12 Mart 2018 Pazartesi

DİZİ DEYİNCE...

    Netflix fırtınasına kayıtsız kalamadık ve biz de abonelik satın aldık. Dizilerden dizi beğenip izliyoruz. Şiddetle tavsiye edeceğim son keşfim Alias Grace oldu. Margaret Atwood'un bizdeki ismiyle "Nam-ı Diğer Grace" romanından uyarlanan 6 bölümlük bir dizi bu. Romanı okumadım, diziyi seyredince "okumalıymışım" diye düşündüm. 

    Romanın ve dolayısıyla dizinin konusu 1800'lerde Kanada'da yaşanan gerçek bir olaya dayanıyor. İrlandalı göçmen Grace, 15 yaşındayken hizmetçisi olduğu evin sahibinin ve onun metresinin öldürüldüğü olaya karışıyor. Mahkeme genç kızın suçlu olup olmadığına bir türlü karar veremiyor. Bu hâlâ tartışılan bir konu. Netflix de bunu değerlendirmiş, mini mini bir dönem dizisi çıkmış ortaya. Görüntüler güzel, konu ilginç. Grace akıllı mı? Saf mı? Melek mi? Yoksa şeytan mı? Onu o aşamaya sürükleyen olaylar neler? Biraz kadın psikolojisine, kadınların karşılaştığı bilindik zorluklara işaret eden bir senaryo. Tam benlik. Beğenecek arkadaşlarım olduğuna da eminim. Atwood'un Handsmaid's Tale uyarlamasının popüler olduğunu biliyorum ama Alias Grace'i de kesinlikle tavsiye ederim.

    Netflix'in bir başka popüler dizisi de Stranger Things. Bence senaryosu pek kuvvetli değil ama karakterler hemen sarıyor insanı. 3.sezonu beklerken her birini özlüyor insan. Seyredenler bilirler, dizide Eleven lakaplı bir kızcağız var. Dizinin 13-15 yaş arası hayranlarından biri de benim yeğenim. Kendisi bu Eleven'a bayılıyor. Geçtiğimiz günlerde "Eleven'ın bebeğini örebilir misin teyze?" diyerek bana bir güzel gaz verdi. Denedim tabii. Şöyle bir şey oldu. Bence fena değil. Internette gördüğüm örneklerden daha güzel oldu. 

    

    Görüldüğü gibi dizileri yalnızca izlemiyoruz, bebeklerini yapıp her daim yanımızda istiyoruz:)

    Biz yabancı dizileri farklı bulup bol bol izlerken dünya da bizim dizilerimizi izliyor farkında mısınız? Yaklaşık bir 9-10 yıldır hangi ülkeye gittiysek, Türkiye'den geldiğimizi söyleyince dizi muhabbetine maruz kaldık. Ezel'in çok söylendiğini hatırlıyorum meselâ ki ilk kez 2009'da yayınlanmış. Hadi Balkanlar'ı, Ortadoğu'yu, Avrupa'nın bir kısmını anladım. Baltıklar çok alâkasız değil mi?  Estonya'da ne zaman televizyonu açsak Türk dizisine denk geliyoruz. Kiminin ismini bile bilmiyorum, o derece çeşitli diziler. Geçen sene Airbnb'den evini kiraladığımız son derece havalı bir Eston kadıncağıza "Türkiye'yi gördünüz mü?" dedim. "Hayır. Ama Hürrem'i seyrediyorum" dedi:) Gözlemlerime göre Muhteşem Yüzyıl en çok beğenilen Türk dizisi. Bence bu durum son derece olumlu. Dizilerimizi sevenler bize hep samimi yaklaştılar. Ben nasıl Narcos'u seyrederken, her ne kadar konusu Escobar gibi bir psikopata dayansa da Kolombiya'yı görme hevesine kapıldıysam, diziler sayesinde Türkiye'yi görmek isteyenler de fazladır muhakkak. 
Ne diyeyim? Bize pek bir faydalarının olduğunu düşünmüyorum ama dışarıda gösterilenlerin bize dönük olumlu sonuçları olsun bari. 
    Dizi konusunu dizi dizi dizdim. Haydi şimdi Netflix'te biraz keşif yapayım ben:)











36 yorum:

