24 Eylül 2019 Salı

BALİ'DE İLK DURAK... UBUD...

    Bizim için yoğun geçen ayların ardından, yaz tatili için plansız programsızken, kısa sayılacak bir sürede verdiğimiz kararla yolumuzu Bali Adası'na düşürdük. Son yılların popüler destinasyonlarından biriydi ancak kendisine dair büyük hayallerimiz yoktu açıkçası. Biraz uzaklaşma isteği ve THY'nin adaya direkt uçuşlarının başlamış olması bizi harekete geçirdi. Fakat uçaklar öyle doluydu ki dönüşü aktarmalı olarak Endonezya'nın başkenti Jakarta'dan yapmak zorunda kaldık.
    Bali, Güneydoğu Asya'daki Endonezya'nın Hint ve Pasifik okyanuslarına dağılmış sayısız adasından biri. "Sayısız" tabiri yanlış olmayacaktır çünkü gerçekten ülkenin kaç adet adası olduğundan emin değiller. 17.000- 18.000 civarında olduğu biliniyormuş ve sayıyı netleştirmeye çalışıyorlarmış. Bu kadar ada içerisinden Bali'nin sıyrılıp popülerleşmesinin bir sebebi vardır elbet. 1932'de henüz Hollanda sömürgesiyken Charlie Chaplin'in adaya yaptığı seyahati filme alması, Hollandalı ressam Arie Smit'in 1956'da buraya yerleşip "Genç Sanatçılar" akımına yön vermesi, ressam ve sanat tarihçisi Miguel Covarrubias'ın "Island of Bali" isimli kitabı yazması Bali'ye ilgi çeken hareketlerden. Tabii bunlara 2007 yılında yayınlanan "Ye, Dua Et, Sev" romanının ve ardından çekilen filmin etkisini de eklemek gerekir. Özellikle bu romanın ada turizminin gelişmesinde çok etkili olduğu söylenmekte.

    Bali pirinç teraslarıyla bezeli yemyeşil bir ada. Enfes günbatımlarıyla meşhur. Pasifik ve Hint okyanuslarının ortasında. Köpük köpük dalgalarıyla sörf tutkunlarının, lezzetli sebze ve meyveleriyle vegan beslenenlerin, huzur aşılayan iklimiyle yoga ile uğraşanların ve yüzde doksan üçlük Hindu nüfusuyla anlam arayışındaki Avrupalı gençlerin gözdesi. Ve bir de yeni evlenenlerin balayı seçeneği. 

Balayında Bali'ye gidilir mi? Evet, gidilir. Okyanus kıyısında yürüyüş yapmak, romantik günbatımına karşı içkini yudumlamak, şelalelerde yüzmek, kullanabiliyorsan scooter üzerinde tüm adayı turlamak, otellerdeki yüksek hizmet kalitesi balayı çiftleri için oldukça çekici.

   Yazdıkça aklıma ayrıntılar üşüşüyor. En iyisi ben çok sıkmadan, bir an önce adada nasıl vakit geçirdiğimiz konusuna gireyim, aklıma gelenleri aralara serpiştiririm.


    Adaya THY'nin Dreamliner tipi en yeni uçağı "Maçka" ile 13 saatlik bir uçuşla ulaştık. İstanbul'da gece yarısı başlayan yolculuğumuz, iki ülke arasındaki 5 saatlik farkın etkisiyle Bali'de ertesi günün akşam 19.00 civarında son buldu. 13 saatlik yolculuk beni ne yordu ne de korkuttu. İniş ve kalkışlardaki yürek hoplamasını her yolculukta zaten yaşıyorum. Bu dediğim zamanları saymazsak havada olduğumuzu kafamdan çıkarmaya çalışıp eğlence sistemindeki filmlere ve yanımdaki kitaba odaklandım. Yemekti, kahveydi derken vakit geçti. Çok düşünüp yolculuğu kendime zehir edersem hiçbir yere gidemem, farklı yerleri göremem. Uçak yolculuğu konusunda düsturum budur:)


    Endonezya'ya vizesiz seyahat edebiliyoruz. Pasaport polisinden kolayca geçiliyor. Herhangi bir ücret de ödenmiyor. Turizm Bali halkının en önemli geçim kaynaklarından olduğu için hava alanında her şey organize. Görevliler siz sormadan "Şuradan Rupi alabilirsiniz, arabalar şu tarafta bekliyor" şeklinde yönlendirmelerde bulunuyorlar. Çıkışta ellerinde dünyanın her yerine ait isimlerin yazılı olduğu kağıtlar tutan bir şoför kalabalığı ile karşılaşıyorsun. Eğer kalacağın yeri henüz gitmeden ayarladıysan, genelde otelden "Ulaşım ister misiniz?" mesajı geliyor. Otelle anlaşmadıysanız sorun değil. "Taksi ister misiniz?" diyen herhangi birinden fiyat alıp yola koyulabilirsiniz. Bali'de ve devamında bulunduğumuz Jakarta hava limanı çevresinde taksiciden bol bir şey yok. Taksi kelimesini duymaktan gına geldi diyebilirim.

