23 Ocak 2020 Perşembe

SANAT SINAVI... KENDİNE GÜVENEN BERİ GELSİN :)

    Ülkü Tamer'i çok severdim. Şairdi, gazeteciydi, yayın yönetmeniydi, oyuncuydu, öğretmenlik yapmıştı. Sanırım Milliyet Çocuk'u hazırlayan isim olması nedeniyle girdi hayatıma. Dergiyi çok severdim. Çocukken okuduklarımın hiç bir satırını atlamadığım için derginin editörünü bilirdim. Filmler bitince olan akışları bile pür dikkat okuyan bir çocuktum:) Ülkü Tamer'in ismini muhakkak çevirmen olarak da okumuşumdur. Yaşlılık zamanında ayrı sevdim kendisini. Bazen televizyonda konuşma programlarında rastlıyordum. 
Tatlı tatlı anlatırdı. Ömrünün son yıllarındaki halini babama benzetirdim. Neden bilmem, anı kitaplarını alıp okumadım. En kısa zamanda yapmalıyım. Kütüphanemde şairin "Sanat Sınavı" isimli bir kitabı var. Geçenlerde tekrar elime geçti. Biraz karıştırayım derken baştan sona yine okudum. Kitap 6 dalda 666 sorudan oluşuyor. Biraz kazık bir sınav:) Sorular çoğunlukla zor. Fakat her birini okumak çok keyifli. İşte bu sorulardan bir kısmını sizlerle de paylaşmak istedim. Sorarken önemli bilgiler verenleri, bilinme ihtimâli olanları, bilinmese de çoğunluk tarafından tanınan isimlerin olduğu soruları baz aldım. Haydi biraz kendimizi test edelim :) Cevaplar soruların tamamı bitince, aşağıda.



