Ivan Kudriashev - Işıltı (Kozmizm) |
Modern sanata, akademik ve geleneksel dışında kalan soyut, kübik, fütüristik vs. her türlü akıma önyargılı yaklaşılmaması gerektiğini düşünüyorum. Belli bir yaşa gelmiş ve çok örnek görmüş bir kişinin zevkleri oturmuş olabilir. Kendini tanıyordur, biliyordur. Onlara tavsiyede bulunamam. Ancak gençlerin ve büyükleri rehberliğinde de çocukların farklı sanat akımlarıyla buluşturulması gerektiğine inanıyorum. Öğretmenler bilirler. Bir süre ortaokulda resim öğretmenliği yaptığım için ben de biliyorum, farklı şeyler çocukların ilgisini çeker. Picasso'yu anlatıp, kübist bir resim yapmaları istendiğinde farklı bir heyecanla çalışırlar örneğin.
İşte 1 Nisan tarihine kadar Sakıp Sabancı Müzesi'nde tüm bu bahsettiğim estetik heyecanı yaşatacak bir sergi var. Tarihi anlatımlarıyla bilgilendirecek sunumlarıyla birlikte... 14 yaş altındaki çocuklara bir refakatçisiyle beraber ücretsiz. 14 yaşının üzerindeki tüm öğrenciler için 5 lira.
Ve isterseniz yetişkinler için çarşamba günleri ücretsiz. Yani sanattan uzak kalmak için hiçbir neden yok:)
Yunanistan'tan gelen bir sergi bu. Çünkü Rus avangardını unutulmaktan kurtaran isim George Costakis olmuş. Moskova'da doğmuş ve hayatının büyük kısmını orada geçirmiş. Elçilik şoförü olduğu için ülkeye gelen yabancı diplomatları sanat eserleri satan yerlerde dolaştırmış. Müzede yer alan bilgiye göre "Özel bir sanat öğrenimi görmemişti, modern sanatı tanımıyordu, ama seyrek rastlanan estetik bir içgüdüye sahipti." Bir resimden etkilenerek 20.yy. deneysel sanatına ilgi duymaya başladı. Stalin kanunları nedeniyle sadece Toplumsal Gerçekçilik üslubu geçerliydi ve avangart sanatçıların eserleri kapalı kapılar ardındaydı. Costakis yaşayan sanatçılarla ve diğerlerinin akrabalarıyla temasa geçerek muazzam bir koleksiyon oluşturdu. İlerleyen yaşında Yunanistan'a yerleşirken koleksiyonun önemli bir kısmını Moskova'da Tretyakov Galerisi'nde bıraktı ancak daha sonra Yunanistan hükümeti bunları satın aldı. O yüzden bugün bu koleksiyon Selanik'teki Devlet Çağdaş Sanat Müzesi'nde görülebilir. İki kere Selanik'e gittim ama aklımda olmasına rağmen ne yazık ki bu müzeyi gezemedim. Bir gezimiz 1 Mayıs tatiline denk gelmişti ve birçok yer kapalıydı. Diğer geziyi de annemle yaptığım için ona uygun hareket etmek durumunda kalmıştım. Ancak görüldüğü gibi sanat evrensel ve iyi ki müzeler var. Sakıp Sabancı Müzesi,
Rus Avangardı eserlerinden bir kısmını Yunanistan'tan getirterek görmemizi sağlıyor.
George Costakis'in koleksiyonunu sergilediği evi. Dönem sanatçılarının uğrak noktası olmuş. |
Vasily Kandinsky... Nikola Suetin... |
Gelenekseli, belirlenmiş kuralları kırıp eser üretmek tek tip işler çıkartmaz. Sergiyi gezerken Kübizm, Fütürizm, Kozmizm, Süprematizm, Analitik Sanat vs. pek çok akım göreceksiniz.