    Bizi hava alanından, Ubud'da kalacağımız otelin sahibi aldı. Tabii belli bir ücret karşılığında anlaşmıştık. Bali genelinde (Jakarta da aynı şekildeydi) trafik çok yoğun olduğu için, hava alanının bulunduğu Denpasar ile Ubud arası yolculuk 2 saate yakın sürdü. Küçük otelimize varır varmaz uykunun kollarına teslim ettik kendimizi.
    Yola çıkmadan önce Bali'ye yapılan seyahatlerin yazılarını okudum, fotoğrafları inceledim. Ve adada görülecek çok şeyin olduğuna, herkes için farklı etkinlikler bulunduğuna, sevilen yeme-içme mekânlarının fazlalığına, plajların çokluğuna hükmettim. Herkesin rotası farklıydı. Hakkıyla gezip görebilmek için birkaç günün asla yetmeyeceği, en az 15 gün kalınmasının hoş olacağı söyleniyordu. Hemen her giden Ubud, Kuta, Seminyak, Canggu, Uluwatu vb. arasında kendince gün gün bölmüştü seyahatini. Biz bir haftalık konaklamamız sırasında her şeye yetişemeyeceğimiz konusunu netleştirerek ve kültür gezisinden çok deniz tatiline çıkmış olduğumuzu hesaba katarak 3 gece Ubud'da, 4 gece Canggu'da kalmaya karar vermiştik. Ubud, adanın muhakkak görülmesi söylenen şehir ayarındaki merkez bölgesiydi, Canggu ise denizin keyfine varabileceğimiz yerdi.

    Ubud'daki ilk sabahımıza tütsü kokuları içerisinde açtık gözümüzü. Sabahın erken saatlerinde her evde ve her iş yerinde tütsüler yakılıp tanrılara sunular yapılıyor. Endonezya aslında dünyanın en kalabalık Müslüman nüfusuna sahip olan ülke. % 90'ı Müslüman. Ancak Bali adasının yüzde % 93'ü Hindu. Enteresan bir durum. Endonezya'da değil de bambaşka bir ülkede gibisin. Dolayısıyla Bali'de Hindu gelenekleri hakim. Her yer Hindu tanrılarının heykelleriyle dolu. Büyüklü küçüklü tapınaklar her yerde. Evlerin bahçelerinde kendilerine ait tapınakları bile var. Her sabah kapıların önleri çiçeklerle süsleniyor. 

İyi bir gün dilekleriyle pirinçlerin, çiçeklerin, bisküvi parçalarının, hattâ bazen paranın yer aldığı sunular tütsüler eşliğinde kendilerince uygun gördükleri yerlere koyuluyor. Yerlerde, yollara dizilmiş olanlara basmamak için çaba sarf ediyorsun. Ancak bu çaba bir süre sonra umursamazlığa dönüşüyor çünkü sunular her yerde. Örneğin plajlarda dahi var ve bazen kumların arasında fark etmek mümkün olmuyor.

   Yüksek yerlere yerleştirilmiş sunuların tanrılar için, yerlere dizilenlerin ise kaçınılmaz olarak her şeyde bulunan kötülüğün iyiliğe dönmesi için olduğunu öğreniyorum. Fakat görüntüler çok renkli, pek süslü. Çiçeklere verilen önem şahane. Sunuyu yaparken bellerine muhakkak -kadın ya da erkek fark etmiyor- "Sarong" denen renkli örtüleri etek gibi bağlıyorlar. Kadınlar bazen kulaklarına çiçek iliştiriveriyorlar. 

Ki bunlardan en sevdiğim, Plumeria denen tropik çiçek.

    Bizim için bambaşka bir ortam. Farklı bir kültürün havasını gözlemlemek güzel. Nereye bakacağımızı şaşırıyoruz. Bir süre kendi ortamımızdan, yerel sorunlarımızdan uzağız. Seyahat etmenin en sevdiğim katkılarından biri: Dünyanın senin çevrenden ve senin alışkanlıklarından ibaret olmadığının farkına varmak.





    Ubud'da kültürel bir tur yapmayı ertesi güne erteledik. İlk günümüzü yeşillikler içindeki meşhur havuzlardan birine ayırdık. Zira adanın orta kısımlarında olduğumuz için denize yakın değiliz. Gelmeden önce çoğu gezi yazısında okuduğum Jungle Fish'te geçireceğiz günümüzü. Burası orman içine konumlanmış sonsuzluk havuzuna sahip bir mekân. Yürüyerek gitmenin daha keyifli olacağına karar verip düşüyoruz yollara. Yürüyüşün önemli bir kısmı Ubud'un meşhur trekking yolu Campuhan Ridge'te geçiyor. Ortam şahane. Yemyeşil, sessiz, sakin. Dünyanın farklı yerlerinden gelmiş insanlarla karşılaşıyorsun, selamlaşıyorsun. Herkes huzurlu görünüyor. Havanın sıcak olduğu saatlere denk gelmiş olsa da hayatımın en keyifli yürüyüşlerinden birini yapıyorum. Akşamüzeri dönüş yolculuğu daha rahat geçiyor. Diyeceğim o ki fırsatınız olursa Campuhan Ridge Walk'u es geçmeyin, serin saatleri tercih ederseniz şahane olur. 



    Jungle Fish'e ulaşmak için yürümenin haricinde taksi kullanabilirdik. Ya da scooter kiralayabilirdik. Tüm gezimiz boyunca araba kiralamış da olabilirdik. Ancak özellikle Ubud'da motorsiklet yoğunluğu o kadar fazla ki trafiğin soldan akıyor oluşunu da hesaba katarsak kiralama işlerini tümüyle kafamızdan sildik. Scooterla gezmek isteyen Orhun'a da sildirdik:)