SİNEMA
   1- Üç oyuncu öldükten sonra Oscar'a aday gösterilmişlerdi. İçlerinden yalnızca biri bu ödülü alabilmişti. Kimdi bu sanatçılar?
   2- Rol önce George Raft'e önerilmişti. Raft kabul etmeyince o oynadı, yıldızlığını pekiştirdi, Oscar'a aday gösterildi. Ama "Time" dergisinde çıkan bir yazıda onun için şöyle yazılıyordu: "Öylesine uydurma bir sertlik içinde ki, sanki Buster Keaton Paul Gaugin'i oynuyor." Kimdi bu oyuncu?
   3- Afişinde şu cümle yer alıyordu: "Nazik palyaçoyla güzel balerin arasındaki aşkın ölümsüz öyküsü." Filmin adı?
   4- Birinci Dünya Savaşı'nda bir Alman siperinde bulunmuş bir köpekti. Hollywood'a götürüldü. Kısa sürede ünlü bir yıldız olarak belirdi, Warner Bross'a büyük paralar kazandırdı. Havlaması da güzel olduğu için, sesli filme geçildikten sonra da ününü sürdürdü. Neydi adı? (Benden not: Bu köpeğin hayatını anlatan kitap ve film de var.)
   5- Oscar, Emmy, Tony, Grammy... Dört büyük ödül... Bu dört ödülü de kazanan dört yıldız vardır. Kimler olduğunu biliyor musunuz?
   6- Sinemanın önemini kavrayan ilk devlet adamıydı. "Sinema, bütün sanatlar içinde en önemli araçtır" demiş, bu araçtan yararlanmak için bütün olanaklarını kullanmıştı. Kimdi?
   7- Sinema meraklıları, Kazablanka filminde Nick Blaine rolünün önce George Raft'e önerildiğini, o kabul etmeyince Humphrey Bogart'ın kamera karşısına geçtiğini bilir (Bakınız 2.soru). George Raft büyük bir fırsat kaçırmıştı. Peki Humphrey Bogart'ın da "basireti bağlansaydı" Nick rolünü kim oynayacaktı?
   8- Ercüment Er, Mümtaz Osman... Bunlar bir sanatçımızın Muhsin Ertuğrul için yazdığı senaryolarda kullandığı takma adlardı. Yine Muhsin Ertuğrul'la birlikte bir film yönetti: Cici Berber (1933). Bunu dört yıl sonra "Güneşe Doğru" izledi. Ayrıca, Düğün Gecesi, Kanlı Nigâr, İstanbul Senfonisi gibi kısa filmlere de yönetmen olarak imza attı. Kimdi bu sanatçımız?
   9- Polonyalı yönetmen Andrzej Wajda'nın sosyalist ülkelerde Stalin dönemini ilk kez açık biçimde eleştiren 1978 yapımı filminin adını hatırlıyor musunuz?
   10- Yönetmeni Robert Zemeckis, başoyuncusu Tom Hanks... 1995'te En İyi Film, Yönetmen, Erkek Oyuncu, Uyarlama Senaryo, Kurgu, Görsel Efekt Oscar ödüllerini aldı. Filmin adı?
   11- Sinemada en çok canlandırılan karakteri soruyoruz. Kahramanımız, roman sayfalarından sıyrılıp beyazperdede yüzlerce kere boy gösterdi. Basil Rathbone'dan Christopher Plummer'e kadar 68 değişik oyuncu tarafından canlandırıldı. Kimdi? (Benden Not: Soruları aldığım kitabın basım yılı 2006. O tarihten sonra bu kahramanın canlandırılma sayısı arttı).
   12- ABD'li ünlü sinema eleştirmeni Rex Reed onun için şunları yazmıştı: "Oyunculuğu çoktan bırakmış. Şimdi saçları dökülmüş, orta yaşlı, göbekli, beyazperdenin bağışlamadığı kusurları taşıyan bir adamdan başkası değil. Ağzı ıslak tuvalet kağıdıyla doluymuş gibi konuşuyor." Oyuncu, eleştirilen filmdeki rolüyle hem Oscar, hem de Altın Küre En İyi Erkek Oyuncu ödüllerini aldı. Sinema tarihinin en başarılı yıldızlarından biri sayılan bu oyuncu kimdi, hangi filmdeki rolüyle eleştirilmişti?
   13- Anne Frank'ın Hatıra Defteri filmindeki rolüyle En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu Oscar'ını kazanmıştı. Alışılmışın dışına çıkılmış, ödül kendisine Amsterdam'da, Anne Frank'ın 1944'te Naziler tarafından yakalanmadan önce 25 ay boyunca saklandığı evde verilmişti. Kimdi bu oyuncu?
   14- ABD'li bir yazar, kendi romanından sinemaya uyarlanan bir filmde, yarattığı ünlü dedektifi oynamıştı. Yazarın, filmin, canlandırdığı dedektifin adlarını biliyor musunuz?
   15- 1888'de İstanbul'da doğdu. 1910'da İstanbul Sultanisi'nde dahiliye memuru olarak görev yaparken sinemayla ilgilendi. Ali Efendi Sineması'nın hissedarlarından biri olarak işletmeciliğe başladı. Yeşilköy'deki Ayestefanos anıtının yıkılışını görüntüleyerek Türk sinemasının ilk filmini yaptı. Daha sonra Merkez Ordu Sinema Dairesi'ni kurdu; bu kurum adına haber fimleri çekti. 1956'da öldü. Kim olduğunu biliyor musunuz?


