18 Temmuz 2020 Cumartesi

TATLI YAZI...

    Şu salgın günlerinde evde lahmacundan, hamburgere yapmayı denemediğimiz sokak yemeği kalmadı. Bunlara bir de dondurmayı ekledim. Fakat ne dondurmaydı o! Şahane oldu. Meyveli dondurma yapmak ne kolaymış. Öğrenir öğrenmez denedim. Bilen biliyordur, benim gibi geç kalmışlara tarif vermek gerekir diye düşünüyorum.
    Efendim, işin özünü dondurulmuş muz oluşturuyor. Bir ya da iki adet muzu ve yanına eklemek istediğin meyveyi dondurucuda birkaç saat bekletiyorsun. Donmuş meyveleri güçlü bir blenderdan geçiriyorsun. Hepsi bu! Ben ilk denememde muzun yanına çilek ekledim. Çilekler çok tatlı değildi, biraz da bal kullandım. Makinam güçlü olmadığı için meyveleri önce rondodan geçirdim, ardından blend ettim. Sonuç gerçek meyvelerle dondurma yapan klasik dondurmacılardan alınanların aynısı oldu. 
    İkinci denemede muz ve çileğin yanında nutella kullandım. Onun kıvamı daha yumuşak oldu ama tadı iyiydi. 
    Gerçek meyveyle yapılan dondurmaya bayılırım. Çok yerde bulunmaz. Kokusu çocukluk yıllarımızdan uzanıp gelir. Fabrikasyonun, kimyasalların daha az olduğu uzak yıllardan... O yüzden artık pek dondurma yemem. Kutu dondurmaları sevmem. Ama eski tarz bir dondurmacı görünce kaçırmam. Şu yazıya ekleyeceğim farklı dondurma fotoğrafım var mı diye albümleri karıştırırken aslında epeyi bir hatıra almış olduğumu gördüm. Salgından önceki seyahatlerimize uzandım. Biraz hüzünlendim, biraz keyiflendim. Bakınız, dondurma deyince akla gelen ilk şehirlerden, Roma'dan bir fotoğraf.
   Bir ekim ayında gitmiştik bu kente. Hava serindi ama dondurma yemeden duramadım. Üzerine bademciklerim şişmişti hâttâ. Ama yine de iyi ki denemişim diyorum. Salgının psikolojisiyle "iyi ki gittik, iyi ki yaptım" dediğim çok şey var zaten. Fotoğraftan belli olduğu üzere burası bir kahve dükkanı aslında. İtalyanlar geliyorlar, bir espresso istiyorlar, bar tezgahını andıran bölümde kahveyi bir dikişte içiyorlar ve gidiyorlar. İtalya ve dondurma deyince bir de Sicilya'da yediğim fıstıklı dondurma geliyor aklıma. Fıstık yerel yemişleri olduğu için denemiştim ve gerçekten dolu dolu lezzette bir dondurmaydı.
    Bu fotoğrafta Budapeşte'nin turistik dondurmacısı Gelarto Rosa'dan aldığımız gül dondurmalarımız var. 2019'un sonbaharında çok sevdiğim bir arkadaşımla kız kıza gezdiğimiz Budapeşte'ten... 
    "Gül dondurma yemeden dönmeyelim" diye tutturmuştum. Kaldığımız yere de çok yakındı ama yakın yerler hep son ana bırakılır, nihayet döneceğimiz günün erken saatlerinde tatmıştık dondurmayı. Birimiz çilek-limonu, diğerimiz çilek-çikolatalıyı seçmişiz. Aslında bu dondurmalarla çok daha güzel fotoğraflar çekilir çünkü pek şıklar. Erimesin diye ancak bu kadar uğraşabilmişim.
    Aşağıdaki fotoğrafta da hayatımda yediğim en lezzetli dondurma yer alıyor. Bali'deki meşhur Tukies'ten...
 
    Burası organik hindistan cevizi ürünleri satan bir yer. Dondurması şahane! Hele üzerindeki coconut kuruları yok mu? Onlar da ayrı bir olaydı. 
    Bu da bizim güzel ülkemizdeki bir dondurmacıdan. Ölüdeniz'deki Gelato Bianco'dan... Farklı dondurma çeşitleri var burada. Ölüdeniz'de kaldığımız süre boyunca her gün bir başkasını denemiştim. Tuzlu karameli burada tattım mesela. 
Tatlı-tuzlu karışımını severim ama onu beğenmemiştim. Diğerlerini bayıla bayıla yedim.

    Sıradaki sırf rengi yüzünden alınmış fabrikasyon bir dondurma. Birkaç sene önce "Yılın ilk dondurması" notuyla IG'de paylaşmışım. Önce epeyi bir yemişim ama:) Beylikdüzü'nün marinasındaki Minty Cafe'den. Dondurma idare eder seviyede ama ortam güzel. Marinamızı seviyorum.

    Pek yemem falan diyorum ama her gittiğim yerde denemeyi ihmâl etmiyorum anlaşılan. Dondurmayı sevmeyen azdır sanırım. Tarihçesine bir göz atayım dedim ve internette bu konuda karşıma Algida sayfası çıkınca, "herhalde yanlış bilgi vermezler" diye düşünüp okudum. Burada da Çin'le karşılaştım. Bugünkü haline yakın dondurmanın M.Ö 200'lerde Çin'de bulunduğu söyleniyor. Ana gıdaları olan pirinci sütle karıştırıp karda donduruyorlarmış. Bu yüzyılda acayip acayip şeylerle uğraşacaklarına keşke böyle dondurma gibi icatlarla gönlümüzü fethetmeye devam etselermiş. 
    Aman da pek tatlı bir yazı oldu. Ben bu akşam yine dondurma yapayım. Bu sefer muzun yanına şeftali eklerim. 





