15 Kasım 2016 Salı

İSTANBUL KİTAP FUARI... KARAKARGA DERGİ... VS...

    Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı başladı. İlk gün kapıların açılışından birkaç saat sonra oradaydım. Fuarın düzenlendiği TÜYAP'ın evime yakın oluşunun avantajını kullanıyorum ve her sene birkaç kere ziyaret ediyorum. O gün erkenden gitmemin sebebi Karakarga Dergisi yazar ve çizerlerinin imza günü olmasıydı. Karakarga'dan daha önce bahsetmiştim. (Burada) İlk sayısından beri keyifle okuyorum. Genel Yayın Yönetmeni M.Kutlukhan Perker, Semra Can gibi uzun yıllardır takip ettiğim isimlerin yanı sıra yeni tanıdığım, enerjisi şahane genç çizerler var dergide. Sadece bir mizah dergisi değil ama. Edebiyat var, siyaset var. Bu nedenle Murat Menteş, Ece Temelkuran, Irmak Zileli, Tuna Kiremitçi, Kanat Atkaya, Nebil Özgentürk, Mahir Ünsal Eriş, Berrin Karakaş, Levent Gültekin gibi isimlerin yazıları var. İlk sayılarda Hakan Günday, 
Aslı Erdoğan vardı örneğin. Daha ne olsun? Bayılıyorum. O yüzden ilk imza günlerinde ilk sayılarını o gün oraya hangi kadro gelmişse teker teker imzalatmak istedim. 
Bir uçak yolculuğundan sonra takside unuttuğumu anlayıp, iner inmez tekrar aldığım ilk Karakarga'yla birlikte gittim fuara. Kutlukhan Perker'i tebrik ettim dergi için, uzun ömürlü olması dileğimi ilettim. Soyadımızın aynılığı ayrıca sohbet konusu oldu. 
Çok az rastlanan bir soyadı ama eşimin ailesiyle akrabalıkları yok tabii.
Hararetli hararetli ne anlatıyorsam artık
    Bu soyadı durumu hoş sohbetler açtı. İlk günlerden beri Instagram'da hem derginin, hem yayınevinin sayfalarını takipteyim. Ne paylaşırlarsa beğeniyorum, bazen kendimi tutamayıp yorumlar yazıyorum. Dergi kadrosunda kim varsa takipteyim. Bir nevi fan durumları yani:) Genç mizahçı arkadaşlardan tanıyanlar oldu haliyle. Tanıma durumunun sebeplerinden biri de soyadımın Perker oluşu. "Hatırlıyorum Instagram'dan, Kutlukhan Abi'yle akraba mısınız?" diye soranlar oldu:)
     Dergide şiirleriyle yer alan Menderes Samancılar'ı Altın Portakal ödülü için tebrik ettim, Murat Menteş'le sohbet ettik. Değişikti. Malum Ruhi Mücerret'i yazan değişik bir kafa kendisi. Levent Gültekin ve Irmak Zileli'yle de ufak sohbetlerimiz oldu. Aslı Tohumcu'ya Aslı Erdoğan'ı sordum. Kanat Atkaya'yı aradı gözlerim. Ne yazık ki yoktu. Herkes derginin ön ve arka kapağında bir yeri imzaladı benim için. 
    Karikatüristleri çok severim. Cesaret, yetenek ve zekayı temsil ederler çünkü. Genç mizahçı kardeşlerim de imzalarını atarken eğlenceli yorumlarıyla farklarını ortaya koydular. Dergideki "Geriliyorum" köşesindeki Tito'nun yaratıcısı Berk Kuruçay mesela. Kendimle feci şekilde özdeşleştirdiğim ve kahkahalarla okuduğum Tito'nun olduğu sayfaya atacaktı imzayı. Bulmak için epey bir sayfa karıştırınca şöyle bir şey yazdı:)
    Karakarga çizerleri neredeyse Orhun'la akranlar. Orhun da sanat eğitimi aldığı için, 
o da yazıp çizmeyi sevdiği için iyice oğlum gibi gördüm hepsini. "Ya siz ne tatlısınız, yerim sizi" deyip yanak sıkan teyzeler modundaydım. Yaşım ilerledikçe gençlere karşı böyle bir tavır içine girdiğimi hissediyorum:) "Allah aşkına ye" deyip zorla doyurma durumları da var bir süredir:) 

    Fuarın ilk günü Karakarga Dergi sayesinde benim için böyle eğlenceli geçti. Genel olarak keyifli bir hava vardı zaten. İlk günün enerjisi farklı oluyor. Stand görevlileri henüz yorulmadıkları için daha az nalet oluyorlar mesela:) Hafta içi ortam daha sakin olsa da hafta sonunun hali bir başka. İmza günleri ve söyleşiler bugünlerde olduğu için her an yanından bir yazarın, bir gazetecinin geçme ihtimali fazla. Her köşede bir sohbet bir muhabbet. Bu sene Fetö mağduru askerler gözde örneğin. Alışverişimi hafta ortası yaparım diye düşünsem de her kitapsever gibi kendime engel olamadım. Şunları aldım:
Rozeti unutmuşum Çok cici ama.
    Karakarga Yayınları'ndan Ghost World, Büyüklere Masallar, Emirhan Perker çizimleri Replikler... Bir sayının kapağında yer alan Zeki Müren çiziminin rozeti... Defterler... 

