3 Mayıs 2018 Perşembe

DENİZ KABUKLARINI SEVER MİSİNİZ?

    Birkaç hafta önce Bodrum'da bulunduğum süre içerisinde daha önce ziyaret etmediğim bir müzeyle tanıştım. Bodrum Deniz Müzesi... 
    Müze 2011 yılında açılmış ve ben bunu yeni öğreniyorum. Her gittiğim yerin müzelerini didik didik araştıran ben, senede birkaç kez gittiğim Bodrum'un deniz müzesini nasıl oldu da yeni fark ettim halâ şaşıyorum. 


    Malûm Bodrum en sevilen tatil beldelerimizden biri ve mavi yolculuğun önemli duraklarından. Antik Çağ dönemlerine ve hattâ ondan öncesine, Tunç Çağına uzandığı söylenen denizcilik geçmişine sahip. İlçede Kültür ve Turizm Bakanlığı'na bağlı bir Sualtı Arkeoloji Müzesi mevcut ve bu müze dünyanın en iyilerinden biri. Şimdi bahsedeceğim müze ise yine denize ve denizciliğe dair Bodrum Belediyesi, Ticaret Odası ve proje ortaklarıyla hazırlanmış özel ve özenli bir müze. 
    
    Bodrum Deniz Müzesi'nde beni fazlasıyla etkileyen Hasan Güleşçi Deniz Kabukları Koleksiyonu oldu. Uzun süre deniz kabuklarının başından ayrılamadım. Bu koleksiyona geçmeden önce müzenin diğer kısımlarından kısaca bahsetmek isterim.
   
    Müzede Bodrum'un denizcilik tarihi balıkçılık, sünger avcılığı, taşımacılık ve turistik amaçlı olmak üzere bölümler halinde sunulmuş. Tamamen yerel hislerle beldenin tanınan, bilinen teknelerinin maketleri yapılmış, kaptanlarının isimleri ve hayat hikayeleri aktarılmış. Tersaneler ve tekne yapımı ustaları da unutulmamış. O kadar güzel fotoğraflar vardı ki onları incelerken 1950'li, 1960'lı yıllarda Bodrum'da sünger avcısı olmak istedim.
    
    Genişçe bir bölüm Halikarnas Balıkçısı namıyla bilinen ve Bodrum'un tanınmasında önemli pay sahibi olan Cevat Şakir Kabaağaçlı'ya ayrılmış. 
    
    Bodrum Deniz Müzesi'nde sergileme ve bilgilendirmeler yerli yerinde, sıkılmadan öğrenmek mümkün. Örneğin hakkında hiçbir şey bilmediğim sünger avcılığı epeyi bir dikkatimi çekti ve çok şey öğrendim. Aşağıdaki fotoğrafta yer alan sünger çeşidinin ismi Türk Fincanı'ymış. Fotoğraftaki ise Aksona Mehmet. Kendisi Bodrum süngerciliğinin yaşayan efsanesiymiş ve Bodrum süngerciliğini dünyaya tanıtmak için çalışmaları olmuş. Çok hoş değil mi?
    
    Her bilgiyi okuyarak, her fotoğrafa bakarak, her tekneyi inceleyerek ve akabinde hayalden hayale sürüklenerek geçirdiğim uzunca bir zamanı ilk katta tükettim. Bilmiyordum ki ikinci kata çıkacağım ve asıl orada zaman duracak benim için.
    
    Müzenin ikinci katı Hasan Güleşçi Deniz Kabukları Koleksiyonu'na ayrılmış. Merdivenleri çıkıp bu bölüme ulaşınca bir kuyumcu dükkanına geldiğim hissiyatına kapıldım. Camekanlar ardındaki renk renk, şekil şekil kabuklar son derece cezbediciydi. 
    


