11 Şubat 2014 Salı

PARA AVCISI




    Sen ne yaptın Martin? 71 yaşında adamsın, onlar nasıl sahneler öyle?:) Şaka tabii! Martin Scorsese'yi çok seviyorum. İstediği filmi, istediği gibi çeker, ben de muhakkak seyrederim.
    Para Avcısı (The Wolf Of Wall Street) dehşet bir film. 18 yaş sınırı var ve kesinlikle uyulması gerekiyor. Bizim arkamızdaki sırada aklı evvel bir aile vardı, çocuklarını da getirmişler. Çocuğa "Gözlerini kaparsın" dediler inanamadım. Tüm filmi gözü kapalı izlemesi lazım çocuğun. Üstelik 3 saat boyunca. Muhteşem bir hafta sonu aktivitesi ayarlamışlar ailecek. Bazı anne-babaları anlamam mümkün değil. O gün unuttum ama bir daha aynı sinemaya gittiğimde yaş sınırı konusunda şikayetlerimi ileteceğim.
    Neyse biz gelelim Para Avcısı'na. Yönetmen Martin Scorsese film hakkında şöyle demiş: "Kahramanım Jordan Belfort, Wall Street'teki hedonist yaşamı ve saplantılı açgözlülüğüyle günümüz toplumundaki tüm yanlışların yansıması". Filmin özeti aynen bu. Zengin olmayı kafaya koymuş Jordan Belfort, çok genç bir yaşta Stratton Oakmont yatırım şirketini kurar. Yanına eğitimsiz ama hırslı satışçıları toplar. Her türlü satış hilesiyle yatırımcıları kandırarak müthiş paralar kazanır Jordan. Öyle ki bu paraları nasıl harcayacağını bilemez. Kadınlar, içki, uyuşturucu çemberinde hedonizmin sınırlarında bir yaşantı içerisine girer. Tüm şirket çalışanları da yanındadır. Peki bu hep böyle sürer mi? Bunu söylemek filmin sonunu söylemek olur.

    Para Avcısı, 18 yaş sınırını aşan sahneleriyle Amerika'da tartışılan bir film olsa da, gişe başarısı oldukça yüksekmiş. Evet, Jordan Belfort ve takımının seks, uyuşturucu, partileme, kandırma, yolsuzluk konusunda her türlü utanma duygusundan uzak, akla hayale gelmeyecek saçmalıkta aşırı hareketlerini izleyince " Yok artık, bu kadar da olmaz" diye düşünüyorsun ama tüm bunlar o kadar komik işlenmiş ki olaylara gülmece tarafından bakabiliyorsun ancak. Film hızlı başlıyor ve aynı hızla devam ediyor. 3 saat gibi uzun bir süresi olmasına rağmen sıkılmıyorsun. Ben çok güldüm açıkçası. Leonardo DiCaprio, Jordan Belfort rolünde inanılmaz sevimli, adama sinir olamıyorsun bile. Ki bu rolüyle Golden Globe ödül töreninde Komedi Müzikal dalında En İyi Erkek Oyuncu seçildi ve yine aynı rolle Oscar'a da aday gösterildi. Para Avcısı, En İyi Film de dahil olmak üzere 5 dalda Oscar'a aday eğlenceli bir film. Fakat tekrar hatırlatayım 18 yaş sınırını sonuna kadar hak ediyor. Rahatsız olurum, saçma bulurum diyen hiç gitmesin.
    Para Avcısı iyi, hoş, eğlenceli diyoruz ama her ne kadar abartılı yansıtılsa da olaylarda gerçeklik payı var. Jordan Belfort diye biri gerçekten var ve yatırımcıları kandırarak zengin olmuş, parasını deli partilerde harcamış, yolsuzluklar ortaya çıkınca yargılanmış ve hatta arkadaşlarını ele vererek cezai indirimden yararlanmış. Şimdilerde yaşadıklarını yazdığı kitabıyla ve motivasyon konusunda verdiği seminerlerle geçinmekteymiş. Filmi gülerek seyrettim tamam ama insanları kandırmayı iş edinen ve bunu utanmadan uygulayan, çevresindekileri ilk fırsatta satan bir adamdan motivasyon dersleri alır mıydım o konuda emin değilim. Alanlar varmış demek ki. Filmi izledikten sonra müşterileri artar mı, azalır mı bilmem? Ama artarsa hiç şaşırmam. Çünkü filmin bir sahnesinde Jordan şöyle diyordu:                   "Stratton Oakmont, Amerika'nın ta kendisidir". Vaaay! Bunu siz söylediniz dostum!





7 yorum:

  1. Tek kelimeyle: Igrendim!
    Bu film hakkinda daha fazla yazmak bile istemiyorum, blogumda yeterince yazmistim görüslerimi..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben çok güldüm:) Bu bir drama olsaydı iğrenirdim. Yozluğu, yolsuzluğu gayet güzel vurgulamış diye düşünüyorum.

      Sil
  2. Filmi henüz izlemedim Sezercim ama izleyeceklerim arasında benimde.. Bakalım ben nasıl bulacağım bu para avcısını ;)
    O sinemadaki aileye inanamadım :))))))) Gözlerini kapa haaaa:))) Hey allahım !!!!!

    YanıtlaSil
  3. Biz de, bir tek bizim ülkemizde var sanıyorduk böyle tipleri! toplumun gözünün içine baka baka kandırmak insanları!.. bir de üstelik bunun üzerinden de ayrıca prim yapmak, meşhur olmak, kitap çıkarmak seminer vermek vs.!..Ne uyanıklar var şu dünyada ya.. bir de kuzu kuzu saf safffgiller.) dürüst olunca saf oluyorsun bir de kabahat işlemiş gibi! Yolsuzluk, çürümüşlük her yerde...Bakalım insanlık ne zaman kendine gelecek...film hk.da bilgilendirdiğin için teşekkürler sezercim. Şu aralar özelimizde gelen giden yoğunluğumuz pek çok. Uzun zamandır şöyle keyifle kurulup ekran karşısına pardon sinema salonunda:) film seyredesim var.) Flm yorumlarına göre seçim yapacağım bakalım.. kısmetse.) Sevgilerimle, güzel bir haftasonu dilerim...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de güzel bir hafta sonu diliyorum Esin Hanım. "Her" girdi vizyona, onu tavsiye ederim.

      Sil
  4. Bak sen! Ben de sirasi gelince seyrediim bari :-)

    YanıtlaSil

Yorumu olan?