17 Haziran 2016 Cuma

BUGÜNLERDE...

     
    Dün Orhun'a Milli Savunma Bakanlığı'ndan yazı geldi. Ocak 2017 tarihine kadar yoklamasını yaptırma zorunluluğuyla ilgili. Askerlik çağında oğlum olduğunu artık iyice bir idrak edip "yaşlandım" triplerine mi gireyim? "Ne zaman büyüdü bu çocuk?" deyip deyip bunalımlara mı sürükleneyim? Bilemiyorum cidden:) İyice bir şaşırmış vaziyettim. Allah'tan ki bu yoklama kağıdı birkaç gün önce gelmedi. Yoksa daha sarsıcı olabilirdi benim için. Zira bir süredir üniversite stresindeyiz ve artık oğlumun yakında kendi kanatlarıyla uçacak olmasını yeni yeni sindirmeye başladım. Düne kadar endişeden endişeye sürükleniyordum, ancak dün "rahat ol, her şey güzel olacak" moduna girmiş ve gevşemiştim, ona da yoklama yetişti sağ olsun:) 
    Anne olmak demek, ta en başından itibaren gönüllü olarak endişe denizinin içine balıklama atlamak demek. Küçükken çocuğun hep yanı başında olduğu için bu endişelerin etkisi bir miktar daha az olabiliyor. Ancak, çocuğu henüz küçük yaşta olanlar inanın, yıllar geçtikçe artıyor. Tabii ki bu doğal bir durum. Herkesin sağlığı için abartmamak gerekir  ve her yeni yaşla gelen hayati gereklilikler olabildiğince pozitif karşılanmalıdır. İşte bu söylediklerimi yapabilmek için kendi içimde savaş veriyorum bir süredir. Oğlum senelerden beri yurt dışında üniversite okumak istiyor. Eğer yapabilirsek, ailece becerebilirsek, bu niyette yol alıyoruz. Ülkeydi, üniversiteydi araştırmalar ayrı bir iş. Başvuruda bulunmak ayrı bir iş. Maddi olarak plan yapmak ayrı bir iş. Birkaç aydır ölçüyoruz, biçiyoruz, tartıyoruz, tartışıyoruz, maddi olarak karşılayabileceğimiz ülkelerde yoğunlaşıyoruz, aracı kurumlarla görüşüyoruz, okullarla yazışıyoruz, telefonlar açıyoruz, mailler yolluyoruz, evrak yolluyoruz, zamanında ulaşmayan evraklar için PTT'ye sövüyoruz ve bir daha orayı kullanmamaya yemin ediyoruz, tekrar tartışıyoruz, eşin dostun "ay nasıl yollayacaksınız?" şeklindeki desteklerine(!) cevap vermeye çalışıyoruz falan filan, falan filan... Zor bir süreç. 
İlk başta araştırma kısmı sadece benim üzerimdeydi, isyan ettim en sonunda ve üçümüz de iyice işin içindeyiz artık. Bir de bu arada LYS sınavı baki. Her okul LYS ile bir yere yerleşmeyi şart koşmuyor ama örneğin Almanya istiyor. Üstelik yurt dışı işinin olmama ihtimaline karşı burada da bir üniversiteye girmek lazım. Beklemedeyiz. Önce bu hafta sonu ve önümüzdeki hafta sonu atlatılması gereken LYS sınavı var. Sonra başvurduğumuz yerden gelecek olan haberler var. O haberlere göre izlenebilecek yollar var. Çok ilginç bir yaz olacak bizim için. Benden bu yaz gezi yazısı falan beklenmesin:) Her şeyi dondurduk, izliyoruz bakalım neler olacak? İnşallah en hayırlısı olur. Herkesin evladının yolu açık olsun, en önemlisi de sağlığı ve huzuru yerinde olsun. 
    Kafam dolu, duygusal gelgitler içinde sallanıyorum dostlar. Geçenlerde bir de mezuniyet töreni yaşayıp, ilkokuldan liseye kadar okuduğu 12 yıllık okulumuza veda edişimiz var ki o konuya hiç girmedim:) Fakat dediğim gibi bugün daha iyiyim. Endişeyi minimuma indirmek gerek. Çocuğunun büyüdüğünü bir noktada kabul edip, kendi yolunda ilerlemesine izin vermek gerek. Aile olduğunu unutmamak ve unutturmamak, sıkmadan izlemek ve sevgiyle destek olmak gerek. Tabii bunları yapabilmek için sağlam sinirler gerek. Bu yetişkinliğe geçiş dönemleri, yaşayan kişi için olduğu kadar anne ve baba için de ciddi zor bir şeymiş. Kendimi telkin etmekten kafayı yiyeceğim. Bakalım, bu konuda bol bol yazarım belki. Belki de son birkaç aydır olduğu gibi içime kapanır hiç söz etmem. Dün gelen yoklama haberi coşturdu beni:) Fakat eğer Orhun yurt dışında okursa, buna hazırlık sırasında yaşananlar ve devamındaki tecrübelerimiz için -hatta bir anne olarak duygularımı dökmek için- ayrıca bir blog açıp anlatabilirim bak. Zor bir süreç ve bu konuda bilgi eksikliği var.
    





