Hiç bir dersi kaçırmamaya çalıştım, notlarım hep yüksekti. Öğrenciliğim sırasında Mersin-Yumuktepe'de arkeolojik kazıda görev aldım, Ege Üniversitesi'nde öğrenci kongresinde koca salona sunum yaptım vs.vs.vs. (Geç yaşta daha bilinçli yaşanıyor öğrencilik:)) Geçen sene fırsat oldu İstanbul Üniversitesi'nden de pedagojik formasyon aldım. Bir verdiler, bir kaldırdılar:) Ben o arada bu sertifikayı alanlardan oldum.
Peki öğretmen olabildim mi?
Hayır.
Neden?
Çünkü Sanat Tarihi seçmeli ders kapsamında. Seçmeli derken... Öğrenci değil, okul seçiyor.
Bugünlerde yeniden arayışa başladım. Güzel Sanatlar Liseleri var mesela. Onlarla görüşeyim dedim. Bizim Beylikdüzü civarında devlet okulu olarak Güzel Sanatlar ve Spor Lisesi var bir tane. Önümüzdeki yıl 3.yılına girecek. Yani okulda ilk defa 11.sınıflar da olacak önümüzdeki yıl. Ve ben de Sanat Tarihi derslerinin 11. ve 12.sınıflarda olduğunu biliyorum. Geçen gün konuşmaya gittim. Müdür yardımcısı bana sadece 12.sınıfta ve haftada sadece 2 ders olduğunu söyledi. Burası bir Güzel Sanatlar Lisesi. Dikkatinizi çekerim! Yani ayrıca resim bölümü var. Anlayamıyorum. Öğrenciler 9.sınıftan itibaren resim yapıyorlar. Ama Sanat Tarihi dersi görmüyorlar. Akımları, farklı ülkelerin sanatçılarını, resim yaparken yararlanabilecekleri, örneklerinden beslenebilecekleri diğer sanat dallarını nasıl öğreniyorlar acaba? Tamam resim öğretmeni var ama ondan daha çok teknik bilgiler alıyor olmaları gerekmez mi? Sanat Tarihi bambaşka ve engin bir alan. Efendim sadece 12.sınıfta varmış! 12.sınıfta hangi çocuk okula gidiyor acaba? Dersanelerde geçmiyor mu o yıl?
Geçen hafta ayrıca, yine bizim bu civarda açılacak olan, özel bir Güzel Sanatlar Lisesi ile görüştüm. İlgilendiler ilgilenmesine ama... Önümüzdeki dönemde 9.sınıftan başlayacaklar. "2 yıl sonra ihtiyaç duyabiliriz size" dediler:( Onlarda da 11.sınıfta varmış Sanat Tarihi. Ölme eşeğim ölme:(
Kısacası durum pek iç açıcı görünmüyor. Bizim gibi binlerce yıllık tarihi geçmişin üzerinde kurulmuş, her kazılan yerde o topraklarda yaşayan gelmiş geçmiş tüm medeniyetlerin izlerinin görüldüğü kaç ülke var? Böyle bir ülkede Sanat Tarihinin görmezden gelinmesinin nedeni ne olabilir? Ah! Tabi! Unuttum! Bu ülkede topraktan çıkanlar "çanak, çömlek"ti değil mi? Eski şeyler. Ne önemi var? Ha bir de dünyaca ünlü sanatçımızın eserinin içine tükürülüyordu(!) Nasıl derler? Ucube!Ucube!
Bizdeki kültür mirası başka bir ülkede olsa adamlar çıldırırdı. Ne yapacaklarını, nasıl koruyacaklarını şaşırırlardı. İlk aklıma geleni söyleyeyim. Hırvatistan Trogir'e gitmiş olanlar bilirler. Bütün hediyelik eşya dükkanlarında, afişlerde, kafanı çevirdiğin her yerde bir Kairos figürü görülür. İşte şu:
Adamlar antik Yunan'dan kalma bu parçayı nasıl tanıtacaklarını, nasıl pazarlayacaklarını şaşırmışlar. Bir de bizim topraklarımızdan çıkanları düşünün. Toprak üzerindeki kültür mirasımızı düşünün bir de... Bizim çocuklarımız, ülkemize ait bu güzellikleri tanıtmayan, önemini kavratmayan, gerekli değerden yoksun bırakan bir eğitim sisteminin içinde yer alıyorlar maalesef. Bu konuda ancak ilgili ailelerin çabasıyla belli bir kültüre ulaşabiliyor gençlerimiz.
