26 Ocak 2021 Salı

ALTI YAPRAK, ÜSTÜ BULUT...

     2020'nin son günlerinden biriydi, birkaç gün sonra dört günlük yılbaşı kısıtlaması uygulanacaktı, 
hava sıcaklığı mevsim normallerinin üzerindeydi, evden sayılı çıkmaların bunaltısı yoğundu... Kalktık Kemerburgaz Kent Ormanı'na gittik. Böylesi güzel bir parkla buluşmak için, trafiksiz yolu tercih ettiğimiz halde bir saat yol katettik. Fakat iyi geldi. Günün sonunda enerjimizi tazelemiş olarak evimize döndük. 
    

    Geçtiğimiz yaz hafta sonları kalabalık olduğu söylenen Kent Ormanı, kış mevsiminin hafta içinde son derece sakindi. Önce Alibey baraj gölü manzarasına hâkim bir noktada kahvaltımızı yaptık. Ardından ne yöne gideceğimizi planlamadan yürüyüşe başladık. Kemerburgaz Kent Ormanı, yaklaşık 5.5 milyon metrekare genişliğinde bir alanı kaplıyor. Çok fazla yürüdük ancak bazen bir noktadan bir noktaya geçmek için mecburen arabayı kullandık. 

     Burası İstanbul'daki yaşam vadileriyle Belgrad Ormanları karışımı kocaman bir park. İstanbul gibi bir metropol için gerekliliği şart yeşil alanlardan biri. O gün kimi zaman el değmemiş görüntüsü veren ormanlık alanda yürüyüş yaptık, kimi zaman eğlence amaçlı düzenlenmiş kısımlarda vakit geçirdik.

    Yürüyüşümüz sırasında DOT Tiyatro'nun "DOT Ormanda" projesiyle buraya taşındığını öğrendim. Salgın günlerinin etkilediği sahne sanatları faaliyetlerinin sürmesi için üretilen şahane bir fikir bu. Şu sıra yine mecburi bir ara verilmiş olsa da, zamanı geldiğinde yine ormanda hem tiyatro oyunları sergilenecek hem atölye çalışmaları yapılacak. Ormanda tiyatro çok hoş bir deneyim olsa gerek. Durumların düzeleceğini umut ederek, yaz ayları planlarına eklemeliyim.

    DOT Ormanda bugünlerde farklı bir faaliyet içinde. İzleyicilerin, sanatseverlerin, çevreciliğe gönül verenlerin desteğiyle Kent Ormanı'na fidan katkısında bulunmayı amaçlamışlar. İlgilenenler için linki buraya ekliyorum: https://dotormanda.com/  

    Kemerburgaz Kent Ormanı'nın en güzel sürprizlerinden biri Mağlova Su Kemeri'ne ulaşabiliyor olmak. Çevre düzenlemesiyle kemere yaya erişimi sağlanmış. Bu, tarihi yapıyı izleyebileceğin belli bir noktaya kadar geçerli tabii. Kemere çıkmak ya da baraj gölünün o noktasındaki kıyıya inmek için biraz zahmet çekmek gerekiyor. Örneğin çocuklarla denenmesini tavsiye etmem. 

        455 yıl önce İstanbul'a su taşımak için Mimar Sinan tarafından inşa edilen bir kemerden bahsediyoruz. Teknik, estetik ve mimari açıdan büyük ustanın hünerini ortaya koyan en önemli tarihi eserlerden biri Mağlova Kemeri. Bir vadinin iki yakasını birleştirdiği için, Mimar Sinan'ın kemer içinde inşa ettiği yol sayesinde zamanında köprü olarak da kullanılmış. 

    455 yıldır dimdik ayakta duran kemerin zaman içinde pek çok densiz ziyaretçisi olmuş demek ki 1989-90 ya da 99 yıllarından hangisine ait olduğunu çözemediğim, duvara kazınmış bir Sezer yazısına bile rastladım. Normalde ismimle nadir karşılaşırken koca tarihi eserin üzerinde görmek, benim için ilginç bir durumdu. Tarihi eserlerin küçük ya da büyük her şekilde tahribatına karşıyım.

    Kemerburgaz Kent Ormanı'ndaki keyifli noktalardan biri de bu seyir kulesi. Küçük bir problemden dolayı merdiven çıkmakta her daim zorlansam da buraya çıkmadan yapamadım. 

                                                 En tepede... Hava rüzgârlı. Manzara güzel. 

