4 Ağustos 2020 Salı

HAYATIMIN EN TUHAF SEYAHATİ...

    Ufak bir seyahatten döndüm dostlar. Yazıyı kaleme aldığım tarih yanıltmasın, bayram başlamadan, bayram kalabalığına kalmadan gidip döndük. Herkes gibi çok bunalmıştık. Ufak bir kaçamak fikri beynimizi kemirmeye başlamıştı. Nereye gidebilirdik? Hangi tarihte ortalık daha sakin olurdu? Bol bol düşündük. Yakın aile çevremizle muhabbet ederken Enez fikri ortaya atıldı ve ani bir kararla yer ayarlandı. İki katlı bir ev tutuldu. Çok küçük olmayan bir gruptuk. En azından kimin nerelerde bulunduğunu, günlerini nasıl geçirdiğini bilen kişiler olduğumuz için fazla kaygı duymadık. Enez'in büyük kalabalıklarca tercih edilmediğini tahmin ettik. Altınkum sahilinin uzunluğu da iç içe olmayı engeller görünümdeydi. Ve Enez'in İstanbul'a yakınlığı önemliydi. Henüz uçak yolculuğuna hazır değiliz. Uzun bir araba yolculuğu da mecburi molalar açısından endişelendiriyor beni. Velhasılıkelam, güzel bir temmuz sabahı yola çıktık ve 3.5 saat sonra kendimizi Edirne'nin Enez ilçesinde bulduk. Yolculuk nasıl iyi geldi anlatamam. Önce İstanbul'a yakın, sitelerle dolu yazlık bölgelerden geçtik. Birçoğu çocukluğumdan beri orada olan binaların arasından denizi gördükçe mutlu olduk. Neyse ki bir noktada bitti beton kalabalığı. Trakya'ya adım atmamızla birlikte ayçiçekleri eşlik etmeye başladılar bize. Zeytin ağaçları... Sürülerini otlatan çobanlar... Enez'e iyice yaklaştıkça çeltik tarlaları... 
    İpsala'ya yaklaşmışken radyoda şarkılar değişti. Birden komşu Yunanistan'ın ezgileri doldu arabaya. Kanalı değiştirmedik. İnsan eliyle çizilmiş sınırla ayrılan benzer topraklardaydık. Kos Adası'nda araba kiralayıp gezdiğimiz gün geldi aklımıza. Böyle böyle ilerlerken sınıra 9 km.kala sola dönüverdik ve Enez'e ulaştık. 5 günümüzü geçireceğimiz evimizi bulduk. Şu dönemde otelde kalmak ayrı düşünce, ev kiralamak ayrı... Her ihtimale karşı kendi eşyalarımızı yanımıza almıştık. Çarşaftan tut, tabağa, tencereye kadar. Temizlik maddeleri de cabası. Böylesi elbette çok yorucu oluyor ancak bu şartlar altında başka bir yol gelmedi aklımıza. Sevindirici olan, evin çok temiz oluşuydu. Rahatladık ancak yine de kendimizce tekrar bir elden geçirdik. Ve tatil boyunca kendi eşyalarımızı kullandık. 
    Daha ilk günden vaktimizin çoğunu sahilde geçirdik. Eve yerleşir yerleşmez denize attık kendimizi. Hem Altınkum sahili, hem deniz tenhaydı. Ne mutlu ki bu yıl da, bu zorlu 2020 yılında da Ege Denizi'yle buluşmuştuk. Yine pırıl pırıl karşıladı bizi. Ne çok soğuk, ne sıcak... Sevilen serinlikte bir su. Oysaki o bölgelerden suyu fazla soğuktur diye kaçınmıştım hep. Yıllar önce Saroz'a gitmiştik. Gidiş o gidiş... Soğuk deniz nedeniyle istememiştim bir daha. Belki de dönemsel bir durumdu. 
    Bir yarım gün hariç Altınkum sahilinden ayrılmadık. Sadece pazar günü belki kalabalık olur diye kahvaltıdan sonra etrafı dolaşmaya çıktık. Denizi pek beğenilen Vakıf Köyü'ne kadar gittik. Vakıf'ta önce şezlong, yiyecek, içecek hizmeti sunan bir kamp alanına düştü yolumuz. Çok kalabalık olduğunu gördük ve hemen ayrıldık oradan. Biraz ileride hiçbir tesisin olmadığı bölgeye geçtik. Burası tenhaydı. Gönül rahatlığıyla yüzdük, eğlendik. Altınkum'da da Vakıf'taki gibi bir durum mevcuttu aslında. Beach demeyi tercih ettiğimiz işletmeler kalabalıkken, istediğin yerden denize girebileceğin yerler boştu. Normal şartlarda, eğer kendi plajı olan bir tesise gitmediysek biz de yeme, içme, şezlong vs. hizmeti alacağımız organize yerleri tercih ediyoruz ama hani durum bu sene biraz farklı ya, kalabalıklara karışmamak önemli ya... O açıdan durum bana enteresan geldi. Sakınmayanlar çok. Kiraladığımız evin sahilde şemsiye ve şezlongları olduğu için rahat konuşuyorum tabii ama bu seneki duruma istinaden yine de yanımıza plaj sandalyelerimizi ve şemsiyemizi almıştık. Kalabalığa karışmamak için hazırlıklıydık. Yeri gelmişken söyleyeyim, Altınkum'da kiraladığınız evlerin genelde şezlong ve şemsiyesi oluyor. Herkes yerini belirlemiş. Enez'in genelinde sakin bir düzen hakim. Çocukluğumun yazlık yerlerini hatırlatan havasını koruyor. Evler özenli bahçeler içinde en fazla iki-üç katlı. Gözü yormayan bir ortam. Burası bir zamanlar askeri bölgeymiş, sonradan imara açılmış. Sanırım bu yüzden eski asker olduğunu tahmin ettiğim bazı yazlık sahibi büyüklerimiz özellikle araba park yeri konusunda biraz korkutsa da her şey benim sevdiğim sakinlikteydi:) Özlediğim medenilikte bir hava var Enez'de. Dilerim bu durum muhafaza edilir. 


