26 Nisan 2014 Cumartesi

GAZİANTEP OYUN VE OYUNCAK MÜZESİ

    Gaziantep'te müze çok dedik, müzeler kenti dedik. Öyle ki bir oyuncak müzesi bile var. Koleksiyonundaki oyuncaklarla, yer aldığı tarihi binasıyla, sokağıyla şahane bir müze. Çok keyifli, çok sevimli.
    Gaziantep Oyun ve Oyuncak Müzesi, geçtiğimiz yıl kurulmuş genç bir müze. Son seçimlerden önceki Belediye Başkanı Asım Güzelbey'in, İstanbul Oyuncak Müzesi kurucusu, şair ve yazar Sunay Akın'a ricasıyla başlamış her şey. Şehre bu sevimli müzeyi kazandırmak için danışmanlık yapan Sunay Akın, Avrupalı koleksiyonerlerden 1700-1970 yılları arasına tarihlenen 591 adet el yapımı oyuncağın toplanmasını sağlamış. Kendisi bu konuda şöyle diyor: "Ben sadece bu müzenin açılması için bir köprü oldum. Muhteşem bir zenginliği var. Özellikle tarihi bir mekanda açılması ziyaretçileri bir kat daha sevindiriyor. İnsanlığa vesile olan bu eserin şu anda dünyanın en önde gelen müzelerinden biri olduğunu söyleyebilirim". (*)


    Evet, Gaziantep Oyun ve Oyuncak Müzesi tarihi Bey Mahallesi'nde, tarihi bir binada yer alıyor. Bey Mahallesi Gaziantep'in görülmeye değer bölgelerinden biri. Restore edilerek konut, kafeterya, atölye ve sanat merkezi olarak kullanılan 200 Gaziantep evi var bu mahallede. En güzeli birkaç tanesinin müze olarak hizmete açılması. Atatürk Anı Evi, Oyuncak Müzesi, Hasan Süzer Etnografya Müzesi, Ali İhsan Göğüş Müzesi aynı bölge içinde yer alıyorlar.

    Amaaa! Bey Mahallesi'nin en önemli özelliği, Antep'e "Gazi" ünvanını veren Atatürk'ün fahri hemşehri ilan edilip, nüfus kaydının Bey Mahallesi'ne yapılmış olmasıdır. Ata'nın Anıtkabir'de yer alan hüviyetinde ilinin "Gaziantep", mahallesinin "Bey" olduğu görülmektedir. (Atatürk Anı Evi'ni anlatırken bu konuya tekrar değineceğim).

    Bey Mahallesi işte böyle tarihi ve güzel bir mahalle iken Oyuncak Müzesi bu güzelliği daha da arttırmış diyebiliriz. Müzenin olduğu sokağın hoşluğuna bakar mısınız? İnsan daha binaya girmeden heyecanlanıyor ve çocuk gibi seviniyor. Gülüşen, fotoğraf çektiren küçük büyük ziyaretçilerle dolu bu incecik sokak.


    Bir tarafta iki çocuk saklambaç oynuyorlar. Biri ebe olmuş, duvara yaslanmış, gözlerini yummuş. Diğeri gizli gizli bir köşeden ona bakıyor. Diğer tarafta iki çocuk oturmuşlar ellerini birbirine vurarak oyun oynuyorlar. Sol duvarda uçan halısı üzerinde Sinbad onları izliyor. Dayanamadım ben de katıldım onların oyunlarına:)


   


    
    Oynadık, eğlendik. Şimdi müzeye girip birbirinden güzel oyuncakları görme vakti. İşte böyle bir binada yer almış oyuncaklar.


      
    İçeride neler mi var? Biraz göz atalım. Çok oyuncak var tabii. Seyretmeyi, hayallere dalmayı tercih ettim, çok fazla fotoğraf çekmedim. Ancak şu kadarı bile fikir verebilir sanırım. Şu nefis tekerlekli atla başlayalım. 1860 tarihli. Almanya'dan gelmiş.




    Şu arabalar ne kadar tanıdık. Benim yaşımdakiler bilirler:)




Hasbi Tembel Er:) Hatırladınız mı?




Şu asılı çamaşırlara bayıldım.




    Amerika'nın başkanları. İlginç.



