17 Temmuz 2021 Cumartesi

YOLCULUK ERTESİ... YORGUN, MUTLU...

    1.5 yıl aradan sonra ilk uçak yolculuğumu gerçekleştirdim. Uçuşun yönü Dalaman'a ve ardından Kaş'a doğruydu. Mutluluğum tarifsizdi. Bayram kalabalığına kalmadan gittik geldik. Bir hafta boyunca denizden çıkmadım desem yeridir. Kaş mavisi bana çok ama çok iyi geldi. 
    Tedirginlik yaşadım mı? E yaşadım aslında. Bunun için otel yerine Airbnb'den daire kiralamayı tercih ettik. Bu siteden kiraladığım evlerle ilgili yurt içi, yurt dışı hiç sorun yaşamamıştım, bu kez de öyle oldu. Pırıl pırıl ve kullanışlı bir evde çok rahat ettik. Dışarıda yoğun kalabalıktan uzak durduk. Zaten kalabalık döneceğimize yakın zamanda artmaya başladı. Bayram tatili bu açıdan sıkıntılı olacak gibi. Maske ve mesafe konusuna dikkat eden var, etmeyen var. Hava da öyle sıcak ki maske kullanımı zorlaşıyor ve umursamamaya yol açıyor. Eğer ortam kalabalıksa, açık havada dahi olsak, biz hâlâ kullanıyoruz, onu belirteyim. Artık açık havayı geçtim bari kapalı alanlarda gevşeme olmasa düşüncesindeyim. Örneğin İstanbul Havalimanı'nda her şey normaldi, görevliler devamlı uyarıyorlardı, herkes sessiz sakin ilerliyordu. Dalaman'a uçuş da sıkıntısızdı. Ancak Dalaman Havalimanı için aynı şeyi söyleyemeyeceğim. Sanırım tatilde nispeten rahat davranmanın etkisi sürüyordu ki maskesini indirip gezen çok kişi vardı ve ortalıkta görevli görünmüyordu. Kaş'ta pek Rus turiste rastlamadım ancak havalimanında civar tatil bölgelerinden dönüşte olanlar vardı ve epeyi rahatlardı. Ben farklı bir ülkede olsam misliyle dikkat ederim, milletteki bu gevşekliği anlamam mümkün değil. Bir de üzgünüm ama -ve dikkatli davrananları ayrı tutarım- yurt dışında yaşayan Türkler'de de gözledim o rahatlığı. Tahminim PCR testi ve aşı gibi gerekli şartları karşılamış olmalarından kaynaklı bir durumdur ancak hiçbir şeyin garanti olmadığı bir salgında semptomsuz hasta olmanın tedirginliğini yani başkalarına bulaştırma potansiyelimizi düşünmemiz lâzım. Özelikle kapalı alanlarda. Hadi biz birkaç saat havalimanında bulunduk. Fakat sabahtan akşama kadar orada çalışanlar var, onların risklerini arttırmaya gerek yok.

    Uçak yolculuğunu o kadar özlemişim ki... Ne inişte ne kalkışta, önceden sık yaşadığım korkuyu yaşamadım. Aksine çocuklar gibi mutlu ve heyecanlıydım. Ortam eskisi gibi değildi muhakkak ama o an onu düşünemedim bile. Şimdi daha korkusuz günlerde keyifli uçuşların hayalini kuruyorum. Mümkünse bir kısmı uzak uzak diyarlara olsun. 
    Ve Kaş... Kaş'a ilk kez gittik. Şu salgın şartlarında bile o kadar sevdik ki...  Daha önce tercih etmediğimiz için defalarca kendi kendimize söylendik. Türkiye kıyılarında ziyaret etmediğimiz ender yerlerden biriydi Kaş. Bunca yıl "Denizi çok soğuk, girilmiyor" diyenlerin kurbanı olmuştuk resmen. Yüzmeyi sevdiğimiz için ve yazın toplamda ancak 2-3 hafta denizle buluşabildiğimizden, hâliyle girilmeyecek derecede olan yerleri tercih etmiyorduk. Pişmanız. Küçükçakıl'daki yer yer soğukluk dışında son derece normal bir suyu var. Ben bu klişeye nasıl aldandım bilmiyorum. Kısacası Kaş'a ziyaretlerimiz devam edecek. Hakikaten Kaş'ta denizin mavisi bir başkaymış. Çok güzelmiş. Anlatırım. Bir sonraki yazıda...