Ben lisede Sanat Tarihi okumuştum. Sosyal Bilimler ve Edebiyat bölümündeydim. Ama şimdi çok iyi biliyorum ki çok az okulda Sanat Tarihi var. Halbuki bu ders, diğer ağır dersler arasında gençler için bir nefes alma fırsatı olabilir; keyifle işlenebilir. Artık birçok okulda teknolojik imkanlar yeterli. Görsel sunumlarla, gezilerle gençlerin ilgisi çekilebilir. Biraz kültürden zarar gelmez herhalde.
Kendi kendime söylüyorum, kendi kendime dinliyorum işte. Çok hayal kırıklığına uğradım çok. Sanat Tarihi öğretmeni arayan varsa bana haber versin olur mu?:))
Aslında ne kadar trajikomik bir durum. Yalnız trajedi kısmını topumuzun yaşadığını henüz kimse fark edemedi:( Gidişatta da edilecek gibi görünmüyor:(
YanıtlaSilDoğru söze ne denir?
SilNe kadar da doğru yadıklarınız.Şansınız açık olsun umarım en kısa zamanda ders vermeye başlarsınız. Müzelerde yada sanat galerilerinde rehber olma şansınız yok mu? En azından hevesli insanlarla bilgilerinizi paylaşırsınız.
YanıtlaSilİçten yorumunuz için teşekkür ederim.
SilDevlet müzelerinde çalışmak zor. Özel müze ve galerilerde genellikle genç arkadaşlar yok paraya çalıştırılıyorlar. Tüm bunlardan dolayı tercih etmedim açıkçası.
önemli bir yaraya parmak basmışsınız. malesef liselerde sadece sosyal şubeler seçmeli olarak ve 12lerde 2 saattir sanat tarihi. mesala bizim okulda sadece 2 saat var. ben tarih öğretmeniyim ve ben istemediğim için ücretlilere veriyorlar. ve sınavları bana yazıyorlar. ne kadar desemde bu ders ayrı bir daldır tarih değil sanıtu-ın tarihidir diye dinleytemedim ki önemli bir konu var bu sene lysde 2 sorun sanat tarihi dersindendi. malesef bu ülkede sanata ne değer veriliyor ki eğitimde bu konuya önem verilsin. bu sene yapılan değişikliklerede dikkatinizi çekerim.
YanıtlaSilBenim staj yaptığım lisede hem 11 hem 12. sınıfta vardı. TM ve Edebiyat sınıflarında. Orada da kadrolu öğretmen vardı. Emekliliği geçmiş ama çalışıyordu hala. "Ben emekli olunca seçmezler" dedi:) Öğrenciler nefret etmiş ama Sanat Tarihinden. Öğretmenle alakalıydı tabi bu durum.
SilHaklısınız LYS'de, KPSS'de, ALES'te Sanat tarihi soruları var.