    TİYATRO
   1- Padişah Abdülmecit tiyatroya pek meraklıydı. Sık sık tiyatroya giderdi. Ama bu "hafiflik" pek hoş karşılanmıyordu. Abdülmecit, bunun üzerine Dolmabahçe Sarayı'nın silahhanesinde bir salon yaptırarak tiyatroyu kendi ayağına getirdi. Saraydaki temsillerde Hademei Hassai Şahane'nin önemli bir yeri vardı. Neydi bu Hademei Hassai Şahane?
   2- Sahneye çıkan ilk Türk kadınının kim olduğu sorulunca genellikle Afife Jale yanıtı alınır. Oysa Abdülhamit zamanında bir Müslüman Türk kadını, adını değiştirip "Amelya" yaparak sahneye çıkmış, çeşitli oyunlarda oynamıştı. Amelya Hanım gerçekte kimdi?
   3-Maria Augusta von Trapp (1905-1987), eşi ve üvey çocuklarıyla bir şarkıcılar topluluğu oluşturmuştu. 1939'da Avusturya'da Naziler'den kaçarak ABD'ye gittiler. Öyküleri Rodgers-Hammerstein çiftinin bir müzikaline konu oldu. Sonradan sinemaya da aktarılacak bu müzikalin adı neydi?
   4- Ünlü "Kiss Me Kate" müzikali hangi klasik komediden yararlanılarak oluşturulmuşu?
   5- Peyami Safa 100'ü aşkın kitap yazmıştır. Dokuzuncu Hariciye Koğuşu, Cumbadan Rumbaya romanlarıyla olduğu kadar, Server Bedi takma adıyla yazdığı polisiye serüvenleriyle de tanınır. Bu kadar yapıt arasına bir de oyun sığdırmıştır. 1937'de yazdığı bu tek oyunun adı nedir?
   6- O-Kuni adlı kadın, Japonya'da tapınaklara para toplamak için dolaşan bir din gönüllüsüydü. Kyoto'da dans ederek söylediği şarkılar ilgi çekince, bir topluluk oluşturdu. Erkek rollerini kadınlar, kadın rollerini erkekler oynuyordu. Hükümet, kadınların sahneye çıkmalarını yasaklayınca, bütün roller erkeklere kaldı. Zamanla bir tiyatro türü ortaya çıktı. Kabuki adı verilen bu türün hangi yüzyılda doğduğunu biliyor musunuz?
   7- Kısacık bir soru: Opera güftesine ne ad verilir?
   8- 16.yüzyılda bir ülkede çıkarılan yasa tiyatro oyuncularını da ilgilendiriyordu. Bu yasaya göre, her oyuncu birinin koruması altına girecekti; en azından bir baronun koruması altında olmaya oyuncular "dilenciler ve serseriler" sınıfında yer alıyordu. Hangi ülkede çıkarılmıştı bu yasa?
   9- 1882'de Abdülhamit döneminde Gedikpaşa Tiyatrosu'nda Ahmet Mithat Efendi'nin bir oyunu olarak sergilendi. Saray'a oyunda Çerkezler'in bağımsızlığını savunan bölümler olduğu jurnallendi. Oyun hemen yasaklandı. Gedikpaşa Tiyatrosu'da bir gecede yıktırıldı. Bir tiyatronun sonunu getiren oyunun adını biliyor musunuz?
   10- Vehbi'nin Surname'sinden bir alıntı: "O ecinni suratlı, tuhaf görünüşlü, neşe dağıtmakta ihtisas sahibi şahıslar... maskaralık oyunu ile ortaya ferahlıklar saçtılar, sadr-ı azamın bulunduğu çadırın önünü herkesi güldürmek suretiyle bir neşe ve kahkaha bahçesine çevirdiler." Ortaoyununun öncüsü sayılan bu tiyatro türüne ne ad verilir?
   11- 19.yüzyıl Fransa'sında en önemli tiyatro olaylarından biri, 1887'de Theatre Libre'ın, Özgür Tiyatro'nun açılmasıydı. Çoğunlukla tek perdelik oyunlar sergileyen topluluk amatörlerden oluşmuştu; Fransız tiyatrosuna doğallığı getirdi. Tiyatronun yöneticisi, karşılaştığı parasal sorunlar yüzünden Özgür Tiyatro'yu bir başkasına devretti, kendi adıyla anılan bir topluluk kurdu. Bir süre sonra da yurdumuza gelerek çağdaş Türk tiyatrosunun oluşumuna katkılarda bulundu. Kimdi bu tiyatro adamı?
   12- Sedat Simavi denilince akla genellikle sadece Hürriyet gazetesi gelir. Oysa Simavi ünlü gazetesini kurmadan önce sinemacı, yazar, çizer, yayıncı olarak nice deneyimler yaşamıştı. Film yönetmiş, roman yazmış, karikatür yapmış, gülmece dergileri ve başka günlük gazeteler yayımlamıştı. Bu arada iki yıla (1940-1941) üç de oyun sığdırmıştı. Bu oyunlardan hiç olmazsa birini adını biliyor musunuz?