    Enez'in bugünü güzel. Peki ya eski tarihlerde nasıldı? Bunu biraz da olsa hayal edebilmek için Vakıf Köyü dönüşünde antik kente uğradık. Enez'in antik dönemdeki ismi Ainos. Ainos'tan ilk bahseden, tabii ki pek sevdiğimiz Homeros. Yine Homeros! Ah Homeros! İyi ki anlattın. Hâlâ ışık tutuyorsun dünden bugüne. 
    Ainos, Yunan kavimlerinden Aioller'in kurduğu bir liman kenti. Öncesinde burada Traklar'ın olduğu söyleniyor. Kalenin ana kapısının üzerinde yer alan Trak süvarisi kabartması bunu belgeliyor. Daha öncesi de var tabii. M.Ö 6000'lere kadar uzanan bir tarih söz konusu. Günümüze yaklaştıkça Pers hakimiyeti, Bizans, Ceneviz, Osmanlı... 


    İstanbul'un fethinden 3 yıl sonra ele geçiyor Enez. Kale içerisinde yer alan Fatih Cami, bu dönemden kalan bir Bizans yapısı. Tıpkı Has Yunus Bey Türbesi gibi. Yunus Bey, Enez'i fetheden donanma komutanı. Tarihin Cenevizliler'e ayrılmış kısmına gelince... 14.yy'da Bizans İmparatoru V.Ioannis Paleologos tarafından, kız kardeşi Maria'nın Ceneviz Francesco Gattilusio ile evlenmesi üzerine Midilli ile birlikte çeyiz oluyor Enez. Ülkemin her köşesi ayrı bir tarih dersi veriyor ve ben bunu çok seviyorum.
    Enez antik kenti ve kalesinde restorasyonu devam eden cami gibi kısımları göremedik. Açık olan kısımlarda güzel bir yürüyüş yaptık. Hem denize hem Meriç Nehri'ne hakîm bir tepeye kurulmuş olan Ainos'un geçmiş günlerini düşündük. Enez'de 50 yıla yakın bir süredir süren kazılarla çıkarılan kültür mirası bugün Edirne Müzesi'nde sergileniyor. Müzeyi uzun yıllar önce ziyaret etmiştim, bir de şimdi uğrayıp bilgileri pekiştirmek vardı. Fakat kısıtlı sürede mümkün değildi tabii. Edirne şehir merkezi biraz uzak kalıyor.

    Tüm kışın psikolojik yorgunluğunu attığımız günlerdi Enez günleri. Uyku sorunu yaşayanlarımız bile mışıl mışıl uyudu. Beraber olunca muhakkak masa oyunları oynarız fakat bunu bile yapamadık. Erkenden uykumuz geldi. Gençlerimiz biraz daha fazla oturdu. Bol bol kikirdediler ama onların sesleri bile biz büyüklerin uykusunu bozamadı. Sabahları zımba gibi kalktık. Kimimiz erken saatlerde de denize girdi. Kimimiz balık tutmaya gitti. Ay şahaneydi, yıldızlar parlaktı, gün batımları enfesti. Kuyruklu yıldız Neowise'ın dünyadan görüldüğü son günlerdi, gözlerimiz devamlı gökyüzünü taradı fakat yakalayamadık. Oysaki umutluydum. O iş olmadı.