Ahh ahh okuyunca nasıl da dertlendim birden. Valla bu sistem acayip kötü ve nasıl da düzelecek hiç bilmiyorum. Sanat tarihi muhteşemdir, ders olarak da harikadır. Herkesin özellikle de gençlerin tarihe daha ilgili, meraklı olmaları gerekir. O dünyanın içine bir adım atsalar görecekler ne kadar güzel olduğunu. Veliler de biliçsiz ki istemiyorlarmış dersi demek işe bak. Biz görmüştük lisede ve çok memnunduk. Üniversitede de ilgim katlanarak arttı. Biliyor musun benim de Türkiye'ye dönünce istediğim şey sanat tarihi ile ilgilenmek belki master programına başvurmak. Alakasız insanların da alakasız derslerde ahkam kesmelerinden nefret ediyorum. Onları oraya atayanda kabahat ya biz bu kafaya gidersek ohooo yandık ki ne yandık. Hayal bile edemiyorum. Zaten hiç bir şeyden haberi olmayan bir toplum haline geldik. Koskoca bir tarihin üzerinde yaşıyoruz ve ne ilgileniyor merak ediyor ne de farkındayız nelere sahip olduğumuzun. Neyse bu konularda pek hassasımdır. Başlayınca duramam ben şimdi:) Umarım en kısa zamanda istediğin gibi olur her şey, can-ı gönülden diliyorum. Benzer şeyleri ben de yaşadığım için çok iyi anlıyorum seni. Allahtan o arada formasyonu da almışsın ya harika yapmışsın, ben onu başaramamıştım ne yazık ki:)Çok sevgiler ve selamlar
YanıtlaSilZengin hanımlar para vererek, özel olarak alıyorlar Sanat Tarihi derslerini. Biz hiç olmazsa en iyi okulda parasız olarak aldık bu bilgileri:)) Öyle avutayım bari kendimi:)
SilBizim ülkemizde metro kazısı sırasında çıkan tarihi eserlere " aman arkeologlar duymadan örtün üstlerini" yaklaşımı yapılıyor. Zor bir tercih yapmışsınız,ardı daha da zor gelmiş. İyi şanslar.
YanıtlaSilTeşekkür ederim:)
Silbir sanat tarihçisi olduğunuzu bilmiyordum, nasıl sevindim anlatamam :)
YanıtlaSilben Anadolu lisesi fen bölümü mezunuyum yani lisede sanat tarihi diye bir dersten haberim bile yoktu ama ne kadar acı bir durum bu, ne kadar haklısınız dediklerinizde keşke öğrenci tarafından seçilebilen bir ders haline getirilse sanat tarihi, bu kadar zenginlik kimsenin haberi olmadan yitip gidiyor ne yazık ki
Teşekkür ederim Greta. Aslında bir yazımda bahsetmiştim, denk gelmemişsin demek ki. Sanat Tarihi gerçekten çok çok keyifli bir alan.
SilAslında ben bu yazıya gelen yorumlardan ve dışarıda gözlemlediğim kadarıyla Sanat Tarihine ve Arkeolojiye çok da ilgisiz olmadığımızı düşünüyorum. Fakat gittikçe uzaklaşıyoruz, duyarsızlaştırılıyoruz.
YanıtlaSilTabii ki bilinçli olarak devleti-alimiz tarafından uzaklaştırılıp duyarsızlaştırılıyoruz. Çünkü sanat,tarih ve arkeoloji devletin gözünde sadece para yer ve devlete geri dönüşümü oy olarak olmaz.Bakın mesleğimle ilgili ve çok fazla kişinin bilmediği bir bilgi paylaşayım. Ben içki işindeyim,doğal olarak sigara da işimin bir parçası. Dışarıdan bakan kişiler sigarayla ilgili olarak en fazla Marlboro man yarışmalarını veya Camel trophy yarışmalarını hatırlar. Tabii ki sigara firmalarının sponsorluk yasağı almasından önceki dönemlerdedir bu. Ki bu sponsorluklar bile Türk insanına kayda değer başarılar kazandırmıştır ( mesela Nasuh Mahruki mesela şimdinin ünlü şefi Mehmet Gürs. bu kişilerin hepsinin sigara firması sponsorluğunda yapılmış doğada savaş tarzı yarışmalarda ödülleri vardır). Peki az bilinen bir şey sigara firmalarının arkeolojik kazılara sponsor olmasıydı desem? Egede bir dolu kazı Philips Morris yani bildiğimiz marlboro firması sponsorluğuyla yapılmıştır. daha aklıma gelmeyen bir dolu örnek..
