    YanıtlaSil

Yorumu olan?