1 Mayıs 2017 Pazartesi

KUZEY EGE TURUNU AYVALIK'LA BAŞLATIYORUM!

    Sosyal medyada gördüğüm üzere TEOG'u atlatan, 1 Mayıs'ta izni kapan herkes kendini tatillere, gezmelere atmış:) Nihayet güneş de yüzünü gösterdiği için bu ara küçüklü büyüklü seyahatler çok olur. O zaman ufak bir gezi önerisi de benden gelsin.
    Nisan ayının ilk hafta sonu annem ve çocukluk arkadaşımla birlikte Ayvalık-Cunda-Assos-Kaz Dağları turuna katıldık. Buna Kuzey Ege veya Edremit Körfezi gezisi de diyebiliriz. İstanbul'dan çıkan otobüslerin oluk oluk Alaçatı Ot Festivali'ne aktığı 
hafta sonunda bu güzergahı tercih etmemiz yerinde bir karar oldu. 
Sakin sakin gezdik, yeşile ve maviye doyduk.
Ayvalık
    Daha önce aslında tur programı çerçevesinde gezmekten hoşlanmadığımdan bahsetmiştim. Herhangi bir yeri kendi planlamanla, kimseye tabii olmadan, zaman sorunu yaşamadan gezmek en güzeli ancak arada sırada, özellikle de bahar mevsimlerinde böylesi ufak kaçamaklar fena olmuyor. Tabii böyle düşünmemde artık yolcuların ortak gezi programlarına alışmış olmasının da rolü var. Uzun bir aradan sonra ikinci kez kültür turuna katılıyorum, herkesin programa harfiyen uyması, ekstra gereksiz taleplerde bulunulmaması, otobüste şarkı türkü fıkra vs. işlerine girilmemesi güzel. Seneler önce bunları gözlemlemiştim ve hiç hoşlanmamıştım.
    Gevezeliği kesip gezmeye başlasam iyi olacak. Bir cuma akşamı kadın ağırlıklı ekibimizle çıktık yola. (Bu tip gezilerde birkaç çift oluyor fakat büyük çoğunluk birbirleriyle arkadaş ya da akraba pozisyonundaki her yaşta kadınlardan oluşuyor:) ) Sabahın erken saatlerinde Edremit'te güzel bir kahvaltı yaptık. Kendi imkanlarıyla o taraflardan geçecek olanlara Ova Kahvaltı'yı tavsiye ederim. Yeşilçam filmleri temalı bahçesiyle, duvarlardaki Atatürk resimleriyle, iç mekanda soba üzerinde kaynayan demlik demlik çayıyla, dışarıda renk renk çiçekleriyle ben bu mekanı çok sevdim.


   
    Kahvaltımızın ardından, giderek yükselen ve ışıl ışıl parlamaya başlayan güneşin eşliğinde Ayvalık'a doğru yola koyulduk. Her tur programı dahilinde ara sıra verilen panoramik fotoğraf molalarını atlayarak gezimizin belli başlı noktalarından bahsetmek istiyorum. Zira şimdi düşününce anlıyorum ki epeyi yer görmüşüz ve burada her ayrıntıdan bahsetmek yazıyı gereksizce uzatacak. O zaman şimdi buyurun Ayvalık merkeze...
    En son 22 yıl önce gittiğim zamanlardan daha tenha hatırladığım Ayvalık sokakları baharla birlikte canlanmış. Günden güne artan yerli gezgin sayısı ben görmeyeli Ayvalık'ı daha turistik hale getirmiş.



    Balıkesir'in turistik ilçesi Ayvalık'ta bulunan arkeolojik eserlere dayanarak Helenistik Dönem ve Roma İmparatorluğu dönemlerinin önemi belgelenmekte. Beldede bugün gezginler tarafından solunan tarihi hava ise Rum nüfusun ağırlıklı olduğu 19.yy'ın esintisini taşıyor. 18.yy.'ın ikinci yarısında Osmanlı'dan belli bir süre özerlik kazanarak ekonomik özgürlüğe kavuşmasıyla zenginleşen Ayvalık'ta, 1800'lü yıllarda inşa edilmiş kiliselerden evrilerek bugün bizim için ibadethane olan Saatli Cami ve Çınarlı Cami bahsettiğim örneklerden yalnızca ikisi. 
Saatli Cami
    Ayvalık merkezde bize verilen serbest zaman içerisinde, mübadele öncesi Rum nüfusun ağırlıklı olarak yaşadığı sokakların iki yanına dizilmiş tarihi evler arasında gezerek geçmişle hemhal olduk. Bu keyifli saatleri sonlandırıp Cunda Adası'na uzanmadan önce, Güler Tatlıhanesi'nin meşhur sakızlı kurabiyelerinden almasak olmazdı. O işlemi de tamamladık. Turist olmak yerel tatları es geçmemeyi gerektirir ne de olsa. 
    Gezi yazılarımı genellikle tek seferde düzenlerim fakat tam da şu anda bu seyahati parça parça anlatmaya karar verdim:) Çünkü daha sırada Cunda Adası var, Rahmi Koç Müzesi var, Sevim-Necdet Kent Kitaplığı var, Assos Antik Kenti var, Behramkale var, Adatepe Köyü var, Zeytinyağı Fabrikası Müzesi var, Kaz Dağları'nın bol oksijenli havası var. Madem hepsini yazmak istiyorum, hazır yolumuz uzunken bu sefer farklı davranıp adım adım gitmek en iyisi olacak. O zaman Cunda Adası'nda görüşmek üzere...