YanıtlaSilPeki sigara firmalarının her tür konuda sponsorluk alması yasaklandığında bu firmalar devlete ne teklif etmiştir? reklam yapmamak ama sadece kazı alanlarında sponsor olduklarını belirten tabela olması koşuluyla dünya tarihine katkısı olacağına inandıkları ve UN onayı alacak kazılarda sponsorluklarının devam etmesini. Tabii ki yasa çıktı olmazzz denmiştir.
Dünyada örneği nedir peki bunun? halihazırda gençleri kullanıma teşvik etmeyecek her tür organizasyonda ( bir pop konseri veya bir cips markası vs gibi ) sigara firmaları reklam yapmama koşuluyla sponsor olabilirler.
Bizde ise işte " yassah dedik hemşerim" uygulanmaktadır.
:( Çok haklısınız. Ege'deki kazıları biliyorum.Ben ilgiliyim, siz ise işin içinde olduğunuz için bilgi sahibisiniz ama dediğiniz gibi çoğunluk bu desteklerden haberdar değil. Özel şirketlerin sanata olan katkılarını çok faydalı bulmuşumdur her zaman. Önlerini kesmemek lazım.
YanıtlaSilkayboldun sankiii yoğunsun sanırım.
YanıtlaSilmimin var bende.
:)
Buralardayım buralardayım! Herkesten haberdarım:)
Silhımmm tamam yorum yapmayınca şaşırdım da.
YanıtlaSilbir iki yazı koyup kayboldun da.
:)
mim doğru tamam doğru yapmışsın.
tek kelime işte.
tişkür.
:)
cellma beni mimleyen. onun yazısı hoş diye herkes okusun diye koydum.
sen bişi yapmıcan tebi.
ama istersen başka arkadaşlarını mimleyebilirsin.
onlar da seni anlatır tek kelimeyle.
ordan başkalarına dağılır.
mimler eğlence işte. kaynaşma sinerji filan.
görüşürüüz.
geliriim zateeen.
:)
Tamamdır:)
Silgerçekten trajik bir durum.Şansınız bol ver herşey gönlünce olsun.
YanıtlaSilTeşekkür ederim.
SilSizin hayal ettiğiniz yere ulaşmamız için(liselerde sanat tarihi dersi verilmesi)daha 50 yılımız var o da işler iyiye giderse ama ders vermek için başka şeyler yapmak lazım :) bu konuda size önerim olacak :)
YanıtlaSilBiraz da idealist yaklaştım açıkçası. Benim de oğlum var ve boş yetişmelerini istemiyorum. Kültürlü, bilinçli gençler görmek istiyorum bu ülkede. Bu sözlerimde tamamen samimiyim.
SilSağolun Bolat, önerinizi duymak isterim.
ben su anda tokat cumhuriyet teknik ve endustri meslek lisesinde 9. sinif secmeli sanat tarihi derslerine giriyorum tarih ogretmeniyim esasinda ancak sanat tarihi ogretmenimiz olmadigi icin malumunuz tarih ogretmenleri bu isi uslendi yani bizimkiler sansli bir yerde kimya yada ingilizce ogretmenide girebilirdi:) siniflarimiz 45 kisilik il genelinde en dusuk puana ve ogrenci profiline sahibiz ogrencilerimizin bir kismi okuma yazma dahi bilmiyor(ilkogretimde sinif gecme sisitemi farkli islediginden oturu herkes liseye kayit yaptirabiliyor) aralarinda sizofreni hastasi olan anlama ve dikkat eksikligine sahip ogrencilerimiz bile var aileleri tarafindan biyolojik olarak buyuk kismi ise manevi olarak terk edilmis cogu en az 5 kardes anne baba ayri veya veffaat etmis.. btun bunlar zaten birakin akademik basariyi hayata 1-0 yenik baslamalarina sebepken birde ustune sosyal olanaklari olmayan bir okuldalar bi kac slayt hazirladim en azindan gorme duyusu harekete gecsin diye tek projeksyon aletimizde calismadi kasa bozuldu flash viruslendi bizde ne yapalim klasik sisteme donduk anlat gec zaten ogretmenlikten cok gardiyanlik yapiyoruz sus oglum otur konusma dolasma hooop zil calmis ,ama bakinca olaya dar cerceveden ha derse girildimi girildi mufredat islenmismi amenna islenmis ee sinavida yapilmis eokula kaydedilmis balli kaymak.. sanat tarihinden gectim hangi ders sevilrki bu sartlarda ..:(
