4 Nisan 2017 Salı

GÖBEK BAĞI DERİN KONU...

    Şu yaşıma kadar herhangi birini kıskanmadım, hasetlenmedim. Ama bu durum geçen gün İz TV'de Nasuh Mahruki'yi seyrettiğimde değişti. Moğolistan gezisi sırasında Orhun Anıtları'nı ziyaret eden Mahruki, oğlunun göbek bağını ata topraklarına, anıtların tam dibine gömdü. İşte o an bu şahane fikre şapka çıkardığım gibi kıskanmadan da yapamadım. Türkler'in ilk alfabesinin, Göktürk alfabesinin kazılı olduğu Orhun Anıtları çocukluğumdan beri ilgimi çeker. İlginin de ötesinde merak ve hayranlık duyarım. 
Sırf bu sebepten bir gün oğlum olursa adını Orhun koyarım diye düşünmüştüm ve 
ne mutlu ki gerçekleştirebildim. Senelerdir bileğimde Göktürk alfabesi ile yazılmış "Orhun" dövmesi bile var. Bu durumda bir gün Moğolistan turu yapmayı ve anıtları görmeyi ne kadar çok istediğimi tahmin edebilirsiniz:) Çocuğunun göbek bağını bu anlamlı yere gömen Nasuh Mahruki bir kez daha hayranlığımı kazandı. 
    Şimdi konu biraz farklı yerde ilerleyecek, Mahruki'yi gıptayla izlerken aklıma Orhun'un göbek bağı gelmişti ya? İşte ben onu hiçbir yere gömemedim:) Bu tip geleneksel hareketlere bir yanımla inansam da mantığım daha ağır basar ve genelde gerçekleştirmem. Gel gör ki konu çocuğunla alakalı olunca saçma bir şey de olsa düşüm düşüm düşünüyorsun. Hiçbir yeri oğlumun göbek bağına layık göremediğim gibi, "ya tutarsa" kuşkusuyla geleceğini etkilemek de istemedim:) Göbek bağı Boğaziçi Üniversitesi bahçesine gömülen çocuk belki ileride Koç Üniversitesi'ni takacak kafasına. Ya da asker olsun diye ümit edilen çocuk öğretmen olmak isteyecek. Veya farklı bir ülke seçeceksin, o ülkenin başına olmadık işler gelecek:)  Kafamda böyle gereksiz endişelerle bekledim bekledim. Göbek bağı hala evde tabii. Bir yandan da 
"bu çocuk benim yüzümden ev kuşu olursa, evden ayrılamazsa, sosyalleşemezse" diye endişelene endişelene bu günlere geldik. Eve bağladığımı düşündüğüm çocuk senelerce "ben üniversiteyi yurt dışında okumak istiyorum" dedi ve hakikaten gitti:) Boşa kendimi yemişim demek ki. E ne yapayım, bu saatten sonra göbek bağı dursun bari evde. Orhun Anıtları'nı görmeye gitsem de söz konusu ritüeli artık gerçekleştirmem sanırım. Mahruki gibi küçükken yapabilseydim hoş olurdu. Hatta manevi olarak şahane olurdu. Konusu açıldığında eşe dosta soruyorum "çocuğunun göbek bağını ne yaptın?" diye. Blog dostlarıma da sorayım. Siz ne yaptınız dostlar? 
Bu konuda ilginç şeyler duydunuz mu ya da?













50 yorum:

  1. Aaa, çok ilginçmiş gerçekten, Nasuh beyi bir ara Fetöcü filan deyip içeri alacaklar diye korkmuştum, ne kadar Atatürkçü, aydınlık insan varsa uğraşmaya başladılar:( ben anne olmadığımdan bilmediğim bir konu...:)) yalnız göbek bağı ile aynı şey mi değil mi bilmediğim göbek kordonunu özel bankada saklıyorlarmış, donduruyorlarmış sanırım ALLAH GÖSTERMESİN ileride herhangi bir hastalık, işte ilik vs. verme gerekirse çocuğa lazım olur diye..çok işe yarıyormuş.
    Sevgiler:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kordon, bağ aynı şey Müjdecim. Saklanıp ileride kök hücre üretme olayını ben de okudum, yazacaktım hatta ama unutmuşum. Sanırım onun için geç kaldık. Bildiğim kadarıyla hemen saklanması gerekiyor. Yine de dursun bakalım tıp ne kadar ilerleyecek?:))
      Sevgiler benden de...