    EDEBİYAT
   1- 1950'lerin sonunda şiirleri birçok dergide yayımlanıyordu. Adı çok uzundu. Bir süre sadece soyadını kullandı. Onunla da yetinmedi. Şiirlerinin altına imzasını soyadının sadece ilk üç harfiyle atmaya başladı. Radyoda bir yarışma programına katıldı. Son soruya kadar geldi. Büyük ödül sorusu, yarışmacının kimliğini bilmeyenlerin hazırladığı bir soruydu. Yanıtlanması neredeyse olanaksız bir soru soruluyordu. Bir kitap adı veriliyor, yazarının adı isteniyordu. Hemen yanıtı yapıştırıp büyük ödülü aldı. Kitabın yazarı kendisiydi çünkü. Bir süre sonra ortalardan kaybolan bu şair kimdi?
   2- 13 yaşındaki kuzeniyle evlenen Amerikalı yazar kimdi?
   3- Tolstoy, Rusya'da bir dergi için yazdığı tefrika romanına "Sonu İyi Biten Her Şey İyidir" adını koymayı düşünüyordu. Sonradan romanın adını değiştirdi. Ne yaptı?
   4- 18.yüzyıl sonlarında doğdu. 1860'lı yıllarda öldü. Avşar boylarındandı. Ceyhan yöresinde yaşamış, Derviş Paşa'nın zulmüne tanık olmuştu. Aşk şiirlerinde bile destansı bir hava vardır. "Ferman padişahın dağlar bizimdir" dizesinin şairiydi.Adı?
   5-Harriet Beecher Stowe'un ünlü Tom Amca'nın Kulübesi'nde Tom Amca zenci bir köleydi. Adı hangi kentin metro istasyonlarından birine verilmiştir?
   6- "Karanlıkta her yerde ben olacağım. Her yerde. Nereye bakarsan orada. Açların karnı doysun diye bir kavga varsa, ben orada olacağım. İnsanlarımız kendi yetiştirdiklerini yiyor, kendi yaptıkları evlerde oturuyorsa, ben orada olacağım." Çağdaş edebiyatın ölümsüz kahramanlarından biri, Tom Joad söylüyordu bunu. Kimin hangi romanında?
   7- Yıl 1940'tı. Çok sevdiği bir yazar arkadaşının, F.Scott Fitzgerald'ın ölüm haberini alınca inanılmayacak ölçüde üzüldü. Hemen arabasına atlayıp çılgınlar gibi sürmeye başladı. Sonuç: Kaza ve bir ölüm daha. Kendisi de Fitzgerald kadar ünlü olan bu yazar kimdi?
   8- Nobel Edebiyat Ödülü'nü kazanan ilk kadın yazar kimdir? İpucu: İsveçli. 1858-1940 yılları arasında yaşamıştır. En ünlü romanı Gösta Berling.
  9- Defoe'nun Crusoe'sinin ilk adı Robinson'du. Dickens'ın Copperfield'ı David, Balzac'ın Grandet'si Eugenie, Wilde'ın Gray'i Dorian, Tolstoy'un Karenina'sı Anna'ydı. Peki, Swift'in ünlü Gulliver'inin ilk adı neydi?
   10- Kız Tevfik, Rabia, Peregrini, Hilmi, Vehbi Dede, Göz Patlatan Hakkı... Bu kişiler hangi romanımızın kahramanlarıdır?
   11- Kısacık bir soru: Dünyada en çok kitabı yayımlanmış yazar kimdir?


    MİTOLOJİ
   1- Zeus'un kızlarından birinin annesi yoktu. Bebek olarak değil, büyümüş olarak, zırhlar içinde çıkmıştı Zeus'un kafasından. Sadece Savaş Tanrıçası değil, Kent Tanrıçası olarak da bilinirdi. Kimdi bu Olymposlu?
   2- Tanrılar tanrısı Zeus, Sparta kralı Tyndaros'un karısı Leda'ya tutulmuş, onunla ilişkisinden Troya Savaşı'na neden olan Helena doğmuştu. Zeus, Leda'yla sevişirken ne kılığına girmişti?
   3- Prometheus ne yapmıştı?
   4- Homeros'un "gül yapraklı tanrıça" olarak adlandırdığı Şafak Tanrıçası kimdi?
   5- Akhilleus'un (Aşil) annesi Thetis, Troya'ya giderse oğlunun sağ dönmeyeceğini biliyordu. Onu Sykros kralı Lykomedes'in sarayına gönderdi. Akhilleus orada kadın elbiseleri giyip kızların arasına saklandı. Odysseus onu bulmak için Sykros'a gitti ve Akhilleus'u kızlar arasında bulmayı başardı. Bunu başarmak için nasıl bir yöntem uygulamıştı?

