17 Haziran 2017 Cumartesi

YILDIZLAR ALTINDA MOZART...

    8.Uluslararası İstanbul Opera Festivali başladı ve bu sene ihmal etmeden bilet almayı, Arkeoloji Müzesi'nin bahçesinde Mozart'ın Saraydan Kız Kaçırma Operası'nı izlemeyi başardım. Tabii tatildeki Orhun'la birlikte. Aslında o klasik müziğe benden daha meraklı ve bilgili. Ona her türlü uyar yani. Benim amacım ise, en önemli müzik adamlarından birinin eserini İstanbul'un en kıymetli müzesinde tarihi atmosferle hemhal olarak dinleyeyim, ruhum huzur bulsun, kulaklarımın pası silinsin, gündemden uzaklaşayım minvalinde ilerleyen bir amaç.
   Bunları yaşadım mı peki? Tabii ki yaşadım. Terapi gibi bir geceydi. Eserin konusu ile mekanın uyumu, gösterim öncesi lokum dağıtan cariyeler, İstanbul Devlet Opera ve Balesi sanatçılarının şahane performansı, dahi Mozart'ın müziği, orkestra, seyirci... Hepsi müthişti. İyi ki bu sene kaçırmadım. 


    Gösterim sırasında fotoğraf çekilmeyeceği için en son fotoğrafı internetten aldığımı, diğerlerinin bana ait olduğunu ve aslında etkili ortamı yansıtmada yetersiz kaldıklarını belirtmek isterim. 
    Sanatla kalın efendim! Zira bu huzursuz dönemde, ne yapacağımızı şaşırmış haller içinde, bu karmakarışık dünya üzerinde sığınacak limandır sanat.
 







24 yorum:

  1. Ne güzel yapmışsınız. Ben de Fazıl Say'a bilet almak istiyordum ama tatile gelince kaçırdım.

    YanıtlaSil
  2. Sanat her yönüyle ruha şifadır. Elbette sanat estetik temellere dayanır. İnanç ve ümide kültür ve medeniyetin evrensel çağrısıdır sanat. Sanatla bağı olmayan bir insan ot olur, saman olur; bir mevsim yaşar ve ölür. Birbirimizi anlayabileceğimiz, birbirimize dokunabileceğimiz, birbirimiz için var olabileceğimiz muhabbet ve ünsiyettir sanat. Sanata hayatımızda verdiğimiz kadar insanız belki...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu güzel sözlerin üzerine ne denir ki? Haklı ve zarif yorumunuz için teşekkür ederim.

      Sil
  3. Ne iyi etmissiniz ana-ogul :) kalbimde hissettim.

    YanıtlaSil
  4. Çok iyi yapmışsınız gerçekten. Hem de böyle bir etkinliğe böyle güzel bir yer seçilmiş, muhteşem geçtiğine eminim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tarihi mekanlara zarar vermedikçe bu etkinlikler güzel oluyor gerçekten. Çok teşekkürler Özlem.

      Sil
  5. Sanata bile düşmanlar yahu. Ben gülüyorum artık sanatçı diye davet edilenlere bakıp bakıp, ne iyi etmişsin.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :) Mevzu farklı şekillerde de tartışılabilir tabii. Ne diyelim, devede kulak misali ama Türkiye'de güzel şeyler de oluyor:)

      Sil
  6. off afişlerini görmüştük ama , ne güzel yapmışsınız , imrendim :)

    YanıtlaSil
  7. Sanat eğitimi almış birinin algılayışı, özümseyişi çok daha yoğundur elbette.
    Ancak rüya gibi bir geceymiş gerçekten. Masal gibi...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eğitim önemli ama en güzeli hayattan ve sanattan keyif almayı bilmek sanırım. Sanat eserini izlerken, okurken, bakarken, dinlerken onunla bütünleşebilenlere ne mutlu. Masal gibiydi gerçekten Zeugma. Teşekkürler ve sevgiler benden sana...

      Sil
  8. Şahane bir zamanmış. Bir gün kızlarımla izlemek dileğiyle...

    YanıtlaSil
  9. Pek opera sevmiyorum ama ortamı teneffüs etmek için orada bulunmak isterdim. Ne iyi etmişsiniz...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Saraydan Kız Kaçırma opera sevmeyenlerin bile seyredeceği hoşlukta aslında.
      Gösteri, bir yaz gecesi tarihi ortamda olunca daha da etkileyici olmuş.

      Sil
  10. Arkeoloji Müzesi'ne gittiğimde meydanda yapılan hazırlıkları görmüştüm, afişleri de :)) Umarım gelecek yıllarda izleyebilirim :))

    YanıtlaSil
  11. Ah ah..sevdiğim bir müzenin bahçesinde hem de Mozart'ın "Saraydan Kız Kaçırma Operası"...nı gece dinlemek!.. tahmin edebiliyorum.. Kim bilir ne hoş duygular yaşamışsınızdır. Gece konserleri böyle tarihi atmosfer içinde son derece etkileyici, o havayı solumak bile yeter insana. Ne iyi yapmışsınız Sezer'cim, canlı performansın yeri bir başka. Kesinlikle son cümlelerine katılıyorum, huzursuz dönemlerde ruhumuz ancak sanatla huzur buluyor ve nefes alabiliyoruz. Daha nice güzel günlere..Sevgilerimle..

    YanıtlaSil
  12. Ben konser istiyorum artık hof ! Neyse ki BSO'nun İtalyan Film Müzikleri gecesi oldu da bu sene "ilk" defa bir şeyler dinledim canlı olarak. Müzik bereketsizliği dolu bir yıl resmen. Sanat damarımızı kurudu valla Sezer Hanım :(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ooo! Sizin konser de şahaneymiş ama Zihin. İtalyan Film Müzikleri. Harika vallahi! Kendi adıma konuşacak olursam, geçtiğimiz Temmuz'dan beri her türlü sanatsal etkinlik açısından verimsiz geçti. Hepimiz için tekrar canlanır umarım:(

      Sil

Yorumu olan?