      Sil
    2. Epey geç kaldın onun için Sezer:)) Kai Felix`inkini yaptık öyle, doğum sırasında bankadan gelip bekliyorlar başında. Doğar doğmaz alıp saklanıyor. Bursa`da yoktu, İstanbul`dan Acıbadem`den geldiler o zaman. ikisinin de göbek bağı evde bu arada:)
      Mahruki için diyecek bir şeyim yok, her duruşunu takdir ettiğim bir insan.

      Sil
    3. Farkındayım vallahi Semi:) Belki kurumuşundan da bir şeyler yaparlar:)
      Vay be o arada nasıl hallettirdiniz? Süper hareket olmuş.

      Sil
  2. Sen çok yaşa, iyi yaşa Sezer'cim..yazını okurken hep tebessüm ettim :) Şaka bir yana gerçekten ne hoş ve anlamlı bir şey yapmış Mahruki öyle!. Çok değer verdiğim özel insanlardan Mahruki. Sevgili Oğluna da uyacak bir durummuş...ama evet, Orhun biricik ailesinin de desteği ile kendi yolunu çizdi gidiyor artık!. Yeter ki mutlu olsun. Ben de pek inanmam öyle şeylere..ama bazen hani 'bize özel olsun..'durumları vardır ya hani!. çocukları olan arkadaşlar bakalım ne diyecekler ben de merak ettim.. bu arada hiç düşünmemiştim; anneme arayıp sorayım ben de, acaba benim göbek bağımı ne yaptı! :)) Sevgilerimle Sezer'cim..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Nasuh Mahruki candır:)
      Güzel dileklerin için teşekkür ediyorum tatlı Esincim. Öpüyorum çok.

      Sil
  3. E sizin örnekten yola çıkacak olursak, bir yere gömmek şart değilmiş ;) Mahruki'ye yakışan, anlamlı bir hareket :) Hiç öyle düşünmemiştim, yani çocuğun kaderini etkileyebileceğini... Ben de üniversite bahçesine gömdüm ama çalıştığım vakıf üniversitesi :( Şimdilerde kızım da ısrarla o üniversitenin tıp fakültesine gitmek istediğini söylüyor. Bakalım, kısmet, inşallah burslu olur bari ;)
    Gelişmelerden haberdar ederim inşallah- 7 yıl kadar sonra ;)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gereksiz şeyler düşünme konusunda uzmanımdır:)
      Kızınızın 7 yıl sonra başlayacağı üniversite için, tıp için şimdiden karar vermesi harika bir şey! Olur olmaz, belki çok daha iyisi olur ama kararlı çocuklara bayılırım. Maşallah! Güzel haberleri bekliyorum o zaman. Teşekkürler, sevgiler...

      Sil
  4. Bu kadar sene boyunca evde bozulmadı mı peki?Yani çürüme filan olmadı mı merak ettim.

    YanıtlaSil
  5. Orhun ismini neden koyduğunu hiç bilmiyordum ama senin gibi tarihi çok seven bir insanın böyle bir bağ kurduğunu tahmin etmiştim. Ama inan göbek bağını Orhun Anıtlarına gömmek hiç aklıma gelmezdi. Senin de dediğin gibi okul, şehir vs düşünürdüm de bu gelmezdi. Anlamlı bir şey yapmış Nasuh Mahruki...

