22 Haziran 2015 Pazartesi

GRAYSON PERRY / KÜÇÜK FARKLILIKLAR

    Bugünlerde Pera Müzesi'nde oldukça renkli ve sıra dışı bir sergi var. 
Grayson Perry / Küçük Farklılıklar... 
British Council işbirliğiyle hazırlanmış. 
    
    Britanya'nın en önemli çağdaş sanatçılarından biri olan Grayson Perry, çok yönlü çalışmalarıyla tanınıyor. Aslen seramik sanatçısı olmasına rağmen baskı, çizim, nakış, tekstil alanlarında da eserleri var. Aynı zamanda televizyon programları ve radyo şovları da sunan popüler bir sanatçı. Başarısı, 2003 yılında Britanya'nın çağdaş sanat alanındaki en prestijli ödülü olan Turner Ödülü'yle ve 2013 yılında Kraliyet nişanıyla taçlandırılmış.
    Pera Müzesi'ndeki sergide Perry'nin seramik, tekstil ve kağıt üzerindeki işleri yer alıyor. Girift yazı ve şekillerle bezenmiş rengarenk vazolar, biblolar, haritalar, baskılar ve halılarda günümüz dünyasını her yönüyle (Seks, politika, din, insan ilişkileri, büyük şirketler vs.) izlemek mümkün. Çizgi roman okumanın keyfine benzer bir keyifle takip ettim eserleri ve hiçbir ayrıntıyı kaçırmamak için dikkat kesildim. Şöyle demiş Grayson Perry: "Ben her zaman, zengin, yoğun bir tür iş elde etmeye çalışmışımdır. Zarafet sufleleri yapmam. Benim eserim yavaş ve zahmetlidir ve insanların eserdeki iş gücünü hissetmesini istiyorum. Bir eseri yapmak için günlerce çalışmanın önemli olduğunu ve genellikle küçümsendiğini düşünüyorum".

    Özellikle sergiye adını veren "Küçük Farklılıkların Kibri" halı serisi muhteşem. 
6 büyük boy duvar halısından oluşan bu seri, hayali bir karakter olan Tim Rakewell'in doğumundan ölümüne dek hayatını anlatıyor. Perry bu çalışmasında William Hogarth'ın 1730'lara ait "Bir Hovardanın Seyri" isimli gravür serisinden esinlenmiş. Hogarth'ın eserinde cimri babasından miras kalan parayı hovarda zevklere kurban ederek parasız ve düşkün bir şekilde akıl hastanesinde yaşamını yitiren 
Tom Rakewell'in hayatı anlatılırken, Perry'nin eserinde ise günümüz İngiltere'sinden Tim Rakewell'in doğumu, sınıf atlaması, yükselişi ve sonunda son model Ferrari'siyle yaptığı kaza sonucu ölümü anlatılıyor. Tabii modern Britanya'nın yaşam tarzına yönelik müthiş gözlemler ve ayrıntılarla birlikte... Halıların karşısında dizilip dakikalarca inceleyen ziyaretçiler her seferinde farklı bir ayrıntıyı yakalayıp sohbete dalıyorlar ki bence sanat bu şekilde beyin jimnastiği yapmayı ve iletişime geçmeyi tetiklemeli. 

    Sanatın tarih içerisindeki seyrine ilgi duyanlar Küçük Farklılıkların Kibri serisinin aynı zamanda Rönesans sanatı duvar halıları ve dini resimlerine de göndermede bulunduğunu anlayacaklardır. Her bir kompozisyon klasik bir ressamın eserlerinden birinin modern versiyonu niteliğinde. Daha pek çok ayrıntı yine Rönesans resim geleneğini hatırlatmakta. Eserleri günümüze ait modern bir çalışma olarak izlerken, birden klasik dönem resimlerini anımsayarak hafızayı tazelemek mümkün. Ve keyifli... Perry, eskinin geleneğiyle günümüz dünyasını enteresan bir şekilde harmanlamış. 
    Kısacası ben bu sergiye bayıldım. Grayson Perry zaten oldukça ilginç ve izlemeye değer bir sanatçı. Sergide ayrıca halı serisinin tasarlanmasına neden olan belgeselin gösterimi de var ve Perry'yi tanıtmak açısından seyredilesi bir çalışma. 

    Bahsetmek istediğim çok şey var aslında ama en iyisi yerinde görmek:) 26 Temmuz tarihine kadar İstanbul'da olacak bu sergiyi henüz duymamış veya ziyaret etmek için zaman ayıramamış olanların kaçırmamasını tavsiye ederim. Sıcak bir yaz gününde serin müze salonlarında gözünü ve ruhunu okşayan sanat eserleriyle buluşmak gibisi yok. Ankara'da yaşayan dostlar da üzülmesin, "Küçük Farklılıklar" 10 Eylül-8 Kasım tarihleri arasında CerModern'de olacak. Yine küçük bir hatırlatma, Pera Müzesi çarşamba günleri öğrencilere ücretsiz. Cuma akşamları ise 18.00-22.00 saatleri arasında yine ücretsiz olarak gezilebiliyor. Ayrıca British Council'in internet sayfasından Grayson Perry ve bu sergi hakkında ayrıntılı bilgi alabilir, online yarışmaya katılarak hediyeler ve sergi bileti kazanabilirsiniz. Sizi hemen yönlendireyim:) britishcouncil.org.tr



*www.britishcuncil.org.tr
  







7 yorum:

  1. Bir gün İzmir'de de sergilenmesini diliyorum.

    YanıtlaSil
  2. İşte bu anlarda neden İstanbul'da oturmuyorum diyorum bazen...
    İstanbul'a bir alışabilsem en azından hafta sonları kaçamak yapıp böyle aktivitelere katılacağım ama alışamadım hala :(

    Sergi gerçekten muhteşem gözüküyor...
    Ve seni okuyarak mini gezinti yaptım ya, sevdim ben bu gezintiyi ;)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Arada kaçıver:) Teşekkür ederim geziyi beğendiysen ama bu mini miniydi sahiden:) Öptüm seni.

      Sil
  3. Bu hafta ben de gitmeyi planlıyorum. Yayını görünce daha da heveslendim. :)))

    YanıtlaSil
  4. pera, salt, istanbul modern, msgs. bayılırım yaaa en çok gittiğim yerler :)

    YanıtlaSil

Yorumu olan?