    Altınkum sahilinde uzanıp denizin ve güneşin tadını çıkardığımız her gün, ilk önce, sisler arasından yükselen bir masal adası görünümündeki komşu Samothraki'yi selamlıyordum. Bizdeki ismiyle Semadirek'i... 
    Daha önce defalarca bu adaya gitmenin hayalini kurmuştum, nereden nasıl ulaşılır incelemiştim. Öncelikle üniversite yıllarımda tanıdığım Samothraki Nike'si nedeniyle ilgimi çekmişti bu ada. Bilirsiniz, Louvre Müzesi denince akla gelen eserlerden biridir kendisi. Kanatlı Zafer Tanrıçası Nike... M.Ö 3.yy'dan günümüze ulaşmıştır. Bu adanın topraklarından çıkarılmıştır. 
   Nike'yle yakınlık kurduğum Samothraki, Nazlı Gürkaş'ın dönüp dönüp faydalandığım "Zeytin Ağacının Gölgesinde Yunanistan" kitabını okuduktan sonra iyice hayallerimi süsler olmuştu. (Tabii o zamanlar 1 Euro 8 Lira değildi). Gürkaş'ın anlatımına göre bu ada ruhaniliğiyle ön plana çıkmıştı. Bu nedenle yoga ile ilgilenenlerin sevdiği yerlerdendi. Ilıcalarıyla, şelaleleriyle, kumsallarıyla muhteşem bir doğası vardı. Ücretsiz kamp alanları yoğundu, bu nedenle gençler tarafından pek tercih ediliyordu. Gençlik yıllarını aşmıştık fakat ne önemi vardı? :) İşte bu adaya en yakın olduğum nokta Enez'di sanırım. O bana baktı, ben ona baktım. "Bir gün neden olmasın?" dedim.

    Enez'de sadece bir akşam dışarı çıktığımızda turistik çarşıya uğradık. Aşırı yoğunluk yoktu ve en önemlisi dışarıdan gelen herkeste maske vardı. Orada yaşayanların bir kısmında fire verilirken, turistlerin tamamına yakını maskeliydi. Dediğim gibi özlediğim medeni havayı hissettim Enez'de. Popüler turistik bölgelerimizden, büyük şehirlerden bambaşka bir hava... Fakat dondurmacının önündeki maskeli ve mesafeli sıra ne olursa olsun çok enteresandı. Aniden böylesi bir durumla karşılaşmak hangimizin aklına gelirdi? Distopik filmlere taş çıkartan bir görüntü. Maskeyi kanıksamışız yalnız. Çok tuhaf.
    Çarşıdaki hediyelik eşyalara bayıldım. Örneğin deniz kabuklarıyla şahane şeyler yapılmış. El yapımı hatıra eşyalarında yaratıcılık, çeşit boldu. 

