21 Mayıs 2018 Pazartesi

İSTANBUL'DA DENİZ SEFASI...

    Adım adım yaz mevsimine doğru ilerlediğimiz şu günlerde, Pera Müzesi konuyla bağlantılı küçük ama etkili bir sergi hazırlamış. "İstanbul'da Deniz Sefası".
    Bugün İstanbul'da denize girmek, ya da şöyle söyleyeyim -çünkü giren bir kesim var ama bir kadın olarak sen onların arasında takıl bakayım- ailecek deniz sefası yapmak, bütün bir günü denizde ve devamında deniz kıyısındaki restoranlarda geçirmek nostaljik bir hayâl. Çünkü kültür değişti. Zaman akışı içerisinde ülkelerin, insanların, dünyanın değişmesi kaçınılmazdır. Mantıklı bir insansam buna itirazım olamaz. Ama değişim geriye doğru olduğunda orada durur ve düşünürüm. Bu sergi, dünyanın en önemli kentlerinden biri olan İstanbul'da değişen kültürü deniz keyfi üzerinden gözler önüne seriyor. Bir zamanların gönül okşayan fotoğraflarına bakarken farklı bir zamana ışınlanıyorsun, geçici bir mutluluğa kapılıyorsun. Sonrasında bugüne dönmek acı oluyor.
İsmet İnönü'nün bornozu

Çilingoz Plajı'nda satılan gazozlar ayrıntısı 

    Çoğu insan yüzmeyi sever. Deniz çağırır, denizin çağrısına karşı koymak zordur. İstanbul'da 
bu çağrıya karşı koyamayanlar öncelikle deniz hamamı kültürünü başlatmışlardır. Kapalı ahşap kabinler içinde suyla buluşmuşlardır. Zamanla plaj kültürüne geçiş yaşanmıştır ki İstanbul'da plaj modasını ilk başlatanlar ihtilalden sonra buraya gelmiş olan Ruslardır. Eski adı "Fülürye" olan "Florya" deniz sefasının ilk mekânıdır. Fülürye diyemeyen Ruslardan yadigârdır bugün Florya ismi.
Melek Sofu tablosu
    Süreyya Plajı, Florya Plajı vb. plajlar daha varlıklı kesimin takıldığı mekânlar iken; Samatya, Kumkapı sahilleri fukara plajları olarak anılır. Hangisi olursa olsun her birinde ortam keyiflidir. Akşama kadar denizle buluşulur, akşam yine bu civarlarda yemekler yenir, müzik dinlenir.

    Süreyya Plajı en ünlüsüdür. İçinde konser alanı dahi bulunan bu plaj 1946'da açılmıştır. Plajın simgesi olan Bakireler Anıtı enteresandır. Ortasında Venüs heykelinin bulunduğu anıta kadar yüzen bekar kızların kolayca eş bulacağı esprisi vardır. Venüs heykeli zaman tünelinin bilinmezlerine karışmış ancak anıtın kaide kısmı bugün Maltepe sahilinde çoğu gelen geçenin 
ne olduğunu bilmediği bir ayrıntı olarak duruyor.
Süreyya Plajı ve Bakireler Anıtı


    Atatürk ve Florya'daki yazlığı da var sergide. Söz konusu yazlığın iskelesinde manevi kızı Ülkü'yle şakalaştığı yürek ısıtıcı video görüntüleriyle birlikte. Bir de halkla bir arada yüzdüğü, kürek çektiği fotoğraflarla... Orada olmak isterdim dedirten anların görüntüsü. 
    Florya'daki yazlık, evime uzak olmadığı için ara ara gidiyorum. Ziyaret etmekten keyif alıyorum. Eğer halâ görmeyenler varsa ısrarla tavsiye ederim. Üşenmeyin, yolunuzu düşürün derim.


