1 Ekim 2015 Perşembe

NİLÜFER KONSERİNİN ARDINDAN...



    Neden daha önce hiç gerçekleşmedi bilmiyorum ama geçtiğimiz ağustos ayında ilk defa Nilüfer konserine gittim. Ailenin en küçüğünün doğum günü için yine dayı, teyze, kuzenler bir arada, Bodrum'daydık. O sırada Bodrum antik tiyatroda konser dizisi vardı. Kardeşim sağ olsun Nilüfer konserine gitme işini bizler için organize etti. İyi de yaptı. 
    Nilüfer'in sanat hayatı hemen hemen benimle yaşıt. Yani onun şarkılarıyla büyümüşüm. Çoğumuz gibi... O yüzden bunca seneden sonra kendisini sahnede 
canlı izlemek birçok farklı duyguyu yaşattı bana. Bir kere tam anlamıyla bir zaman yolculuğuna çıktım. Çocukluğumun TRT'li günleri aklıma geldi ilk önce. Sonra başımızda kavak yellerinin estiği o ilk gençlik yıllarında kardeşimle Yine Yeni Yeniden albümünü nasıl döndüre döndüre dinlediğimiz geldi. Kaset halini tabii. Teyp ve kaset... Ah anılar! :) Bir de Nilüfer'i ne kadar farklı bildiğimi anladım o gece. Sevimli ama mesafeli bir tavrı vardır ya hani? O yüzden soğuk bir insan gibi gelirdi bana. Çok yanılıyormuşum, yanlış anlamışım. O gece çok sıcak, çok samimi ve birtakım şeyleri aşmış bir yıldız gördüm. Evet, Nilüfer "Yıldız" ifadesini sonuna kadar hak ediyor. Ufacık fiziğine tezat bir aurası, farklı bir çekiciliği var. Enerjisi inanılmaz. Son derece kibar ama bir o kadar da cilveli dans etmeyi nasıl başarıyor bilemiyorum:) Yaşını da göstermiyor. Sanki sahnede 18-19 yaşlarında çıtı pıtı bir genç kız var. Ve son derece esprili. Şarkı aralarında anılarını anlatıyor, espriler yapıyor. Bol bol konuşuyor ama asla sıkmıyor. Samimiyetinden şüphe duymuyorsun. Belli bir olgunluğa erişmiş sanatçıların hali gerçekten farklı oluyor. Bir de üstüne Nilüfer'de olduğu gibi etkileyici bir ses ve ölümsüz şarkılar eklenince her şey tamam oluyor. 
    Nilüfer o gece konserine çok sevdiğim"Son Arzum" şarkısıyla başladı. Hani ta 70'lerden "Son arzun nedir diye gelip de bana sorsalar, gözlerime bakıp da her şeyi anlasalar..." dediği şarkı var ya? İşte o! Muazzam! 70'ler, 80'ler, Kayahan'lı günler derken, "Hadi Yürüyün Beyoğlu'nu Basmaya Kızlar" şarkısıyla bugüne kadar getirdi biz seyircileri. Yaklaşık 3 saate yakın sahnede kaldı, 3 enfes kostüm giydi, "Ne varsa eskilerde var" dedirtti. 
    Ama, üzülerek belirteyim ki seyircisine karşı saygısı her halinden belli olan sanatçıya saygısızlık yapanlar oldu o gece. Belli bir vakitten sonra çıkmak isteyen densiz seyirciler, amfi tiyatronun basamaklarını birer birer inip milletin önünden, seyirciyle sahnenin arasındaki boşluktan yürüyüp dışarı çıktılar. Bu müthiş bir terbiyesizlik! 
Eğer geç kaldıysan, gitmek zorundaysan, ya da hadi sıkıldıysan adam gibi en tepeye çıkar, en kenara gider, oradan çaktırmadan inmeye çalışırsın. Milletin önünden ve sanatçının önünden sallana sallana geçmezsin. İnanılır gibi değil. Ve bu yalnızca Nilüfer'e yapılmış bir hareket de değil, günümüzde böyle artık; istediğim gibi girerim, istediğim gibi çıkarım, istediğim yerden yürürüm. Kimsenin rahatsızlığı beni ilgilendirmez kafası! Çok üzülüyorum ve sinirleniyorum böyle durumlarda. Bir ara birbirinden görüp arka arkaya çıkanlar oldu (Seyirciyle sahne arasından, önden tabii) kadıncağız şarkısını kesmek zorunda kaldı. Erkekler Ağlamaz'ı söylüyordu hem de ya:) "Nereye gidiyorsunuz bakayım?" diye şakaya vurdu. Çocuklu bir aile vardı, onları bahane ederek "Neyse çocukları varmış" dedi, güldü falan ama ben onun adına rahatsız oldum. "İlk yıllarımda ben sahnedeyken giden biri olursa çok üzülürdüm" diye eskilerden bahsetti yine, artık aştım bazı şeyleri demeye getirdi. Sonra "Nerede kalmıştım? Şarkıyı da unutturdunuz bak" diyerek kahkaha attı ve Erkekler Ağlamaz'a tekrar başladı. Sonra yine ara ara önden çıkıp gidenler oldu tabii. Ne yazık ki yüzsüzlük bazılarının kanına işlemiş durumda. Bunlar çoğunluğu oluşturmuyordu Allah'tan. Sonuna kadar kalan seyirci mest olmuş şekilde tamamladı geceyi. Hayır anlamıyorum, tamam konser geç başladı, uzun sürdü ama oradaki seyircinin çoğu tatile gelmiş olanlardır, tatildeysen niye koştur koştur gidiyorsun? Bodrum yerlisi isen ve ertesi günü iş varsa, bir gece sabredemiyor musun? İstanbul trafiği gibi trafik yok ki sizde, evine de işine de nispeten rahat gidersin. Sabır, görgü, empati gibi hasletler bizden çok uzaklarda artık.
    Nilüfer Bodrum'da, antik tiyatronun etkileyici atmosferinde çok keyifli bir gece yaşattı bize. Gönlümdeki yeri daha da büyüdü. Kendimi bildim bileli olduğu gibi, o söylesin ben dinleyeyim...









