25 Nisan 2018 Çarşamba

ZAİ BODRUM, YENİ NESİL KÜTÜPHANE...

    Mail kutuma düşen edebiyat haberlerinden tanıştığım Yeni Nesil Kütüphane Zai, 
Bodrum'a gitmeden önce aklıma yazdığım ve muhakkak uğramayı düşündüğüm bir mekandı. İlçeye ulaştığımın ikinci gününde, pırıl pırıl bir Nisan havasında ziyaret ettim bu farklı kütüphaneyi. 
    
    Kapısından adım attığım anda yerimi bulmuş hissettim kendimi. İstanbul'un griliğinden, gürültüsünden, karmaşasından fazlasıyla nasibini almış ruhum birazdan zeytin ağaçlarıyla bezeli, kuş sesleriyle şenlenen bahçede kitap okuyacak olmanın sevincini yaşadı. 
    

    Öncelikle kitaplara göz atmak için kapalı bölüme yöneldim, kitapları inceledim. Çok büyük olmayan, ancak seçkin yayınevlerinden ve yazarlardan eserlerin yer aldığı bir kütüphane burası. Bodrum hakkında yazılmış kitapların olduğu bölüm ve plastik sanatlarla ilgili kitaplar özellikle ilgimi çekti. Bir yandan okumalar yaparken bir yandan zarafetle döşenmiş mekanı inceledim. Fotoğraf, resim ve heykel sanatından örneklerle aynı zamanda küçük bir galeri havasındaydı. 
    

    İncelemelerimi yaptıktan sonra Jak Deleon'un İstanbul ve Bodrum Barları isimli anı kitabını satın aldım. Tabii yanında bir fincan kahveyi de unutmayarak bahçeye çıktım. 
   
    Kurucuları tarafından "Yeni Nesil" olarak tabir edilen bir kütüphane Zai. Dışarıya çıkarmadan istediğiniz kadar kitap okuyabilirsiniz. Satın alıp almamak size kalmış. Okumak istemiyorsanız, sadece böyle farklı bir mekanda kahve ve tatlı keyfi yapmak istiyorsanız da siz bilirsiniz. Kafe kısmı ve bahçe bunun için gayet uygun. Zaten geçen kasım ayında açılan ve popülerlik yolunda hızla ilerleyen Zai'ye sırf ortamı görmek için gelenler de oldukça fazla. Bu gruptan zeytin ağaçları altında sessiz sakin sohbetleri keyifli bulanlar gelmeye devam edeceklerdir. Diğerlerini bilemem.
    
    Zai'nin bahçesi yazarların, ressamların, heykeltraşların isimlerinin verildiği her bir ağacıyla, 
su sesiyle, yaprakların hışırtısıyla, kuş cıvıltılarıyla o kadar huzur verici ki. Okuma eylemi için en uygun yerlerden biri. Kısacası sanat ve doğa meraklısı her kitapseverin "Keşke burayı ben açmış olsaydım" diyebileceği bir mekan burası:) 
    
    Bodrum'da olduğum süre içerisinde bir de kuzenimle gittik Zai'ye. Bir yandan kitaplarımızı karıştırırken, bir yandan muhabbet ettik. Teoman'ın otobiyografik kitabının gelmiş olduğunu görünce dayanamadım ve bu sefer onu satın aldım, hemen orada okumaya başladım.
    
    Bodrum'a yolu düşen kitapseverlere kesinlikle tavsiye edeceğim Zai'de zaman zaman yazarların katıldığı etkinlikler, atölye çalışmaları, müzik dinletileri ve sinema günleri de düzenleniyor. Ben bu sefer hiçbirine denk gelemedim. Belki bir başka zaman...
    
    Gezdik, gördük, okuduk; son olarak, Bodrum'un Konacık mevkisindeki kütüphanenin pazartesi günleri kapalı olduğunu, 10.00-20.00 saatleri arasında faaliyet gösterdiğini ve sessizliği sağlama açısından 12 yaşından küçük çocukların ziyaretçi kabul edilmediğini belirtmek yerinde olacaktır.




   
    
    
    

24 yorum:

  1. Yanıtlar
    1. Kesinlikle. Kilometrelerce uzakta olmasaydım keşke:)

      Sil
  2. Ne güzel bir yermiş orası. Kitap,doğa,huzur içiçe.:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kitap, doğa, huzur, resim, heykel, tatlılar, kahveler:)

      Sil
  3. Buradan bakmak bile iyi geldi gönlüme. "Keşke orada olsam"dedirtiyor :(
    Teşekkürler, sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İstanbul'a döndüm, şu an ben de öyle diyorum Tülin Hanım:) Çok teşekkürler, sevgiler benden de...

      Sil
  4. Ayy ne kadar güzel. Kıskandım biraz. İnşallah bende bir gün gidebilirim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Umarım gidersin Kadriye. Özellikle bir bahar günü...

      Sil
  5. Evime 5 dakika mesafedeki Zai'ye niye halâ gitmedim diye kendimi dövücem şimdi ;)) Hatırlatma ve öneri için çok teşekkürler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :) Yakında olunca öyle oluyor:) Ben teşekkür ederim...

      Sil
  6. Ahh keşke bizde böyle bir yer işletebilsek... Nasıl güzel olurdu... Hoş ben orada çalışmaya da razı olabilirim :)))

    YanıtlaSil
  7. Sizin adınıza sevindm. Üçüncü resimdeki bayrak <3

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. O bayrağın daha kaç açıdan fotoğrafı var bilsen:) Atatürk sevgileriyle de gönlümü fethettiler zaten. Yazacaktım, yazmadım, fotoğrafla belirteyim dedim. Dikkatli gözlerden kaçmamış:)

      Sil
  8. İnsan huzur buluyor. Bence kitaplar hep bu tarzda yerlerde kendisini daha iyi gösteriyor. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Huzur ki ne huzur. Yüksek sesli müzikler yok, kuş sesleri var. Gürültülü konuşmalar yok, sakin sohbetler ya da sadece kitap okuyan insanlar var.

      Sil
  9. Harikaymış. Bu kadar güzel ve huzur dolu bir kütüphanede okunacak kitaptan misliyle keyif alınır.
    Keşke yaygınlaştırılabilse dedirtti. Teşekkürler Sezer..

    Söylemeden geçemeyeceğim. Şekersiz bir hayattan sonra incecik gördüm. Tebrik ederim:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Verdim verdim, epeyi bir kilo verdim:) Kahvedeki şekeri kesince, yemeği bir tık azaltıp hareketi arttırınca 8-9 kilo gitti. Çok teşekkür ediyorum:)
      Sevgiler Zeugma...

      Sil
  10. Zai, huzur veren atmosferi ve hoş dekorasyonu ile örnek bir kütüphane, dilerim sayıları çoğalır.
    Burayı da listeme yazdım Sezer'cim. Bu sefer ki Bodrum rotaların şahaneymiş... sağlıkla, huzurla dolu daha nice güzel rotalara...Sevgilerimle canım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Farklı bir yere gidince farklı şeyler görmek lazım:) Sen de böylesini seven arkadaşlarımdansın. Çok teşekkür ediyorum Esincim, öptüm güzel yanaklarından.

      Sil
  11. ah herhalde burada olmaktan mutluluk duyarım yaaa sık sık gidebileceğim bir yer olurdu :)

    YanıtlaSil

Yorumu olan?