3 Ekim 2018 Çarşamba

İYİ GELEN YERLER... ABANT GÖLÜ...

    Kış bastırmadan, güneşli günler sona ermeden küçük bir hafta sonu seyahati yapalım istedik. Yakın yerlerden birine olsun bu seyahat dedik. Ve Bolu'da, Abant Gölü'nde karar kıldık. Eylül'ün 22'sinde, ayın sondan bir önceki hafta sonunda düştük yola. Hava mis gibiydi, yollar ise açık...

    İstanbul'da yaşadığımız yerin betona bulanmış griliğinden kaçıp kendimizi mavilere, yeşillere attığımız için aheste çektik kürekleri. Yolun ve yolculuğun tadını çıkarmaya kararlı olduğumuzdan süratli davranmadık, yaklaşık dört saat sonra öğlen saatlerinde Bolu'ya vardık. Abant Gölü'ne 
15-16 km. uzaklığındaki otelimize giriş yaptıktan sonra oyalanmadan göle uzandık. Göle giden Abant Yolu alabildiğine yeşildi. Sayısız ağaç arasında sağlı sollu sıralanmış alabalık restoranları, sucuk-ekmek evleri ise son derece davetkâr... Ama bizim önce göl kıyısında soluklanmamız lazım.

    
    Abant Gölü yaklaşık 30 yıl önce tabiat parkı olarak koruma altına alınmış. Çünkü bitki örtüsü zengin. Ve dolayısıyla tilkiden yaban kazına, geyikten puhu kuşuna kadar birçok hayvana ev sahipliği yapmakta. İnsanlar ise ya günübirlik gidip gelmekte ya da parkın içindeki iki otelden birinde konaklamakta veya kamp alanında çadır kurmakta. Biz günübirlikçilerdeniz. 
Tabiat parkının dışında bir otelde konaklayacağız ama o gün akşama kadar göl çevresindeyiz.

    
    Denizin insana verdiği huzur ayrı, göllerinki apayrı. Yeşilin ya da mavinin her tonunda kıpırtısız uzanan su, dağların ve ağaçların çevrelediği korunaklı sakinlik, sükûnet... Deniz gibi özgürlük hissimizi ayaklandıran sınırsız ve kontrolsüz bir güzellik değil, her şeye hakim olma isteğimize hitap eden ve gözümüzün önünde tamamen uzanan bir güzellik... Göl kenarında doğanın sesini dinlemek, dağlara tırmanmak gibi ya da denize bakmak gibi doğal bir terapi yöntemi.

    
    O gün Abant Gölü çevresindeki tam turumuz akşam saatlerine kadar sürdü. Yaklaşık 7 km.'lik yolu tabii ki keyifli molalarla bölerek yürüdük. Balıkları, ördekleri, başımızın üstünde uçuşan kuşları, açık alanda sakince gezinen atları seyrettik. Bulutsuz gökyüzü ve güneşin parlak ışıkları renkli fotoğraflar çekmemize izin verdi. Acıktığımızda Büyük Abant Oteli'nin kalabalık terasında manzaralı bir masa bulup karnımızı doyurduk. Bir başka kafede kahvemizi yudumlayıp enerji depoladık. Yürüdük, yürüdük... Balık tutanlar, gelinler, damatlar, hattâ katalog çekimi için gelmiş modeller, fotoğrafçılar, piknikçiler vardı fakat düşündüğüm kadar kalabalık değildi tabiat parkı. Çoğunluğun tercih etmediği bir hafta sonuna denk gelmiştik demek ki. Halimden memnundum doğrusu. 




    
    Hava kararmaya yüz tutarken veda ettik Abant Gölü'ne. Bize o gün mavisini, yeşilini, güneşini, balığını, kuşunu, nilüferlerini cömertçe sunmuştu. Şehre döndüğümüzde ara sıra hatırlayıp ruhumuzu dinlendireceğimiz görüntüler kaydetmiştik beynimize. 

    
    Otele dönerken, akşam yemeği için yol üzerindeki alabalık restoranlarından birine uğradık. Güveçte tereyağlı alabalık lezzetliydi lezzetli olmasına ama hava artık erken karardığı için açık havada bir miktar titreyerek oturduk. Malum Bolu'dayız, yükseklerdeyiz, akşamların serin olması normal. Dere kıyısındaki restoranların tadını gündüz saatlerinde çıkarmak lazım. Bu sefer böyle olsun. 