    Sanırım her birini inceledim. Deniz kabuklarının bu kadar renkli olabileceğini tahmin etmezdim. Bazen çeşitli mecralarda fotoğraflarını görüyordum tabii ama o fotoğrafların renkleriyle oynanmış olduğunu düşünüyordum. Değilmiş. Sahiden deniz bize çok farklı ve doygun renklerde mücevherler sunuyormuş. 
    
    Desenleri de unutmamak lazım. Sanki her biri elle çizilmişçesine güzel ve şaşırtıcı.



    Dünyanın dört bir yanından gelen deniz kabuklarını hayran hayran inceleyip doğanın mucizesini düşünmek yeterince farklı ve rahatlatıcı bir eylem değilmiş gibi ortama yansıtılan dalga sesleri müzenin bu bölümünü adeta bir meditasyon merkezine çevirmiş. Kalabalık bir grup gelene kadar tek ziyaretçiydim ve bu şekilde o kadar güzel vakit geçirdim ki. Gözlerim bayram etti, ruhum dinlendi.
    
    Koleksiyon sahibi Hasan Güleşçi Sabancı şirketler grubunda 40 yıl görev yapmış ve CEO'luğa yükselmiş bir isim. Eşiyle birlikte deniz kabuklarına duydukları ilgi evliliklerinin ilk yıllarında Adana'da deniz kenarında gezerken başlamış. Zaman içerisinde dünyanın bir çok yerinde bulunmaları ve kendileri gibi deniz kabukları toplayan koleksiyonerlerle tanışmaları bu uğraşıyı geliştirmelerini sağlamış. Örneğin Florida'da her yıl düzenlenen sergiye katılırlarmış. Hasan Bey emeklilik yıllarını bu müzeyle ve koleksiyonuyla ilgilenerek geçirmekte. Yaşadığımız dünyanın sadece kaostan oluşmadığını, bakmasını bilene şahane güzellikler sunduğunu hatırlattığı ve böylesine şık ve özel bir müzenin düzenlenmesine katkıda bulunduğu için kendisini tebrik ediyorum. 
    
    Son derece amatörce çektiğim fotoğraflar deniz kabuklarının güzelliğini yansıtmakta yetersiz kaldılar. Gerçek bundan çok daha fazlası. Bodrum'a yolunuz düşerse ve konu ilginizi çekiyorsa Deniz Müzesi'ne uğrayın derim. Seveceksiniz. Özellikle çocuklar deniz kabuklarına bayılacaklardır. 






20 yorum:

  1. Gerçekten de renkler inanılmaz. Ben de hiç gitmemişim bu müzeye. Tek başına olmak da ne şans, tam soyutlanır insan dünyadan :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gönlümce gezdim, inceledim. Fonda dalga sesleri:)

      Sil
  2. Ay hayran oldum ya mutlaka gideceğim müzeye teşekkür ederim bu hoş bilgi için

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Fotoğraflar gerçeği tam yansıtamadı, gidince daha çok beğeneceksiniz:)
      Yorumunuz için ben teşekkür ederim.

      Sil
  3. Deniz kabukları şahaneymiş gerçekten.

    YanıtlaSil
  4. Müzedeki maket teknelerin nerdeyse tamamını yapan rahmetli dayım Ali Kemal Denizaslanı'dır. Kendisi Bodrumda şef olarak tanınır, Bodrum guletlerinin sayılı büyük üstadlarından biriydi. Son yıllarında tersane işini bırakmış, maket teknelere yönelmiştir. Müzenin duvarlarını süsleyen resimlerdeki kişiler ailemdir. Ailemizin Girit' ten geldiği teknenin orjinale sadık kalınarak yapılmış maketi de vardır müzede. Bodrum' lu olarak hem müzemiz ile hem de dayımla gurur duyarım. Keyif aldığınıza sevindim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Denizaslanı soyadını gayet net hatırlıyorum. Ne mutlu size, ailenizin anıları ve dayınızın maketleri böyle hoş bir müzede yer alıyor.
      Bodrum'da denizciliğin yerleşmesini sağlayanların Giritli göçmenler olduğu bilgisini de paylaşacaktım. Aslında paylaşmak istediğim çok şey vardı fakat yazıyı uzatıp ilgiyi dağıtmak istemediğim için vazgeçtim. Müzenin görülmesi, bilinmesi için ufak bir dikkat çekme benimkisi. Ben gezerken çok keyif aldım. Ziyaretçisi bol olsun. Katkınız ve yorumunuz için teşekkür ederim Mehmet Bey.