Ve Sakıp Sabancı Müzesi'nin muhteşem boğaz manzarası eşliğinde yakın geçmiş zamanda sanatsal bir yolculuk yapmak, umuyorum ki benim gibi size de iyi gelecek.
Bilgilendim teşekkür ederim
YanıtlaSilBen de teşekkür ediyorum. Sevgiler...
Silgidebilmeyi çok isterdim ve öğrencilerimi de götürmeyi.düşüncelerinizde size hak veriyorum.ki ülkemizde tam da yazdığınız gibi durum.sanat akımlarını işlerken bazı akım sanatçı eserlerine öğrencilerim gülüyorlar.çocuk resmi gibi söylemler vs..
YanıtlaSilYorumunuz için teşekkürler sevgili öğretmenim. Çocukları İstanbul'a getirmek zor ama belki sergi bitmeden siz gelirsiniz:)
SilPicasso gibi sanatçılar tarzında çalışmak, farklı işler çıkarmak aslında çocukların hoşuna gidiyor demek istemiştim ben, tam ifade edememişim sanırım. Uzun bir süre resim öğretmenliği yapmadım ama görevde olduğum zaman, arada itiraz edenler olsa da farklı çalışmaların genelde çocukları olumlu etkilediğini gözlemledim. Bu yüzden modern sanatla daha fazla buluşmaları gerektiğini düşünüyorum.
Sevgiler benden size...
Harika bir sergi. Buradan bile çok güzel.
YanıtlaSilTeşekkürler Sevgili Sezer.
Ben çok teşekkür ediyorum Tülin Hanım.
SilMerhaba Blog okurları ve yazarı arkadaş, Paylaşımlar için teşekkür ederim.
YanıtlaSilBlog takipçisi ve izleyicisi kazanmak için ne gereklidir ? cevabını detaylı şekilde
Blog takipçisi
Başlıklı yazıda bulabilirsiniz. 2019 Sevgililer Gününde En çok hangi Kelimeler Arandı Merak ediyormusunuz ?
Trend 14 Şubat
Başlıklı yazıda bulabilirsiniz iyi bloglamalar.
bi kısmet olup da gidemedim bu müzeye o kadar çok merak ediyorum ki...sevgiler..
YanıtlaSilUmarım en kısa zamanda gidersiniz o zaman. Sevgiler...
SilGelenekselin ve akademik çizgilerin dışındaki modern sanata dair düşüncelerine aynen katılıyorum Sezer'cim. Şu an eğitim almakta olduğum atölyede, öğretmenlerimizin yönlendirmesiyle -birebir görebildiklerimizi tuale doğru aktarabilme becerilerimizi geliştirebilmek için-öncelikle geleneksel tarzda çalışmalar yapıyoruz ki bu da oldukça ince bir işçilik gerektiriyor. Bu çalışmalarda da öğrendiğimiz çok şey oluyor; ışığı, gölgesi, renkleri, yansıması!.Tüm bunları doğru öğrenebilirsek, bu bilgiler ışığında, üzerine oturtmak istediğimiz o farklı tarzlarda da daha etkili olabiliriz. Ama zaman içinde kendi özgür ve özgün tarzımı oluşturmak istiyorum elbette. Anlayacağın henüz öğrenciğim ve öğrenme becerilerimi geliştirmeyi de çok seviyorum ben:) "Rus Avangardı" umarım 1 Nisan'a kadar bu sergiye gidebilirim. Çok teşekkürler Sezer'cim harika bir sergi tanıtımı olmuş. Sevgilerimle canım. ❤
YanıtlaSilTam da anlattığın gibi önce akademik çalışmadan tarz oluşturulamaz, hocalar haklı olarak çok kızıyorlar acele edene:) Çalışmalarını görüyorum Esincim, harikasın. Muhakkak kendine özgü tarzını oluşturacaksın. Çünkü çalışıyorsun. Başarıların daim olsun arkadaşım ❤
Sil