"Bir Ressam, Bir Resim" serisini geçtiğimiz sene 1 Şubat gününde başlatmıştım. Tam anlamıyla evlere kapandığımız günlerdi. Benim için faydalı bir meşgale olacaktı. Üniversite eğitimimin getirisi olan sanat tarihi bilgimi ilgilenenlerle paylaşacaktım. Aynı zamanda hafızamı tazeleyecek, yazılar için farklı okumalar yaparken belki de yeni bilgiler edinecektim. Nitekim oldu da... Yazılar ilgi gördü ve yorumlar benim için itici güç oldu. Faydalandım, fayda sağladım. Hazırladığım, hazırlandığım her bir yazı Covid19 salgının yarattığı belirsiz ortamda bana ışık oldu. Yola ilk çıktığımda süreyi 1 sene olarak belirlemiştim. Yazıları her hafta yayınlayacaktım.
Sene boyunca planladığım her yazıyı yayınladım ancak yaz aylarında artık dışarı çıkabiliyor olmanın yarattığı zaman sorunu nedeniyle iki haftada bir yazmaya başladım. Bunu da öncesinde belirttim. Sonbaharda tekrar haftada bir yazıya döneceğimi söyledim ancak olmadı. Eve kapandığımız günler yazı yazmak açısından verimli geçerken, salgının aşı vs. ile nispeten kontrol altına alınmasıyla günlerimi farklı meşguliyetlere de ayırır oldum. Son iki senedir yavaş akan zaman sanki atağa kalktı. Öyle hızlı akıyor ki bir yazıyı hazırlamamın üzerinden iki haftanın nasıl geçtiğini anlayamıyorum. Ve söz vermiş olmamın baskısıyla zorlanıyorum. O yüzden, ilk başta 1 seneyle belirlediğim fikre "kısmen" bağlı kalacağım. Bu seriyi şu anda, yani yıl dönümünde ne bitiriyorum, ne bitirmiyorum:) Her ay bir yazı olmak üzere devam edeceğim. Ne de olsa bahsetmek istediğim şeyler henüz tükenmedi. Blog sayfası zaten her daim açık, arada aklıma gelenlerle bu seriye zamansız ekleme yapmamam için de bir neden yok. Bugüne kadar 36 resim ve 36 hayattan oluşturduğum "Bir Ressam, Bir Resim" serisinin
yıl dönümünü, yarı sonunu küçük bir sınavla kutlamak istiyorum:)
Bir nevi saygı duruşu... Bir parça hafıza yoklama... Cevaplar sayfanın sonunda. Keyifle göz atınız efendim.
1- Günün farklı saatlerinde farklı şekilde yansıyan ışığın değiştirici etkisini tuvale yansıtırlar. Bu yüzden açık havada zamanla yarışıp hızlı çalışırlar. Aynı yerin sabah, öğle, akşamüzeri, gece görünümlerini betimleyebilirler. Anlık izlenimin ressamıdırlar. Kimdir bunlar?
a) Fütüristler b) Empresyonistler c) Dadaistler
2- Hangisi 20.yy akımlarından biri değildir?
a) Ekspresyonizm b) Fovizm c) Realizm
3- Picasso'nun kariyerinin başında, kübizme yönelmeden önce, en yakın arkadaşının ölümünden etkilenip belli bir rengin ağır bastığı resimler yaptığı bir dönemi olmuştur. Hüzün ve umutsuzluk içeren, yaşam ve ölüm döngüsüne işaret eden resimlerden oluşan bu dönem hangi isimle adlandırılmıştır?
a) Gri Dönem b) Mavi Dönem c) Kırmızı Dönem
4- Hangisi 17.yy.'da Kuzey Hollanda resminde ortaya çıkan, ölümü ve yaşamın geçiciliğini hatırlatma görevini üstlenmiş Vanitas sembollerinden biri değildir?
a) Sabun Köpüğü b) Güneş c) Kuru kafa
5- Bir resimde güçlü ışık ve gölge karşıtlığı, dramatik ifadeler, teatral bir kompozisyon, bol kıvrımlı kumaşlar, hareket ve illüzyon baskın ise bu resmin hangi üsluba dahil olduğunu söyleyebiliriz?
a) Barok b) Rönesans c) Oryantalist
6- Devrin eğitim bakanının huzuruna çıkarak kızların da yüksek öğrenim düzeyinde sanat eğitimi alması gerektiğini belirten ve böylece 1914 yılında İnas Sanayi-i Nefise Mektebi'nin açılmasını sağlayan, yani günümüz Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi'ne kadınların da kabul edilmesinin yolunu açan ressamımız kimdir?
