11 Şubat 2014 Salı

KARLAR ÜLKESİ



    12 Yıllık Esaret'i izledikten hemen sonra, hemen ertesi günü bu animasyonu seyretmek çok iyi geldi. 9 yaşındaki yeğenim Nisan'la gittik sinemaya. O 2.kez seyrediyordu:) Bir kız çocuğu olarak bayılmış tabii. Bir daha seyretmek istiyormuş.
    Ben de çok beğendim 3 boyutlu izlediğimiz Karlar Ülkesini. Disney yine yapacağını yapmış. O ne güzel çizimler öyle. Anna ve Elsa'yı hayranlıkla izledim. Beyazların, mavilerin ağırlıkta olduğu pırıl pırıl bir masal... Bu kış kayda değer miktarda kar görmeyen bir İstanbullu olarak, karın yağmasını nasıl istedim anlatamam. 
    Sinema salonunda çok küçük çocuklar da vardı ve aslında bu animasyon 3-4 yaşlarındaki çocuklara göre değil. Sıkılabilirler anlamında söylüyorum. Yetişkinlerin de severek izleyeceği bir konusu ve ilerleyişi var. Fakat görüntüler öyle göz alıcı ve Anna karakteri o kadar sevimli ki küçükler bile gözlerini ayırmadılar perdeden. Elsa'nın Anna'yı hayata döndürmek için sarıldığı sahnede salonda çıt çıkmıyordu, kalakaldı garipler:) 
    Filmin konusuna gelecek olursak... Elsa ve Anna iki kardeş prenses. Elsa'nın dokunduğu her şeyi buza döndürmek gibi bir gücü var. Bir gün oyun oynarlarken Elsa'nın buza dönüştürme gücü yüzünden Anna yaralanıyor. Anne ve babaları, yani kral ve kraliçe çocuklarını büyücüye götürüyorlar. Anna kurtuluyor fakat Elsa'nın bir odaya kapatılmasına, fazla göz önüne çıkmamasına, Anna'yla ilişkisini kesmesine karar veriliyor. Anna senelerce ablasının odasının kapısında "Oyun oynayalım mı?" diye yalvarıyor, en sonunda ümidi kesip vazgeçiyor. Bir gün anne ve babaları bir deniz kazasında ölüyor. Arendelle ülkesinin kraliçesi olacak olan Elsa'nın taç giyme günü gelip çatıyor. Elsa mecburen halkın önüne çıkıyor ama hiçbir şeye dokunmamak zorunda. Törende kardeşi Anna'ya da soğuk davranıyor. Aralarında çıkan bir anlaşmazlık sonucu Elsa sinirleniyor ve her şeyi buza dönüştürüyor. Böylece sihri ortaya çıkmış oluyor, ülkeye sonsuz bir kış geliyor. Elsa kaçıyor ve bir dağda yarattığı sarayda kendi kendine yaşamaya başlıyor. Anna ablasının peşinden gidiyor. Amacı ülkesinin üzerindeki sonsuz kışı kaldırmak. Yolda Kardan Adam Olaf ve buz satıcısı Kristoff ile tanışıyor. Aşklı, meşkli, maceralı bir şekilde ilerliyor masalımız:) 

    Karlar Ülkesi, orijinal adıyla Frozen, En İyi Animasyon Film dalında Golden Globe ödülünü kazandı. Yine aynı dalda ve En İyi Orijinal Şarkı dalında, "Let It Go" ile Oscar'a aday. Filmin Oscar'a aday şarkısı bütün çocukların dilinde. Nisan bütün gün söylüyor mesela. İngilizce'sini, Türkçe'sini, İspanyolca'sını ayrı ezberlemiş:) 


    
    Yönetmenliğini Chris Buck ve Jennifer Lee'nin yaptığı bu güzel masalı çocuğu olsun olmasın herkese tavsiye ediyorum. Karlar Ülkesi, yetişkin ya da çocuk herkese hitap eden animasyonlardan. Şahsen gözümü kırpmadan izledim.








2 yorum:

  1. ben karlar ülkesine bayıldım ve birden ağladığımı farkettim kardeşlik sevgisi beni duygulandırdı

    YanıtlaSil
  2. bn karlar ülkesine bayıldım izlerken ağladım kardeşlik sevgisi bu olsa gerek çok güzel bnde şarkısının türkçesini söylüyorum durmadan ağzıma takılıyor çoook güzel bi flim herkese tavsiye ederim

    YanıtlaSil

Yorumu olan?