8 Ocak 2016 Cuma

GÜZELLİKTE VE MUTLULUKTA...

   
    Yenikapı kazılarıyla gün ışığına çıkarılan, yaklaşık 1500 yıllık şu sandaletin üzerindeki yazının hoşluğuna bakar mısınız? : 
    "Sağlıkta kullan hanımefendi, güzellikte ve mutlulukta giy". 
    İnsanı ne hayallere sürüklüyor değil mi? Acaba kim kime, ne amaçla hediye etti bu sandaleti? Ya da hediye edebildi mi? Belki de gideceği yere ulaşamadan bir yük gemisinin deposunda kalıverdi bu sandalet. Bir çok tahmin yürütülebilir, bir çok hikaye yazılabilir. 
    Bildiğiniz gibi, İstanbul'da Marmaray projesi hayata geçerken gerçekleştirildi Yenikapı kazıları. Bizans İmparatoru Theodosius'un 4.yy.'da yaptırmış olduğu bir liman ortaya çıkarıldı. Bu sandalet o limandan. Sergilendikleri zaman göreceğiz umarım kalıntıları. İnternette dolaşırken, 1500 yıl önce yaşamış bir insanın hediyesi olan sandaletteki bu güzel dileği görünce paylaşmadan edemedim. "Birtakım eski şey", "Çanak çömlek" değil bunlar. İnsanlık mirası her biri. Sırf şu sandalet bile yüzümde gülümsemeye, kafamda bin bir fikre sebep oldu. Daha önce de söylemiştim, çok şükür bir kazıda görev aldım. O kazıda benim çalıştığım sırada bulunan bir bebek bileziği ne kadar duygulandırmıştı beni. Üzerine minik minik noktalar işlenmişti çocuğu kötü gözlerden korusun diye. Bugün yaptığımız her hareket geçmişten gelen miras aslında. İnsanlar birbirleriyle uğraşacakları yerde tarihle, sanatla, kültür mirasıyla ilgilenselerdi, devletler savaşmaya değil de dediğim uğraşlara yönlendirselerdi çok daha farklı bir dünyada yaşıyor olurduk, bu kesin!






24 yorum:

  1. Çanak çömlek canım bunlar:)))baleye seks diyen tarihi eserlere de çanak çömlek Allah'ımmmmm isyaaaaan ediyorum bak unutmuştum hatırlattın şimdi:))neyse ama hakikaten yapan ne kadar zarif biriymiş. Sevdiği bir kadındı belki de, ya da bir genç kız....kimbilir_:) son dileğine katılıyorum keşke öyle olsaydı....kalemine sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :)) Burada böyle işte.
      Çok teşekkür ediyorum.

      Sil
  2. Gerçekten harika. Devletlerin yönlendirmesini bırak ilgi için merak uyandırsa. Ben biraz uğraşsam hikaye çıkartırdım. :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne hikayeler çıkar hem de. Ama merak ediyorum gerçekte kim kime hediye etmek istedi acaba?:)

      Sil
  3. Çok zarif bir tasarımmış. Özellikle tabanına bayıldım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Elde yapılmış, emek verilmiş... Bence de çok zarif Zeugma.

      Sil
  4. Sandalet çok güzel yazıyla süslenmiş..
    Bir twit okumuştum.Şey diyordu bin yıl sonra biri bu konuşmaları okusa Nutella denen tanrıya taptığımızı ve pazartesi denen şeytandan korktuğumuzu düşünür kesin diye o yüzden Güzel miraslar bırakmaya özen göstermeli :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :)) Söyleyen çok doğru söylemiş:) Biz de bazen müze, antik kent vs. gezerken konuşuruz "Bizden ne kalacak ki geriye?" diye.

      Sil
  5. Ne ince bir düşüncenin ürünüymüş bu sandalet. Zanaatkârın elinde bambaşka bir boyut kazanmış. Kim bilir ne hikâyeler vardır arkasında!. Ah gerçek anlamda değeri bir biline-bilse tarih ve kültür miraslarımızın..asıl onlar da uygarlığın izleri var!.umarım küçücük bir nokta kadar da olsa bizler de geriye anlamlı izler bırakabiliriz :) sevgilerle... Sezer'cim iyi bir hafta sonu dilerim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yorumun için çok teşekkür ederim Esincim. Her sözüne katılıyorum.
      Sevgiler... Öpücükler...

      Sil
  6. Şu yazdığın son cümle çok iyi özet zaten! Sanatla kültürle uğraşan toplumlardan zarar gelmez tam tersi medeniyet, hoşgörü, sevgi doğar.

    YanıtlaSil
  7. ay yaa gidip göreyim şunlarıııı evet çokoşmuş :)

    YanıtlaSil
  8. Müzeleri, şapelleri, cami ve kiliseleri gezerken çok beğendiğimiz bazı eserlerin yapıldığı döneme açılan bir pencere olsa ne güzel olurdu.

    YanıtlaSil
  9. Evet canımcım insanı neeeee hayallere sürüklüyor...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Haydi gel hafta sonu Arkeoloji Müzesi'ne gidelim:)

      Sil
  10. Şahane birşey bu Sezer... Çok naifçe düşünülmüş... Belki de dedim eskiden yaptıkları el emeklerinin altına hep bunu yazarlarmıydı... Ne bileyim ilk okurken bu geçti içimden...
    Son cümlende ne kadar haklısın... Ahhh biz işte :(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hepsinde yok bu şekilde dilekler. Bu sandaleti özel yapan da bu sanırım. Acaba kim, kime hediye etti?

      Sil

Yorumu olan?