Çok tanıdık isimler. Charlie Chaplin ile Lorel ve Hardi. 




Şu kasap dükkanına ne demeli? 1880-1890 tarihli. 



    En çok buna bayıldım. Kuşlar filminin Barbie'sini yapmışlar. O kadar benim olsun istedim ki anlatamam!



    Bilgi oyunu. Dayımda vardı bunun aynısından. Demir çubuğu kendi cevabına değdiriyordun da bilemezsen ötüyordu galiba. Öyle bir şeydi.
   
   İşte böyle. Daha çoook oyuncak var. Kuruluşunda emeği geçen herkesi tebrik etmek lazım, Gaziantep ziyaretlerinde mutlaka görülecekler listesine eklemek lazım. Oyuncaklar zaten cezbedici. Bulunduğu sokağın sevimliliği de işin ekstrası oluyor. 




    Müzede çocuklar için çeşitli etkinlikler, atölye çalışmaları da var. Örneğin bir resim yarışmasının ilanı asılıydı benim görebildiğim kadarıyla. Müze her gün 8.30-17.30 saatleri arasında açık ve ücretsiz. Bu bakımdan da tebrik etmek lazım.
    Gaziantep'ten döndükten sonra müze hakkında araştırma yaparken, restorasyon sırasında binanın alt kısmında mağara bulunduğunu ve bu kısımların da müzeye dahil edildiğini okudum ve hatta fotoğraf da gördüm ancak biz öyle bir bölüme rastlamadık. Görevliler bize nereleri gezmemiz gerektiğini söylediler, alt katta bir yer tarif etmediler. Belki kapalı şu an. Bilemiyorum. Fotoğraflarda çok da hoş görünüyor. Umarım atlamamışızdır, çok üzülürüm. Müzeye bundan sonra gideceklerin sormalarında fayda var bence.
    Son olarak... Çok artsın, çok çok artsın böyle keyifli müzeler diyorum ve herkese oyun tadında oyuncak güzelliğinde günler diliyorum.

(*) www.dunyalilar.org

    
Diğer Gaziantep yazıları:  Müzeler Kenti Gaziantep'te Hafta Sonu
                                                    Zeugma Mozaik Müzesi
                                                    Atatürk ve Gaziantep





22 yorum:

  1. Bayildim bayildimmm!!

    Saklambac olayi harika olmus, cok hosuma gitti o foto:) kuslar barbiesini ben de cok begendim, hangi birini sayayim, gercekten cok hos bir müze , gidip görmeye deger. Cocukluguma gittim geldim valla...hatta gelemedim daha...dur bidaha bakicam:)

    Amerikan baskanlarini pek anlamadim, ne alakaysa:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :) Ah ah! Keşke gidebilseydik tekrar o günlere!
      Öptüm Ayşecim. Çok teşekkürler!

      Sil
  2. harika bir yer tam benlik. oyuncakları çok severim. hatıraları severim. paylaşım için tşk.

    YanıtlaSil
  3. Sunay Akın zaten süper bir insan. Hayalimdeki Kültür Bakanı'dır kendisi.
    Müzeyi gezmeye gittiğimde aynı çocuğun arkasında poz verip #Sezering akımı başlatmayı düşünüyorum. :D
    Atatürk ile ilgili o detayı da bilmiyordum, öğrendiğim iyi oldu. ;)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Vuhuuu! #Sezering iyiymiş:) İnternette şöyle bir bakındım da benimki gibisi yok gerçekten aynı yerde:))))))

      Sil
    2. Atatürk'ün Ankara ve İzmir'de de nüfus kaydı varmış sanırım. Fakat hüviyetinde Gaziantep yazıyormuş.

      Sil
  4. Ne kadar güzel bir yermiş.Görmeyi çok isterdim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Umarım görürsünüz, güzel kent, güzel müzeler. Ben de çok istiyordum, beklemediğim bir zamanda kısmet oldu gittik. Ne zaman nerede olacağımız belli olmuyor:)

      Sil
  5. Gaziantep'in Oyun ve Oyuncak Müzesi gidip görülmeğe değer bir müze gerçekten.. Yaptığın bu değerli paylaşım bu düşüncemi pekiştirdi. Fotoğraflara bayıldım, özellikle saklambaç oyununa katılmış olduğun fotoğraf harika olmuş.. Müzenin oluşumunda büyük katkısı olan Sunay Akın'a, Belediye Başkanı Asım Güzelbey'e ve emeği geçen herkese ve Sezer'cim bu güzel post için de sana teşekkür ederim.