    Anlattıklarımdan Enez'in tam bir emekli beldesi olduğu düşünülmesin. İstanbul Üniversitesi ve Trakya Üniversitesi'nin kampları da burada. Kuzenimin tam 25 yıl önce İ.Ü kampına geldiğini hatırlıyorum. Salgın sebebiyle şu an kamplar açık mıdır bilemem ama genç tatilciler de boldu. Ve gördüğüm her biri kalabalık alanlarda maske kullanacak kadar bilinçliydi. Sanırım çevresiyle birlikte bu bölge, bu sene çadır turizmi revaçta olduğu için de sık tercih ediliyor. 
    Uzun zamandır dışarıda yemek yemiyorduk. Ancak ısrarımızı bu tatilde bir kereliğine kırdık. Enez ve Vakıf arasında görüp aklımıza yazdığımız bir yerel lokantada yedik bir akşam. Açık havada az masalı, az çalışanlı bir lokantaydı. Bölgenin enfes satır etine, manda yoğurduna, fırınlanmış peynir helvasına, ev yapımı ekmeklerine yüz çevirmek çok ama çok zordu. Tek kullanımlık masa örtülerinin kullanıldığı, gördüğümüz kadarıyla hijyene dikkat edilen ufacık bir lokanta burası. İsmini bilmiyorum. Dışarıdan fotoğrafını da çekmemişim. Sanırım Küçükevren'deydi. Ama Enver Usta değil. Hiç açıklayıcı olmadı biliyorum:) Şu noktada eklemem gerekir ki Enez'de çok fazla restoran, kafe, büyük market vs. yok. Her şey az ve öz. Yeterli. Gürültüsüz patırtısız. 
    İşte böyle. Küçük ama ruhen dolu dolu bir seyahat oldu bu. Dinlenmeye o kadar ihtiyacımız vardı ki çevreyi fazla gezememek bu sefer üzmedi beni. Biraz yolu göze alarak Erikli ya da Mecidiye sahillerine gidebilirdik örneğin. Gala Gölü'ne uğrayabilirdik. Eğer ilginiz varsa, yolunuz o taraflara düşmüşken Gala Gölü'nü es geçmeyin derim. Burası Ramsar kriterlerine uygun, milli park statüsünde bir sulak alan. Türkiye'nin ikinci büyük kuş cenneti. Biz ancak gelip geçerken göl üzerindeki balıkçıllara selam vermekle yetindik. Zaman ayırmayı çok isterdim. Bir başka sefere diyorum. Zira Enez'e tekrar gitmek isterim, isteriz. 
    
    Herkesin kendi sınırları içine kapandığı böyle bir dönemde her bölgesi farklı güzel bir ülkede yaşamak büyük şans. Yaz gelince denizle buluşmak istiyorsun. İster Karadeniz'den gir denize, ister Akdeniz'den, ister Ege'den hâttâ Marmara'dan. Ülkemin sahilleri birkaç gün de olsa nefes alma imkânı verdi bana. Keşke herkes kıymet bilse. Hem bireysel, hem devlet eliyle doğallığı bozma girişimleri olmasa. Bu konuda yaşanan sorunlar hiç hoş değil ve ben bu yazıyı böyle bağlamak istemezdim. 
Fakat bu da böyle bir dönemin yazısı, böyle bir dönemin düşündürdükleri. 
    Ve şimdi yine gerekli durumlar hariç eve kapanma vakti.
    
    
    


29 yorum:

  1. Korona virüse rağmen güzel bir tatil geçirmeyi başarmışsınız anlaşılan tabi ardından eve kapanmak gerçekten yürek burkucu ne yazık ki ama yeni normal bunu gerektiriyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sakınarak, dikkatlice gidip geldik. Bu sene böyle.
      Özen gösterirsek atlatacağız. Teşekkürler...

      Sil
  2. Çok iyi geliyor, değil mi? Denize kendimi attığımdan beri inanılmaz fark etti ruh halim. Ne güzel yapmışsınız.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aşırı dikkat bir yandan yordu, ama bir yandan kışın stresini de attık. Her şeyiyle ilginç bir sene.

      Sil
  3. Enez'e hiç gitmedim ve galiba bu yazından sonra gideceğim.Tatil bana da çok iyi geldi. Stresli bir dönem yaşadık dünya olarak. Bu kış öyle olmayacağını umuyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Biz çok sevdik Kadriye. Rüzgârdan dolayı sezonu pek uzun değil galiba ama temmuzda çok iyiydi. Deniz pırıl pırıl. Fazla dikkat biraz yorucuydu ama yine de tatil iyi geldi gerçekten:) Umarım dediğin gibi olur ve bu kış iyi gelir. Ve devamında tüm mevsimler...

      Sil
  4. heey gayet hoş güzel tatil olmuş ki yaa. tuhaf değil ki yani. yani salgın maske filan o yüzden mi tatil tuhaf dedin ki. dönem olarak mı tuhaf diyon. benim gözüm tatil deniz yemiyo daha :) en fazla parklara gittim daha biraz nefes almak için :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tabii ki salgın yüzünden tuhaf:) İnsanlardan kaça kaça gezmek tuhaf:) Allah'tan çok sakin, tenha bir yerdi. Yoksa geri dönerdik muhtemelen:) Yine de, her şeye rağmen iyi geldi. Şehirde yaşamak arada bir böyle molaları gerekli kılıyor.
      Bayram geçti, açılır ya da açılmaz herkes okul telaşına girdi. Böyle yakın bir yere, hafta içi zamanları ayarlayarak birkaç günlüğüne gidebilirsin aslında deep. Risk hesaplamasını iyi yaparak:) Çok acayip bir dönem çok!

      Sil
  5. Değerli ve oldukça renkli bir çalışma; teşekkürler...