    

18 yorum:

  1. Bence de blog açmalısın Sezer, herkesin kafasını çok kurcalayan bir konu. Ve gün geçtikçe çoğu arkadaşım çocuğunu yurt dışında okutmak istiyor, bana da soru çok geliyor ama çok bilgi sahibi değilim henüz.
    Bizim için bile tuhaf bir yıldı, seninkini düşünemiyorum bile. Peer Ole de mezun oldu, artık liseye başlıyor. Bu sene Teog (en azından not ortalamalarını etkilediği için tamamen önemsizdi diyemiyorum), arkasından hazırlık atlama sınavı falan derken hazirana geldik. Hazırlığı atladı, bu onun için önemliydi. Liseyi tamamen İngilizce okuyacak, yapabilirse IB (onun sınavı da seneye) yapmak istiyor. Ondan sonrasına bakacağız artık.
    Endişelerini çok iyi anlıyorum. Tüm gençlerin yolu açık olsun. Orhun`a içten başarılar diliyorum...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne kadar hırs yapmasan da, kafanda aslında planların olsa da stres oluyor bu sınavlar. Peer Ole'yi tebrik ediyorum. Nice başarıları olsun inşallah. Aynı okula mı devam edecek Orhun gibi? Bizim okulda DP sertifikası 1 yıl sonra alınacaktı Orhun liseye başlarken. Hazırlık sınıfını da atladığı için IB'ye denk gelemedi, sadece orta kısmını okudu diplomasını alamadı yani. Zaten hem bizim müfredatı hem DP müfredatını yapabilir miydi bilmiyorum. Tam ergenlik dönemlerine geliyor, onlar için de kolay değil. İnşallah Peer Ole güzel güzel alır diplomasını.
      Çok teşekkür ediyorum Semi. Allah herkesin gönlüne göre versin, gençlerin yolu açık olsun inşallah.

      Sil
    2. Aynı okul, hiç düşünmedik başka okulu. IB sadece TED Koleji`nde var burda.

      Sil
    3. Bizde aynı okulda devam etmiştik. En iyisi.

      Sil
  2. Herşey evlat için, çok zor bir süreç, Allah kolaylık versin

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tam dediğiniz gibi Bilgehan Bey. Çok teşekkür ediyorum.

      Sil
  3. Oyy kiyamam sana, canim benim. Buradayken de konusmustuk senle bu konuyu, ben de cok merak ediyorum Orhun'un bu konuyla ilgili gidisatini, gelismeleri. Insallah hersey dilediginizce olur Sezer'cim. Dedigin gibi öyle zor ki bunlari yoluna koymak... Ama Allah baska dertlerini göstermesin . Yeter ki sadece "hangi ülkede, hangi üniversitede okutsak" olsun "dertlerimiz" onlarla... Cok selamlar, sevgiler hepinize bizden. Öpüyorum seni Sezer'cim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkürler Ayşecim. Vallahi ben de merak ediyorum:)
      Bizden de sevgiler, en kocamanından...

      Sil
  4. Hayırlısı olsun arkadaşım, kolay değil anlattığın gibi küçükken de endişeleniyoruz, büyüyünce de, çocuk değil mi sanırım ömür boyu onları gözümüzde büyütemiyoruz:)))benim çocuğum yok ama iki yeğenim için aynı endişeleri hep duyuyorum. Sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ah yeğenler de aynısı! Benim de bir kız yeğenim var, Orhun'dan hiç farkı yok.
      Sevgiler benden...

      Sil
  5. Ben de şu anda oğlumun yüksek lisans yaptığı Tallinn deyim. Burada ( Talin Teknoloji Üni. ) Lisans öğrencileri var Türkiye den. Denkliği olan iyi bir okul. Bizim üniversitelerin giremediği sıraları kapıyor listelemede.
    Belki buraları okuyan birilerine fikir olur diye yazıyorum.

    Oğlunuz için hayırlısı ne ise o olsun canım. Sıkılmayın, su akar yolunu bulur.
    Yurtdışı tecrubesi genç yaşta çok değerli tabii ki. Hele lisans eğitimini ülkemizde alıp gelenler, farkı daha iyi görüp ona göre planlar yapabiliyor. Ne diyelim. Hayırlısı. Bugün için de Allah zihin açıklığı versin.
    Sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok sevindim ve şaşırdım çünkü biz de Tallinn Üniversitesi'ne başvurduk ve haber bekliyoruz. İzninizle size sorularım olacak Tülin Hanım:)

      Sil
  6. Hayırlısı olsun.Umarım mutlu olacağı ve iyi eğitim alabileceği her şeyden önemlisi de seveceği bir üniversitede okur.Bu arada sınavlar içinde şimdiden başarılar.

    YanıtlaSil
  7. Sezer'cim hayırlısı olsun arkadaşım...İnşallah Orhun için ve ebeveynleri olarak hepiniz için en güzel, en doğru ve sizi huzurlu kılacak bir seçim olur. Bugünler de, hayatınızda belki biraz sıra dışı bir ritm ve heyecanla dolu olsa da, inşallah sonuçlarıyla da hoş anılar olarak yer bulacaktır.. Sevdiklerinle birlikte, keyifli ve renkli... nice güzel günlere Sezer'cim..Sevgilerimle...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İnşallah güzel hatırlarız bugünleri dediğin gibi Esincim. Güzel dileklerin için çok teşekkür ederim arkadaşım.

      Sil
  8. En hayırlısı sizinle olsun arkadaşım...
    Az çok tahmin edebiliyorum duygulrını, karmaşıklığını...
    Kendimce senin adımlarını takip ediyorum, ilerleyen günlerimi görmeye çalışıyorum...
    Neler yapabilirim sorguluyorum sürekli...
    Ak tilkiyle kara tilki sürekli kavga halindeler bende :))

    Yurtdışı konusunu ayrıntılı öğrenmek isterim senden ama...

    Öperim sizi

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İnşallah çocuklarımızın gönlüne göre olur her şey. Önce sağlıkla...
      Yurt dışı üniversite eğitimi konusunda uzman olacağım yakında, yardımcı olurum tabii seve seve:)

      Sil

Yorumu olan?