      Sil
  5. Güzel bir müze ben de atlamışım.

    YanıtlaSil
  6. Küçük çaplı bir kokeksiyoner olarak Hasan Bey ve onun harika koleksiyonundan yıllardır haberdarım. Hatta bir programda çekmeceler dolusu deniz kabuklarını açıp, merakını anlatmıştı. Lakin bu koleksiyonun bir müzede yer aldığını şimdi buradan öğrendim ve çok sevindim. Çünkü her koleksiyonerin rüyası yıllar süren emeğinin bir müzede kalıcı olabilmesidir.

    Çok teşekkür ederim. Bir müze gezdim ve bir koleksiyonerin mutlu sona ulaştığını öğrendim. Sevgiler!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Daha önce evinde muhafaza edip dostlarına sergiliyorlarmış, daha sonra böyle bir proje oluşmuş. İyi de olmuş, bizler de görme imkânı bulduk.
      Yorumunuz ve katkınız için ben çok teşekkür ederim Tülin Hanım. Benden de sevgiler, öpücükler size...

      Sil
  7. Ben de ilk kez duyuyorum. Bodrum'a yakışan bir müzeymiş.
    Deniz kabukları ne şahane.
    Emeği geçen her kim varsa ellerine sağlık.

    Bilgilendirme ve fotoğraflar için teşekkürler sevgili Sezer..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hakikaten Sualtı Arkeoloji Müzesiyle birlikte bu deniz kentine yakışan bir müze olmuş.
      Ben çok teşekkür ediyorum Zeugma, sevgiler...

      Sil
  8. Haydaaa. Ben gittiğimde böyle değildi sanki ? Çok güzel olmuş. Yolum düşerse gideyim. Teşekkürler ! :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Deniz kabuğu koleksiyonu da gelince yenilemiş, dikkat çekici hale getirmiş olabilirler.
      Ben teşekkür ederim:)

      Sil
  9. Bodrum'daki Sualtı Arkeoloji Müzesi'ni biliyorum ama bu müzeden hiç haberim yoktu, uzun zamandır da Bodrum'a gitmemiştik. Notlarımın arasına aldım Bodrum'a gidince mutlaka uğranacaktır. Türk fincanı süngerine bayıldım. Deniz kabukları Koleksiyonu ise ne hoşmuş. Denizin üstü de altı da başlı başına ayrı bir dünya. Koleksiyon sahibi Hasan Güleşçi'yi ve müzede emeği geçen herkesi kutluyorum. Tabi ki böyle bir müzeden, bizleri haberdar ettiğin için, sana da çok teşekkür ederim Sezer'cim harika bir tanıtım olmuş. Öpüyorum, sevgilerimle..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Seveceksin Esincim. Küçük ama çok keyifli bir müze.
      Yorumun, güzel sözlerin için ben teşekkür ederim tatlı Esincim. Sevgiler...

      Sil
  10. Geçen yaz Bodrum'da kalmıştık.Böyle bir deniz müzesinin varlığından haberim yoktu.Olsaydı kesinlikle gezmek isterdim.Ben deniz ve deniz kabuklarının aşığıyım resmen.Tekrar yolumuz Bodrum'a düşerse mutlaka gezeceğim.Bodrum deniz müzesi fotoğraflarınız ve anlatımınız hem gözlerime hem de bilgi olarak hafızama kayıt edildi.:) Çok teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok geç cevap verebildim, kusuruma bakmayın. Teşekkür ediyorum. Sevgiler...

      Sil

Yorumu olan?