13 Aralık 2015 Pazar

CASUSLAR KÖPRÜSÜ

    Dün akşam enfes bir film izledik. Steven Spielberg'in yönettiği, Coen Kardeşler'in senaryosunu yazdığı ve başrolünde Tom Hanks'in olduğu Casuslar Köprüsü...
Haftanın son gününe uygun bir etkinlik olarak bu filmi izlemenizi şiddetle tavsiye ederim. Tabii gerçeğe dayalı dönem filmlerinden hoşlanıyorsanız. 

    Casuslar Köprüsü Amerika, Rusya ve Doğu Berlin arasında 1950'lerin sonunda yaşanan gerçek bir hikayeye dayanıyor. Soğuk savaşın son hızla devam ettiği, Rusya ve Amerika'da karşılıklı casusların kol gezdiği bir döneme tanık oluyoruz. Amerika'da yakalanan Rus ajanı Rudolph Abel'i göstermelik olarak yargılamak isteyen güçler bu iş için başarılı bir avukat olan James Donovan'ı görevlendiriyorlar. Donovan aslında sigorta avukatı. Zaten amaç da Abel'ın cezasını hafifletmek değil. Gel gör ki James Donovan çetin ceviz çıkıyor. Tamamen anayasaya uygun davranma taraftarı. Dava sürerken Rus'a karşı bir yakınlık da hissetmeye başlıyor. Orta yaşlı Rus ajanı ilgi çekmeyecek bir karakter değil aslında. Şartların o durumlara sürüklediği enteresan biri. Bir ressam... Donovan, aslında idam edilmesi istenen Abel'ı 30 yıl hapse mahkum ettiriyor. Mahkemenin yargıcıyla özel bir konuşma yapıyor ve "Bizim bir ajanımızı onlar da yakalayacaktır. Abel'ı öldürmeyelim, vakti gelince takas için kullanırız, ben sigorta avukatıyım, bu risk alınmalı" diyerek etkiliyor. Halk idam gerçekleşmediği için müthiş öfkeli. Gerçekten de bir süre sonra genç bir Amerikan pilotu Sovyetler Birliği topraklarına düşüyor, esir oluyor. Ruslar pilotu 10 yıl hapse mahkum ediyorlar fakat aynı zamanda Amerika ile temasa geçerek casusları karşılıklı olarak Doğu Berlin'de değiştirmeyi teklif ediyorlar. Donovan Berlin'e gönderiliyor. İşte tam bu noktada Berlin duvarının örülme nedenlerine ve hatta fiziki olarak örülmesine tanık oluyoruz. Bu olaylar yaşanırken Berlin'de ekonomi okuyan bir Amerikalı genç, Alman sevgilisini Doğu Berlin'e geçirmek isterken yakalanıp hapsediliyor. Gencin durumunu öğrenen Donovan, Rus Abel karşılığında hem pilotu hem öğrenciyi almak için çabalıyor. Amerikan hükümeti öğrenciyi gözden çıkarmış, ülke hakkında bilgileri Ruslar'a verir korkusuyla pilotun kurtarılmasına odaklanmış durumda ancak Donovan isteğinde kararlı. Artık bundan sonrasını anlatmayayım:) Acaba her iki Amerikan vatandaşını da kurtarabildi mi? Kurtarıp da "Hain" konumundan "Kahraman" konumuna yükseldi mi? Abel'ın sonu ne oldu? Karakterler gerçek, yaşananlar gerçek. (James Donovan, daha sonra Küba-Amerika arasında yaşanan Domuzlar Körfezi çıkarmasında da arabulucu olarak görev yapıp Fidel Castro'yla görüşmüş). Bir dakika bile ilginin düşmediği enfes bir film Casuslar Köprüsü. Ha bu arada filmin ismi Berlin ile Postdam arasındaki ulaşımı sağlayan Glienicke köprüsünden geliyor.Takasın burada gerçekleşmesi isteniyor. Spielberg yine dönem filminin gereği neyse yapmış. Dekor, kostümler, görüntüler oldukça etkileyici. Ufak ufak esprilerle bezenmiş tarih kokan diyaloglar da etkileyici. Tom Hanks zaten bir numara. Ailecek bayılıyoruz kendisine. 
    Ben şunu anladım bu filmden: Amerika ve Rusya birbirlerine casus yollayıp durmuşlar, onları yakalamak için uğraşmışlar, sonra casuslarını geri almak için uğraşmışlar, geri aldıklarının -hatta alamadıklarının da- konuşup konuşmadığının şüphesiyle yaşamışlar, casusçuluk oynayıp durmuşlar yani. İnanılmaz şekilde Berlin'i ikiye bölmeyi de başarmışlar. E ne olmuş sonunda? Soğuk Savaş bitmiş, Berlin duvarı yıkılmış. Ama politikacılar hala saçmalamaya devam ediyorlar o ayrı. Dönem dönem farklı ülkelerde farklı insanlar farklı şekillerde onların yüzünden acı çekmeye devam ediyorlar.









6 yorum:

  1. merak ediyordum bi filmi :)

    YanıtlaSil
  2. Listeye aldım ama sanırım yine cd çıkana kadar beklemek zorunda kalacağım.
    Gelmedi yine bu film buraya :(
    Son tespitine tamamen katılıyorum. Onların saçmalamaları sebebiyle hala insanlar acı çekiyorlar...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İstanbul'da da çok fazla salonda oynamıyor. İyi filmler az salon buluyor, çok sinir bozucu bir durum.

      Sil
  3. Paylaşım için çok teşekkürler.Çok merak ettim, en kısa zamanda seyretmek istiyorum.

    YanıtlaSil

Yorumu olan?