a) Hale Asaf b) Mihri Müşfik c) Müfide Kadri
7- Amerikalı soyut dışavurumcu ressam. Onun tarzıyla resim sanatı "Action Painting" kavramını kazandı. Duvara astığı ya da yere serdiği büyük boyutlu tuval bezlerine boyayı sopalarla, kalın fırçalarla, şırıngayla akıtır, kutu içinden doğrudan fırlatır, sıçratır, tuvalin dört bir yanında dönerdi. Tüm bu devinim içinde tesadüfi sonuçlar beklendiği halde, bütünlüğe ulaşan kompozisyonlar oluştururdu. 44 yaşında, kimilerinin intihar dediği bir araba kazasında hayatını kaybetti. Kimdi bu?
a) Jean Michel Basquiat b) Andy Warhol c) Jackson Pollock
8- Bilime, sanata, kültüre verdiği önemle de bilinen, çocuk yaşlarına ait not defterinde çizimler yer alan Fatih Sultan Mehmet, hükümdarlığının son yıllarında portresini yaptırmak istemiş ve Venedik'ten bir ressam davet etmiştir. Hükümdarın portresini yapan bu ressam kimdir?
a) Gentile Bellini b) Giovanni Bellini c) Fra Filippo Lippi
9- Resimde kompozisyon, yapıtı oluşturan elemanların belirli düzen bağlantıları içinde bir araya getirilmesi ve bu çalışma sonucunda ortaya çıkan yapıtın kendisidir. Kompozisyonda aranması gereken özellikler aşağıdaki şıklardadır. İçlerinden hangisi kompozisyonu oluşturan elemanların kendi aralarında oluşturdukları ardışık zaman ve mekân aralıklarının belirlediği, tekrara dayanan uyumdur.
a) Oran b) Birlik c) Ritm d) Denge
10- İstanbul Arkeoloji Müzesi'ni ve Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi'ni kuran, yurt dışına kaçırılmalarını önlemek için eski eserler kanununu hazırlayan, arkeolog ve ressam aydınımız kimdir?
a) Şeker Ahmet Paşa b) Osman Hamdi Bey c) Hoca Ali Rıza
11- Napolyon'un 1798 tarihli Mısır seferi ile 1.Dünya Savaşı arasındaki tarihte Avrupa'da popüler olan bir akımdır. Sanayileşmenin katılığından bunalan Batı insanının Doğu'nun egzotik güzelliğine duyduğu ilgiyle, farklı ülkelere doğru artan seyahat imkânlarıyla, arkeolojik kazıların oluşturduğu merakla, uluslararası sergilerin çoğalmasıyla şekillenmiştir. Hangi akımdır bu?
a) Oryantalizm b) Art Nouveau c) Manyerizm
12- Bedri Rahmi Eyüpoğlu öğrencilerinin kurduğu bir gruptur. Bu öğrenciler Cumhuriyet döneminin sanat ortamında süren "Yeni Sanat mı? Milli Sanat mı?" tartışmalarına taze bir bakış açısı getirmişlerdir. Batı'nın soyut üslupları ile Anadolu folklorundan esinlenilmiş formlarla yakalan bir biçim dili söz konusudur. Amacı evrensel değerlerle yerel geleneklerin kaynaştığı eserler üretmek olan ressamların oluşturduğu bu grup hangisidir?
a) D Grubu b) Yeniler Grubu c) 10'lar Grubu
13- Bu akımı niteleyen terim ilk kez 1917'de şair Apollinaire tarafından "Gerçek dışı olanı aramak" anlamında kullanıldı. Freud'dan etkilenen ressamların konularını bilinçaltı, rüyalar, sanrılar, ilk akla gelenler oluşturuyordu. Resimde nesne gerçek işlevinden bağımsız betimleniyordu. Bazen uyumsuz nesneler bir aradayken, kimi zaman ikiz nesneler bir arada kullanılıyordu. Olağan nesne ve figürleri sınırsız hayal gücüyle olağan dışı durumlarda resimleyen bu sanatçılar kimlerdi?
a) Dadaistler b) Sürrealistler c) Süprematistler
14- Melankolik yapısı ve araştırmacı kişiliği nedeniyle Geç Orta Çağ tıbbının en yaygın teorilerinden biri olan "Dört Salgı Teorisi" üzerinde çalışmış, bu konuda eserler üretmiştir. Şahane oto-portreleri vardır. John Berger'in deyimiyle "Kendi suretiyle sürekli meşgûl olan ilk ressamdır". 1471 doğumlu, Nürnberg kentinin ileri gelenlerinden, yetenekli, entelektüel, melankolik sanatçı kimdir?