    Çocuklar için aktiviler de mevcut bu parkta. Oyun parkurları, buz pisti vs. Sadece çocukların değil Instagram kullanıcılarının da dikkatini çeken atlı karıncayı unutmamak lâzım.

    Neyse ki bizim çocuğumuz büyüdü:) Ama bu onun bisiklet kiralamasına engel değil tabii.

    Kent Ormanı'nda geçirdiğimiz terapi niteliğindeki günümüz, dönüş yolunda karşımıza çıkan gök kuşağı ile taçlandı. Neredeyse yarım saat boyunca bize eşlik etti.
    Fotoğraf gerçek görünümü anlatmaktan çok uzak. Hayatımda ilk defa çift gök kuşağı gördüm. Üstelik yedi renk de çok net seçiliyordu. O kadar mutlu oldum ki. Kısıtlama süresi gelmeden koştura koştura eve dönsek de iyi ki o gün çıkmışız sokağa.




32 yorum:

  1. Sırf o su kemerleri bile yeter.

    Benim de ağrıyan dizlerim gezerken hiç sorun yaratmaz ne hikmetse :)

    İyi ki gitmişsiniz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yok, bende sorun oldu İnerken değil de çıkarken ruhumu teslim ediyordum çarpıntıdan:) Dediğin gibi yine de vazgeçmiyoruz ama:)
      Seni kocaman öptüm Handan. Sevgiler...

      Sil
  2. Orman kelimesini durmadan Ohri şeklinde okudum yazı boyunca. İyice kafam gitmiş :) Ya da Balkanım gelmiş, olabilir. Her şey olabilir :D Doğaya gökkuşağından ötürü tesüf ediyorum... Eşek kadar olmasam karıncaya binmek isterdim. Eskiden Ankara'da müzik notalı ve enstrumanlı bir tanesi vardı. Çok severdim. Zengin olsam herhalde bahçeme kurardım :D Ne uçak pisti ne sauna. Ya kemeri geçenlerde bir yerde okudum veya izledim. Çıkaramıyorum. İlgimi çekmişti. Güzel tesadüf :D Doğayı çok özledim.........

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Off! Ohri'yi o kadar severim ki. O tepedeki kilisenin önünde kendimi bambaşka bir zamanda hissetmiştim. Hani bazı yerlerde olur ya öyle. Çok etkilenmiştim. Tekrar gitmenin hayalini kurduğum yerlerden biridir. Benim de Balkanlarım gelmiş diyeceğim ama sırf Balkanlar'ı değil, her bir yeri arıyorum:)
      Şu yaşıma kadar ben de ilk defa bu kadar net bir gök kuşağı gördüm. Yıl bitmeden sen de göreceksin. Öyle geçti içimden:)
      Sen de Orhun gibi, o da bahçesinde atlı karınca değil ama trambolin ve başka tür oyuncaklar istiyor:)
      Sevgiler Zihin...

      Sil
  3. TV'de duymuştuk açıldığını, ne kadar güzel ,yemyeşil, bakımlı. Çok ihtiyacı var şehrin böyle yerlere. Bizim bu taraflarda eskiden Yakacık vardı ,hava aldığımız ,hem yakın ,ormanlık,orası bitti maalesef. Sahil kenarı ile idare ediyoruz. Sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle ihtiyaç var böyle parklara. Artık ne kadar yeşil alan kaldıysa...
      Sevgiler Mehtap.

      Sil
  4. Muhteşem yerler... Doğa ile mimarinin uyumunu seviyorum... :)

    YanıtlaSil
  5. Sevgili Sezer,
    Ne kadar güzel bir orman olmuş!
    İyi ki gitmiş gezmişsiniz ve burada bize gösteriyorsunuz. :)
    İmrendim doğrusu, gerçi bizim sahil parklarımız var ama keşke bizim tarafta da böyle bir ormana yakın olsaydık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Geniş bir ormanlık alan içerisinde yer aldığı için sahil parklarından çok farklı tabii. Keşke daha yakınında yaşıyor olsaydım:)
      Çok teşekkür ediyorum. Sevgiler...