YanıtlaSilÇok haklısınız.Ben bir açıdan baktım tabii. Eğitim sistemimizdeki eksiklikler çok fazla maalesef. Üzüldüm yorumunuzu okuyunca:( Of ki ne of!!! Elinizden geleni yapmanız da beni sevindirdi. Ne öğretmenler biliyoruz burada anlatmaya değmez. Allah kolaylıklar versin size. Umarım bir gün çok şey değişir:(
YanıtlaSilMerak ettim kaç yaşında Sanat Tarihi okumaya başladınız? Ben de 35 yaşındayım ve Sanat Tarihi bölümünü tercih etmeyi ve okumayı düşünüyorum şu an. Her hangi bir somut beklentiyle değil sanat ve tarih ilgimi çektiği, bu alandaki bilgimi artırmak için... Ne dersiniz, bu yaştan sonra olur mu? Ayrıca İletişim Fakültesi Radyo Televizyon ve Sinema bölümü mezunuyum.
YanıtlaSil29 yaşında girdim MSGSÜ Sanat Tarihi bölümüne. Bence istiyorsanız geç değil. İnanılmaz zevkli bir alan.
SilMatematiğim iyi olsa tekrar sınava girer Psikoloji okurdum inanın:)Sanırım bu yıl AÖF Psikoloji yazacağım. Sırf bilgilenmek için. Öğrenmek güzel şey.
Teşekkürler.
Bildiğim kadarıyla AÖF'de Psikoloji bölümü yok. Gerçi günümüzdeki imkanlarla üniversite okumadan da sınırsız bilgi edinilebilir her dalla ilgili ancak sistematik olması okul yoluyla olabiliyor. Sanat Tarihi bölümünde devam zorunluluğu var mıdır peki Sezer Hanım?
SilDevam zorunluluğu var Mehmet Bey. En azından benim bildiğim okullarda öyle. Zaten sadece sınavdan sınava okula uğrayabileceğiniz bir alan değil. Hocaları dinlemek lazım, görselleri izlemek lazım. Aksi halde hiçbir anlamı olmaz.
SilAÖF'de Psikoloji var zannediyordum:( Neyse, sosyal bilimlerle ilgili bir alana kaydolurum yine de:)
sanat tarihi için face tweter int sitelerinde bir şeyler yapmaya çalışıyoruz.
YanıtlaSilbirleneceğiz tek bir adres olmalı.ben sayfalar açtım.ama bir tek yer olmalı.o da tweter olmalıdır diyorum.tweterin etkisi daha büyüktür. aşağıdaki tweter adresini takip edin paylaşımlar yapıyorum tek bir adreste birlenip sesimizi duyuralım değerli meslektaşlarım.
https://twitter.com/sanat_tarihi
Ne aci. Turkiye'nin pek cok yerinde egitim fakulteleri tarih bolumleri vs. secme sansi olan biri olarak sanat tarihi okumak ve kendini "kac yillik o bolum,ne is yapacaksin" sorusunu yonelten insanlarin arasinda bulmak. Ogretmen olmak halbuki tek istedigim,insanlarimiz sanat tarihi dersini gormek bir yana dursun ismini bilmiyor,kimi suclayalim..egitim hayatim,hayatim bir bosluga dusmus durumda. Keske diyorum artik. Ne aci
YanıtlaSilmerhaba, sanıyorum ki şu an bir okulda öğretmenlik yapıyorsunuz ben de sanat tarihi mezunuyum ve formasyon alıyorum aynı zamanda da yüksek lisans yapıyorum tez aşamasındayım. Size öğretmenlikle ilgili birkaç soru sormak istiyorum aslında. Öğretmenlik yapmak için hangi yolları izlediniz ücretli dahi olsa kendi işimi yapmak istiyorum bu yüzden cevap verirseniz sevinirim..