    Jungle Fish, Ubud'un sevilen sonsuzluk havuzlarından biri. Sonsuz gibi gelen yeşilliğin ortasında, şehir gürültüsünden çok uzakta bir rahatlama noktası. Oralara gidip bu havuzlara, özellikle de Jungle Fish'e uğramayan Türk yok gibi. Seyahatimiz boyunca en fazla vatandaşımıza burada rastladık. Açık konuşmak gerekirse yurt dışında bulunduğum kısıtlı süre içinde yerel gündemimizden uzak kalmak istiyorum, hemşehrilerimle memleket meselelerinden konuşmak istemiyorum. Elbette ki Türkler'in varlığı bize güven veriyor, hoşumuza gidiyor ama genelde sadece selam verip kendi sohbetimize dönüyoruz. O gün orada sakin sakin yüzerken birbirleriyle yeni tanışan hemşehrilerimin sohbeti, kendimce yaptığım meditasyonu çok güzel böldü. Hayır, ortam da çok sessiz, mecburen duyuyorsun. Biri bir devlet kurumunda çalışıyor, iş yerine dava açmış. Diğer arkadaş avukat. Bu durumda sohbetin gidişatı tahmin edilebiliyordur sanırım. Memleket havasından kaçış yok:)


Jungle Fish
   Ubud'daki ikinci günümüz gezmek-görmek ağırlıklı ilerliyor. Bir gün önce otelin sahibiyle günübirlik tur için anlaşmıştık. Böyle bir gezi için şoför ayarlamak zor değil. Bu işi yapan çok kişi var. Herkes kendi isteğine göre rota çizebiliyor. O gün biz bir pirinç terası, önce üç iken sonradan sayısını ikiye indirdiğim tapınaklar, bir kahve plantasyonu ve bir şelale ziyareti için 450.000 Rupi'de anlaştık. Bali'de işlerin pazarlık üzerinden yürüdüğü çok ama tanışıp sevdiğimiz arkadaşla böyle bir işe girmek istemedik. Otelde de çok güzel ağırlanıyoruz. Bulandırmaya gerek yoktu. Rupi olayına gelirsek! 1 Lira yaklaşık 2.5 Endonezya Rupisi. 450.000 Rupi örneğinden gidersek benim hesaplamam şöyleydi: 45 x 4 = 180. Yani yaklaşık 180 Lira. Yüz binler söz konusu olunca fazla para harcadığını sanıyorsun ancak bizim için Euro'nun tersine bir hesaplama var. Bu güzel. Ve global markaların aynılığı dışında Endonezya hesaplı bir ülke. Bali'de kaldığımız oteller, yemek yediğimiz restoranlar ve plajlar Türkiye'de olmuş olsa 2-3 katı masraf yapacağımız kesindi.

    Şimdi gelelim Ubud'da dolu dolu geçirdiğimiz güne. Sabah 10.00'da ilk ziyaret noktamız Tegalallang Pirinç Terası'na doğru yola çıktık. Bali'nin her yeri pirinç tarlaları ve teraslarıyla dolu. Bunların hepsi çok düzenli ve görsel açıdan oldukça çekici. Kimini turistler için ziyarete açmışlar. Tegalallang ve Jatiluwih terasları UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi'ndeki isimler.


    Biz Tegalallang'ı ziyaret ettik. Tahminimden daha keyifli bir aktivite oldu. Yaptığımız sadece yürüyüştü aslında ama bir film platosunda hissettiren masalsı ortam mutlu etti.


   Bali'de pirinç üretimi önemli. 4 çeşit pirinç yetiştiriyorlarmış. Normal beyaz pirinç, daha yumuşak bir beyaz pirinç, kırmızı pirinç ve siyah pirinç. Kırmızı pirinç vitamin açısından güçlü olduğu için onunla daha çok bebeklere mama yapıyorlarmış. Şarabı da var. Merakımızdan denedik ve satın aldık. Fena değildi. Siyah pirinci de puding şeklinde yedik. Adını unuttuğum için bu yazıda devamlı "otel sahibi" olarak andığım arkadaş biz ayrılmadan önce denememiz için bu pudingten yaptı. O da fena değildi. Muhallebi kıvamında, "şifa olsun" diyerek yediğimiz bir tatlıydı:) Yeri gelmişken... Ubud "Şifa" anlamına geliyormuş. Bitkilerin iyileştirici gücünden gelen şifa...


    Birbirine yakın pirinç tarlası sahipleri, sulama için zamanla ortak bir sistem geliştirmişler. Subak denen su kanallarını oluşturmuşlar, verimi arttırmışlar. Bu sistem UNESCO tarafından koruma altına alınmış. Rehberimiz bundan gururla bahsetti. Bali halkı için çok doğaldır ki her subak için bir tapınak inşa edilmiş. Adada tarlalar içinde yol alırken bu düzeni çok net gözlemleyebiliyorsun.

    Oldukça turistik hâle gelmiş, Instagram fotoğrafları çekmek için sevimli platformlar düzenlenmiş, gökyüzü salıncakları kurulmuş fakat yine de bizler için doğal ilginçliğini kaybetmemiş Tegalallang'tan sonra yolumuz Bali'nin en önemli tapınaklarından Tirta Empul'a, yani Kutsal Su Tapınağı'na uzanıyor. Hemen her dinde rastlanan kutsal su inanışının vücuda geldiği yer burası.

    Kral Mayadenawa ile Tanrı İndra'nın savaşı sırasında İndra'nın asasını yere vurmasıyla fışkıran su, kutsal bir nitelik kazanıyor ve yalnızca yerel halkın değil, dünyanın her yerinden gelen Hindular'ın ya da Hinduizm sempatizanlarının burada arınmasına, kendini iyi hissetmesine neden oluyor.

    "Ritüeli bilmeyenler suya girmesin" minvalinde bir uyarının bulunduğu kaynak havuzlarında görüntü ilginç. Huşu içinde yıkanan Avrupalı gençlerin çokluğu dikkatimi çekiyor. İnsan ve din ilişkisi üzerine yine düşüncelere dalıyorum, yine pek bir sonuca varamıyorum.