    Her anını değerlendirmek isteyince erkenden kalkıp tüm gün koşturuyorsun ve bu hâliyle tatil yorucu oluyor. 
Bir süredir çıkmaya çıkmaya da hamlamışız. Ancak kafam öyle rahat ki... Kollarımın bacaklarımın sızlamasına aldırmadan gelir gelmez bavulları boşalttım, her şeyi yıkayıp yerleştirdim. 2-3 gün böyle geçti. Şimdi buradan uzakta kaldığım süre boyunca kaçırdığım yazıları okuyacağım. Dikkatlerden kaçmasın, "Bir Ressam, Bir Resim" serisinin 22.yazısını önceden ayarlamıştım ve uzaklarda olsam da yayınladım. Aferin bana! :) Artık okuma, yazma rutinime dönüyorum. 
    Okuma demişken... Tatilde yanıma -öncesinde bitiremediğim için- Orhan Pamuk'un Veba Geceleri'ni almıştım. Nasıl yanlış bir karar! "Tatil kitabı" kavramını sevmem ama salgının çekilmeyen gölgesinde kafa boşaltmak için gittiğin tatilde bu kitap olmaz aslında. Bir de sağ olsun yazar öyle çok tekrara düşmüş ki okumama denizin  minik dalgaları ve cırcır böceklerinin sesi eşlik ederken konsantre olmam oldukça güç oldu. Hiç huyum olmadığı halde bir kere uyuyakaldım. Neyse yarıdan sonra tekrarlar azaldı da tempoyu yine kazanabildim. Bunca söze karşın kitabı sevmediğim zannedilmesin. Sevdim. Düşündüren bir kitap. Fakat benim için en iyi Orhan Pamuk kitabı her daim "Benim Adım Kırmızı".
    Ufak bir merhaba yazısı yazayım derken yine lâfı uzattım. Şimdilik burada kesiyorum. Artık diğer bloglara yolculuğum başlamalı bence.
    
    



30 yorum:

  1. oh kaş mavisi güzelmiş :) uçak, deniz, eveey yaaa vallası oh oh iyisin. orhan pamuk tatilde yazın çekilmez tabiii :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aslında çekilir de konu veba olunca ve salgına denk gelince fena oldu, onu belirtmek istedim daha çok:)
      Sevgiler Deep...

      Sil
  2. Ne güzel anlatmışsınız; Düşündürücü, bilgilendirici, yönlendirici. Kaş unutamadığım tatil yörelerinden biridir. Günlük tekne gezileri çok güzeldi. Küçük, sakin, sade, doğallığını koruyan bir tatil yöresi.
    Sevgiyle.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kaş'ı pek geri planda tutmuşuz biz, pişman olduk doğrusu:)
      Çok teşekkür ediyorum Makbule Hanım. Sevgiler...

      Sil
  3. Hoş gelmişsiniz! Tam zamanında gidip gelmişsiniz, hazır İstanbul'un sıcağı Kaş'ı aratmıyorken, alışmak da kolay olur. :))
    Ben soğuk denizi tercih ederim, özellikle dışarısını sıcak olduğu yaz ortası günlerde serin deniz gibisi var mı? Kaş'ı çok uzun zaman önce görmüştüm, şimdi gitsem ne çok değişiklik vardır.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne sıcaktı ama İstanbul. Gerçi her yer sıcaktı:) Bakalım yağmur bekliyoruz şimdi.
      Kaş değişmiştir muhakkak, yıllardır gidenler bahsediyorlar fakat çoğu yere göre kötünün iyisi bir durum var. Değişmez umarım. Hep iyi kalsın Kaş.
      Soğuk denizi eşim sevmiyor. Orhun ve benim için sorun yok:) Ayrıca bir itirafım var, Kaş'ta deniz kaplumbağası çok ya, ben bir de ondan korkuyordum senelerdir:) Rastlamadık bu yaz ama hep teğet geçtik:) Çok severim kaplumbağaları ama yüzerken rastlasam korkarım. Balıktan bile korkuyorum, hiç aşağıya bakmadan yüzüyorum:)
      Teşekkürler, sevgiler...

      Sil
  4. Ayyy, nefis olmuş. Ne iyi gelmiştir.