YanıtlaSilSevgili Gözde ben şu an devlet okulunda ücretli öğretmenlik yapıyorum ancak sanat tarihi öğretmeni değilim, görsel sanatlar derslerine giriyorum. (Bir de resim eğitimi sertifikam var). Bağlı olduğumuz ilçenin Milli Eğitim Müdürlüğü'ne başvurup form dolduruyoruz ve hangi derslere girmek istediğimizi işaretliyoruz. İhtiyacı olan okul müdürleri, öğretmenleri arayıp "Şu şu derslerimiz boş, gelir misiniz?" diyorlar. Beni de bir ortaokuldan aradılar, görsel sanatlar öğretmenine ihtiyacımız var dediler. Böylece başladım.
SilYani sanat tarihi dersine giremiyorum ne yazık ki. Çok az okulda sanat tarihi dersi var. Öncelikle o okulları araştırıp gidip konuşmanı tavsiye edebilirim. Özel de olur devlet de. Benim gidip konuştuklarım "Sanat Tarihi dersimizin sayısı çok az, o yüzden sanat tarihi öğretmeni almıyoruz, bu dersleri resim öğretmenleri falan veriyor" dediler. Ama siz yine de araştırıp gidip konuşun. Güzel sanatlar liselerini de inceleyin (Örnek : Pera Güzel Sanatlar Lisesi gibi).
Sanat Tarihi öğretmenlerinin işi zor. Umarım yardımcı olmuşumdur. Umarım şansınız yaver gider. Ücretli öğretmenlik için Ağustos sonunda ilçe milli eğitime başvurabilirsiniz. İnternet sitelerine girip şartları görebilirsiniz.
Vakit ayırıp yanıt verdiğiniz için çok teşekkür ediyorum umarım bu ülkede bir gün sanat tarihi öğretmenleri hak ettikleri yerde olurlar tüm dileğim bu yönde...
SilMrb bende sanat tarihi ikinci sınıf ögrencisiyim ve ögretmenlik yapmak istiyorum ücretlide olsa size hersene ücretli cıkıyomu onu ögrenmek istiyorum yardimci olursaniz sevinirim iyi günler..
YanıtlaSilHer sene çıkacağı garanti değil Sevgili Ebru. İhtiyaç olursa çağırıyorlar.
SilBenim kızımda sanat tarihini okuyor 1 ci yıl , bu tür yazıları okuyunca düşünüyorumda acaba ben kızımı boşunamı gönderdim sanat tarihine :((((
YanıtlaSilÜzülmeyin, Allah hayırlısını versin. Hiç belli olmaz iş durumları. Yoğun ısrarlar sonucu bu sene Kültür Bakanlığı'na Sanat Tarihi mezunu ataması için kontenjanı genişlettiler mesela. Sayı hala çok az ama ilerleyen yıllarda artabilir de. Galerilerde çalışabilir kızınız. Yabancı dile ağırlık vermesini kesinlikle tavsiye ederim. Allah çocuklarımızı iyi insanlarla karşılaştırsın, iyi imkanlar versin. Onlar da önce gayret etsin tabii:) Sevgiler...
SilUnvan, İstihdam olanakları, Öğretmenlik bunlar başlıca ve ortak sorunlarımız. Çözüm için dayanışma şart. Daha önce de yapılan çalışmalara ek Anadolu Sanat Tarihçiler Derneği (ASTAD) ve Sanat Tarihi Mezunları İstihdam ve mücadele Platformu Sanat tarihi Öğretmenlerinin güncel ve öncelikli sorunları TBMM dilekçe komisyonunda dile getirildi. Hep beraber sorunumuzu ve çözüm önerisini dile getirmenin faydalı olacağına inanıyorum. Tabi sesimizi duyana kadar çok daha fazla katılım gerekli.
YanıtlaSil