25 Ocak 2019 Cuma

BİR BABA HAMLET

    Henüz birkaç gün önce Bir Baba Hamlet'i izledik. Kadıköy'de Baba Sahne'de... Öncelikle 
Baba Sahne'de ilk kez bir oyun izlediğimi, küçük ama şık salonu beğendiğimi belirtmeliyim. Çoğunluğun Arka Sokaklar dizisinden tanıdığı Şevket Çoruh'un kurduğu bir sahne burası. Oyunların biletleri neredeyse çıkar çıkmaz tükeniyor. Tiyatro salonunun her yeri esprili, anlamlı, sevimli dekorlarla dolu. Tam Instagramlık ayrıntılar var ama oyunun başlamasına yakın orada olduğumuz için fotoğraf çekemedim:) 

    Bir baba Hamlet, Sebastian Seidel'in yazdığı iki perdelik bir komedi. Özünde tiyatro aşkına dayalı bir konusu var. Seyirci, imkânsızlıklar içindeki iki oyuncunun Hamlet'i sergileme gayretini izliyor. Şevket Çoruh ve Murat Akkoyunlu, temponun bir an bile düşmediği oyunculuklarıyla keyif veriyorlar. Oyun, oyuncular, yönetmen ve tasarım alanlarında ödülü bol bir temsilden bahsediyoruz. 


    İtiraf edeyim, tiyatro sanat dalları arasında en sevdiklerimden değildir. Çok sıkı bir izleyici değilim, ara ara dikkatimi çeken oyunları seçip izlerim. Fakat tiyatronun çağları ve ülkeleri aşan geçerliliğine, en eski konunun bile bugüne rahatlıkla uyumlanmasına, hangi şartta olursa olsun özünü korumasına saygı duyarım. Bu oyunda da öyle bir durum var. Tiyatro yapma hevesi, tiyatroya duyulan aşk, Hamlet gibi klasik bir oyunla bugüne ve bu coğrafyaya şahane uyarlanmış. Yerinde göndermelerle, dozunda bir hicivle tiyatro sanatının muhalif özelliğini tatlı tatlı yansıtmalarına bayıldım. Bir Baba Hamlet tavsiye listemde yerini aldı bile. Benden hatırlatması efendim. Herkese keyifli bir hafta sonu diliyorum. 


20 yorum:

  1. Harika öneri için teşekkürler

    YanıtlaSil
  2. Baba Tiyatronun doğuşunu bir programda Şevket Çoruh dan dinlemiş, kendisindeki tiyatro aşkından çok etkilenmiştim.
    Benim en sevdiğim sanat dalıdır neredeyse. En çok oyunun bitiminde, sanatçıların selamından etkilenirim. Karşılık o saygı geçişinden hep çok duygulanırım. Oyunu izleme imkanım olamasa da, haberdar olmak bile mutlu ediyor.
    Sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Şevket Çoruh Baba Sahne'ye ciddi para ve emek harcamış. Kolay değil. Ben de röportajlarını okumuştum.
      Daha önce bir yazıda tiyatroyla ilişkimden bahsetmiştim. Tiyatro sanatçılarına müthiş saygı duymama rağmen, sizin tam aksinize o interaktif ilişki beni kasıyor Tülin Hanım:) Arada beyaz perde veya ekran olunca daha rahatım, tuhaf bir durum:)
      Bu oyunun turnesi oluyor biliyorum. Ankara'ya gelir ya da gelmişti belki.
      Sevgiler...

      Sil
    2. Bu kış biraz hastalık, biraz dernek işleri ile geçiyor. Ankara çok soğuk. Belki biraz da bundan sanatla arama mesafe girdi resmen. Soğuğu sevmiyorum o yüzden evden çıkasım gelmiyor. Öyle olunca haberdar olmak için çaba da sarf etmiyorum galiba :(
      Ama tiyatroyu, baleyi, sergileri özledim. Yazdan vazgeçtim, hemen bahar gelse bari....
      Siz benim yerime gezin, gidin, seyredin buradan okumakda gitmenin yarısı canım.
      Sevgiler

      Sil
    3. Bana da öyle soğuk geldi ki bu sene. Sizin gibi kar da görmedik halbuki.
      Sevgiler Tülin Hanım.

      Sil
  3. ben çok severim tiyatroyu.ayrı bir aşk ve şevk içerir.ve genelde gönül verenlerdir tiyatrocular.tavsiyeyi dikkate aldım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tiyatro sanatçılarına saygım sonsuz. Onlar daha farklı sahiden de.
      Sevgiler...

      Sil
  4. Tiyatroyu seviyorum fakat bulunduğum şehire gelen oyunlarda çok pahalı oluyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Maalesef normalde bile çok pahalı biletler, şehir dışına çıkınca dekorları taşıma vs.derken daha da artıyor tabii. Haklısınız.

      Sil
  5. Gerçekten de güzelmiş 🤗

    YanıtlaSil
  6. Tiyatroları severim. Sanatı sıcağı sıcağına icra ediyorlar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İşte o sıcağı sıcağınalık beni biraz geriyor. Ya repliklerini unuturlarsa diye ben geriliyorum, seyirciye laf atarlarsa ve bana denk gelirse diye geriliyorum vs. :) Değişik bir psikoloji:) Ama tabii ki bunlar teknolojinin ilerlemediği zamanlardan kalma geleneksel durumlar. Tiyatronun bozulmadan bugüne gelmesi takdire şayan.

      Sil
  7. Ben de haftalardır şehir tiyatrosunda istediğim bir oyuna bilet almaya çalışıyorum ama bir türlü yer bulamıyorum.Bu oyunu da not aldım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok çabuk bitiyor. İlk açıldığı dakikada gişede bulunmak lazım:)
      Bir bak bakalım Gamze, sen de benim gibi sevecek misin Bir Baba Hamlet'i. Sevgiler...

      Sil
  8. hımms aklımda olsuun. ay bilet almak zor oluyo yaaa tiyatrolaraa. gişeden deee netten dee pıfff :)

    YanıtlaSil
  9. Baba Sahne çok merak ettiğim yerler arasında... Ama çok zor orada bir oyun yakalayıp gitmem sanırım. Olsun ama ben uzaktan sevmeyi de severim :)))

    YanıtlaSil

Yorumu olan?