11 yorum:

  1. Ben ne zaman Nilüfer, Kayahan, Sezen lafı geçse bir anda kendimi çocukluğumda bulurum. Halam o kadar çok severdi ki gün yirmidört saat dinlerdi. Bağırarak şarkı söylerdi evin içinde. Her bir şarkısını ezbere biliyorum desem yalan söylemiş olmam. Bir de eskiden hayat bu kadar acımasız değilmiş demek ki, annem babamla İstanbul'a konserlere giderdik Nilüfer ve Sezen aksu açık havaya gittiğimizi hatırlıyorum. Hatta İkisinden biri yeşil bir tuvalet vari elbise giymişti. O gün hep aklımdadır. Giderdik konserlere koştur koştur.
    Nilüfer bana da hep mesafeli ve soğuk gibi gelmiştir ama demek ki önyargılı olmamak lazım. Umarım benim de dönünce gitme olanağım olur.
    İnsanların saygısızlığına gelince, devir değişti ya herkes artık böyle, bencil, umursamaz. Başka bir blogdaki arkadaşımın sayfasına da yorum yazdım konuyla ilgili, şimdiki nesil de anne babalar da çok acayipler. Ne varsa gerçekten eskilerde varmış, o eski zamanlar meğer en güzel zamanlarmış. Bazen bu halimizden utanıyorum hem de çok!
    Sevgiler canım

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sezen Aksu konserine çok gittik biz de . Üstelik Sezen Aksu'yu da sevmem:) Şarkılarına hürmeten diyelim. Ama Nilüfer konusunda çok geç kalmışım Tuğbacım.
      Saygısızlık konusunda söylediklerine sonuna kadar katılıyorum. Bu ortamda sinirlenmeden, olumsuz etkilenmeden yaşamak çok zor:( Nereye gidecek bu durum hiç bilmiyorum. Benden de sevgiler sana Tuğbacım.