    GÜZEL SANATLAR
   1- "Elimde bir kuru ekmekle bu resmin karşısında on beş gün oturabilmek için ömrümden on yıl vermeye razıyım." Bu cümleyi hangi 19.yüzyıl ressamı hangi resim için söylemiştir?
   2- Sorumuz 16.yüzyıldan. Ünlü bir ressamın oğullarıydı. İkisi de ressam oldu. Birinin takma adı "Cehennem", ötekinin takma adı "Kadife"ydi. Kimdi bu sanatçılar?
   3- 16. yüzyılda yaşamıştı. Türk minyatürcülüğünün renk ve çizgi açısından en olgun sanatçılarındandı. Topkapı Sarayı Müzesi'nde bulunan üç yapıtı, Kanuni Sultan Süleyman'ın, II:Selim'in, Barbaros Hayrettin Paşa'nın portreleri, görsel sanatlar tarihimizin önemli yapıtları arasındadır. Kimdir bu sanatçı?
   4- Fatih Sultan Mehmet, resim sanatına ilgi göstermiş bir padişahtı. Sarayına ünlü İtalyan ressamlarını çağırarak portresini yaptırmıştı. Bunlardan en ünlüsü Gentile Bellini'nin yapıtıdır. Aynı dönemlerde bir Türk ressam da, İtalyan sanatçıların etkisinde, Fatih'in portresini yapmıştı. Padişahı gül koklarken tasvir eden yapıtta imzası olan ressamımız kimdir?
   5- Tempera nedir?
   6- 1932'de New York'taki Rockefeller Center'a dev bir duvar resmi yapması istenmişti. Bu büyük girişim için kolları sıvadı. 1933 Mayıs'ında yapıtı tamamladı. Ama bu arada "yakışıksız" bir şey yapmış, resmin bir yanına Lenin'i de yerleştirmişti. Nelson A.Rockefeller, Lenin'i yok etmesini istedi. Sanatçı buna yanaşmayınca da Lenin'le birlikte bütün yapıt yok edildi. "Bir Lenin uğruna batan" yapıtın sanatçısı kimdi?

    MÜZİK
   1- 20.yüzyılın ortalarına kadar "Oyuncak Senfonisi" hangi bestecinin yapıtı sanılıyordu? Yapıtın gerçek yaratıcısı kimdi?
   2- "Belki hâlâ o besteler çalınır / Gemiler geçmeyen bir ummanda"... Yahya Kemal Beyatlı'nın sözünü ettiği bestelerin yaratıcısı kimdir?
   3- İspanya Ulusal Marşı'nın ilk dizesi nedir?
   4- 20.yüzyılın en büyük bestecilerinden biriydi. Yapıtları kadar, paraya düşkünlüğüyle ve Coco Chanel'le yaşadığı büyük aşkla ünlendi. Faşist olduğunu açıkça belli etmesine karşın, Hitler Almanya'sı ve Mussolini İtalya'sında müziği yasaklanmıştı. Kimdi?
   5- "Sakın bir söz söyleme... Yüzüme bakma sakın / Sesini duyan olur, sana göz koyan olur"... Yazarı? (Bunun cevabına çok şaşırdım. O şair olduğunu bilmiyordum, sözleri psikopatça buluyordum:))
   6- Tek sesli Türk müziği bestecileri arasında kadınlar belki de parmakla sayılacak kadar azdır. Bunlardan biri 1850-1936 yılları arasında yaşamış, Saray müzik toplulukları arasında geçen çocukluk döneminden sonra babasıyla birlikte Aydın, Girit ve İzmir'de bulunmuş, müzik dersleri almış, daha sonra da Nikoğos Ağa ile Medeni Aziz Efendi'nin yanında kendini geliştirerek günümüze kalan yapıtlar vermiştir. Kimdir bu bestecimiz?
 










    CEVAPLAR:
    SİNEMA
   1- Spencer Tracy, James Dean, Peter Finch. Şebeke'deki (Network) rolüyle Finch ödüllendirilmişti.
   2- Humpry Bogart. Film: Kazablanka
   3- Charles Chaplin'in filmi: Sahne Işıkları / Limelight
   4- Rin Tin Tin
   5- Helen Heyes, Barbara Streisand, Rita Moreno, Liza Minelli
   6- Lenin
   7- Ronald Reagan
   8- Nazım Hikmet
   9- Mermer Adam
  10- Forrest Gump
  11- Sherlock Holmes
  12- Marlon Brand. Baba / The Godfather
  13- Shelley Winters
  14- Yazar:Mickey Spillane. Film:Kız Avcıları/The Girl Hunters. Dedektif: Mike Hammer
   15- Fuat Uzkınay

    TİYATRO
   1- Orkestra
   2- Bir kazasker kızı olan Kadriye Hanım
   3- Neşeli Günler / The Sound of Music
   4- Shakespeare'in The Taming of the Shrew / Hırçın Kız oyunundan
   5- Gün Doğuyor
   6- 17.yüzyılın ilk yarısında
   7- Libretto
   8- Elizabeth dönemi İngiltere'sinde.
   9- Özdenler
  10- Curcuna
  11- Andre Antoine
  12- Hürriyet Apartmanı, Düşenin Dostları, Ceza... Hürriyet Apartmanı 1944'te Talat Artemel tarafından beyazperdeye aktarıldı.