    Benim göbek bağım evde, annem saklamış saklamış bana verdi... Ama gördüğün gibi Orhun'la birlikte doğruluyorum evde oturmuyorum :))) Oğlumun ki de benim bağıma bağlanmış durumda ahahahaaaa :) Bunu bilinçli yapmamıştım ama şimdi diyorum ki bağdan zarar gelmez ahaahhhaaa :)
    Ama şu da bir gerçek ki Oytun'u ne ile bağlarsam bağlayayım dizimin dibinde tutabileceğim bir çocuk değil :))
    Sanki bu göbek bağı aksi bir etki mi yaratıyor dedim bak şimdi :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Oytun'unki seninkine mi bağlı?:)) O da benim aklıma gelmezdi:) Süpersin.
      Bence de Oytun kendi kanatlarıyla uçabilecek bir çocuk. Batıl işler işte:) Allah yollarını açık etsin inşallah.
      Orhun ismine gelince, Türkler'in ilk alfabesinin görüldüğü yer olması, tarihi ve manevi anlamı olması, Türkçe olması önemliydi benim için. Bilmeyenler Orhan'a uysun diye koyduk zannediyorlar ama eşimle tanışmadan çok önce kafaya koymuştum ben:)
      Öpüyorum seni Şebnemcim. Yakışıklı oğlunu da...

      Sil
  6. Eee, bizimkilerinki sanırım hava üssündeydi,hahaha, çok da emin değilim ama :)

    YanıtlaSil
  7. Benim göbek bağımı dayım oğlununki ile birlikte, ki henüz kırkım dahi çıkmadan, o dönem okuduğu İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesinin bahçesine gömmüş. Sonuç; ikimiz de İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunuyuz... Memnun muyuz ?; eh genel olarak evet... Biz ne yaptık ?; iki oğlumuzun göbek bağını da Boğaziçi Üniversitesinin bahçesine gömdük. Ama bizim motivasyonumuz biraz daha farklı idi:) tayinci olduğumuz için taşınırken kaybolur filan diye doğumlarından bir süre sonra değil de taşınmalarımızdan bir süre önce gömdük :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sizinki tutmuş o zaman:) Oğlanlar için hayırlısı neyse o olsun:))

      Sil
  8. Allah seni çok sevdim bu yazını bi ara koyayım bloguma :)

    YanıtlaSil
  9. benim oğlumunkini de hala annem saklıyor , kendine bağlansın mantığı gütmüyor değil belki de , ben hep bir okul olsun demiş sonra da takıldığıma kızmıştım , Mahruki'ninkini ben de kıskandım ama :(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Anneler neye takılmıyor ki değil mi? :) Çok kişininki evde duruyor demek, onu anladım ben.

      Sil
  10. Benim çocuklarınki de duruyor hala evde. Sanırım bunun sebebi annem.
    O anlatmıştı, büyük abimin göbek bağını caminin avlusuna gömmüşler. Alim olur diye düşünüp. Gerçi kendisi üniversiteyi bitirdi bitirmesine de, öyle alim falan olmadı :) Haylazlığı ile cümle mahalleliye nam salmıştı. hatta küçükken yaz tatilinde Kuran okumayı öğrensin diye gönderildiği caminin hocasını delirtip, eve kadar getirtince camiye de alınmaz olmuş :)

    Kıssadan hisse, çocuklarımın göbek bağlarını gömmeye korktum. Bizim ailede ters tepiyor. belli!


    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :)) Sizin oğlan da uzakta okuyor:) Batıl inanışlar işte Tülin Hanım. Ama insanın aklı kalmıyor da değil.

      Sil
  11. Ben oğlumun göbek bağını çok güzel bir havada güzel bir denize attım. Özgür ve özgüvenli olsun diye belki de. Blogunuzu takibe aldım ben de beklerim. http://turgayaksoy.blogspot.com.tr/

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. O da aklıma gelmişti:) İyi yapmışsınız.
      Teşekkürler...