    Bolu'ya gelmişken ve akşamı da orada geçirmişken, ertesi gün hemen İstanbul'a dönmeyeceğiz tabii ki. Önce bir Mudurnu'ya uğrayalım istiyoruz. Hazır Cittaslow da seçilmişken bir selam çakalım, tebrik edelim kendisini. Mudurnu'da aksiyon biraz daha fazla. O zaman bir sonraki yazıda, Mudurnu'da görüşelim efendim:)













26 yorum:

  1. Yıllar evvel abant, mudurnu göynük turu yapmıştım. İlk bahar aylarıydı. Orada hep dediler ki sonbahar burada ayrı bir güzel olur. Siz tam mevsiminde gitmişsiniz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Zannederim her mevsim ayrı güzelliği var Gamze. Biraz daha sonra gitseydik tam sonbahar olacaktı, yapraklar daha tam sararmamış, kızarmamış:) Karlı bir havada da görmek isterim o civarları.

      Sil
    2. Ah evet karlı havada da çok güzel olur...

      Sil
  2. Güzel bir gezi olmuş. Keyfiniz daim olsun...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok çok teşekkür ediyorum. Hepimizin olsun, sevgiler...

      Sil
  3. Ne kadar muhteşem bir yer, imkanım olsa şu oturduğum evi satıp orada bir ev almak isterdim.
    Bir tek Cittaslow ne onu anlamadım:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mudurnu'dan al Müjde. Orada emekliler çok memnundu hayatlarından:)
      Citta Slow, İtalya kaynaklı uluslararası bir oluşum. Yereli koruyan, yerel ürün kullanan, doğa dostu, şehir hayatından uzak, hayatın sakince aktığı kentler şeçilip bu oluşuma kabul ediliyor. Türkiye'de ilk Citta Slow, Yani Sakin Şehir Sığacık. Sığacık yazımda var ayrıntısı. Şİmdi bizde de sakin şehirler arttı. En son Mudurnu kabul edilmiş.

      Sil
  4. Yedigöller ve Göynük'e de uğrayın :) Zamanı.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İnşallah en uygun zamanda diyeceğim ben buna:)

      Sil
  5. İki sene önce karlı bir zamanına denk gelmişti gidişim benim de... Ve bayılmıştım huzuruna ♥
    İyi ki gitmişsiniz, ve iyi ki kalabalık bir zamanına da denk gelmemişsiniz Sezercim...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Karlar içinde ayrı güzeldir eminim, bir de kışın gitmek isterim.
      Kalabalık değildi evet, okul yeni açıldığı için mi acaba? İyi oldu bizim için:)

      Sil
  6. Memleketimden bir hava estirdin Sezer. Asil Mudurnu yazini bekliyorum heyecanla:) Belki biraz olsun özlemim diner.

    YanıtlaSil
  7. Temmuz ayında gittim ben de. Çok güzeldi. https://turgayaksoy.blogspot.com/2018/07/abant-golu.html#comment-form

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Her mevsim ayrı güzel bir bölge. Katkı için teşekkürler Turgay Bey.

      Sil
  8. Mudurnu'yu bende merak ediyorum, o kadar güzel mi? Hiç tahmin etmezdim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İstanbul yorduğundan mıdır bilmiyorum, sakin yerler çekiyor beni. Mudurnu çok huzurlu bence. Yaşayanlar sıcakkanlı. Çevresinde de doğal güzelliği fazla.

      Sil
  9. Tan şu sıralar Bou Dağları zamanı. Sonbaharın renklerinin her tonunu olduğu yerler. Sordum, turlar dolmuş :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dolmuştur:) Bizim gittiğimiz hafta tenhaydı ama, iyi oldu.

      Sil
  10. Ne iyi yapmışsınız :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet, bir süre giderim ben bu gazla:) Sonrası Allah kerim.

      Sil
  11. boluya gitmiş olmama rağmen abantı göremedim fakat görselleriniz bir nebze fikir verdi , en yakın zamanda diyelim, keyifli seyirler olsun

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bolu her mevsim güzel, ne zaman gitseniz memnun kalacaksınız:) Sevgiler...

      Sil
  12. I love your blog! It is so interesting and awesome!

    I want to offer you the mutual support of blogs :) Maybe you want to follow me through the GFC?
    Just let me know on my blog, and I will follow back!

    Have a nice day!


    xoxo, Nastya

    MY BLOG NASTYA DEUTSCH
    INSTAGRAM

    YanıtlaSil
  13. Güzel fotoğraflarla Abant Gölü' nü yaşattınız bize. Ülkemizde her mevsim görülecek birbirinden güzel yerler olması büyük bir şans bizim için.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Haklısınız, her mevsim ayrı güzel biz de. Çok teşekkür ediyorum.

      Sil

Yorumu olan?