17 Ocak 2013 Perşembe

VANESSA BELL... VİRGİNİA WOOLF... VANESSA ve VİRGİNİA.



    Biyografi okumayı severim. Bu yüzden ilgimi çekti bu kitap. Vanessa ve Virginia'dan bahsediyorum. Söz konusu Virginia, meşhur ingiliz yazar Virginia Woolf. Vanessa ise onun ressam kardeşi Vanessa Bell. Ben açıkçası iki sanatçının kardeş olduğunu bilmiyordum. Kaçırmışım. Ama iyi oldu,  bu kitap sayesinde öğrenmiş oldum. 

     
    Biri yazar, diğeri ressam iki kardeş. Virginia, Vanessa'nın bol çocuklu yaşamına imreniyor. Vanessa ise kardeşinin ününü, başarısını kıskanıyor hafiften. Vanessa dağınık, bohem bir hayat yaşıyor. Virginia daha düzenli. İkisinin de yaşamının şekillenmesinde anne ve babalarının, erkek kardeşleri Thoby'nin rolü büyük. Her ikisi de depresyona yatkın. Vanessa bir kez intihara kalkışıyor. Virginia bunun üzerine ondan söz alıyor bir daha bunu tekrarlamaması için. Ama en sonunda cebine taşlar doldurarak kendisini nehire atan Virginia oluyor. 

Vanessa ve Virginia... Virginia Woolf'un  bazı kitaplarının kapağını Vanessa resimlemiş.

   
    Kitabın yazarı Susan Sellers. Virginia Woolf araştırmacısı ve yazarın Cambridge University Press'teki kitaplarının editörü. Kurmaca bir eser hazırlamış ama tamamen biyografilerden ve araştırmalarından yararlanmış. İki kız kardeşin çocukluklarından başlayarak birbirleriyle olan ilişkilerini Vanessa tarafından Virginia'ya seslenir gibi anlatmış. Roman deniyor ama tam olarak roman tarzında olduğu söylenemez. Arka arkaya hatırlanan anılar şeklinde gelişen bir anlatım mevcut. Bu yüzden pek akıcı değil. Fakat her iki sanatçıyı ve içinde yaşadıkları dönemi anlamak açısından faydalı ve keyifli bir kitap. Ben beğendim, okumayı düşünenlere tavsiye edebilirim.

Vanessa Bell'in resimlerinden örnekler.





9 yorum:

  1. işte öncelik sırasını kimseye kaptırmayacak bir kitap teşekkürler

    YanıtlaSil
  2. heeey okurum.
    severim de biyografi.
    konu da iyi.
    sel yayınları da iyi.
    :)

    YanıtlaSil
  3. Sanat tarihi ile ilgili neler var diye geldim sayfaya; zira öğleden sonra kahvem elimde. Keyifteyim yani. İşin sanatsal tarih kısmına gelemeden Virginia'yı gördüm ve bu posta balıklama atladım. Virginia, sevdiğim kadınlardan. Saatler filminde cebine taşları doldurup nehrin sularına kendini bırakan Nicole Kidman hiç gözlerimin önünden gitmez. Kitabı geçen sene ben de okumuştum. sevdiğim kitaplardan biri olmuş, hatta ben de bir blog yazısı yazmıştım. Böyle yazınca aslında yazılacak ne çok blog yazısı olduğunu hatırladım. Çalışıyor olsam da bazen vaktimi çok iyi değerlendiremediğimi düşünüyorum. Gerçi insan ha deyince de yazamıyor..
    Eyvah! Konuyu çok fazla dağıttım. Ben biraz gezineyim sayfanızda.

    YanıtlaSil
  4. ‘’İsterseniz kitaplıklarınıza kilit vurun; ama zihnimin özgürlüğüne vurabileceğiniz ne bir kilit var ne de bir sürgü, ne de kapatabileceğiniz bir kapı.’’

    Virginia Woolf – Kendine Ait Bir Oda: http://www.ebrubektasoglu.com/yazi/virginia-woolf-kendine-ait-bir-oda-romanindan-kulaga-kupe-yapilasi-12-alinti/

    YanıtlaSil

Yorumu olan?