    Hindu tapınaklarına girmeden önce beline sarongları bağlamak şart. O gün tapınaklara gireceğiz diye pantolon-etek tarzı bir kıyafet giymeme rağmen sarongtan kurtulamadım, izin vermediler. Amaç kapalı olmaktan ziyade o örtünün bele bağlanması. Yanımızda olan şalları kullandık. Şalı olmayanlar için dağıtıyorlardı. Ortama rengarenk bir görünüm hakimdi.




    Tirta Empul, kutsal havuzun gerisinde inşa edilmiş binalarıyla beraber bir tapınak kompleksi. 10.yy.'a kadar inen bir geçmişe sahip. Ara ara düzenlenen dini törenler, havuzlar, heykeller derken burada epeyi bir vakit geçiyor. Ancak Ubud'da daha görecek şeyler var. Sonraki durağımız, dünyanın en pahalı kahvesini tadacağımız bir plantasyon.


    Kahve, kakao, vanilya vb. tropik bitkilerin üretiminin yapıldığı Satria Agrowisata'yı biz seçmedik. 

Luwak kahvesinin üretildiği yerlerden birini görmek istediğimi söylediğimde rehberimiz bizi buraya yönlendirdi. Zaten sanırım çoğunluk turist buraya gidiyor. Çünkü Bali fotoğraflarında çok sık karşılaşıyorum.

    Kakao, kahve, vanilya... Bunlar lezzetli şeyler. Severiz. Oldukça büyük alan içerisinde ilerlerken şoförümüz, rehberimiz, otel sahibimiz (!) bizi bu ürünler hakkında bilgilendiriyor. Biz de "Aaa! Dalındayken vanilya böyleymiş! Ooo! Baksana yerde kahve çekirdeği var!" diye diye saf şehirli hareketlerle onu takip ediyoruz.

Dalında kahve...
    Fakat ortam gerçekten güzel. Yemyeşil. Pirinç terasları gibi set set uzanıyor. Her adımda farklı bir manzarayla gözlerimiz bayram ediyor. Burada da keyifli Instagram fotoğrafları çekmek için düzenekler kurulmuş.Örneğin, ücretini verirsen sevdiceğinle birlikte şu kuş yuvasına kurulup anı ölümsüzleştirebiliyorsun.

    Bali kesinlikle güzel fotoğraflar veren bir yer. Bunu bilen ada halkı fırsatı ganimete çevirmek konusunda akıllı davranmış. Ubud'da meraklıları için selfie turları düzenleniyor. Belli bir ücret karşılığında kuş yuvalarında, kalplerin içinde, tapınak kapılarının önlerinde ve benzeri yerlerde fotoğraf çektirebiliyorsun. Kiminin önünde sıra oluyor ki havalı bir fotoğraf için bu asla katlanamayacağım bir şey. Görülecek onca güzellik varken ve tüm bunları kısıtlı tatil süresine sığdıramayacağım düşüncesindeyken fotoğraf için sıra beklemek tam bir vakit kaybı.


    Oydu, buydu derken hâlâ Luwak kahvesi konusuna giremedim. Dünyanın kahve kuşağı bölgesinde yer alan Endonezya'da olduğu gibi, bu tip üretim merkezlerinin yıldız ürünü Kopi Luwak. Yani Luwak Kahvesi. Dünyanın en pahalı kahvesi. Üretimi enteresan. Bir çeşit misk kedisi olan Paradoxurus, yerdeki kahve çekirdeklerini yutuyor. Hayvanın midesindeki enzimlerle fermente olan çekirdekler dışkı yoluyla atılıyor. Bu aşamada toplanan çekirdekler dezenfekte edilip kavruluyor. İlk başta itici bir fikir gibi gelse de eğer kahve seviyorsan buna kayıtsız kalmak, denememek zor. O güne kadar içmediysen, Ubud'daki plantasyonlar bu kedileri görmek ve söz konusu kahveyi denemek imkânı sunuyor.

İşte Paradoxurus. Çok uyurlarmış.


    Biz daha önce Luwak kahvesi içmemiştik. Tam da yerinde denemek istedim. Kahveyi bilen, oluşum fikrinden nefret eden ve "Asla içmem" diyen Orhun, bir sürü çay ve kahveyi deneyip beğendikten sonra Kopi Luwak'a da kayıtsız kalamadı:)




    Gezinin sonunda satış mağazasına yönlendirilecek turistler olduğumuz için avakadolu, safranlı, limonlu, zencefilli, vanilyalı, bilumum malzemeli çay ve kahveleri denemek ücretsiz. Luwak kahvesi ise ücretli. Luwak, sanki hafif çikolata aromasının hissedildiği koyu bir kahve. Lezzetli mi? Evet lezzetli. Ancak beni satın alacak derece çarpmadı. Bundan sonra denk gelirsem içerim ancak özellikle aramam. Diğer çay ve kahvelerin tadı ise kişisel zevklere göre değişkenlik gösterir. Fakat turist kandırmacası olarak bol şekeri bastıkları için o an hepsi lezzetli geliyor diyebilirim. Satış mağazasında ise kendini kaybetmek mümkün. Evimizin gurmesi Orhun önce her çaya atlamak istedi ancak sanki her zaman alışveriş yapıyormuşum gibi niyeyse birden aklıma geldi "Oğlum Mısır Çarşısı'na gideriz, orada bunların âlâsı vardır" dedim de kendimizi frenledik:) (Fakat şimdi hâkikaten Mısır Çarşı'na gidesim geldi, bir ara yapmak lâzım). Pirinç şarabı, kakao ve zencefilli çayla çıktık dükkândan.

