21 Temmuz 2020 Salı

MELANKOLİK TAVSİYELER...

    Geçtiğimiz kış boyunca, ev dışına adım atamadığımız günlerde, sakin sakin yemek yaparken Spotify'dan bol bol podcast dinledim. En ilgimi çeken 2004 yılında 
Açık Radyo'da yayınlanmış olan "Didik Didik Freud" serisi oldu. "Freud'un Ailevi ve Tarihi Romanı" alt başlığıyla yayınlanan bu seriyi Psikiyatr Serol Teber ve Şenol Ayla birlikte yayınlamışlardı. Şenol Ayla'yı az çok biliyordum ancak Serol Teber'i ilk kez duymuştum. Oysa ki psikolojiye ilgim oldukça fazla ve bu konuda okumuşluğum çoktur. Gel gör ki henüz öğrendiğim, ilgimi çeken kitapları olan Serol Teber'i hiç okumamıştım. Podcast serisine başladıktan sonra yaptığım ufak araştırmada Serol Bey'in 2004 yılında bu dünyaya veda etmiş olduğunu gördüm. Podcast'in tarihine baktım. O da 2004 yılını gösteriyordu. Demek ki o tatlı tatlı konuşan adam bu programların yayınından kısa bir süre sonra göçmüştü. Çok üzüldüm. Bana bir şeyler anlatmaya, her zaman ilgimi çekmiş olan Freud'u aktarmaya, öğretmeye devam ediyordu ama cismen yoktu. Tuhaf hissettim. Kitaplarını inceledim. Son zamanlarda epeyi tartışılan fakat her daim popülerliğini koruyan Freud hakkında bir kitabı vardı. Çok ilgimi çeken "Melankoli" hakkında da bir kitabı vardı. Melankoli öyle bir ilgi alanımdaydı ki, üniversitede Dürer'in aynı adlı eseri hakkında bir yazı kaleme almıştım. Fakat Serol Teber'i bilmiyordum. Kendime şaşırdım.  Serol Teber'in de melankoliden muzdarip olduğunu öğrenince -ki bunu programda Şenol Ayla'nın biraz da zorlamasıyla ifade etmişti- daha bir dikkatli dinler oldum kendisini. Çünkü uzun yıllar Almanya'da yaşadıktan sonra Türkiye'ye gelmiş ve bu programın yayınından kısa bir süre sonra evinde ölü bulunmuştu. Onu az çok takip edenlerin yorumuna göre kendi hayatına son veren melankoliklerdendi. Programın bir kısmını Tevfik Fikret'e ayırmıştı bu ikili. Ve Tevfik Fikret de melankolikti. Serol Teber'in büyük şair hakkında yazdığı kitap bugün piyasada yok. Ancak sahaf vs. bulduğum an atlayacağım. Diğer kitaplarını da sipariş etmek üzereyim. (Satışta 11 adet kitabı var) Ruhu şad olsun, dilerim aradığı huzuru bulmuş olsun. 
    Psikolojiye, melankoliye ya da sadece Freud'a ilgi duyan, Tevfik Fikret'i merak eden herkese söz konusu iki seriyi tavsiye ederim. Bir bölümde Mario Levi ile sohbet var ki o da şahane. Söz molalarında çalınan klasik müzik parçaları cabası. Teknolojinin ilerlemesi çok da korkutucu değil sanırım. 2004 yılında kaçırmış olduğum programları bugün hevesle dinlemek güzel. Yerinde tercihler yapıldığında podcast dinlemek de oldukça faydalı.

15 yorum:

  1. "Tutunamayanlar"ın politik psikolojisi adlı kitabını önereceğim size. Güzel bir incelemedir.
    Programın geneli ve özellikle melankoli ile depresyonun sınırının çizilmesi konusunda sıkıntılar olduğunu düşünsem de, didik didik freud'u ben de dinlerdim hatta sanırım hala da podcast listemde durur..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aklımdakilerden biri de bahsettiğiniz kitabı. Dikkate alacağım.
      Sizin mesleki bakış açısıyla dinlemeniz benden farklı olacaktır. Ben bir amatör olarak tarihi altyapısıyla ve magazin boyutuyla da epeyi bir ilgilendim:) Anne ve babasıyla, kızıyla, baldızıyla ilişkileri; ona destek olan şahsiyetler; ona korkunç acılar çektiren hastalığı vs. İyi bir biyografi kitabı okur gibiydi...