      İlgili Yazı : -Cunda Adası'ndan Şeytan Sofrası'na... 
                        -Refika'nın Adatepe'si, Athena'nın Assos'u











24 yorum:

  1. Ah, burada evim olsun isterdim. Kendi oturduğum evi satsam, o parayla Ayvalık'ta ev alsam keşke. :( Çok teşekkürler, güle güle gez:)))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ayvalık civarı benim de fena halde aklımda:) Küçükkuyu özellikle. Şimdilik hayal ama belli mi olur? Biz dileyelim de:) Çok teşekkürler Müjde.

      Sil
  2. İzmir'de otururken ne çok giderdik oralara, Cunda'yı çok severdim :) Güzel bir kaçamak olmuş, devamını bekliyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hele yakınlardaysan sık sık gidilesi yerler sahiden:)

      Sil
  3. Iki kez gittim Ayvaliga, görünce o tatilleri hatirladim, cok güzeldi valla. Devamini merak ettim simdi:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Devamı gelecek:) Turla değil de kendimiz gitseydik daha iyi yazılar çıkardı ama bakacağız artık:)

      Sil
  4. Tüm saydığın yerlere hemen hemen her yıl uğruyorum yıllardır. Benim için yeri ayrıdır oraların.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet konuşmuştuk, şanslısın o konuda Semi:) Sizin Ereğli de çok güzel zaten:)

      Sil
  5. Ayvalığa uzun zamandır gidemedim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Biz de çok uzun yıllar önce gitmiştik Bilgehan Bey. Arayı fazlasıyla uzun tutmuşuz onu anladım:)

      Sil
  6. Bizim için de gezin :) Ayvalık candır.

    YanıtlaSil
  7. Ben de alışmışım hep tek seferde anlatımlarına öyle tatlı tatlı yazını okurken bir anda kalakaldım Sezer'cim:))) çok iyi yaptınız bu tura katılmakla. Benim ana-baba ocağım Balıkesir ve ilçeleri -Kazdağları sonra Kapıdağ Yarımadası da ona keza..harikadır çünkü ;) devamını bekliyorum..Sevgilerle..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Böyle kısa bana da tuhaf geldi aslında. Neyse bu sefer bu şekilde deneyelim:) Balıkesir civarı çok güzel gerçekten Esincim, şehrin konusunda şanslısın:)
      Benden de sevgiler...

      Sil
  8. İzmirli olmama rağmen gezip tamamen keşfedemediğim yerlerden. En yakın zamanda bende ayrıntılı gezmeyi planlıyorum. Blogunuzu yeni tanıdım hemen takibe aldım. Bende beklerim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok yakınsınız, mutlaka gezin:) Teşekkürler.

      Sil
  9. vay ne güzel yerler , yine sayenizde kendim gezmiş gibiyim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Daha iyi fotoğraflar gelecek:) Teşekkür ediyorum.

      Sil
  10. Ege bir başka. Geçtiğimiz yıl Ege turuna katılmıştım. Kuşadası- Çeşme- Alaçatı. Umarım en kısa zamanda kuzey Ege turuna da çıkarım. Ayvalık Cunda merak ettiğim yerler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Umarım gerçekleştirirsiniz, çok teşekkürler...

      Sil
  11. Merhaba :)) Ben Ayvalık'ı çok severim. Her yaz mutlaka gidiyorum. Cunda'ya ne kadar gitsem doyamam... Öyle seviyorum. Onun için yazınızın devamını merakla bekliyorum:))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne güzel, her yaz:) Haklısınız, doyulmayacak yerler.
      Çok teşekkür ediyorum Yasemin.

      Sil
  12. En sevdiğim yerler arasında.Böyle sakinken gezmek nasip olmadı hep yazın kalabalık ve sıcağında gidiyoruz. Güzel bir gezi olmuş belli, sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yorumu kaçırmışım, çok özür diliyorum. Ve teşekkür edeiyorum.

      Sil

Yorumu olan?