    YanıtlaSil
  5. "Zihin manyak mısın" diyor bazen arkadaşlar bana ama gerçekten ben de uçuşları özledim. O tatlı (ama bazen tatsız) bekleyişleri, bavul hazırlamalar, plan yapmalar... Uçak kokusunu bile :D Arkadaşım Afrika'ya çağırıyor beni. Orada kimse maske takmıyormuş, hastalık yok denecek kadar azmış (veya artık kendileri bilmiyor hastalığın varlğını). Bazen diyorum 2.dozdan sora maske stoğumu alıp gitsem mi bir süre? Görmek istediğim de bir ülke. Yağmur mevsimi de gelmiş. Şakır şakır yağmur var çocukla ne zaman konuşsam.

    Deniz mavisini görünce fotoğrafta bir hoş oldum :)) Çok güzel dolu dolu bir tatil geçirin. Darısı 2022'de bizlere :) Airbnb de iyi olmuş. Otellere bakışımı paylaşmıştım. Sokakta bile insanlar lay lay loy loy modunda. Otel lobisinde falan hayal edemiyorum. Bir de Rus turist falan mazallah. Kavga gürültü sebebi :)))) Zihin sakin bir insan olmasına rağmen böyle konularda cazgırlaşabiliyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Zihin bence gitmelisin. Havan değişsin. Hem ne güzel orada yaşayan arkadaşın var, neyin ne olduğunu biliyordur. Senin adına ben heveslendim:) Afrika'daki rahatlık şaşırttı beni bu arada, yahu bu nasıl bir virüs? Sürekli okuyorum, inceliyorum ama çözemiyorum:)
      Orhun küçükken otelleri tercih ediyorduk ama uzun bir süredir genelde Airbnb kullanıyoruz. Misafir puanım falan epeyi yüksek, dünya çapında ev sahiplerinin aranan müşterileri olduk:) Alıştık iyice yani:)
      Zihin hangi biriyle kavga edeceksin? Biz aşımızı olduk, temkinli davranmaya devam ediyoruz. Az çıkıyoruz, maske-mesafe devam. Gerisi kendisi düşünsün artık. Yıldım. İnsanlar bir acayip.
      Teşekkürler Zihin, sevgiler benden sana...

      Sil
  6. Sefaniz olsun Sezercim, Kaş ı ben de çok seviyorum ama Antalya Kaş yolu pek fena. Yorumları cevaplayamiyorum hala tam toparlayamadim affeyleyin, sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İyi ki Antalya'dan gitmedik o zaman:) Uçaklar daha müsait olabilir diye bir an düşündük çünkü.
      Siz iyi olun, zımba gibi ayağa kalkın da gerisi kolay Nurşen Hocam. Yorumları okuduğunuzu biliyorum. Tekrar geçmiş olsun, kocaman sevgiler benden...

      Sil
  7. Biraz da cesaret gerekiyormuş demek ki. Sonuç mutluluk ise gerisi mühim değil:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yine de temkinli olmak lâzım. Bizimki bu şartlarda yarı cesaret:)
      Çok teşekkürler Zeugma, sevgiler...

      Sil
  8. Bir Benim Adım Kırmızı'cı da burada var:) Kaş'ın son durumunu bilmemekle birlikte yeri ayrıdır bende, onu Bodrum'un eski zamanlarının yerine koymuşumdur hep. Ne iyi yapmışsınız bu tercihle.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çocukken yolumuz düşmemiş. Orhun küçükken rahat oteller vs.tercih ettik, o biraz büyüyünce tatilleri yurt dışında geçirir olduk. Yani Kaş hep ertelendi. Pişmanız:) Tabii her yer gibi Kaş da değişmiştir ama kötünün iyisi durumu var. Umarım böyle sakin sakin gider.
      Benim Adım Kırmızı'yı çok oldu okuyalı. Çok sevdim. Bu ara tekrar okuyasım var aslında. Sevilen romanlar için böyle bir yol izlenmeli:)
      Çok teşekkür ediyorum, kocaman sevgiler benden...