  1. Sezer'ciğim o diziyi çok seviyordum, ilk bölümü izledim tam o sırada benim bilgisayarın video/film izleme özelliği arızalandı. Hala da arızalı. Sevdiğim dizilerin fragmanını izlerken bile bazen bozuluyor ve aç/kapa yapmadan düzelmiyor:( O kadar merak ediyorum ki, sonunda ne oldu? Suçlu mu bulundu, suçsuz mu diye...filme bayıldım o dönemin atmosferi, renkler, dekorlar, kostümler muhteşemdi. Narcos'u da çok severek izledim. Ama o yüzden sanırım asla Kolombiya'ya gitmem:)))))
    Emeğine sağlık:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Umarım bilgisayarın sorunu en kısa zamanda hallolur Müjdecim. Dizinin sonunu söylemem:) Aslında sonu da yok. Gerçeğindeki gibi muamma:)
      Kolombiya'yi Escobar için istemiyorum tabii ki, nefret edilesi bir adam:) Kolombiya'nın doğası, müzikleri ilgimi çekiyor. Bakalım, kısmet:)
      Sevgiler Müjde...

      Sil
  2. Alias Grace' i merak ediyordum, simdi iyice heveslendim, okuma listeme ekliyorum :) diziler gercekten cok ilgi goruyor, Cezayir'de herkes kurtlar vadisi'ni ve ask i memnu'yu izliyor. Polat yerine Murat Alemdar diyorlar, Behlul Arapca'da kotu bir anlama sahip oldugu icin Muhammed gibi bir sey diyorlar Kivanc Tatlitug'a :) dunyada bir cilginlik var, bizim de ozellikle arap toplumlarinda bilinen bir suru dizimiz var.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Araplar çok seyrediyorlar ama işte Estonya, Hırvatistan gibi ülkelerde karşılaşmak bana daha ilginç geldi. Latin Amerika ülkeleri de seyrediyormuş mesela.
      Alias Grace çok iyi. Bir ara benim de okumam lazım:)
      Teşekkürler, sevgiler...

      Sil
  3. Aaa bebek ne kadar güzel olmuş😍 Elinize emeğinize sağlık :)
    Netflix hayatımıza girdi günlerimiz güzelleşti ^^ Ona da yasak getirmezler inşallah...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yasak konusu beni de geriyor. Umarım öyle bir şey olmaz.
      Bebeği beğenmene sevindim:) Diziyi izlemeyenler çok anlam veremiyorlar ama seyredenler seviyorlar:)
      Sevgiler Kamer...

      Sil
  4. Alias Grace'i merak ettim. Netflix'e üye değiliz ama You tube üzerinden de diziyi (orjinal diliyle) izleyebilirim sanırım. Tarihi filmleri ben de çok seviyorum. Bir döneme ışık tutuyor. Hele ki kadın biyografisi üzerine ve gerçek bir hikaye ise ilgimi daha çok çeker. Bir de 6 bölüm normal bir uzunlukta. Filmi not ettim. Teşekkürler canım. Bu arada Eleven bebeği ig.'de de çok beğenmiştim ama bilgisayar ekranında daha da güzel göründü gözüme :) ellerine sağlık Sezer'cim. Sevgilerimle...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dediğin gibi izleniyordur Esincim, seveceğini düşünüyorum.
      Netflix'i sorunsuz açılması, dizilerin reklamla bölünmemesi vs. sebeplerle tercih ettik. Memnunuz şimdilik:)
      Bebeği beğenmene sevindim:) Bir de diziyi seyret daha çok seveceksin:)
      Öptüm güzel yanaklarından...

      Sil
  5. Diziler bir müddet sonra entrikalarıyla beni geriyorlar. Stranger Things'i sevdim sadece. O da heyecanlı, sımsıcak uzun film gibiydi sanırım ondan. Bir de seksenler etkisi var tabi. Kalp Çağrısı'na başlamıştım bir ara. Onda da Küçük Ev havası vardı :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Entrikaya ben de gelemiyorum Handancım. Sağımız solumuz entrika olmuş zaten, bir de seri halde seyretmeye gerek yok:) Farklı dizileri seviyorum. Kalp Çağrısı'nı bilmiyorum, incelerim.
      Sevgiler...

      Sil
  6. alias grace in konusuna bayıldım mutlaka izleyeceğim :) bu arada amigurumi bebek de harika olmuşş :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Diziyi ve hatta romanı seveceğini düşünüyorum:) Bebek için de çoook teşekkür ederim, sevindim:)

      Sil
  7. henüz sıra gelmedi ama netflix'de Dark, Altered Carbon, Broadchurch tavsiye ederim..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dark aklımda. Diğerlerini de inceleyeyim o zaman. Çok teşekkürler...