    YanıtlaSil
  6. trakya tarafını hiç görmedim ama çok istiyorum gitmeyi. özellikle uçsuz bucaksız ayçiçeği tarlalarını görmeyi :)

    YanıtlaSil
  7. Tatil banada iyi gelirdi...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kısa süreli dahi olsa farklı bir ortamda bulunmak yeniliyor insanı. Şehir yoruyor, iş hayatı yoruyor. Üstüne bir de bu seneki stres. Uygun zamanda, şarj eden bir mola dilerim.

      Sil
  8. Bir popülaritedir almış başını gidiyorken, her bir yanı deniz memleketimizin ne de güzel başka başka yerleri olduğunun altını çiziyor olman nedeniyle de kıymetli bulmuştum yazıyı. Bu ikinci okuyuşum. Tadını dibine kadar çıkardım:) İki gündür ekonomide devam eden -ve beklenen- aksiyon pek fırsat vermemişti de:) Neyse ki bir zemine oturdu, ve alan açtı ve ben de sakin sakin, gezer gibi, özellikle antik kalıntılarının başında durur ve anlatıcıdan dinler gibi okudum. Memleket güzel, bizden önce memleket bilmişlerin izleri her yerde, şu popüler noktalarda kalabalıklaşanların aradığı gerçekten tatil olsa, neler neler var aslında Memleketin her bir yanında. Örnekte görüldüğü gibi:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bazı yerler popülerlikten uzak olsun, uzak kalsın umarım:) Bugün Çeşme'de mafyanın varlığının herkesi bezdirdiğini okudum. Çok üzücü. Her şeyin cılkını çıkaracağız illâ.
      Salgın döneminde başka sıkıntı kalmamış gibi denizi olmayan ülkeleri düşünüp durdum:) Evdekilere devamlı "Çok sıkılıyordur onlar ya!" diyorum. Bizim denizi gördüğümüz hepi topu 5 gün bu sene ama olsun, o bile yetti:)
      Ekonomi deyince... Bu yazıyı yazdığımdan bugüne, sadece birkaç günde Türk lirası değer kaybetmeye devam etti. Sinirler bozuk.

      Sil
  9. Çok güzel anlatmışsınız, tatile ben gitmişim gibi paylaştım hislerinizi :)

    YanıtlaSil
  10. Aynı dönem için Enez planı yapmışız. Belki de karşılacaktık :)) Ama biz bir son dakika gelişmesi yüzünden vazgeçtik. Doğa Camping'e gelecektik ama olmadı

    YanıtlaSil
  11. Aaa! Ne güzel olurdu. Karşılaşır mıydık acaba Sevda? Maskeyle tanımak zor ama sahilde falan tanırdın belki:))
    Son dakika gelişmeniz iyi bir gelişmedir umarım.

    YanıtlaSil
  12. Nasıl güzel..! Uzun uzun da anlatmışsınız tam bir şölen oldu. İnanın bana da çok güzel göeündü ve çok sakin de, çok hoşuma gitti. Bu sene olmaz ama belki seneye :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ediyorum:)
      Enez tekrar gitmek isteyeceğimiz yerler arasına girdi. Dilerim böyle sakin kalsın.
      Sevgiler Ceren...

      Sil
  13. Bu sıcak mı sıcak sabahta yazın beni de tatile götürdü. Sakin yerleri seviyorum artık.Henüz bozmadığımız, doğal ve yerel yaşamını sürdürebilen, moda olmayan yerleri.
    Ne güzel yapmışsınız, tatil olmadan olmuyor,ortam değişikliği iyi geliyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hava değişimi, tebdil-i mekân... Bu sene böyle bir şey oldu. Sadece denize bakmak bile iyi gelecekti. Hakikaten iyi yapmışız. Çabucacık gittik, döndük, deniz işini hallettik:)
      Sevgiler Mehtap...

      Sil
  14. feriha hanım teyze geldiiii :)

    YanıtlaSil
  15. Çocukken atlas elimizde oyun oynamayı çok severdik ve Enez hep karşıma çıkardı. Şahane bir yermiş. Sayende çok çok beğendim. Kim bilir belki birgün diye yazdım aklıma. Ege'nin en kuzeyinde olması açısından da güzel. Sizin için dinlendirici olmasına ayrıca sevindim. Sevgiler Sezer...

    YanıtlaSil
  16. Güzel bir tatil olmuş. Biz bu sene cesaret edemeyecez sanırım :(

    YanıtlaSil

Yorumu olan?