      Sil
  2. Bu kitaplardan bazıları var fakat okumayı düşünmüyorum kısa vadede. Ama aklımdalar elbette :) Ben bir kitap önereyim, melankoliyle doğrudan ilgisi bulunmasa da bir şekilde psikoloji hakkında ve bence hayat kurtaran bir kitap: Erken Çöken Karanlık: İntiharı Anlamak / Kay Redfield Jamison. Çok iyi bir inceleme.

    YanıtlaSil
  3. Güzel bir anlatımdı, bayağıdır podcast dinlediğim söylenmez ama fırsat buldukça Akın Altan dan sesli kitap dinliyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkürler.
      Sesli kitap dinleyemiyorum. Kendimi veremiyorum bir türlü. Sadece bir kez spor yaptığım zamanlarda Momo'yu dinlemiştim. Artık spor yaptığım da yok:) Fakat sesli kitap dinlemenin, alışan için faydalı bir uğraş olduğu kesin.

      Sil
  4. tevfik fikret'in melankolik dünyası ile tanımıştım ben de. aslında daha fazlasını merak ediyorum son seçimini yapışa götüren süreci mesela.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. O kitabı ben nasıl atlamışım zamanında.
      İntiharı kesin değil sanırım. Fakat ihtimal kuvvetli. Podcast serisinin başında Almanya'da yaşadığından, eninde sonunda ülkeye dönme durumlarından bahsetmişti çok az. Oradaki hava sanki buraya ölmek için geldiği hissini veriyordu mesela.

      Sil
  5. serol teber sevilmez mi, büssürü kitabı vaar, davranışlarımızın kökeni kitabı efsaneee :) heey freud değil ferud yazmışsın ama çok tatlı olmuş espirikli olmuş valla :) feriha hanım teyze seni sorduuuu :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bir ben bilmiyordum sanırım:) Kızdım kendime:) Üstelik Freud'u iki kere yanlış yazmışım:) Düzelttim hemen, teşekkürler deep:)
      Feriha Hanım çok yaşasın!

      Sil
  6. Günaydın nasılsın? Brezilyalıyım, Rio de Janeiro'dan ve blogum için yeni takipçiler arıyorum. Ve seninkini zevkle takip edeceğim. Mesafe ne olursa olsun yeni arkadaşlar da kabul edilir.

    https://viagenspelobrasilerio.blogspot.com/?m=1

    YanıtlaSil
  7. Konuyla çok alakasız olacak Sezercim ama şu podcast işine pek yabancıyım ben. Sadece spotify den mi dinleyebiliyoruz acaba... Bu aralar yürüyüş yapmaya başladım, interneti çok yemeyen bir usulde podcast dinlemek istiyorum ama bilemedim tam olarak...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben sadece Spotify'dan dinlediğim için diğer mecralar hakkında fikrim yok Şebnemcim. Ama başka kanallardan da dinleniyor sanırım, araştırmak lâzım.

      Sil
  8. Anlattıklarınızın anlamlı olması yanında düşündürdüğünüz ve yönlendirdikleriniz de anlamlı ve de yararlı. Örneğin; “Bütün şiirlerimin ruhu bir tekeddürdür.”( Tekeddür: Bulanık olma. Kederlenme) diyen Tevfik Fikret’i bir müddet İnternet ummanında aradım ve okul yıllarıma gitmiş oldum.
    Çalışmalarınızda başarılar dilerim. Saygılarımla...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok çok teşekkür ediyorum Sabahattin Hocam.
      Tevfik Fikret'in ne güzel bir sözünü seçmişsiniz. Yazıya katkı niteliğinde. Bunun için de teşekkür ederim. Sevgiler...

      Sil

Yorumu olan?