      Sil
  8. Diziyi merak ettim izleyeceğim, bebekte çok güzel olmuş emeğinizesağlık.
    Sevgiler,

    YanıtlaSil
  9. Dizi deyince... mi?
    TV kanallarında izleyecek tek bir dizi bile bulamadığım gelir aklıma. Hem de yıllardır.
    Bizde mi Netfix'lensek?
    Bebeği merak ediyordum. Eleven elbisesine kadar aynen aktarılmış:)
    Eline sağlık Sezer..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de yerli dizi izlemiyorum. Televizyonda izlemememin en büyük sebebi günlerimi, saatlerimi bağlamamak istememek. Netflix serbestlik sağlıyor, bir de farklı konular işliyorlar tabii. Bizde konular sıradan.
      Bebeği beğenmene sevindim, çok teşekkür ederim:)

      Sil
  10. Bebek çok güzel olmuş Sezer ve kesinlikle fotoğraftaki kıza benziyor. Diziyi izlemediğim için bir yorum yapamadım.

    Arap ülkelerinde bizim dizilerin çokça izlendiğini biliyordum ama diğer ülkelere şaşırdım açıkçası :)

    Öpüyorum seni ♥

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eleven'ı beğenmene sevindim. Kıyafetler kumaş olsa daha iyi olur. Belki yaparım daha sonra:)
      Biz bizim dizileri izlemiyoruz ama başkaları izliyor vallahi:)
      Öptüm Şebnemcim, teşekkürler...

      Sil
  11. Alias Grace gerçekten harikaydı. Severek izlemiştim. Stranger Things 'de çok seviliyor. İzlemeye başlamadım. Bebek de çok şirin olmuş.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de çok sevdim Yasemin. Bebek için de teşekkür ederim:)

      Sil
  12. Estonya`da Türk dizilerinin izlenmesine şaşırdım:)
    Dizi kültürüm hiç yok desem yalan değil. Hürrem falan bile bir kez bile izlemedim, o kadar yani:))
    Bebeğin olmuş, benzemiş cidden. Emeğine sağlık Sezer`cim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Birkaç çeşit gördüm televizyonda Semi. Hatta Orhun'a "siz çok mu kolay aşık olursunuz?" demiş arkadaşları. Orhun niye öyle düşündüklerini sorunca, "Dizilerinizde öyle" demişler:)
      Bebeği beğenmene çok sevindim:) Giysileri kumaştan yaparsam daha iyi olur aslında. Bir ara giysileri değiştiririm belki:)
      Öptüm seni...

      Sil
  13. emeğinize sağlık bebek harika . Evet bu dizi mevzuu ile ben de avrupa ve balkanlarda karşılaştım , işin kötüsü ben izlemediğim için onların sorularına cevap verememiştim :( bence de dizileri izlemeleri güzel , dediğiniz gibi bu ülke adına olumlu puan oluyor . Bir dönem Uzak doğu , bir dönem de İskandinav ülkelerin dizilerini izlemiş ve merak etmişliğim var oraları :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ediyorum:)
      Ben de her dizimizi bilmiyorum, Fransız kalabiliyoruz bazen o konuda:)

      Sil
  14. Herkes Netflix diyor bugünlerde bende üye olacağım sanırım

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yasal olduğu için takılma yok, sağdan soldan reklamlar yok. Hatta ara reklam bile yok. Rahat rahat seyredebiliyoruz yani. Film ve belgeselleri de hoş.

      Sil
  15. Netflix yapımlarını genel olarak ben de beğeniyorum, bu diziyi de izlemek isterim :)) Bebeğe de bayıldım :))

    YanıtlaSil
  16. Bir italyan tanıdığım İstalya'da Fatmagül'ün Suçu Ne dizisinin çok popüler olduğunu söylemişti :)

    YanıtlaSil
  17. inanılmazsınız, Eleven'a bayıldım!! Elinize sağlık gerçekten, eminim dizi yapımcılarına teklif götürseniz bunlara bayılıp hemen pazarlarlar:)) Margaret Atwood sevdiğim bir yazar, Grace'i merak ettim, bakayım ona, sevgiler:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Beğenmenize sevindim ama bu işleri benden çok daha iyi yapanlar var:) Çok teşekkür ederim, mutlu oldum:)

      Sil
  18. Netflix hayatımıza girdi günlerimiz güzelleşti ^^ Ona da yasak getirmezler inşallah...

    YanıtlaSil

Yorumu olan?