9 Ağustos 2017 Çarşamba

KİTAP...

  Bazen sosyal medyada rastlıyorum, 80'lerde çocuk olanlar o yılların bize kattıklarını anımsatmak için "kütüphaneli kanepelerimiz vardı bizim" diyorlar ya hani... 
İşte bu o kanepelerden biri. 

   Sağdaki dilini çıkarmış yaramaz çocuk kardeşim, solda gayet ciddi poz vermiş olan ben:) Arkamızda babamın kitapları. Okumayı severdi rahmetli. Kendimi bilmeye başladığımdan itibaren merak ettim o kitaplarda yazanları. Önceleri bir yerden kalem bulur, bir kitap seçer, başta ve sonda yer alan o boş tek sayfalara yazı yazdığımı zannederek bol bol karalardım. Çok ufaktım ama daha önce karaladığım bir sayfaya denk gelince nasıl üzüldüğümü dün gibi hatırlıyorum. Daha sonra aklım erdikçe bir gün okumayı öğrenip bütün o kitapları okuyabileceğimi hayal ederken buldum kendimi. Acayip merak ediyordum. Zamanı geldiğinde babamın kitaplarını okumaya başladım. Anlayıp anlamamak fark etmiyordu benim için, sonuna kadar bitiriyordum her birini. Hala hiçbir kitabı yarım bırakmam. 
    Biz çocukken bu kütüphane çoğu evde vardı. Baştan sona kitapla dolu olmayanlarda bile en azından ansiklopediler yer alırdı. Gündüzleri onlarla dip dibe otururduk, akşam olunca veya gerektiğinde alt kısmını çekiverir kitaplara baka baka uyurduk. İşte ben ve akranlarım belki de bu yüzden basılı kitaptan vazgeçemeyiz. Şahsen e-kitap olayına alışamıyorum. Kitap kokusuna aşina çocuklardık biz. Üstelik test kitapları değildi onlar. Ansiklopedilerdi, klasiklerdi, en ürkütücü gerilim romanları, en karmaşık polisiyelerdi... Velhasılıkelam... Güzel günlerdi...




24 yorum:

  1. Kütüphaneli divan satılsa gidip hemen alırım herhalde :)

    Bana çocuk ansiklopedisini vermişler bütün karalamalarım ordadır. Hoşuma gidiyor onun karalanmış hali :)

    Güzel günlerdi, evet...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Benim de bazen aklıma gelir o kanepeden satın almak:)

      Sil
  2. Ben de e-kitap okuyamıyorum. Kitabın sayfasını çevireceksin, kokusunu duyacaksın :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dünya kaçınılmaz olarak değişiyor, her şeye alışmaya çalışıyorum da e-kitap olmuyor:)

      Sil
  3. Çok tatlısınız, o kitaplı kanepeden bizim de vardı hatta kapağı düşerdi, sırtıma düşüp çok acıtmıştı:))))
    Sevgiler:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :) Çok açılıp kapatılınca, menteşeler gevşeyince düşerdi değil mi?:)
      Çok teşekkür ediyorum Müjde, sevgiler...

      Sil
  4. Ne güzel yazmışsın. <3 O kanepelere ve o kitapların, ansiklopedilerin kokusuna götürdün beni.

    YanıtlaSil
  5. Merhaba.
    Nasıl güzel bir fotoğraf karesi. Babaannem ve bizde de vardı bu kanepelerden.
    Bizimkinin içi kitap dolu değildi. Yine de bu kanepeleri çok seviyorum.

    YanıtlaSil
  6. Herhalde bizden sonraki nesiller ne ansiklopedi karıştırmayı öğrenecek ne kitap okumayı. Maalesef ikisi de gereksiz kabul ediliyor. Nasılsa google var altlarında diye tınlamıyorlar. Kanepeleri de kitapları da özledim ben.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Okudukları da fazlasıyla fantastik romanlar ya da aşk romanları. Tamam onlar da okunacak ama sadece bunlar olmaz. Gerçeklikten tehlikeli şekilde uzaklaştılar gibi geliyor bana. Küçük yaşta aşk romanları, filmleri, dizileriyle haşır neşir olmak da erken ergenliği tetikliyor vs. Bilmiyorum. Onların dünyasına hazırlıktır belki bu. İleride zorlanacaklarına bu şekilde olmasını tercih ederim.
      google var dedin ya. youtube'dan konuşma dinliyorlar mesela. Bu da öğrenmenin bir yolu aslında. Biz kitaba alışmışız. 20 dakikalık bir video seyretmektense aynı konu için 20 dakika okuma yapmayı tercih ederim. Aynı sürede okuyarak çok daha fazla bilgi edinebiliyorum çünkü. Ama dediğim gibi biz böyleyiz. Videoya bak bak salak gibi hissediyorum kendimi:) Spor yaparken, yemek yaparken iyi oluyor video:)
      30 sene sonra neler olacak çok merak ediyorum.

      Sil
  7. Kitap kurdu Sezerikom:) Fotoya da bittim ayrıca:)

    YanıtlaSil
  8. Rahmetli babaannemde vardı bu kanepelerden, biz ona çek-yat derdik:) ortada bir bölme, ister sağa kaydır, ister sola..ve genellikle kitap olurdu ortadaki o gözde!. Kitapların kokuları...ve yaşadığım o günler canlandı bir an gözümde!. Tam bir nostalji oldun benim için de..şeker kardeşler :)) sevgilerimle...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu o kaydırmalıdan değil, sen söyleyince onları da hatırladım ama:) Teşekkürler Esincim, çok çok çok öpüyorum.

      Sil
  9. Kütüphaneli kanepeler ne güzel bir tanımlamaymış:)

    YanıtlaSil
  10. Ya ne güzeldi bu kanepeler. Biz de yoktu ama bir komşumuzda vardı, muazzam beğenirdim :) ansiklopediden araştırma yapmakta ayrı keyifti bu sebeple ortaokul çağlarımda kütüphanede geçmişti ömrüm..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gerçek ansiklopedilerden araştırma yapan çocuklardık. Öylesi kesinlikle internetten daha güvenilirdi. Teşekkürler Gülsüm...

      Sil
  11. Ah hem de ne güzel günlerdi..İyi ki yazmışsın :)

    YanıtlaSil
  12. Karaladıkların annen ve baban için ne de tatlıdır kim bilir:) Kitaplar içinde büyüyen kitapsever bir insan olmak ne güzel.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kitaplarla büyümek güzel sahiden de... Teşekkürler...

      Sil

Yorumu olan?