a) Albrecht Dürer b) Lucas Cranach c) Caspar David Friedrich
15- Özellikle 15.Louis döneminin saray ve soylular çevresinden türemiştir. Bu grubun sanatı eğlence olarak gören zevkini yansıtır. Paris'te ortaya çıkıp tüm Avrupa'ya yayılmıştır. Gününü gün etmek, hoş şeylerle vakit geçirmek, havailik temalıdır. Bu üslupla oluşturulmuş resimler uçarı figürlerle, aşırı, şaşaalı, bol kıvrımlı dekorasyonla, çiçeklerle, dallarla, deniz kabuklarıyla, "s" ve "c" kıvrımlı hatlarla, kat kat renkli giysilerle, yapay bir görünümle bezelidir. Abartılı fakat pek bir sevilen bu akım hangisidir?
a) Barok b) Rokoko c) Romantizm
16- Son soru en sevilen, en çok okunan yazıdan gelsin:) Avusturyalı iki ünlü şahsiyet ressam Oscar Kokoschka ile Alma Mahler'in aşkını görselleştiren, Alma'nın "Bir sanat şaheseri yarattığın zaman seninle evlenirim" demesi üzerine Oscar tarafından yapılan tablo hangisidir?
a) Sen ve Ben b) Düş Gören Çocuklar c) Rüzgârın Gelini
Not: Serinin yazılarına ulaşmak isteyenler sağ taraftaki "Bir Ressam, Bir Resim" etiketine tıklayabilirler.
CEVAPLAR:
1-b , 2-c , 3-b , 4-b , 5-a , 6-b , 7-c , 8-a , 9-c , 10-b , 11-a , 12-c , 13-b , 14-a , 15-b , 16-c
Sorular terletti ama öğretici oldu.:)
YanıtlaSilTeşekkür ediyorum:) Sevgiler...
SilEğlenceli,öğretici ve çok renkli; teşekkürler...
YanıtlaSilBen teşekkür ediyorum:)
SilMerhaba, bu yayını geç farketsem de severek izleyenlerdenim. Üstünüzde bir baskı hissetmeden yayına devam etmeniz en güzeli. Ve test sonuçlarına cevaplarıma çok sevindim. 16 sorudan 10 tanesini doğru bildim, diğer 6 sı üzerinde çalışacağım, eksik kalmışım onlarda :)
YanıtlaSilHarika bir yayındı, elinize sağlık.
Sevgiler.
İlginize teşekkür ederim Sezer Hanım. Bu seri ufak ufak devam eder yine:) Kocaman sevgiler...
Silİnanmıyoruuuum 16'da 16! Sadece 2 soruda iki şık arasında kaldım, 8 ve 16. Ve içgüdüsel "atma" yaptım :)) Ay çok mutlu oldum, sınavdan geçebildiğime göre, okulumun ikinci dönemine hazırım demektir! Dersler bu dönem çok sık olmayacak anlaşılan ama bu bana boş vaktimde artık açık olan müzelere gidip daha anlamlı bir şekilde izleme şansı verecek :) Çok sevindim çok!
YanıtlaSilHarikasın! :) İlk günden beri süren ilgin, katkın ve yorumların için çok teşekkür ediyorum sevgili Ceren. İtici güç oldun. Önerdiğin resim halâ aklımda, onu yazmadığım için rahatsızım ama halledeceğim:)
SilEn güzeli dediğin gibi gezip görmek, aşinalık kazanmak. Sana keyifli resim ziyaretleri dilerim ve tekrar teşekkürler:) Öpücükler...
Üff! Nefis oldu bu test! Sorular da, seçenekler de son derecede profesyonelce. Tebrikler ve teşekkürler. :)
YanıtlaSil9, 12 ve 16. sorulara yanlış cevap vermişim, diğerleri doğru. Aferin alır mıyım hocam? :))
Ellerine, emeklerine sağlık sevgili Sezer, harika bir iş yapıyorsun bu seriyle. Çok teşekkürler. :)
Eh, biraz profesyonellik var aslında. Pedagojik formasyon sırasında soru hazırlama ödevlerimiz vardı:) Çok çok teşekkür ediyorum. Aferin almak ne demek! Kanaat notum zaten 100:) Baştan beri ilgi, yorum ve katkınız için ayrıca teşekkürler. Kocaman sevgiler...