    EDEBİYAT
   1- Yahya Bozbekiroğlu
   2- Edgar Allan Poe
   3- Savaş ve Barış
   4- Dadaloğlu
   5- Berlin - Onkel Toms Hütte 
   6- John Steinbeck'in Gazap Üzümleri'nin / The Grapes of Wrath
   7- Nathanael West
   8- Selma Lagerlöf
   9- Lemuel
  10- Halide Edip Adıvar'ın Sinekli Bakkal'ının
  11- Barbara Cartland. Yazarın, yaşamı boyunca yayımlanmış romanlarının sayısı 550'nin üstündedir.

    MİTOLOJİ
   1- Athena
   2- Kuğu
   3- Güneşe çıkarak aldığı ateşi yeryüzüne indirerek insanlara sunmuştu.
   4- Aurora
   5- Odysseus, kumaşlar ve silahlarla gitmişti saraya. Kızlar hemen kumaşların başına üşüştüler. Aralarında silahlarla ilgilenen tek kişi Akhilleus'tu. 

    GÜZEL SANATLAR
   1- Vincent van Gogh. Rembrandt'ın "Yahudi Gelin" yapıtı için söylemiştir.
   2- Pieter Brueghel'in oğulları. "Cehennem" Genç Pieter Brueghel, "Kadife" ise Jan Brueghel.
   3- Nakkaş Haydar
   4- Sinan Bey
   5- Boyaların yumurta akıyla karıştırılarak kullanıldığı eski bir resim tekniğidir.
   6- Diego Rivera

    MÜZİK
   1- Toscanini bile bu yapıtın Haydn'ın olduğunu sanıyordu. Gerçek bestecisi, Wolfgang Amadeus Mozart'ın babası Leopold Mozart'tı.
   2- Itrî
   3- Bunu kimse bilmiyor çünkü İspanya Ulusal Marşı'nın sözleri yoktur.
   4- Igor Stravinsky
   5- Faruk Nafiz Çamlıbel
   6- Leyla Saz






28 yorum:

  1. Valla çok zormuş Sezercim, en çok edebiyat sorularına cevap verebildim ama onda bile utandım :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de Güzel Sanatlar ve Mitolojide iyiydim ama onları cevaplamazsam mesleki anlamda felaket olurdu:) Diğerlerinde çok asabım bozuldu:)

      Sil
  2. uzun zamandır okuduğum en güzel blog yazısı sanırım ... teşekkürler . Milliyet Çocuk ne güzel bir dergiydi ... ne şanslı çocuklarmışız ...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ediyorum, beğenmenize sevindim. Şanslıydık sahiden, Milliyet Çocuk güzeldi, TRT iyiydi. Ve daha bir çok şey...

      Sil
  3. "Ağzı ıslak tuvalet kağıdıyla doluymuş gibi konuşuyor"u okur okumaz Brando'yu tahmin ettim :D Ama kazıkmış valla sorular :)

    Ben de Milliyet Çocuk'u çok severdim, Ülkü Tamer'i hatırlamak ne hoş oldu. Anı kitabının da baskısı kalmamış, bakındım şimdi biraz. Sahaftan filan bulup alayım, çok okuyasım geldi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Brando sorusu nispeten tahmin edilebilir:) Diğerleri zor. Aslında bilip ilk anda çıkaramadığımız soru da çok ama. Öyle kurtarayım:)
      Baskı kalmamış mı? Çok üzüldüm şimdi. Zamanında almamanın cezası.