      Sil
  2. "Nilüfer'in Sanat hayatı" dediğinizde, Nilüfer'le ilgili ilk anım aklıma geldi. 1973 idi sanırım, İzmir'de bir sinemada Alpay konseri vardı. O zamanlar bütün Türkiye'yi sallardı, sesiyle müziğiyle. Zorlukla bilet bularak gitmiştim. Konserin başlama saati geldi ve belki de biraz geçti. Derken birisi sahneye çıkıp, -şimdi hatırlamadığım bir bahane ile- Alpay'in konsere gelemeyeceğini ancak, yepyeni bir sanatçımız diyerek uzun bir sahne kıyafeti içinde Nilüfer'i sahneye çıkardılar. Bu ufak tefek kız biraz homurtulara yol açtı. Derken o müthiş gırtlağıyla söylemeye başlayınca sanırım benim gibi gelenlerin çoğu memnun ayrılmıştı o konserden. unutamadğım bir anımdır.

    YanıtlaSil
  3. İlk günlerinde izlemişsiniz, ne hoş bir anı...

    YanıtlaSil
  4. Nilüfer çoğu zaman hüzünlendirir beni.Mesala Sezen Aksu dinlerken bazen neşelenirim, bazen hüzünlenir ama Nilüfer benim için hep hüzün :( Yolcu yolunda gerek, dünya dönüyor, esmer günler...vs ama çooook severim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kendisi hiç hüzün vermiyor ama, çok sevimli:)

      Sil
  5. Çocuktum ilk dinlediğimde...
    7-8 yaşlarında galiba
    O zaman anlamamıştım bişey gerçi ama gittiğimi hatırlıyorum...
    Sonradan hiç kısmet olmadı...
    Daha doğrusu konser sevdama 2-3 senedir yeniden başladım :)

    Altınoluk yaz konserleri ile idare ediyorum...

    Ama dediğin gibi insanlar bir alem bu konuda...
    Birbirimize saygımız kalmadı ne yazık ki...

    Şimdi seni yeniden kıskandım :)))))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çoluk çocuk ufakken konser, sinema vs. unutuluyor zaten. Orhun'u büyüttükten sonra attım kendimi böyle sosyal hayata:)))

      Sil
  6. Sezer'cigim sen o ilk söyledigi sarkiyi anlatirken ve digerlerini inan tüylerim diken diken oldu okurken. Nilüfer sarkilari bir bambaska gercekten.
    Ama nasil sinir oldum o seyircilerin davranislarini okurken... hep ayni insanimiz yaaa hep ve heryerde ayni, illa cikacak böyleleri! Nasil olgun davranmis, nasil da hanimefendiligini ve büyüklügünü göstermis yine.

    Bir de öyle yerlerde cep telefonlari calan insanlar vardir ya hani... onlar da ayri bir trajikomedi. Birkeresinde hic unutmam, Ferhan Sensoy gelmisti Almanya'ya, onu izlemeye gittik. Ve yine seyircinin birinin telefonu caldi tam gösterinin ortasinda. Ferah Sensoy'da dedi ki (o affetmez tabii) :) :

    "Birisi mi aradi? sunu deseydin: Aaaabi niye ariyosun beni, ben su an bir tiyatro gösterisindeyim. Ama ozaman o derdi ki belki: Lan dangalak, madem öyle bir yerdesin, niye kapatmiyosun telefonunu?"

    Ne gülmüstük:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ayy! Asla öyle bir durumda kalmak istemem.Ferhan Şensoy çok ama çok iyi yapmış, bayıldım:)


      Sil
  7. Sezen, Kayahan ve Nilüfer çocukluğumdan beri çok çok çok sevdiğim sanatçılardır. Ama her 3ünü de konserde izlemek kısmet olmadı.
    Bu arada o seyircilere ne saydırdım biraz önce bir bilsen... İnanılmaz sinir bozucu. Ben utanırdım yahu yerimden kıpırdamaya...
    Bu araa yorum yazanlardan Ferhan Şensoy'un söylediklerine bayıldım, her konsere, her gösteriye lazım bunlardan, 3-5 temizlenir arada :)
    Sevgiler...

    YanıtlaSil

Yorumu olan?