SilGüzel bir seri idi fırsat buldukça takip ettim, sağol.
YanıtlaSilSevgiler
Çok teşekkür ediyorum Özlem. Benden de kocaman sevgiler...
Silhemen hemen hepsini yaptım. magritte çook severim yaa. güzel seri idi ivit, olsun istediğin zaman yazarsın yaa, olsun hobiler iyidir, ben yaz da evdeydim, şimdi de evdeyim :) pandemi biterse dönücem hayata :)
YanıtlaSilYaparsın tabii sen, şüphem yoktu:) Desteğin için teşekkürler Deep.
SilSen hiç çıkmadın hakikaten. Haklısın. Psikolojini sağlam tutabildiğin için tebrik etmek lâzım. Dilerim artık bu baharla birlikte eski normaline döneceksin:)
Sevgiler...
emin olarak cevapladığım 5 soruda doğru cevabı bulmam sevindirdi :)
YanıtlaSilsabun köpüğü ile güneş arasında kalmıştım, ama doğruyu bulamadım :) :)
Aaa, o soru çok kolaydı ama:) Sabun köpüğü neşeli fakat bir anda ortadan yok olabilen, geçici bir şey olduğu için hayatın kısalığını, geçiciliğini simgeler ve vanitas sembolüdür:) Oysa ki güneş her gün yeniden doğar:) Olsun. Kanaat notum yüksek:) Çok teşekkür ediyorum. Sevgiler...
Silİtiraf edeyim seriyi düzenli takip edemedim, ameliyatlar, babamın ölümü, çocuklar, Ankara-Antalya değişimi vs v. Sınıfta çakarım kesin diyerek okudum soruları ama valla ne diyeyim, kendimi kutladım, 16'da 13 fena değil galiba, di mi örtmenim? Hal ve gidişten ve raporlu olduğum günleri de hesap ederek belki tama çevirirsiniz notumu :)
YanıtlaSilÇok güzel oldu bu, hafıza tazeledim. Okumayı en çok istediğim bölümlerden biri Sanat Tarihi. Yaşım biraz daha genç olsaydı niyet ederdim ama artık ders çalışamayacağım :) Lisede resim bölümünü seçmiştim ve bir miktar yeteneğim de vardır, ayrıca resim sanatına bayılırım. Klavyene ve gönlüne sağlık diyeyim, sevgiler...
Yazılarınızdan takip ediyoruz ancak şimdi yorumda toplu okuyunca ne kadar yoğun bir dönem atlatmış olduğunuz iyice anlaşılıyor Nurşen Hocam. Bundan sonra daha sağlıklı, huzurlu telaşlarınız olsun. 16'da 13 iyi olmaz olur mu?:) İlginiz, deneyiminiz nedeniyle doğal tabii. Tevriye ve Cevriye zorlarken bile sergi gezmişliğiniz çok:) Göz aşinalığı ilgiyle birleşince, sanat tarihi bölümünde okunmasa bile farkındalık oluşturuyor. Bir de bunca yıldır her konuda okur-yazarlık var. Şahanesiniz! Sizi sevgiyle kucaklıyorum. Güzel sözleriniz için de teşekkür ederim.
SilSeriyi bu yazıyla keşfettiğim için soruları kendi bilgilerimle yapmaya çalıştım, fena da gelmedi sonuç aslında :) Ne güzel bir seriymiş, ben de blogunuzda geçmişe dönük bir okuma yapacağım gibi gözüküyor. Emeğinize sağlık.
YanıtlaSilKullanıcı ismi ve foto değişmiş. Önce yeni bir blogger zannettim. Yorumu ona göre yazmıştım, şimdi sayfayı ziyaret edince uyandım:)
SilSon bir yıl yazıların çoğu bu seriye ait. Yani "Önceki kayıt" butonuna basa basa ilerlemek mümkün:) İlginiz ve yorumunuz için çok teşekkür ediyorum:) Sevgiler...
YanıtlaSilAy ay ne güzel olmuş, beynimin açık olduğu sakin bir zamanımda soruları okuyup pekiştireyim :)
YanıtlaSilCevabı geciktirdim, o sırada buraya döndün mü?:))
Silbu serinin hepsini okuyamadım ben sanırım, şimdi yeniden başlasam diye düşünüyorum, çok emekli bir yazı dizisiydi kutlarım.
YanıtlaSilÇok teşekkür ediyorum:) Sevgiler...
Sil