      Sil
  4. Kitap yazıları, kitap blogları ne hoş oluyor... :)
    İnsanlar instagram'a yöneldi, onun da yeri başka elbette, ama blog'umda böyle uzun uzun yazmaktan vazgeçemiyorum ben de :)
    Kafka ise klasik... :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Blogların yeri ayrı:)
      Teşekkürler Mert. Senin yazılarını okuyorum. Buraları bırakmayan isimlerdensin:)

      Sil
  5. Sezercim sınavı çok kazık hazırlamışsın yalnız :)) Sinemada ucundan azıcık, edebiyatta kırıntı, mitoloji işte biraz şeklinde bendeki durum...
    Çalışayım ben azıcık bu sorulara :)))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Seçmediklerim daha zor:) Soruları okumak bile öğretici ama, güzel bir kitap olmuş.

      Sil
  6. Bu ne böyle hayatım? Her bölümden azıcık, bir falan bildim.
    Çaktım sınıfta :(

    Şaka bir yana bilginin sonsuzluğunda bir adım yol almak için ne çok emek gerekli değil mi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Öğrenmek ömür boyu sürüyor:) Yeter ki o şevki kaybetmeyelim.
      Emek gerekli sahiden Tülin Hanım.

      Sil
  7. Merhaba,
    Benim unutkanlığım, bu son senelerde arttı. Ama artmamış olsaydı bile bu soruları cevaplandıramazdım.
    Hiçbir bahane üretmiyorum; üretemem de. Aksi bir şey söyleyeceğim: İyi ki hiçbir şey bilmiyorum. Çünkü yeni bir şeyler öğrenmek için bazı şeyleri unutmak gerekirmiş, biz zaten... Teselli mi ediyoruz kendimizi?
    Teselli de olsa iyi. İyi; çünkü böylesi soruları yazdınız. İyi; çünkü böyle uzun blogları hâlâ okuyan çıkıyor. Gerçekten iyi; çünkü gençliğimizi uzun yazı okuyamaz duruma getirdiler. Eee, ne oluyor bunun sonu? Demek istiyorum ki "İnsan kelimelerle düşünür." Kelime bilmeyen düşünebilir mi?
    Özetle sizin gibi yazanları görünce umutlanıyorum yine.
    Bu umut uzun yazmamdan da belli olmuyor mu?
    Hayırlı günler dileğiyle saygılar...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Öğrenme hevesi hiç bitmemeli. Ve dediğiniz gibi sevgili Hocam -bence teselli değil- yenileri için bazılarını unutmak gerekiyor sanırım. Unutmak normal diyerek, hatırlamak istediklerimi artık bol bol not alıyorum:) Böyle blog yazıları hazırlamak da iyi oluyor, tekrar dönüp okuyorum.
      Uzun yazı okuyamaz duruma getirme konusunda da haklısınız. Bile isteye oluşturuldu bu durum. Biz aynen devam edeceğiz. Olumlu yönde değişeceğini umut ederek...
      Yorumlarınız için çok teşekkür ediyorum. Sevgiler benden...

      Sil
  8. Ben sınıfta kalırım bu sorularla:) Çok zor benim için...

    YanıtlaSil
  9. çok zor yaa, çoğunu bilemedim tabiii. ya da bildiğimiz şeyler dee çoktan seçmeli olsaydı bilirdik yaniii :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :) Haklısın, çoktan seçmeli olsa bilme olasılığı daha yüksek. Çünkü her cevabı okuyunca "Tabii ya!" diyor insan:)

      Sil
  10. Çok zor geldi bana, geçmem mümkün değil. Buna rağmen sınavı yapmak keyifliydi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bence de sorular başlı başına keyifli:) Teşekkürler...

      Sil
  11. Sorular zorluymuş gerçekten, Deep'in dediği gibi çoktan seçmeli olsa belki akla daha kolay gelirdi. Sınavdan kalmış olsam da öğrenmiş ve hatırlamış oldum, güzel oldu :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bence de soruları okumak bile güzel :)
      Teşekkürler, sevgiler...

      Sil
  12. sınavını son yazıma koyduum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim deep. Sanırım o yüzden 3 yeni blog arkadaşım daha olmuş. Hoş gelmişler :)

      Sil
  13. Kaleminize saglık, Deep'in yazısındaki linkten ulaştım size, izleyiciniz oldum, ben de beklerim :)

    YanıtlaSil
  14. Milliyet çocuğu ben de severdim. Çocukluk yıllarımız ne güzel ve masummuş veya o dönem mi öyleydi ☺️

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ah! Milliyet Çocuk! Birkaç hediye kazanmışlığım bile var:)
      Bence bizim çocukluk yıllarımız daha güzeldi:)

      Sil

Yorumu olan?