      Sil
  6. Gökkuşağı görmeyeli çok uzun zaman oldu....
    Sokağa çıkmayı, dolaşmayı özledim. Sonra da buna da şükür deyil evde oturmaya devam.
    Daha önce duymuş ama bir türlü gidemediğim bir yer. Şu dusari4bi çıkalım rahat rahat, bic5eve girmeyeceğim.
    Selamlar sevgiler 🎈🌸

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aralık ayında hafta içinde gittiğimiz için çok tenhaydı. Çok az kişiyle karşılaştık:) Biz de bir yıldır ancak böyle tedbirli tedbirli, kalabalığın olmadığı zaman ve mekânda çok sınırlı günde çıktık. Gerçekten hepimiz çok bunaldık. Bitse artık şu tehlike.
      Çok teşekkürler, sevgiler Gülşah.

      Sil
  7. İlk fırsatta gideceğim yerlerden birisi. Teşekkürler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eminim her mevsimde ayrı güzeldir, baharı beklemeye gerek yok:)
      Teşekkürler...

      Sil
  8. ne hoş bi yermiş. atlıkarınca da müzik kutusundakiler gibi çok zarif görünüyor. binmesem de çevresinde oyalanırdım herhalde.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Atlıkarınca insanları mutlu eden, gülümseten simgelerden biri gibi değil mi? Ben de bir süre çevresinde oyalandım açıkçası:)

      Sil
  9. oo süper olmuş, Kemer gerçekten muhteşem zaten Mimar ayrı yerde olması gereken nadide bir örnek bence hemen her yapısı ile, keyfiniz daim olsun gezilerinizde, umarım yine ve yeniden şöyle maskesiz, özgürce dolaştığımız zamanlar olsun

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Su kemerleri nasıl bu kadar işlevsel olup bu kadar romantik kalıyorlar bilmiyorum:)
      Gönül rahatlığıyla gezeceğimiz günler gelse artık değil mi? Bazılarımız fazla rahat ama diğer çoğunluk gerçekten bunaldık artık.
      Sevgiler Eylem, teşekkürler...

      Sil
  10. Arada böyle doğada hava almak iyi geliyor insana... Bizim evin arka tarafında bir köy yolu var ben de arada o yolda yürüyorum ama kış aylarında çamur içinde kalınca vazgeçtim, biraz da tırstım :)))
    İyi olmanıza sevindim... Öpüyorum seni ♥

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İstanbul'da şartlar kısıtlı olunca ancak böyle uzun uzun yol alıp doğaya atıyoruz kendimizi. Ufak yere yerleşmek isteyenleri çok iyi anlıyorum artık:)
      Ben de seni öptüm Şebnemcim, sağlıkla kal!♥

      Sil
  11. Değerli bir gün olmuş,ağaçların yaşama dair oynadıkları önemi,tarihi su kemerini ve her daim umudun esen rüzgarı gibi; teşekkürler Sezer...

    YanıtlaSil
  12. Oh ya, kendim gitmiş gibi oldum valla. Şahane görünüyor. Baharda ne kadar güzel olacağını düşünemiyorum bile. Bu arada ben hala görmedim burayı, aklıma düşürdün şimdi Sezercim, ilk fırsatta gidelim biz de. Sevgiler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Şöyle sakin saatleri tercih edersen şahane olur İmgecim. Civarda yaşayıp yürüyüşe gelmiş olanlara öyle imrendim ki. O taraflara mı taşınsak diye düşünmedim değil:)
      Sevgiler İmge...

      Sil
  13. Son fotoğraf şahane ötesi, tabi diğer fotoğraflarda şahane, Mağlova Kemer'i çok güzel :) Emeğinize sağlık :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gökkuşağının gerçek görüntüsü şahaneydi. İlk defa öylesine şahit oldum:)
      Çok teşekkürler Gül, sevgiler...

      Sil
  14. ooooo pandemiden sonra aklımda olsun saol :) dot çok severim çok izledim onları :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yani biz salgın bitmeden gittik ama sakin saatlerde gittik:)
      DOT ormanda da sahne alıyormuş baksana, ne güzel.

      Sil
  15. Aaaa ben burayı ilk defa gördüm. Çok güzelmiş. İyi ki gitmişsiniz :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok güzel, düzenli, temiz. Tenha saatlerde şahane:)

      Sil
  16. DOT ile bu detay bilgi ve bu şahane yer müthiş ilgimi çekti, her ne kadar uzakta da olsam bir gün gelme ve oraları gezme ihtimali bile heyecanlandırdı. Teşekkürler bu güzel yayın için :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Umarım gider görürsünüz:) Ben teşekkür ederim.

      Sil

Yorumu olan?