28 Şubat 2012 Salı

♥TARİHİ LİDERLER VE AŞKLARI ♥


    Muhteşem Yüzyıl dizisi sayesinde 2 sezondur Kanuni Sultan Süleyman ve Hürrem aşkını konuşuyoruz ülkecek. Muhteşem Süleyman’ın Hürrem’e nikah kıyması karşısında “vay bee!” dedik. “Ne aşk ama… Helal olsun!”
    Bu durum bana yakın zamanda okumuş olduğum “Tarihi Liderler ve Aşkları” adlı kitabı hatırlattı(İkaros Yayınları). Tarihi kişiliklerin aşkları her zaman dikkat çeker. Ben de aynı merakla okumuştum kitabı. İşte o kitaptan aklımda kalan bazı ayrıntılar:
    Ünlü Bizans İmparatoru Justinyen (482-565), Theodora’yı ilk önce tiyatroda gördü. Theodora ünlü bir dansçıydı. Her geceyi beğendiği bir başka erkekle geçirdiği söylenmekteydi. Justinyen aşık oldu ve Theodora ile evlenebilmek için asiller ile halk arasında evlilik olabileceğine dair kanun çıkarttı. Theodora İmparatoriçe olunca ilk olarak kötü yola düşen kadınlar için bir manastır yaptırdı ve sokaklardan toplattığı 500 kadının ücretsiz olarak burada yaşamasını sağladı.
    İngiltere Kralı 8.Henry (1491-1547), karısından boşanabilmek ve Anne Boleyn ile evlenmek için ülkesini Roma Katolik Kilisesi’nden ayırarak Anglikan Kilisesi’ni kurdu. Ve evlendiler. Ama sonra ne oldu? Uğruna ülke halkının inancını değiştirten Henry, düzmece bir zina suçlamasıyla Anne’in kafasını kestirdi çünkü başka bir kadına aşık olmuştu.
    8.Henry’nin kızı olan Kraliçe Elizabeth (1533-1603) hiç evlenmedi. Ülke çıkarları için bile olsa sevmediği biriyle evlenmeyi reddetti. Çocukluk aşkı Robert Dudley’e aşık olduğu ve onu unutamadığı söylendi. Dudley evliydi ama Kraliçe ile arkadaşlıkları devam ediyordu. Dudley, karısının şaibeli ölümü üzerine yargılandı ama suçsuz bulundu. Elizabeth öldüğünde elinde Robert’ın mektubunun bulunduğu söylenmektedir.
    Dünyanın 7 harikasından biri olan Tac Mahal, ölümsüz aşkın simgelerinden biridir. Hindistan’daki bu ünlü anıtmezar, Babür İmparatorluğu hükümdarlarından olan Şah Cihan’ın (1592-1666), karısı Ercümend Banu Begüm için yaptırdığı bir şaheserdir. Şah Cihan öylesine seviyordur ki karısını, o ölünce yemeden içmeden kesilir. 2 yıl boyunca yas tutar, devlet işlerini umursamaz. Sonunda karısı için muhteşem bir anıtmezar yaptırmaya karar verir. Söylentiye göre Tac Mahal’in inşasında çalışanların elleri kesilir ki bir daha aynı güzellikte bir bina yapamasınlar.
    Fransız Devrimi’nin ünlü generali Napoleon Bonaparte (1769-1821) ve ilk karısı Josephine beraber anılırlar genelde. Napoleon, Josephine’i hep sevmiştir sevmesine ama çocuklarının olmaması, onu bırakıp Marie Louise ile evlenmesine neden olur. Josephine’den ayrılınca 3 gün boyunca kimseyle konuşmaz Napoleon. Ama bir varis istiyordur ve bu amaçla bir arayışa başlar. Avusturyalı hanedan ailesi Habsburglar’ın kızı Marie Louise’de karar kılınır. Bu evlilik hem politik açıdan yarar sağlayacaktır, hem de gelin adayının annesi 13, onun annesi ise 17 çocuk doğurmuştur. Napoleon ve Josephine’in bağları hiç kopmaz. Sık sık mektuplaşırlar. Napoleon’un son sözleri “Fransa…Ordu…Ordunun başı…Josephine…” olur.
    Ünlü İngiliz devlet adamı Winston Churchill’in (1874-1965) çok mutlu bir evliliği vardı. Londra’da resmi bir davette kendisine yöneltilen “şu an olduğunuz kişi olmasaydınız, kim olmak isterdiniz?” sorusunu, eşi Clementine’in elini tutarak “Bayan Churchill’in ikinci eşi olmak isterdim” diye yanıtlamıştır.
    Ve Alman diktatör Adolf Hitler (1889-1945)… Kendisinin böyle romantik hikayeleri yok tabii kiJ Fakat çok ilginç olan bir şey var. Hitler’in hayatına giren 7 kadının 7’si de bir veya birkaç kez intihar girişiminde bulunmuş. Bunlardan 5’i hayatını kaybetmiş, 2 tanesi kurtulmuş. Bildiğimiz Hitler işteJ
    Tarih sayfalarında yer almış aşk hikayeleri bu kadarla sınırlı değil elbette. Ama bu kadarcık örnek bile gösteriyor ki… Aşk ne hükümdar dinliyor… Ne kral... Ne de diktatör…

5 yorum:

  1. Bu asklarin bazilarini ben de okumustum, cok etkileyici. Cok ilginc hepsi.

    Ayrica Churchill'in yanitina da bayildim!:)

    YanıtlaSil
  2. Heyyooo ne güzel bir blog :)

    YanıtlaSil
  3. Çok ilginç bilgiler.Daha önce duymamıştım.

    YanıtlaSil
  4. Aşk nelere kadir değil mi!keyifle okudum her birini..hitler'in eşlerine dair bilgiyi daha önce duymamıştım...:) sonucuna ne demeliyim! teşekkürler...

    YanıtlaSil
  5. Ben teşekkür ederim:) Beğendiğinize sevindim.

    YanıtlaSil

Yorumu olan?