      Sil
  12. Biz oğlanınkini Bilkent Üniversitesi'ne kızınkini de Hacettepe Üniversitesi'ne gömdük. Dediğin gibi inanç işte. İkisi de okumuş olsun istedik. Aslında bu adetler de bu sayede yaşıyor. Ya doğruysa diye düşünülüyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aslında inanmam ama bilinçaltımıza işlenmişler bir kere, bir yanınla "acaba?" diyorsun.
      Teşekkürler Kadriye...

      Sil
  13. Sizi yeni keşfettim.Güzel bir yazı olmuş.Benimkini Almanya'da bir saksıya gömmüş annem.Ama ben hala yurt dışına gidemedim:)Bu arada bize de beklerim.

    YanıtlaSil
  14. sade ve derinin tanıtım yazısından geldim , bende beklerim sevgiler....
    www.soslubadem.blogspot.com.tr

    YanıtlaSil
  15. selamlar,
    sevgili Deep Tone sayesinde sayfanıza ulaştım, bende beklerim.
    www.blogdakicinblogspot.com

    İki kızım var bende nedendir bilemiyorum ikisinin de göbeğini saklıyorum gömecek bir yer bulamadım ya da dediğiniz gibi gömmeye uygun yer mi bulamadım bilemiyorum ama bu konuyu düşüneceğim:)))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hiçbir yeri layık görmedik sanırım çocuklarımıza:) Teşekkürler.

      Sil
  16. Benimkini de anneannemin kapısının önündeki gülün dibine gömmüşler bende kızımınkini aynı yere gömdüm hiç ayrılmayalım diye :) deep tone dan geldim bana da beklerim..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sizinki çok hoş, çok romantik olmuş.
      Teşekkürler, sevgiler...

      Sil
  17. Göbek bağımı nereye gömmüşler diye merak ettim açıkçası:)) Deeptone sayesinde bloğunuzla tanıştım. Ben de beklerim.

    YanıtlaSil
  18. Merhaba :) Sanırım benimkiler o işe hiç girişmemişler, hastaneye bırakıp gitmişler :D

    YanıtlaSil
  19. bak son yazıma koydum bu güzel yazını :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gördüm gördüm. Birden yorum mesajları gelmeye başladı e-posta kutuma. Biraz düşününce "acaba deep blogumu mu paylaştı?" dedim:) Çok teşekkür ediyorum sevgili deep... Öpücükler...

      Sil
  20. Bizim ufaklığınki benim cüzdanda geziyo. İşsizlik de bu kadar yaygınken yanlış mı yap yorum ne 🤔

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hiçbir yöntem tutmuyor anladığım kadarıyla, nerede istiyorsanız orada dursun en iyisi:)

      Sil
  21. Deep Tone bize hep birbirinden güzel bloglar tanıtır. Yine çok memnun kaldığımız bir tanıtımla haberdar oldum sizden. Merhaba :)

    Yazınızda anlattıklarınızı çok beğendim. Bizimkilerde adet hep okul bahçesine bırakmak. Gerçekten de fazlasıyla bilim insanı çıkar, bu yüzden olmalı :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkürler. Beğenmenize sevindim.
      Sizde gelenek iyi oturmuş demek ki:) Sevgiler...

      Sil
  22. Ben de sakliyorum çocuklarimin göbek bagini 😊

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Manevi değeri var değil mi? Ayrılamıyor da insan.

      Sil
  23. Merhaba blogunuzu deeptone sayesinde keşfettim..Göbek bağını ne yapmışlar hiç sormadım doğrusu:) Hemen soruyorum..Elinize sağlık güzel yazıydı

    YanıtlaSil
  24. Büyük kızım GATA da 21 gün yatınca haliyle orada düştü. Küçük kızımınkini hatırlamıyorum. Yalnız benim göbek bağım Ege Üniversitesine gömülü. Ben hem okudum hem de üniversitenin görevlisiyim.

    YanıtlaSil

Yorumu olan?