    Çizgi roman, Manga, Anime vs. hepsi kabulüm. Çok severim. Gırgır, Fırt, Teksas, Tommiks, Zagor'la  büyüyen bir neslin çocuğu olduğum için olsa gerek. 



    Ayrıca, Boyut Yayın'dan 5 liraya bulduğum "Semiha Berksoy-Fikret Mualla/İki Aykırının Mektupları", "Faili Meşhur/3 Suikast 3 Gazeteci"... Yine aynı yayınevinden 3 liraya aldığım "Fransız Gezginlerin Gözüyle Türkler ve Yunanlılar"... İthaki Yayınları'ndan %50 indirimli "Edgar Alan Poe" şiirleri... Ve Arkeoloji ve Sanat Yayınları'ndan "İstanbul"... Bence iyi bir alışverişti. 

    Listelediğim kitaplardan bir kısmını almak için tekrar gideceğim fuara. Hafta sonu da mümkün olursa Hakan Günday'ın imza etkinliğine katılmak istiyorum. Kendisi istisnasız en sevdiğim yerli yazar. Daha önce tanışmadım. Çok sevdiğim, ikinci kere okuma huyum olmadığı halde bitirir bitirmez "tekrar okumalıyım" dediğim tek kitap olan Kinyas ve Kayra'yı imzalatayım diyorum. Onu halledince de Kerimcan Kamal sırasına girebilirim sanırım. 
    Şimdilik böyle. Bir alışveriş ve yazar tanışmasıyla daha döneceğimi umuyorum...













20 yorum:

  1. Yanıtlar
    1. Aman da kardeşim yorum yapmış:) Sağol bebeğim.

      Sil
  2. Yaaa çok kıskandım, bize o kadar uzak ki, bir kere gitmeyi bile zar zor başarabiliyorum :/

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevilen ve beklenenler içinde mesafe olarak yakınlık avantajını kullandığım tek etkinlik sanırım. Amaın inanın mesela Kadıköy'de, Taksim'de de olsa giderdim. Çocukluğumdan beri katılırız. Fırsat bulursunuz umarım siz de.

      Sil
    2. Geliyorum tabii ki asla kaçırmayız Metos'la, ama sadece bir gün geliyorum diye üzülmekteyim :)

      Sil
    3. Aaa çok afedersiniz, okudum ama arka arkaya cevap yazarken atlamışım o ayrıntıyı. İyi gezmeler, keyifli okumalar size:)

      Sil
  3. Ben de bu hafta gitmek istiyorum belki de karşılaşırız :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hafta içi? Hafta sonu? Yazışalım Gamze IG'den:)

      Sil
  4. Ne güzel olmuş:) Karakarga Dergi daha çıkmadan haberim vardı söylemesi ayıp:) Yazı işleri kadrosundan biriyle çanta muhabbeti oldu Instagram`da. Oradan başka konular derken dergi çıkar çıkmaz ilk sayıyı ve beraberinde o kitaplardan da gönderdi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aaa süper. Ben de çıkmadan biliyordum, gazetede okumuştum. Onun için çabuk çabuk aldım ama benimki tanışmayla olmadı tabii:)
      Kiminle tanışmıştın acaba? Neyse konuşuruz, geleceğim Bursa'ya:)

      Sil
  5. Hiç almadım ama çok merak ettim Karakarga'yı, görünce mutlaka alacağım.
    Sevgiler:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Alın alın:) Tavsiye ediyorum.
      Öptüm. Sevgiler Müjde...

      Sil
  6. Şu fuar durumları tam kıskanılası vallahi :))
    Gidecekmişim gibi liste yaptım ben de bu sene ama tabiki gelemedim :))
    Benim için de bol bol gez Sezercim ♥

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Haklısın Şebnemcim:( Oradaki hava başka tabii ama satın almaya gelince neyse ki internette güzel imkanlar var. Senin için de gezerim tabii ki kuzum:) Öpüyorum.

      Sil
  7. O yanak sikma ve doyurma olayina cok güldüm, aynen bende de öyle durumlar. Yaslaniyoruz valla Sezer'cim:))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gerçekten gün geçtikçe daha çok idrak ediyorum teyzeler gibi davranmaya başladığımı:)

      Sil
  8. Çok teşekkürler Sezer Hanım, her zaman bekleriz :)

    dipnot:övülünce, GERİLİYORUM!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :)))) Çok teşekkürler Berk:) Harikasın!
      Bu arada "Hikayeleriyle Leonard Cohen Şarkıları" muhakkak alınacak:) Tebrik ediyorum.

      Sil

Yorumu olan?