34 yorum:

  1. Selam dondurma fotoları harika dondurmalar çok güzel. Ben dondurma sevmem. yazın bir yada iki defa tatlı niyetine böğürtlen ya da vişneli dondurma severim.evde yapılanlar harika doğal oluyor. Sevgiler. Elinize sağlık.

    YanıtlaSil
  2. Her yerde dondurma yenmez.Şekerli buz yiyormuşum hissi geliyor.

    YanıtlaSil
  3. Canım fena dondurma çekti.:)

    YanıtlaSil
  4. İnanır mısın daha dondurmayı ağzıma sürmedim.Neden, çünkü korona boğaz ağrısı ile başlıyor diye diye beynimizi yediler ya, soğuk yeme/içme bende olumsuz bir durum olarak takıntı oldu.
    Şimdi muzu olduğu gibi sütsüz falan mı koyuyoruz dolaba, detay tarif lütfen:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Boğaz ağrısını ben kafama takarsam yanarım, çünkü boğazım çok hassastır, soğukta, dumanda vs.'de hemen etkilenir:) Detay yok aslında, evde meyveli dondurma yapmak çok kolay. İki muzu birkaç parçaya böldüm. Buzluğa koydum. Dondurulmuş çilek zaten vardı. Biraz bal ekleyip ikisini blend ettim. Makinanın gücü önemli burada. Ama sırf soğuk meyve olduğu için epey serin oluyor, boğaz ağrısından korktuğun için onu hatırlatayım. Ufak ufak yersin benim gibi:)

      Sil
  5. gül dondurmalara bayıldım :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Daha çok alanların gülleri daha güzel oluyordu:) Turistik hareketler ama hoş:)

      Sil
  6. Sondaki o mavi dondurmayı Anamur'un meşhur bir dondurmacısında Şirinler dondurması diye yemiştim :)

    YanıtlaSil
  7. Ay ne tatlı yazıymış gerçekten. Ben de şaşırdım dondurma sütlü olur sanıyordum. Hepsi ayrı güzel görünüyor :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Meyvelinin hayranıyım. Hele o çilek yok mu o çilek! :)

      Sil
  8. Vardar'ın cevizli ve sakızlı dondurmalarını özledim :( Küçük ev'e gitmek için al bir neden daha !

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Küçük Ev'le bir an önce hasret gidermeniz lâzım Tülin Hanım:)

      Sil
  9. Yanıtlar
    1. Ben bu yorumu yazana kadar çoktan yenmiştir umarım:)

      Sil
  10. Bir dondurmasever olarak yazından tetiklenmiş olabilirim ki dün Pandeminin ilk dondurmasını yedim ; gerçi son dondurmamla arası üç- üç buçuk ay ama, ne kadar uzun gelmiş süreç. Tarifleri de deneyebilirim:)

    O mavi donudurmadan İzmir Sevinç Pastanesinde de var:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Afiyet olsuuun, yarasın! :)
      Biraz uzağız ama Sevinç Pastanesi'ni çok çok severim bu arada:)

      Sil
  11. Ben Arden'e yoğurdun içine meyve katıp donduruyordum. Böylesini hiç denememiştim. Ben de deneyeyim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Böylesi Arden için fazla soğuk olur belki, yoğurtlu olan daha kıvamlı ve hafif serin oluyor. Kendinize yap ama:) Beğeneceksin. Öptüm Şebnemcim.

      Sil
  12. Yazıyı okurken biran eriyip akacak diye endişe duydum. Güzel bir derleme idi, hepsi birbirinden güzel gözüküyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Erimeden bitiverecek şekilde kısa tuttum yazıyı:) Sevgiler...

      Sil
  13. en iyi gül döndurmaaaa büyükadadaaaa heyoooooo :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Büyükada'da nerede? Hiç görmedim ama ben. Üzüldüm şimdi. Ada'ya da gidemiyoruz bu ara malûm.

      Sil
    2. gül dondurmacısııııı, yunus'un yeriiii, en güzeliiiii ( bak benim instada 29 temmuz 2017'de var fotisi) :) bir de zaten klasik roma dondurmacısı var o da süfer, sorbe de yeee amaaa :)

      Sil
  14. dondurma sevmiyorum ama illa ortama ayak uyduracaksam kağıt helva arasına incecik sürdürüyorum :) bu arada çilekli dondurma yaptım geçen gün. evde çok fazla çilek vardı önce reçel yaptım hızımı alamadım dondiyi de denedim. yoğurtlu bi tarifti güzel oldu ikramlık :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kağıt helva arasında da severim. Az olacak ama dediğin gibi:)

      Sil
  15. Budapeşte'de ben de o güllü dondurmanın peşine düşmüştüm. Hala fotoğrafını telefonumda saklıyorum. Bu arada yaptığınız dondurma şahane görünüyor, ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Budapeşte'deki dondurmacı bizim kaldığımız yere çok yakındı. Her gün önünden geçiyorduk:)
      Çok teşekkürler Gamze...

      Sil
  16. Dondurmaya bayılıyorummmm, hatta tapıyorum. Onun yüzünden şu an bademciklerim şiş ve ilaç kullanıyorum. Ama iyileşeyim hemen başlayacağım. Çok sevdim yazını. Leziz fotoğraflarda harika :)

    YanıtlaSil

Yorumu olan?