Kırmızı Pirinç Çayı

    Peki burada işimiz bitti mi? Hayır! Ubud'un birçok noktasında olduğu gibi burada da bir gökyüzü salıncağı var. Bunlar engebeli, teraslı bölgelerde kurulan turistik salıncaklar. İpleri uzun olduğu için ormanların içine doğru epeyi bir uçuyorsun. Korkmayanlar için eğlenceli. Bağırış, çığırış, kahkahalar arasında sallanıyor gençler. Kızlar için uzun renkli kumaşlar hazırlamışlar, salıncakların alt kısmına onları takıyorlar. Salıncak gidip geldikçe kumaş havalanıyor ve son derece fotografik bir görüntü oluşturuyor. İşte bunlar hep Instagram ahalisinin yarattığı fikirler.

    Ortamda paraşüt, roller coster, bungee jumping, uçan bir salıncak vb. varsa orada onu denemek için can atan bir Orhun vardır. Dua ede ede sallanmasını bekliyoruz. Onun keyfi yerinde tabii. Yükseldikçe bağırarak komik komik bir şeyler söylüyor, diğer turistleri epeyi güldürüyor. 21 yaşında ama hâlâ bir çocuk. Olgun tarafları da olduğu için mutluyum aslında. Dilerim içindeki çocuğu hiç kaybetmesin.

    Kahvelerimizi içtik, enerjimizi topladık, bir başka Hindu tapınağı için yola koyuluyoruz. Yine 10.yy'a tarihlenen Goa Gajah'ı geziyoruz. Buraya Fil Tapınağı deniyor fakat fillerle hiçbir âlâkası yokmuş. 

Bir önceki Kutsal Su tapınağına göre daha salaş bir görünümü var. Etkileyici kabartmalarla bezeli bir kapısı olan mağara, yıllar önce devrilmiş ve bitkilere karışmış dev Buda heykeli (Budizm başka ama Bali'deki inançlardan biri), kökleri metrelerce uzağa ulaşan ağaç bu tapınak bölgesinin en dikkat çekici unsurlarından.





    Şu muhteşem ağacın Banyan Ağacı olup olmadığı konusunda kararsız kaldım. Adada çok fazla Banyan Ağacı var. Kökleri yukarıdan aşağı doğru sarkıyor ve zamanla kalınlaşıyor, uzuyor, birbirine karışıyor. Sanki onlarca ağaç bir arada gibi görüntü oluşuyor. Fotoğraftaki ağacın dalları benim kafamı karıştırdı. Yoksa bu bir Banyan derdim. O ya da bu, önemli değil, muhteşem bir ağaçtı. Bir süre yanından ayrılamadım. Ağaca sarılmış kumaşa dikkat etmişsinizdir. Ağacın da ruhu olduğunu düşündükleri için sarıyorlar. Bunu da çok sık görmek mümkün.


    Bali'deki tapınakları gez gez bitmez. Hava sıcak ve dolayısıyla merdiven ve yokuşları inip çıkmak yorucu. Yerel rehberler tapınaklarını göstermek konusunda çok hevesliler ancak o gün için bunu tadında bırakmanın zamanı geldi. Zaten saat de epeyi bir ilerledi. Diğer tapınak ziyaretini iptal ediyorum. Bir tane de şelâle görelim. Malûm tropikal kuşakta bir adadayız. Yeşilliklerin arasından çağlayan şelâleler bu cennet parçasının olmazsa olmazlarından. Çoğunu görmek isteyenler için şelâle turları da düzenleniyor ancak biz sadece bir tanesine vakit ayırabiliyoruz. Güzergâhımız üzerinde rehberimizin uygun bulduğu Tibumana'ya gidiyoruz. Şelâlenin güzelliğine ulaşmak için bizi yine dik merdivenler bekliyor. Diğerlerine göre küçük bir şelâle bu. Fakat çok güzel. Gürültülü şekilde akmıyor. Ulaştığı yerde yüzmeye elverişli ufak bir göl oluşuyor. Ortam kuş sesleriyle ve tropikal çiçeklerin görünümüyle şenleniyor.


    Şelâlenin ulaştığı gölcükte yüzmediğim için sonradan çok pişman oldum. Tabii ki Orhun yüzdü. Eşim böyle şeylerde pek hevesli değildir. Ben ise ilk kez kıyafet değiştirmeye üşendim. Hâlbuki böyle bir fırsatı kaç kez yakalarsın? Yapmalıydım.


    Bali'deki fotoğraf çılgınlığından bahsetmiştim. Burada o çılgınlığa güzel bir örnek vardı. Uzak Doğulu oldukları belli olan bir çift, bizim orada olduğumuz süre boyunca yanlarında getirdikleri bir fotoğrafçıya poz verdiler. Çocukları da vardı, onu da yanlarına aldıkları oldu ama karı-koca ayrı ayrı öyle enteresan rahatlıkta pozlar verdiler ki herkes ister istemez onları izlemeye başladı. Yüzmek isteyenler var, fotoğraf çekmek isteyenler var. Alan da büyük değil. Ama kimse bu arkadaşlara bir şey demiyor. Hep beraber hipnotize olmuş gibiyiz. Fakat ne oldu? Bir Türk aile geldi. Ailenin babası inatla arkalarında durdu, kadraja girdi, bilerek gözünü dikti, en sonunda onları yer değiştirmek zorunda bıraktı:) 