    Çocukken mahallelerimizde arkadaşlarımızla oynadığımız oyunların ve bize ilham veren oyuncaklarımızın, aslında kocaman hayallerimizi tetikleyen araçlar olduğunu ve geleceğimizi ne denli etkilediğini düşünmek gerek.. Sevgiyle, kardeşçe hep birlikte yaşamaya, bölüşmeye ihtiyacımız olduğunu bilerek... tutunmak gerek oyuncaklara/hayata....

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sözlerine tamamen katılıyorum Esincim.
      Ben de yazımı okuduğun ve değerlendirdiğin için sana teşekkür ederim. Sevgiyle...

      Sil
  6. istanbuldakini duymuştum ama gazianteptekini hiç duymamıştım. Nasıl güzel bir şey yaptılar bu oyuncak müzelerini kurarak...
    Eskiden biz bunlarla oynardık diye anlatmadan önce çocuklarımıza göstermek çok eğlenceli olacaktır eminim ;)
    Gaziantep'e senin gözünle baktığımda hayran kaldım vallahi ;)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bizim oyuncak müzelerimiz çok iyi. İstanbul'da, Antalya'da, Gaziantep'te, İzmir'de, Ankara'da olanları biliyorum. Başka illerde de vardır belki. İstanbul, Antalya ve Gaziantep'tekiler Dünya oyuncak müzeleri arasında ilk sıralarda yer alıyor. İstanbul'a gelin buradakine beraber gidelim. Ortamızda sayılır aslında, siz oradan gelin ben buradan gideyim Göztepe'de buluşalım :)

      Sil
    2. Hakikaten neden olmasın ;)
      Eminim seninle gezmek çok keyifli olacaktır ;)

      Sil
  7. Çok güzel fotoğraflar. Gaziantep beni çağırıyor resmen:))
    İstanbul`daki Oyuncak Müzesi`ne ilk açıldığı yıllarda gitmiştim. Çok güzeldi. Gaziantep`tekini bilmiyorum ama İstanbul`dakinde Almanya`dan çok oyuncak vardı. Sunay Akın da söylemişti bunu. Almanlar çok biriktirir ve eski oyuncaklar kaliteli olduğundan günümüze kadar geliyor. Nerdeyse herkesin evinden bırak çocukluktan kalmayı, aile büyüklerinden kalan oyuncak çıkar. Bir bakarsın sana gösterdiği oyuncak 90-100 yıllık!
    Bence böyle müzeler çok daha fazla olsun, sana katılmamak imkansız.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Atatürk ve Gaziantep yazımda da çok güzel 2 müzeden bahsettim. Onları gördün mü? Muhakkak bakmalısın. O yazının müzelerle ilgili olduğu anlaşılmıyor, diğerleri gibi popüler olmadı:)

      Sil
    2. Çok sık yazıyorsun bu ara, yetişemiyorummmmm:))))

      Sil
  8. Sunay akın'ın öncülüğünü yaptığı İstanbul'daki Oyuncak Müzesi'ni iyi biliyorum.
    Ancak, ilk kez sayenizde öğrendim bu müzeyi.
    Ne kadar değişik ve hoş.
    Çok teşekkürler, sevgiler...

    YanıtlaSil
  9. Merhaba Sezer hanım öncelikle ilginiz için tüm arkadaşlarım adına teşekkür ederim.yazınızda gezemediğiniz bir alandan bahsetmişsiniz müzemizin altında bir mağaramız bulunmaktadır ancak sizin geldiğiniz tarihlerde faaliyete geçmediği için gezmeniz mümkün olmamıştır.bir kaç ay önce mağaramız açıldı müzemize yolunuz düşerse yine bekleriz .hoşcakalın.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok çok teşekkür ediyorum ilginize. Tekrar geldiğimizde muhakkak uğramak isterim. Sevgiler...

      Sil

Yorumu olan?