Yaz geliyor. Mayomuzu giymeye hazır mıyız? :)

Deniz temalı Milli Piyango biletleri. Doğduğum yılı da buldum:) Çok eski:)

Denize girmek ciddi iştir. Buradaki kurallara asla uymam. Denizi o kadar severim ki öğlen saati falan dinlemem, yüzerim:)

    Sergiden ayrıntılı bahsettim ve böylece gidecek olanlara fazlasıyla ipucu vermiş oldum. Ancak herkes İstanbul'da yaşamıyor. O vakit bu yazı İstanbul dışındaki, yurt dışındaki dostlar için olsun. Hem onlar haberdar olsun buralardan, hem de doğduğum, büyüdüğüm, birkaç kuşaktır yerlisi olduğum şehrimde değişen kültürün, değişen görünümün beni nasıl üzdüğünü belirteyim. Burada kayıtlı kalsın. 
    Bu zamanda her şeye olduğu gibi kültür sanata da bütçe ayırmak git gide zorlaşıyor. O yüzden Pera Müzesi'nin cuma günleri 22.00'ye kadar açık olduğunu ve 18.00'den sonra ücretsiz olarak gezilebildiğini hatırlatmak isterim. Ben bir de annemi alıp gideceğim. 60'larda yaz aylarını Florya'da geçirdikleri günleri anlatır durur. Benim de çok ufak yaşlarımda İstanbul'da denize girmişliğim vardır ama o kadar... Ondan sonrası yok.











16 yorum:

  1. Venüs heykeli ve değişen memleket !

    YanıtlaSil
  2. Seneler önce İstiklâl Caddesi'ndeki Salt'ta buna benzer bir sergi gezmiştim. Bu kadar kapsamlı değildi sanırım ama Yazlık adlı sergitmiş şimdi bloğa baktım. Pera'dan çıkıp oraya girmişiz biz de :D Çok zaman geçmiş yine gitmeli.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne kadar değişse de Beyoğlu candır. Sık sık giderim, galerileri müzeleri gezerim ama hepsini yazmıyorum. Böyle ara ara, herkesin ilgisini çekebilecek olanlardan bahsediyorum.
      Karşı yakadasın tabii ama çok da uzak değil aslında. Bir gün seni Beyoğlu'nda bekleyeyim, gezelim :)

      Sil
  3. Anne tarafımdam bir kaç nesildir doğup yaşadığımız Kartal'da ,sahilboyu, sıra sıra plajlar vardı.Nizam Plajı, kum plajı,belediye plajı, bir çok kurumun yazlık kampı.Apartmanların önüne sandallar yanaşırdı.Plajdan girmesek de sandalla açılır öyle girerdik denize.Hey gidi hey.Sonra Sahil yolu yapıldı ki,yine de iyiki yapılmış, plajlar hayal oldu, yerini havuzlar aldı.İstanbul'da denize girmek sergilenecek bir geçmiş halini almış .tuhaf geldi.Görmek ilginç olur.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kıyı kıyı plajlar vardı hep değil mi? İstanbul'da plaj kültürünün olduğu zamanlar. Sergilenecek hâl almış sahiden.
      Kartal'da Havacılar Sitesi galiba adı, eşimin amcasının evi var. Çok severim. Halâ yazlık havasında sanki. Ama orası da dönüşüme uğrayacak sanırım.

      Sil
    2. Mutlu bayramlar diliyorum..

      Sil
    3. Kusuruma bakma Mehtap, yorumu şimdi gördüm, çok teşekkür ediyorum.

      Sil
  4. Anne tarafımdam bir kaç nesildir doğup yaşadığımız Kartal'da ,sahilboyu, sıra sıra plajlar vardı.Nizam Plajı, kum plajı,belediye plajı, bir çok kurumun yazlık kampı.Apartmanların önüne sandallar yanaşırdı.Plajdan girmesek de sandalla açılır öyle girerdik denize.Hey gidi hey.Sonra Sahil yolu yapıldı ki,yine de iyiki yapılmış, plajlar hayal oldu, yerini havuzlar aldı.İstanbul'da denize girmek sergilenecek bir geçmiş halini almış .tuhaf geldi.Görmek ilginç olur.

    YanıtlaSil
  5. Aaa o tarafa çok yolum düşüyor. Gitmişken uğrayayım.

    YanıtlaSil
  6. Ne kadar güzel bir içeriğe denk geldim, bu nedenle çok mutluyum :) Çok hoş detaylar öğrendim; özellikle "deniz hamamı" ilgimi çeken ve şaşırdığım bir ayrıntı oldu. Neşeli sevgilerle :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sözleriniz de beni mutlu etti. Hoş ayrıntıları paylaşmanın güzelliği bu sanırım:)
      Çok teşekkür ediyorum. Sevgiler...

      Sil
  7. Moda da kadınlar plajı vardı oraya gitmişliğim vardır.

    YanıtlaSil

Yorumu olan?