    Dolu dolu geçirdiğimiz Ubud gününde çokça şey gördük, öğrendik ancak bunlar yapabileceklerimizin sadece bir kısmıydı. Örneğin Maymun Tapınağı'na gitmedik. Tabii ki maymunların üzerimize atlamasından korktum. Orhun gidecekti fakat o da vakit bulamadı. Ubud müzelerinden en azından bir tanesine, muhtemelen Neka Art'a gitmeyi planlamıştım. Ona da vakit ayıramadım. Akşam yemeklerini merkez bölgesinde gözümüze kestirdiğimiz restoranlarda yedik. Biri balık ağırlıklıydı, diğerinde yerel ve dünya mutfağı karışımı vardı. Endonezya yemekleri bol soslu, baharatlı yemekler. Pilav olmazsa olmaz. Kırmızı et az. Kendileri yemeseler de tursitler için mevcut. Menülerinde ördek eti bol. Sebze ve meyveler daima taze. Bunun lezzetini kesinlikle ayırt edebiliyorsun. Bazen bir yerde sipariş verirken "Onu yapamayız muz bitti" diyebiliyorlar. Demek ki taze taze kullanıyorlar. Bir sonraki durağımız Canggu'da da gördüğümüz gibi -en azından bizim konakladığımız otellerde- kahvaltıyı sen ne zaman uyanırsan o zaman hazırlıyorlar. Omlet, çırpılmış yumurta, kızarmış pirinç, tost ekmeği ve reçel ile pankek arasından seçim yapıyorsun. Ne istersen iste yanında mutlaka taze, lezzetli, mis kokulu meyveler geliyor. Yiyecek konusunda enfes bir ayrıntıyı atlamamam gerekir ki o da hindistan cevizli dondurma. 


    Tukies, hindistan cevizi ürünleri konusunda efsane. Burada yediğim dondurmayı unutamayacağım sanırım. Dondurmanın üzerindeki şu kızarmış hindistan cevizleri ayrı şahaneydi. Aynı yerin satış standından alıp eve de getirdim. Sütlü tatlılara çok yakışıyor. Paket bitince ne yapacağım bilmiyorum:) Türkiye'de buna yakın bir lezzet bulabilir miyim, araştıracağım.

    Ubud'da ve aslında genel anlamda Bali'de görecek, deneyimleyecek, tadacak şey çok. Yaptıklarımızın ve yapamadıklarımızın bir kısmını diğer yazıya bırakayım. Seyahat yazılarını bölmeyi sevmesem de dolu dolu geçen günler bazen bunu gerektiriyor. Ubud benim aklımda en çok -belki bir gün tekrar gidene kadar- irili ufaklı tapınaklarıyla, çarpıcı yeşillikteki pirinç tarlalarıyla, deli trafiğiyle, hindistan cevizli dondurmasıyla kalacak. Ve kesinlikle özleyeceğim. Burada yeşile doyduk, şimdi sıra maviliklere uzanma zamanı. 

Bir sonraki yazı Canggu hakkında olacak. Okyanus kıyısında çok güzel günler geçireceğiz.
   






36 yorum:

  1. ^_^

    İlk tepkim bu. Harika olmuş yazı, elinize sağlık! Daha önce bahsetmiştim gezi hayalimden. Daha da heyecanlandım. Cakarta'yı da merak ediyorum aslında. Oraya evlenmeden de gidebilirim :D Lakin son günlerde anlamsız bir Tayland merakım oluştu. Seneye muhtemelen giderim. İnsanlar Bangkok'u duyunca akıllarına sadece sokak yemeği ve fuhuş geliyor maalesef. Fakat okuduğum bir kitap neticesinde Bangkok ve hatta Krabi'yi çok merak ettim. Tapınakları ve doğasını. Pattaya'ya gitmem herhalde zira orası sadece eğlence üzerine kurulmuş. Bakalım. Uzak Doğu'dan göreceğim ilk ülke neresi olacak :)

    Orhun'a selamlar (ben hayatta içemezdim kahveyi, hayvanları da kafese tıkmışlar zaten :/).

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ediyorum:) Beğenmene sevindim. Yazdıktan sonra dahi aklıma çok şey geldi fakat karıştırmayayım dedim. Devamlı konuşacak kadar renkli bir ada ve güzel hisler uyandırıyor.
      11-12 sene önce Tayland'a gittik. Fakat o kadar içime sinmedi ki tekrar yapmak istiyoruz. Eşimin her sene tatile Tayland'a gidip gelen arkadaşları vardı. Onlarla aniden anlaşmışlar, 3 aile gitmiştik. Benim de o zamanlar, yoğun zamanlarım. Tayland hakkında incelemem, düşünmem, ilgim yok. Bu arkadaşlara takılınca Pattaya'da bulduk kendimizi. Şimdi olsa 10 günü Pattaya'da geçirmem:) Başkalarıyla beraberken ayıp olmasın diye farklı plan da yapamıyorsun, hoş olmuyor. Az ve öz kişiyle gezeceksin. Bangkok'u adam akıllı gezme isteğimiz var şimdi. Bali için bakarken Puket'i de düşündük. Uçaklar daha müsaitti. Ancak hep yağmurlu gösteriyordu. Bali'de karar kıldık. Bali iyi oldu, güzel oldu. İnşallah Puket'e bir başka zaman imkân buluruz. Mesela önümüzdeki kış olsa ne güzel olurdu:)
      Umarım tüm Uzak Doğuyu gezersin Zihin. Bizim de Vietnam hep aklımızda. Allah'ım gezecek yer ne kadar çok!!!:)
      Orhun'a selamını ileteceğim.
      Kahve konusuna gelince... Bu devirde safça bir hareket olduğunu biliyorum ama ben hayvanlar serbest geziyorlar sanıyordum. Aslında pahalı olmasının sebebi de bu olmalıydı. Yani toplaması zor diye pahalı olmalıydı. Orada gördükten ve eve dönünce araştırdıktan sonra Luwak Kahvesi üretimi hakkında etik tartışmalar olduğunu anladım. Yani hakikaten şu kahveyi içmesen ne olur? Bir de eğer hayvanın çektiği bir sıkıntı varsa Hinduizm' göre ters değil mi? Bilemedim.

