11 Şubat 2014 Salı

AMERİCAN HUSTLE


    Bugünlerde arka arkaya vizyona giren filmler pek hoş, pek seyredilesi... Ve ben de bu aralar deli gibi film izlemek istiyorum. Oscar'a aday filmleri de tamamlamak lazım. Sırasıyla Düzenbaz, 12 Yıllık Esaret, Karlar Ülkesi ve Para Avcısı'nı seyrettim.             Her birinden ufak ufak bahsetmek isterim. Fakat ayrı yazılarda... Bu yazı American Hustle, yani Düzenbaz hakkında:

   American Hustle'ı henüz vizyona girmeden merakla bekliyordum. Sizce de reklamı biraz fazla yapılmadı mı? Yüksek beklentilerle izledim ama açıkçası çok çok etkilendiğim bir film olmadı. 
    David O.Russell'ın yönettiği filmin Jennifer Lawrence, Christian Bale, Bradley Cooper, Amy Adams, Jeremy Renner'dan oluşan kalabalık bir kadrosu var.         Robert de Niro da tadımlık bir rolle yer almış filmde. Film, Amerika'da gerçekten yaşanmış bir yolsuzluk skandalından (Abscam Skandalı) yola çıkarak çekilmiş.         Biraz daha mizahi bir dille, dikkat çekici starlarla parlak bir hikayeye dönmüş bu rüşvet ve yolsuzluk skandalı. 
    Ufak çaplı düzenbazlıklarla geçinen  Irving ve Sydney, büyük bir olay yakalamayı kendisine amaç edinmiş FBI ajanı Di Maso tarafından yakalanırlar ve işbirliğine mecbur bırakılırlar. Di Maso'nun planı eyaleti kalkındırmak isteyen New Jersey valisini ve kongre üyelerini uygunsuz işler yaparken yakalamaktır. Vali, bir Arap Şeyhi ile anlaşır, Arap Şeyhi'nin yatırım yapması için Amerikan vatandaşı olması gerekmektedir ve vatandaşlık için bazı kongre üyelerine rüşvet verilecektir. Irving ve Sydney, FBI ajanının yönlendirmesiyle valiyi yavaş yavaş tuzağa sürüklerler.Aslında vali iyi niyetlidir ve düzenbazlarımız tarafından kandırılarak yönlendirilir. Ve biz bu aşamada valiye acırız, aslında bunları yapmak istemeyen Irving'e üzülürüz ve özel hayatındaki başarısızlığını işinde kazanacağı büyük çaplı bir başarıyla örtbas etmek isteyen FBI ajanına fena şekilde sinir oluruz. Ha bir de Irving ve Sydney aşkının inişli çıkışlı hallerini seyrederiz. İşin içine Irving'in hafif çatlak karısı Rosalyn de girince durumlar biraz karışır, gerilim tırmanır, ne olacak nasıl olacak derken işler bir şekilde bir sona bağlanır. 
    American Hustle, komedi-müzikal  türünde değerlendirilen bir film ama gülünecek sahnelerin olmadığını belirtmek isterim. Belki bir-iki ufak sahne... Oyuncuların tiplemeleri konusunda diyorlarsa o ayrı. Her biri gerçekten çok farklı tiplemeler ortaya çıkarmışlar. Christian Bale'deki değişim şahane. Bradley Cooper'ın saçları olay:) Jennifer Lawrence deli dolu eş rolünde çok sevimli ve Amy Adams da çok farklı. Nasıl desem? Pırıl pırıl parlıyorlar. Her biri ayrı ayrı keyif verdi diyebilirim. Evet, bu filmin artısı kesinlikle oyuncuları. Olayların gelişme aşamasında ara ara konudan kopmak mümkün. Ama sonlara doğru toparlıyor ve en nihayetinde neler olacağı merakla bekleniyor. 1979 yılında geçtiği için kostümler ve dekor da oldukça ilgi çekici.
    Çok etkilenmedim demiştim ama epeyi övdüm filmi:) Bakalım Oscar ödül töreninde neler olacak? American Hustle tam 10 dalda Oscar'a aday. Ve Oscar'ın habercisi sayılan Altın Küre Film ve Televizyon ödüllerinde de Müzikal-Komedi dalında En İyi Film seçildi. Amy Adams En İyi Kadın Oyuncu, Jennifer Lawrence ise En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu ödüllerini aldılar bile. 
   




4 yorum:

  1. Cocuklugumdan beri bir oscar ödül töreni izleyicisi olarak, her yil cok merak ederim aday filmleri ve törenden önce vizyona girenlerin hepsini izlemeye calisirim. Blogumdaki son yazilarimdan birinde bahsetmistim ben de bazi filmlerden (ugradiginda okursun).
    En son "Dallas Buyers Club" i izledim, fena degildi, izlenebilir.
    American Hustle kaldi henüz izlemedigim, en kisa zamanda onu da izleyecegim, bakalim hosuma gidecek mi. Aday filmler icinde beni cok müthis etkileyen, tekrar tekrar izlerim dedigim bir film olmadi bu sene acikcasi. Bakalim oscar gecesinde neler olacak... az kaldi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yazını daha okumadım Ayşecim, bakayım hemen.Ben de Dallas Buyers Club'ı izlemedim, beğeniyorlar genelde sanırım.

      Sil
  2. Hiç beğenmedim hiç, bitsin diye sıkıntıyla bekledim. Sıradan bir film bence, bu kadar abartacak nesi vardı ki? Bir tek Jennifer Lawrance, o da zaten her filmde şirin. Benim favorim "Her", "The Wolf of Wall Street"e de şans veriyorum...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Benim de beklentimi karşılamadı. Dediğiniz gibi fazla abartıldı.
      Her'ü çok merak ediyorum. Bu cuma vizyona gireceği için önümüzdeki günlerde seyredecegim. Ondan da beklentim yüksek, siz de favorim diyorsunuz.

      Sil

Yorumu olan?