      Sil
  9. Bence de en iyi Orhan Pamuk kitabı Benim Adım Kırmızı :)

    YanıtlaSil
  10. Ah üzüldüm Kaş' ı görmeden geçirdiğiniz yıllara :( Benim size nacizane tavsiyem de Eylül ve Ekim aylarında gitmeniz eğer gidebiliyorsanız. Daha sakin boşalmış ve ve lokum gibi bir deniz size kalmış oluyor. Hatta yapabilirseniz Likya yolunda da yürüyüş yapabilirsiniz. Kaş' ı fotoğraflarda da olsa görmek iyi geldi. İyi bayramlar şimdiden.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İnanın biz de üzüldük:) Çocukken yolumuz düşmemiş. Orhun küçükken de rahat oteller vs.tercih ettik, o biraz büyüyünce tatilleri yurt dışında geçirir olduk. Yani Kaş hep ertelendi. Denizinin ısrarla çok soğuk olduğunun söylenmesi, kaplumbağalarla yüzülüyor denmesi ve benim -onları çok sevmemem rağmen- korkmam vs. Pişmanız:) Tabii her yer gibi Kaş da değişmiştir ama kötünün iyisi durumu var. Umarım böyle sakin sakin gider. Çevresinde gezilecek görülecek yer çok ancak pandemi şartlarında sakin bir tatil yaşamak durumundaydık. Daha sonra karış karış gezeceğiz inşallah:) Dediğiniz gibi eylül-ekim ayları aklımızda. Çok çok teşekkür ediyorum. Kocaman sevgiler benden.

      Sil
  11. Hoş geldin sefa getirdin Sezer. :))))
    tatil olurda iyi gelmez mi? :)
    Bir günlüğüne Kaş'a uğramıştık. Çok gezemedim ama denizine hayran kalmıştım. Ne iyi etmişsiniz , pandemi sürecinde ufak bir molaya ruhumuzun çok ihtiyacı var.
    Selamlar, iyi bayramlar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Denizi şahane ve soğuk falan da değilmiş üstelik:) Herkese kulak asmamak gerektiğini, hislerine güvenmek gerektiğini bir kez daha anladım:) Çok teşekkür ediyorum Gülşah, her zamanki gibi çok naziksin. Sevgiler benden...

      Sil
  12. Harika bir gezi olmuş Sezer'cim. Antalya Kaş-Kekova çevresi, kıyı şeridi, koylar ne güzeldir. Bayram kalabalığına takılmadan gidip gelmeniz de çok doğru olmuş. Biz de öyle yaptık. Zira maske, mesafe hak getire idi!. Takanlar az, takmayanlar bir hayli çoktu. Bu gidişle pandemi sona erecek gibi görünmüyor!. Can sıkıcı bir durum. Anlaşılan bu kış da yine dört duvar arasında ama kendi dünyalarımızın zenginliği içinde üretmeye devam edeceğiz. Yeter ki sağlığımız yerinde olsun. Sana ve ailene iyi bayramlar diliyorum. Sevdiklerinle birlikte sağlıkla, esenlikle, gönlünce daha nice bayramlara ve bayram tadında güzel günlere Sezer'cim. Sevgilerimle...✿❤✿

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tekne turu yaptık, koylara uzandık, mutluyum:) Esincim normalde de -az sayıda aile ziyareti hariç- bayramda dışarı çıkmam, salgın zamanı hiç çıkmam:) İyi zamanda gidip döndük. Tıpkı sizin gibi... Tedbiri elden bırakmamakta fayda var. Dediğin gibi bu kış da evlerdeyiz herhalde. Ama az kaldı. Geçecek. Öpüyorum seni güzel yanaklarından:) Kocaman sevgiler benden sana...

      Sil
  13. Tatilin iyisi kötüsü olmuyor değil mi? O deniz kokusu bile insani nasıl huzurlandırıyor. Sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Deniz... Canım deniz... Tuzlu suyla buluşmak gibi yok:)
      Benden de kocaman sevgiler...

      Sil
  14. Masmavi sular ne güzel... Denizi çok özlüyorum 😊

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. En kısa zamanda denizle buluşman dileğiyle Sevgili Derya...

      Sil
  15. Akdenizde tatilin tadı eylül ve ekim aylarında çıkar, iyi tatiller

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Temmuz, Ağustos ayları da beni rahatsız etmiyor doğrusu:) Hattâ Akdeniz dahi olsa Ekim bana göre soğuk bile:) Tabii bu son yıllarda iyice hissedilen iklim krizine kadar böyleydi.Mevsimler zamanında yaşanır umarım. Çok teşekkürler Özlem.

      Sil

Yorumu olan?