      Sil
    2. Aynı ikiyüzlülük Hindistan'daki binek fil taşıtlarında da mevcut. Beni çok üzüyor. Saygı duyduğum bir inanış fakat inanlarının böyle geri kafalı uygulamalarda ısrar etmesi kötü. Gerçi sanırım yasaklanacakmış fil üstünde insan taşımak. Yasaklanır umarım. Bazı bloglarda okuduğuma göre Tayland'ta da fil barınakları varmış ama resimlerden gördüğüm kadarıyla barınak demeye bin şahit lazım :/

      Vietnam-Kamboçya ve Hindistan-Nepal ikilileri en çok merak ettiklerim :) Sonrasında Endonezya, Tayland ve Japonya geliyor. Fakat ekonomik durumlardan dolayı Tayland daha önce yapılabilir gibi. Öbürleri biraz pahalı. Tek başıma Çinhindi'ye gitmek de pek istemem. Arkadaşlardan bir kişi dahi bulsam giderim :)

      Sizin oralara (Baltık :)) uğradım geçenlerde. Blogta paylaşmadım, Belarus yaptık yakın arkadaşımla. Minsk'i çok sevdim. İnsanları çok şeker. Yardımsever. Güleryüzlü. Şehirleri tertemiz. Köyleri Legolar gibi. Müzeleri de yeterli diyelim (savaş müzeleri zengin). Orhun'la bir haftasonu gitseniz sıkılmazsınız :) Yemekleri de Ukrayna'dan daha lezzetli bence. Aynı mutfak ama demek ki el lezzeti ve farklı yorum.

      Sil
    3. Tayland'da binilen filleri gördük. İşin fenası Orhun'un yavru kaplanla fotoğrafı var:) Şu an aklımıza geldikçe "Nasıl öyle bir salaklık yaptık?" diye konuşuyoruz. Çünkü o kaplanları uyuşturuyorlardır diye düşünüyorum. Orhun 10 yaşındaydı, kaplanla fotoğraf çektirmek istiyor tabii. O ufak bir erkek çocuğu, istemesi normal. Biz niye istismar olasılığını düşünemedik bilmem. Onun üzerine bir daha hiç bu tip bir şeye kalkışmadık. Diyorum ya Tayland gezisi hiç içime sinmedi:)
      Baltık ülkeleri candır:) Orhun Litvanya, Letonya gezdi ama Belarus'a gitmedi. Biz Tallinn'deyken sadece Finlandiya'ya geçebildik, bir de Estonya sınırlarında Tartu şehrini gördük. Çok daha fazla hayalimiz vardı ama Orhun'un öğrenciliği sırasında malûm Euro iki katı arttı:) Bir gün Belarus'u da görürüz umarım. Ben farklı bir yerde kolay kolay sıkılmam zaten:)

      Sil
    4. Endonezya da çok uygun bu arada. İyi yerlerde iyi fiyata kalmak mümkün. Bilirsin gerçi.
      Bali balayına kalsın ama Jakarta taşınmadan gez istersen:) Suya gömülme tehlikesi olduğu için başkenti taşıyorlarmış.

      Sil
  2. Harika fotoğraflar ve anlatım çok güzel. Bir gün gidersem diye kaydedeceğim bu yazını. Umarım gidebilirim. "Dünyanın senin çevrenden ve senin alışkanlıklarından ibaret olmadığının farkına varmak" cümlesi de tam hislerime tercüman olmuş.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok çok teşekkür ediyorum Kadriye. Beğenmene sevindim. Ve umarım gidersin, güzel güzel gezersin.
      Sevgiler...

      Sil
  3. Çok hoş bir yazı olmuş, gezmiş kadar oldum, merak da ettim, kızım biraz daha büyüyünce cesaret edebilirim belki böyle bir seyahate. Hindistancevizi benim için her açıdan elzem bir ürün hem mutfakta hem kişisel bakımimda çok sık kullandigim bir ürün. Geçenlerde ilk defa hindistan cevizli dondurmayla karşılaştım ve resmen buzluga stokladim. Siz yerinde hasını yemissiniz, şanslısınız🥰

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ediyorum Bahar. Kızınızla gönlünüzce gezmeler diliyorum. Onun keyfi bambaşka:)
      Hindistan cevizi yağını da aldım aldım geri bıraktım orada. Keşke alsaydım diyorum şimdi:(
      Pek dondurma meraklısı değilim ama bu gerçekten nefisti, özleyeceğim:)
      Sevgiler...

      Sil
  4. Sezer'cim Bali, harika bir gezi olmuş. Bambaşka bir coğrafya ve farklı bir kültür. Ubud'da 'çiçekli sunularla' güne "merhaba" demeniz, 'Sonsuzluk Havuzu', Tegalallang'da 'Pirinç Terası', Tirta Empul'daki 'Kutsal Su Tapınağı', kökleri enterasan olan 'Banyan Ağacı' ilginç kahve deneyimleriniz...hele ki şu kedinin midesinden geçerek fermente edilen kahve ki "eyvah! eyvah!!" :))) ben içebilir miydim? emin değilim. Ama şu son kare, beni onikiden vurdu adeta! ;) hindistan cevizli dondurmayı görünce resmen yutkundum :))

    Gezinizin Ubud destinasyonunu keyifle okudum, devamını da merakla bekliyor olacağım. Emeklerine sağlık canım. Sevgilerimle...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Güzeldi Esincim. Ve inan yazdıktan sonra aklıma daha bir çok şey geldi.
      Dondurmanın tadı şahaneydi ama görsel olarak da çok güzel değil mi? Yutkunmamak elde değil. Özür diliyorum:)
      Çok teşekkür ediyorum tatlı Esincim. Öpücükler benden sana...

      Sil
  5. Ne çok bilmediğimiz var bu ülke ile ilgili. Okumak çok ilginç ve heyecanlı. Hindu tapınaklarına giren erkeklere de şal bağlamaları ve görüntüleri güldürdü:)) Şifa niyetine okunuyor. Devamını merakla bekleyeceğim. Ellerine sağlık Sezer;)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu yazıya eşimin sarong bağlamış halini eklemedim. Çünkü koca göbeğiyle inanılmaz komikti:)
      Çok çok teşekkür ederim Zeugma. Beğenmene sevindim. Sevgiler benden...

      Sil
  6. ooooo ye dua et sev hihihi :)

    YanıtlaSil
  7. bikaç gün önce yazdığım iki diziyi de kaçırmaa :) beforeigners, the bletchley circle :)

    YanıtlaSil
  8. Ne güzel yerler.. Keşke herkes gidip görebilse. Ellerinize sağlık :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İsteyen herkesin gönlünce olsun. Çok teşekkürler.

      Sil
  9. Ben bu yazına geçenlerde uzun uzun yorum yazmıştım ve o sırada bir tel geldi ve acil çıkmam gerekti. Sanırım yayınla demeyi unutmuşum :)))

    Neyse yeni baştan yazarım bende ;)

    İnstagramda da görmüştüm ve çok inceleyememiştim yazdıklarını. Sezercim nasıl olsa tatlı tatlı yazar blogta burayı dedim ve beni yanıltmadın ♥ Teşekkür ederim :)
    Orhun'un aksiyon denemeleri şahane, ben gençken de deneyemezdim şimdi hiç deneyemem... Azıcık korkuluyum bu konuda. Ama en güzelini o yapıyor. Sevgilerimi gönderiyorum ona ♥

    Kahve konusunda iyi ki denemişsin diyorum. Bu kahveyi ilk duyduğumda hadi canım kim içiyor ki desem de eminim merakıma yenik düşer ben de tadına bakardım :)

    Şahane bir gezi olmuş, görseller şahane de senin anlatımın daha da şahane... Seviyorum böyle mistik yerleri ♥ İyi ki gitmişsiniz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Canım Şebnemcim, güzel sözlerine çok teşekkür ediyorum.
      Burada yazmak daha güzel:) Gerçekten okumak isteyenlere, gerçekten ilgi gösterenlere ulaşıyorsun. Çok çok gezelim, çok çok yazalım:)
      Kahveyi denerim, o kadar insana bir şey olmuyorsa bana da olmaz diye düşünürüm hep :)
      Öptüm seni güzel yanaklarından. Orhun'a sevgilerini de ileteceğim:)

      Sil
  10. O kadar güzel bir gezi yazısı olmuş ki, çok keyifliydi. Salıncaklarda ben de sallanırdım muhtelemen, manzara harika görünüyor. Bali gibi bir yerde hiç bulunmadım, bu nedenle böyle bir ortamı merak ediyorum. Bir sonraki yazıyı da bekliyoruz :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok çok teşekkür ediyorum.
      Ben çocukken bile salıncakta sallanamazdım:) O yüzden, ne kadar keyifli görünse de Bali salıncakları hiç bana göre değil:)
      Madem merak ediyorsun, umarım böyle farklı bir coğrafyaya yolun düşer.
      Sevgiler...

      Sil
  11. Hep gitmek istemişimdir. Güzel seçim, güzel fotoğraflar :) İyi tatiller!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Umarım yolunuz düşer. Gönlünüzce olsun. Teşekkür ediyorum.

      Sil
  12. Yaa yazıyı o kadar hevesle okudum ki. Her paragrafın ayrı ayrı ilgimi çekti.Sanırım orada olsaydım ben azıcık fotoğraf sırasına girebilirdim :)
    İyi ki gitmişsiniz, ne güzel olmuş.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ediyorum Gamze, beğenmene sevindim :) İyi ki gitmişiz sahiden. Aslında tekrar gitmenin hayalini kuruyorum :)
      Fotoğraf sırası az olmayabiliyor. Bazı ikonik noktalarda yarım saat, 1 saat bekleniyormuş. Üstelik bir de ücret ödüyorsun. Demek ki talep var, saygı duyarım :)

      Sil
  13. Valizim hemen hazırlayasım geldi :)) Ne kadar güzel,tatlı tatlı anlatmışsınız :))

    YanıtlaSil
  14. Oldukça şık ve dolu bir blogunuz var sizi takibe aldım.Sizi de beklerim,Sağlıcakla kalın.

    https://dizifilmkitaptavsiye.blogspot.com/

    YanıtlaSil
  15. Çok güzel bir tatil olmuş Ne mutlu size Bali adası hakkında da güzel bilgiler öğrenmiş olduk bu arada.

    YanıtlaSil
  16. bambaşka bir dünyaya ışınlandım okurken.Senin paylaşımınında çok güzel geldi,harika yerler,resimler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bambaşka bir dünya gerçekten Mehtap. Çok teşekkür ediyorum, beğenmene sevindim.

      Sil
  17. Emeğinize sağlık.''Ağaç Ev Sohbetleri 7'' başlıklı yazımı okumak ve yorumlarınızla katkıda bulunmak üzere sizi blogumda görmekten mutluluk duyacağım, teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim ancak mimlere, toplu etkinliklere katılmayı tercih etmiyorum. Yüzde yüz yorum yapmıyorum belki ama takip ettiğim herkesi muhakkak okuyorum. Ağaç Ev Sohbetleri'ne katılan arkadaşlarımı da okuyorum. Tekrar teşekkürler.

      Sil

Yorumu olan?